• Sonuç bulunamadı

Ekonomik ve Sosyal Gelişmelerin İstihdam Piyasasına Etkisi

Belgede DİYİH 2013 Yılı Raporu (sayfa 77-110)

TEK VELİLİ YETİM ÖDENEĞİ DAVASI

1.2.4. GENEL VE MESLEKİ EĞİTİM

1.3.2.2. Ekonomik ve Sosyal Gelişmelerin İstihdam Piyasasına Etkisi

Genel Ekonomik Değerlendirme

Belçika'da uzun zamandan beri yaşanan durgunluğun ardından, 2013 yılı ikinci çeyreğinden itibaren ekonomik faaliyetlerde toparlanma gözlemlenmeye başlamıştır. Bu toparlanmanın Euro Bölgesi için öngörülen olumlu tahminlere paralel olarak devam edeceği beklenmektedir.

GSYİH'nin 2013 yılında %0,2 oranında, 2014 yılı için ise %1,1 oranında artacağı tahmin edilmektedir. Dış pazarlardaki zayıflama nedeniyle Belçika ihracatında 2013 yılında her hangi bir artış yaşanmamıştır. Dünya ticaretinin de rayına oturmasıyla birlikte Belçika ihracatının 2014 yılında ivme kazanacağı beklenmektedir.

2013 yılı itibariyle enflasyonda %1,2 oranı ile keskin bir düşüş yaşanmıştır ve 2014 yılı tahmini

%1,3 şeklindedir. Enflasyon oranındaki düşüşün sebepleri olarak enerji fiyatları gösterilmektedir.

Buna ilaveten istihdam maliyetlerindeki ılımlı seyir de enflasyon oranına olumlu etki etmiştir.

78 2013 yılsonu itibariyle kamu finansman açığının GSYİH'nın %2,8'i oranında gerçekleşeceği ve 2014 yılında bu oranın sabit kalacağı tahmin edilmektedir.

İşgücü Piyasası

2013 yılında hissedilmeye başlanan ekonomik iyileşme belirtileri etkisini istihdamda yeterince göstermemiştir. Bu durum iki ana etkene bağlanmaktadır. Birincisi çok uzun süren ekonomik durgunluğun işletmelerin olumsuzluklara direnme gücünü kırması, diğer etken ise ekonomik nedenlerle işsizlik sigortasına dahil olma şartlarının ağırlaştırılmış olması ve işletmelerin işten çıkarma durumunda işsizlik sigortasına katkıda bulunması zorunluluğu getirilmiş olmasıdır.

2010 yılından itibaren uygulanmaya konulan yeniden işe kazandırma programı ‘win-win’ işsiz sayısının artmasını engellemiş ancak, programın sonlandırılmasının ardından işsiz sayısı katlanarak artmıştır. 2013 yılı başından itibaren hızla artış kaydeden geçici süreli işsiz sayısı uzun süreli işsiz sayısına yaklaşmıştır. 2011 yılında yaklaşık 50.000 işsizin yararlandığı yeniden işe kazandırma programından yararlanan işsiz sayısı 2013 yılında sıfır düzeyinde kalmıştır.

Diğer yandan, söz konusu ekonomik değişimlerin istihdam oranlarına gecikmeli olarak yansımasının ardından 2013 yılı için istihdamın % 0,4 oranında düşeceği tahmin edilmektedir.

Beklentiler sadece 2014 yılında artış olasılığının var olabileceği yönündedir. Fakat bu büyümenin de % 0,1 gibi düşük bir seviyede olacağı öngörülmektedir.

Ekonomideki canlanma ve talep artışından kaynaklanan faaliyet artışı öncelikle mevcut işgücü verimliliğinin artırılması ile karşılanmaktadır. Bir başka ifadeyle üretim artışı yeni istihdam ile değil de mevcut çalışanların çalışma saatlerindeki artış ile karşılanmaktadır. 2009 yılında küresel kriz nedeniyle, işten çıkarma yerine çalışma saatlerinde azaltmaya gidilmiş veya çalışanların geçici süreli işten ayrılışına izin verilmiştir. Kişi başına düşen çalışma süresinde azaltma yapılarak net işten çıkarma çözüm yoluna başvurulmamıştır.

Bu sebeple beklenen ekonomik iyileşme bağlamında, işverenlerin öncelikle mevcut çalışanlarının çalışma saatlerini artırıp işgücü verimliliğini düzeltmesinin ardından istihdam arayışına girmesi beklenmektedir. Bu çerçevede 2014 yılında kişi başına düşen çalışma süresinde artış olması beklenirken, yeni istihdam edilen kişi sayısında çok az bir artış olması beklenmektedir.

79 2013 yılı sonu itibarı ile istihdamda 17.400 kişilik bir azalma olması, takip eden yıl ise 2.500 kişilik bir artış gerçekleşmesi öngörülmektedir.

Kaynak: Belçika Merkez Bankası 2013 Yıllık Raporu, Genel Ekonomi ve İstihdam.

1.3.2.3. Sayısal Veriler

Aktif Nüfus/İşgücü Sayıları ve Oranları

İstihdam oranı 2013 yılında AB üyesi ülkelerde %68,3 düzeyinde gerçekleşirken, Belçika’da %67,3 oranında kalmıştır. Ekonomik krizden kaynaklanan bu gerileme Federal Hükümetin 2020 yılı hedefi olarak öngördüğü %73,2 düzeyindeki istihdam oranının gerçekleşmesini zora sokmuştur. Bölgeler açısından sadece Flaman bölgesinde istihdam oranı hedeflenen bu oranın da üzerinde bir düzeyi yakalamış ve istihdam oranı 2013 yılının ilk üç çeyreğinde ortalamada %76 oranında gerçekleşmiştir. Aynı dönemde 20-64 yaş arası çalışma çağındaki istihdam oranı Wallon bölgesinde

%62,3, Başkent Brüksel bölgesinde ise %56,8 oranında kalmıştır.

Bölgesel açıdan incelendiğinde Brüksel bölgesinde istihdam oranı %58,9, Wallon bölgesinde %62,2 ve Flaman bölgesinde %71,6’dır.

2013 yılı için yıllık ortalamada yaşanan gelişmeler (x1000)

2009 2010 2011 2012 2013

Kaynak: Evolution économique et financière, Banque National, marché d’emploi (Rapport 2013 )

80 (1) 15-64 yaş arası nüfus.

(2) Yaşlı işsizler hariç olmak üzere tam oranlı işsizlik ödeneği alanlar ile zorunlu veya isteğe bağlı olarak işsizlik sigortasına kayıtlı olan işsizleri kapsamaktadır.

Çalışan Vatandaşlarımızın Yaş Gruplarına Göre Dağılımı

01.01.2007 tarihi itibarıyla

0 – 20 Yaş 21 – 64 Yaş 65 Yaş ve Üstü

Toplam 6.995 28.276 4.148

Kaynak: Ulusal İstatistik Enstitüsü (INS) 2007 Yılı Verileri

Belçika Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün Türk vatandaşlarının yaş gruplarına ilişkin olarak vermiş olduğu rakamlar dikkate alındığında, 21-64 yaş arası çalışma çağındaki nüfus (aktif nüfus) 28.276 olup, bu sayı 39.419 olan toplam sayının %72’sidir.

INS’in verileri göz önünde bulundurularak çalışma çağındaki vatandaşlarımıza ilişkin olarak elde edilen %72 oranı, Başkonsolosluklarımızda kayıtlı vatandaşlarımızın sayısına uyarlandığında Belçika’daki vatandaşlarımızın 162.989’unun çalışma çağında olduğu sonucu elde edilmektedir.

Sonuç olarak eğitime devam edenler, işsizler (ülke ortalamasının üzerindedir %30 ve +), 55 yaşında erken emekli olan veya erken yaşta çalışma hayatından çekilenler ve ev hanımları düşüldüğünde hâlihazırda çalışan vatandaşlarımızın sayısının 85.000 dolayında olabileceği tahmin edilmektedir.

Çalışan Vatandaşlarımızın Çalışma Dairelerine/ Bölgelere/İdari Yapılanmaya Göre Dağılımı

31 Aralık 2007 tarihi itibari ile çalışan Türk vatandaşı sayısı 17.048 olup, bu rakamın 1.817’sini kendi adına bağımsız çalışan Türk vatandaşları oluşturmaktadır. Veriler ülke geneline ilişkin olup, bölgelere göre dağılım belirtilmemiştir.

Sayısal veriler sadece Türk vatandaşlığına sahip olan vatandaşlarımıza ilişkindir. Belçika vatandaşlığı almış vatandaşlarımız ülkedeki genel rakamlar içinde yer almaktadır.

81 Çalışan Vatandaşlarımızın İşkollarına Göre Dağılımı

Türk vatandaşlarının özellikle hizmet sektörü (yiyecek, seyahat acenteliği, temizlik sektörü, giyim, mobilya, küçük ve orta ölçekli market işletmeciliği), taşımacılık, küçük ve orta ölçekli inşaat sektörü ile bunlara bağlı meslek kategorilerilerinde çalışmaktadırlar.

Başka bir ifade ile vatandaşlarımız daha çok el emeği/ hizmet ağırlıklı sektörlerde (birincil ve ikincil sektörler) çalışmaktadır. Özellikle kamu idarelerinin, sağlık ve eğitim hizmetlerinin sunulduğu sektörlerde (üçüncül ve dördüncül sektörler) vatandaşlarımız Belçika vatandaşlığını kazanmış olsalar dahi düşük oranda yer almaktadır. Bu durum büyük ölçüde vatandaşlarımızın eğitim ve mesleki bilgilerine bağlı olarak şekillenmektedir.

Günümüzde vatandaşlarımız arasındaki işsizlik rakamlarında artış görülmesi vatandaşlarımızı kendi adına işyeri kurmaya yönlendirmektedir. Bu alanda, birçok kredi imkânının sağlanması bu eğilimi artırmaktadır.

Bununla birlikte, vatandaşlarımızın işyeri kurmak istedikleri alanda yeterince araştırma yapmamaları, idari ve muhasebe gibi konularda yetersiz kalmaları, uzun vadeli bir açılım sağlayamamaları, kurulan birçok işletmenin bir veya birkaç yıl içinde iflası veya kapanması ile sonuçlanmaktadır.

Bağımsız Çalışan Vatandaşlarımızla İlgili Bilgiler

Belçika genelinde, serbest çalışma belgesi bulunan yalnızca Türk uyruklu vatandaşımızın sayısı 31 Aralık 2012 tarihi itibari ile 2.627’dir. Söz konusu vatandaşlarımızın önemli bölümünü bakkaliye, lokantacılık, seyahat acenteliği alanlarında işletmelere sahip küçük esnaf oluşturmaktadır.

Kaynak: Serbest Çalışanlar Milli Sosyal Güvenlik Enstitüsü (INASTI), 2012 Rapport, www.inasti.fgov.be

Asgari ve Ortalama Aylık Ücretler

Belçika’da asgari ücret birçok ülkedeki uygulamanın tersine kanunla değil, sosyal tarafların müzakereleri neticesinde toplu sözleşmelerle belirlenmektedir. Toplu sözleşmeler asgari ücreti tespit etmekte, bunun yanında işletme toplu sözleşmesi veya iş sözleşmesi ile daha yüksek bir ücret öngörülebilmektedir.

82 13 Temmuz 1993 tarihinde yapılan ve üzerinde birçok değişiklik yapılan 43 sayılı Ulusal Çalışma Konseyi Sözleşmesi halen yürürlüktedir. Ülkedeki tüketici fiyatlarında gerçekleşen değişikliklere bağlı olarak asgari ücret miktarında düzenleme yapılmaktadır. Sözleşme uyarınca 01/05/2013 tarihinden itibaren geçerli olan brüt asgari ücret (tam gün çalışma halinde) aşağıdaki gibidir:

21 yaş ve üstü olanlar (tam gün çalışma halinde) 1.501,82 AVRO 21,5 yaşında ve en az 6 ay hizmeti olanlar 1.541,67 AVRO 22 yaşında ve en az 12 ay hizmeti olanlar 1.559,38 AVRO

Bu ücretler esas alınarak ayrıca sektörler düzeyinde asgari ücretler tespit edilmektedir. Diğer yandan, bu ücretlerden evli veya bekar olunmasına göre %20 ile %40 arasında (sosyal sigorta ve vergi) kesintisi yapılarak net asgari ücretler hesaplanmaktadır. Net ücretlere ayrıca brüt ücretler içinde görülmeyen sosyal yardımlar/ödenekler eklenmektedir.

İşsiz Sayısı ve İşsizlik Oranları

EROSTAT verilerine göre 2013 yılı ikinci yarısı için işsizlik oranı:

Genel işsizlik : % 8,6 (AB %11) Ulusal İş Bulma Kurumu (ONEM) ile AB İstatistik Kurumu (EUROSTAT) verilenleri ‘uyumlulaştırılarak’ elde edilen orandır.

İstihdam oranı: : % 61,7

Çalışma çağındaki aktif nüfus : % 66,9

Ekim 2013 tarihi itibari ile toplam işsiz sayısı 427.241’dir. Toplam rakam içinde Türk işsiz sayısı ise 4.666’dir. 31 Aralık 2013 itibari ile kesinleşmiş rakamlara göre:

Yabancılar arasında genel işsizlik rakamı : %13,5 Avrupa vatandaşları dışındaki yabancılar işsizlik rakamı : %18,3 Türk vatandaşları arasındaki genel işsizlik : %32,3

(31.12.2007 tarihinde çalışan aktif Türk nüfusu esas alınarak elde edilmiştir. Veriler bilgi amaçlıdır.

Gerçek anlamda günümüzde Belçika’da işsiz vatandaşlarımızın sayısını yansıtmamaktadır).

83 1.3.3. SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL YARDIMLAR

1.3.3.1. Önemli Olaylar ve Gelişmeler

a) İşe son verme sürecinde işçi (ouvrier) konumundaki ücretliler ile büro çalışanlarının (employé) tabi oldukları uygulama farklılığına son verilmesine yönelik düzenleme

Belçika’da her ikisi de ücretli olarak çalışan grubu oluşturmakla birlikte büro çalışanları (employé) ile fizik gücü ile çalışan işçilerin (ouvrier) işe son verme alanında farklı mevzuat düzenlemesine tabi tutulması uzun yıllardır sosyal taraflarca tartışma konusu olmuştur.

Konu hakkında uzun süredir çalışma yürüten sosyal taraflar her iki grup çalışanın tek bir mevzuata tabi olmasına ilişkin çalışmalarını sonlandırarak 8 Temmuz 2013 tarihi itibariyle mutabakat sağlamışlardır.

Mevzuat farklıklarını gidermeye yönelik olarak mutabakat sağlanan düzenlemenin en önemli maddeleri aşağıda belirtilmiştir:

1. İşe son verme alanında büro çalışanları ile işçi sınıfı arasındaki mevzuat farklılığı sonlandırılmıştır.

2. İşe son verme sürecinde ön bildirimde bulunma şartı korunmuştur. 2014 yılından itibaren işe son verme alanında yeni mevzuatta öngörülen ön bildirim süresi uygulanacaktır.

İşe son verme işlemlerinde yeni uygulamada öngörülen önbildirim süre şartları aşağıdaki gibidir :

- İlk iki yıl çalışma süresi içinde her üç aylık çalışma için iki hafta önbildirim süresi uygulanacaktır.

- İki yıldan dört yıla kadar çalışma süresi içinde her yıl için bir hafta önbildirim süresi eklenecektir.

- Dört yıl ile beş yıl çalışma süresi içinde her yıl için iki hafta önbildirim süresi eklenecektir. Beş yıllık çalışma süresi sonunda toplam onbeş hafta önbildirim süresi uygulanacaktır.

84 - 20 yıllık çalışmadan sonra önbildirim süresi ancak her çalışma yılı için bir hafta olarak uygulanacaktır. Uygulama ile aşırı uzun önbildirim süresinin oluşmasının önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

3. Çalışan kişinin işe son verme süreci içinde yeni iş arama imkânları daha da genişletilmiştir.

Uygulama işsiz kalan kişinin işten ayrıldıktan sonra işsiz kalma olasılığını azaltmaktadır.

4. İşe son verme durumunda bunun gerekçesinin belirtilmesi zorunlu kılınmıştır.

5. 14 günden az olan ve kısa süreli hastalık süresi olarak tanımlanan çalışılmayan sürenin ilk günü için işverenin ücret ödememe uygulamasına son verilmiştir. İşçiler de büro çalışanları gibi çalışmadıkları hastalık süresinin ilk günü için ücret hakkına kavuşmuştur. Uygulamada suiistimalleri azaltmak için denetimler de arttırılmıştır.

6. İşe son vermede takip edilmesi gereken yeni önbildirim sürecinin işverenlere ilave mali yük getirmemesi için gerekli bütçe aktarması yapılacaktır.

Yeni uygulama 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren uygulamaya konulacaktır.

b) Aile yardımlarında indirim yapılması

Bütçe kısıtlamaları çerçevesinde 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yetişkin çocuklardan halen öğrenci olanlar ile 1997 yılından önce doğmuş ailenin tek çocuğuna ödenen yardımlarda indirim yapılmıştır.

Yeni uygulama çerçevesinde yapılan ödeme miktarları :

Önceki miktar İndirim yapılmış miktar 16-17 yaşları arasındaki çocuklar 121,64 EUR 114,23 EUR

18-24 yaşları arasındaki çocuklar 123,97 EUR 117,88 EUR

Diğer durumlardaki çocuklar için yapılan ödemelerde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

85 c) Hastalık sigortasına doğrudan kayıt olabilme uygulamasının sonlandırılması

Belçika’da görevli diplomatik misyon çalışanlarının “kendi istekleri ile doğrudan” Sağlık Sigortası Kuruluşlarına (Mutuel) kayıt olabilme uygulamasına 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren son verilmiştir.

Protokol Kimliğine haiz bazı misyon görevlileri (AB üyesi ülke temsilcilik çalışanları da dahil olmak üzere) Belçika sağlık kurumlarından almış oldukları hizmetlerin karşılığını sağlık kuruluşlarına ödememeleri üzerine sözkonusu tedbir uygulamaya konulmuştur. Yeni uygulama çerçevesinde bu durumdaki kişilere bundan böyle ancak adlarına Belçika sosyal güvenlik sistemine sigorta primi yatırılması durumunda sağlık hizmeti verilecektir.

Belçika ile Türkiye arasındaki yürürlükteki ikili sosyal güvenlik sözleşmesi çerçevesinde mevcut uygulamada herhangi bir değişiklik sözkonusu değildir. Diplomatik misyonlarımızda bir iş sözleşmesine bağlı olarak çalışanlar konuya ilişkin BT 8 Formülerini ibraz etmeleri durumunda eskiden olduğu Hastalık Sigortası Kuruluşuna kayıt olmaya ve ardından sağlık hizmeti almaya devam edeceklerdir.

Diplomatik misyonlarımızda sürekli veya geçici görevlendirme çerçevesinde görev yapan görevlilerimiz daha önceki uygulamada olduğu gibi bedelini ödeyerek almış oldukları sağlık hizmetlerine ilişkin harcamaları bağlı oldukları Bakanlık veya kurumdan talep edeceklerdir.

d) Sosyal yardım alanında yetkilerin bölge yönetimlerine devir edilmesi

Altıncısı gerçekleştirilen Federal Devlet Kurumlarının yeniden yapılandırılması çalışmaları çerçevesinde bazı alanlarda yetki ve sorumlulukların bölge idarelerine aktarılması kararlaştırılmıştır.

Halihazırda bir çok alanda yetki ve sorumluluklar bölge idarelerine zaten bırakılmış durumdadır.

Yeni uygulama ise yetki ve sorumlulukların aktarılmasından çok bu işlemlerin nasıl yürütüleceği konularında yoğunlaşmaktadır.

1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulama ile üç alanda düzenleme yapılması öngörülmektedir:

86 - Aile yardımları

- Sağlık (yaşlı kişilere yönelik sağlık ve bakım hizmetleri)

- İstihdam (İş bulmaya yardım hizmetleri, İşsizlerin denetlenmesi)

Uygulama çerçevesinde 20 milyar tutarında bir bütçenin bölge idarelerine bırakılması öngörülmektedir. Belirtilen bütçe ihtiyaçlar doğrultusunda ilgili alanlara bırakılacaktır. Bölge yönetimlerinin yetkilerinin arttırılması ile hizmet etkinliği ve kalitesinin artırılması beklenmektedir.

Uygulamaya ilişkin en önemli çekince ise Federal Bütçeden yapılan yardımların azalması durumunda bölge yönetimlerinin bu alanlardaki harcamaları karşılamada hangi kaynaklardan bütçe aktaracakları konuları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Özellikle aile yardımlarının miktarında zamanla bir azalma gerçekleşeceği yönünde çekinceler bulunmaktadır.

Uygulamaya getirilen diğer bir çekince ise şahısların yer değiştirmesi durumunda işlemlerin karışıp karışmayacağı veya hak ve ödenekler alanında farklı uygulamalara yol açıp açmayacağı konularında yoğunlaşmaktadır.

Yeni uygulama özellikle Fransızca konuşulan Başkent Brüksel Bölgesi ile Wallon Bölge yönetimlerinin sosyal güvenlik alanında yetki ve sorumluluklarını arttırmaktadır. Her iki bölge yönetimi oluşabilecek aksaklıkların giderilmesi için aşağıda belirtilen alanlarda daha fazla ortak çalışma yapılmasını kararlaştırmışlardır:

1. Sağlık ve sosyal yardım alanlarında düzenleme: Başkent Brüksel Bölgesi ile Wallon Bölge yönetimleri Sağlık ve sosyal yardım alanlarında yapacakları her düzenlemede eşgüdüm halinde çalışacak ve kişilerin ikametini taşımasından kaynaklanabilecek hak kayıplarının oluşması önlenecektir.

2. Aile yardımları alanında farklı uygulamaların önüne geçilmesi: Aynı bölgede yaşayan Flaman aile ile Wallon ailelerin farklı oranda aile yardımı almalarına veya ailelerin bölge değiştirmesine bağlı olarak farklı miktarda aile yardımı almalarına ve farklı uygulamaya tabi tutulmaları önlenecektir.

87 e) Belçika’da yaşayan göçmenlerin diğer bir AB ülkesinde iş arama imkanı

Belçika’da yaşayan göçmenler diğer Avrupa Birliği üyesi başka bir ülkede iş arama ve aynı zamanda Belçika’dan işsizlik sigortası ödeneği almaya devam edebilirler.

Kimler yararlanabilir :

Belçika’da sigortalı olan göçmenler Belçika’dan aldıkları işsizlik sigortası ödeneğini almaya devam ederek 3 ay süresince başka bir AB üyesi ülkede iş arayabilirler. 3 aylık süre istisnai durumlarda 6 aya çıkabilmektedir.

Uygulama Danimarka’yı kapsamamaktadır. İngiltere’ye gidilmesi durumda ise işlemler farklılık göstermektedir.

Ne yapılması gerekmektedir:

İşsiz kaldıktan sonra 4 hafta iş aranması ve tam oranlı işsizlik sigortası ödeneği alınması gerekmektedir. Bu süre istisnai durumlarda 4 hafta daha uzatılabilmektedir.

Belçika’yı terk etmeden önce ikamet yerinde bulunan iş bulma kurumuna veya işsizlik sigortası ödeneğini ödeyen kuruluşu başvurulması ve U2 formunun talep edilmesi gerekmektedir.

İlgili birim gerekli şartların taşınması durumunda U2 formunu hazırlamakta ve ayrıca işsizlik sigortası ödeneklerinin Belçika dışında da alınmasına imkan sağlayan C3-EXPORT belgesi düzenlemektedir.

İlgililerin ileri bir tarihte tekrar Belçika’ya döndüklerinde sorun ile karşılaşmamaları için sağlık sigortası kuruluşuna başvurarak bildirimde bulunmalarında yarar bulunmaktadır.

Belçika dışında ne kadar süre işsizlik sigortası ödeneği alınmaya devam edilebilir.

Belçika dışında toplam 3 ay süresince işsizlik sigortası ödeneği alınmaya devam edilebilir. Bu süre parçalar halinde de kullanılabilir.

88 Bulunulan ülke iş bulma kurumunun onayını vermesi veya iş bulma şansının bulunduğunun, yoğun bir şekilde iş arandığının belgelenmesi veya iş bulunacağınıza dair somut deliller sunulması durumunda bu süre 6 aya kadar uzatılabilmektedir.

Sözkonusu 3 aylık ve istisnai durumlarda 6 aylık süre ilgilinin Belçika’ya geri dönüp belirli bir süre ücretli veya işveren olarak tekrar çalışmasının ardından tekrar talep edilebilmektedir.

Diğer AB üyesi ülkede yapılması gereken işlemler ve haklar :

- İşsizlik ödeneğinin Belçika dışına gönderilmeye başlandığını takip eden 7 gün içinde ilgilinin iş arama amacı ile bulunduğu ülke iş bulma kurumuna kayıt yaptırması gerekmektedir.

- İlgili ülke kurumu işsiz olarak kayıt yaptırıldığını ONEM’e bildirecektir. İlgilinin kendisi de diğer ülke kurumuna iş bulmak amacı ile kayıt yaptırdığına dair bir belge yanında C3-EXPORT belgesini ONEM’e göndererek bildirimde bulunabilir. Bu işlemlerin yapılması işsizlik ödeneklerinin ödenmeye devam etmesi için önem arz etmektedir.

- Diğer ülkede çalışmaya başlanılması veya çalıştıktan sonra bu ülkeden işsizlik sigortası ödeneği alınıp alınmadığının ONEM’e bildirilmesi gerekmektedir.

Belçika’ya geri gelinmesi durumunda yapılması gereken işlemler :

Belçika dışında işsizlik sigortasın alındığı 6 aylık süre içinde veya bu sürenin hemen bitiminde Belçika’ya dönülmesi durumunda işsizlik sigortası ödeneği hakkı korunmaktadır. Hakkın tekrar kazanılması için iş bulmak amacı ile kayıt yaptırılması gerekmektedir.

Başvuru Belçika’ya dönüldüğünün takip eden 7 gün içinde yetkili iş bumla kurumuna (ACTIRIS, ADG, FOREM, veya VDAB) yapılmalıdır.

Belçika’ya gelmeden önce çalışılan ülke kurumundan çalışma sürelerini gösteren U2 belgesinin alınmasında yarar bulunmaktadır.

İlgilinin Belçika’dan işsizlik sigortası ödeneğinin ödendiği süreni bitiminden daha uzun süre Belçika dışında kalması ve ardından Belçika’ya dönmesi durumunda da işsizlik sigortası ödeneği hakkı korunmaktadır. Ödenek hakkının tekrar kazanılması için Belçika dışında işsizlik sigortasının en son ödendiği tarihten itibaren 3 yıl içinde Belçika’ya dönülmüş olması gerekmektedir.

89 Sözkonusu 3 yıllık sürenin Belçika dışında bağımsız veya ücretli olarak çalışıldığının belgelenmesi durumunda uzatılması mümkündür.

Belçika’ya çok daha uzun bir sürenin ardından geri dönülmesi durumunda ödenek talep edebilmek için gerekli kayıt ve çalışma süre şartlarının taşınması gerekmektedir.

f)Bağımsız çalışanlar ile ücretli çalışanlara eşit miktarda aile yardımı ödenmesi

Bakanlar Kurulunca kabul edilen yasa tasarısı uyarınca gönümüze kadar bağımsız çalışanlar ile ücretli çalışanlara ödenen aile yardımları uygulamasındaki uygulama farklılığının sonlandırılması amaçlanmaktadır.

Tasarı uyarınca 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren bağımsız çalışanlar ile ücretli çalışanların artık aynı oran ve miktar üzerinden aile yardımı alması öngörülmektedir.

Ayrıca 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren tek ebeveynli ailelere ödenen aile yardımı miktarı ile sosyal yardım olarak ödenen aile yardımlarına hak kazanmada uygulanan azami kriterlerde artış sağlanmıştır. Uygulama çerçevesinde 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yaklaşık 7000 ailenin daha tek ebeveynli aileler için ödenen aile yardımları ile sosyal yardım olarak ödenen tamamlayıcı ödeneğine hak kazanmaları sağlanmıştır.

Federal Devlet Kurumlarının yeniden yapılandırılması çalışmaları çerçevesinde bazı alanlarda yetki ve sorumlulukların bölge idarelerine aktarılması kararlaştırılmıştır. 2014 tarihinden itibaren aşamalı olarak yürürlüğe girecek uygulama ile üç alanda düzenleme yapılması öngörülmektedir: Bunlar :

Federal Devlet Kurumlarının yeniden yapılandırılması çalışmaları çerçevesinde bazı alanlarda yetki ve sorumlulukların bölge idarelerine aktarılması kararlaştırılmıştır. 2014 tarihinden itibaren aşamalı olarak yürürlüğe girecek uygulama ile üç alanda düzenleme yapılması öngörülmektedir: Bunlar :

Belgede DİYİH 2013 Yılı Raporu (sayfa 77-110)