• Sonuç bulunamadı

Đnşaat Mühendisliği Bölümü Ders Đçerikleri

2006-2007 Eğitim Öğretim Yılı Lisans Ders Đçerikleri

Matematik I

Reel ve kompleks sayılar. Reel dizi ve seriler. Fonksiyonlar. Limit ve süreklilik. Belirsiz şekiller.

Fark hesabı, türev, kısmî türev, diferansiyel, tam diferansiyel. Rolle ve ortalama değer teoremleri.

Parametrik ve kutupsal denklemler. Ekstremumlar. Eğrilik, eğrilik merkezi.

Lineer Cebir

Cümlelerin Booole cebri. Grup, halka, cisim, kombinatorik hesap, matris teorisi, determinantlar, işlemler, lineer denklem sistemleri, vektör uzayları, lineer dönüşümler, skaler ve vektörel çarpımlar, karakteristik denklem, kuadratik formlar, matris formları. Geometrik formların analitik incelenmesi.

Fizik I

Ölçme. Vektörler. Statik, nokta kinematiği, dinamik. Gravitasyon. Güç ve enerji. Enerjinin korunumu, impuls ve momentum. Dönme hareketi. Cisimlerde elastisite. Harmonik hareket.

Hidrostatik, hidrodinamik. Yüzey gerilimi, viskozite. Deneyler: eğik düzlem, dönme, yuvarlanma, yay, serbest titreşim, sarkaç, akışkanlar mekaniği deneyleri.

Genel Kimya

Maddenin yapısı. Stokiyometri. Atomun yapısı. Periyodik sistem. Reaksiyon çeşitleri. Kimyasal bağlar. Kimyasal denge. Gaz, sıvı ve katı hal kanunları. Termokimya. Çözeltiler. pH kavramı.

Asitler, bazlar, tuzlar. Ametaller. Metaller. Korozyon kimyası, yüzey kimyası. Organik kimya;

polimerler.

Đnşaat Teknik Resmi I

Çizim aletleri ve kullanılışı. Standard resim formları. Standard yazı formları. Çizgi tekniği. Ölçek kavramı ve ölçülendirme. Đzdüşüm kuralları, eşlenik dik, izometrik ve eğik (yan) izdüşüm. Ölçü ve diklik problemleri. Plan, kesit ve görünüşler. Düzgün geometrik şekillerin izdüşümleri. Mimarî ve taşıyıcı sistem projeleri çizim kuralları. Yatay ve düşey kesit alma. Detay resimleri, perspektifkavramı. Binalarda kat ve temel planları. Betonarme, çelik ve ahşap yapı çizimleri.

Haritalar, vaziyet planları, enine ve boyuna kesitler.

Türk Dili I

Dil nedir?Dil-kültür münasebetleri. Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri. Bugünkü durumu.

Türkçe’de sesler ve sınıflandırılması. Türkçe’nin ses özellikleri. Hece bilgisi, imla kuralları ve uygulaması. Noktalama işaretleri.

65

Matematik II

Parametreye bağlı integraller. Parametreye bağlı türev ve integraller. Belirsiz integral, integral yöntemleri, genelleştirilmiş integraller. Riemann anlamında belirli integral, teoremler. Đntegral yöntemleri. Çok katlı integral. Eğrisel integral, Yüzey integrali. Đntegral teoremleri:GauB, Green, Stokes formülleri. Vektörel analiz, doğrultuya göre türev, gradyan, diverjans, rotasyonel kavramlar.

Geometrik ve mekanik uygulamalar. Belirli integralin serilerle hesabı. Taylor, Mac-Laurin formül ve serileri. Euler formülü. Binom serileri. Yakınsaklık teoremleri. Fourier serileri. Fourier integrali.

Fourier dönüşümü.

Fizik II

Termodinamik kanunları, ısı, iş, iç enerji ve entropi. Sıcaklık ve ölçülmesi, ısı ve kalorimetri, ısı transferi. Gazların kinetik teorisi, ideal ve gerçek gazların hal denklemleri, kinetik moleküler teori.

Elektrik: Yük ve madde. Elektrik alanı, Gauss kanunu. Potansiyel, akım ve direnç. Magnetik alan.

Amper ve Faraday kanunları. Alternatif akım. Optik:Geometrik optik,girişim, kırınım, modern konular. Deneyler:ıslak ve kuru sıcaklık ölçülmesi.

Olasılık ve Đstatistik

Tanımsal istatistik; histogram, merkezde toplanma, dağılma ve korelasyon ölçüleri. Olasılık kuramının esasları. Rastgele değişken ve rastgele olay. Olasılık kavramı. Rastgele değişkenlerin dağılımları. Olasılık yoğunluk ve kütle fonksiyonları. Dağılımların parametreleriĐstatistik momentler. Ortalama, varyans. Varyans ve frekans analizi, güvenlik sınırları ve aralığı.

Parametrelerin tahmini. Önemli olasılık dağılım fonksiyonları. Örnekleme dağılımları. Đstatistik hipotezlerin sınanması. Basit doğrusal regresyon analizi. Korelasyon katsayısı. Çok değişkenli doğrusal olmayan regresyon analizi. Đnşaat mühendisliğinde uygulamalar, mühendislikte belirsizlikler ve rastgele değişkenler. Yapısal ve mekanik güvenlik ve güvenlik düzeyi. Hazır istatistik bilgisayar programlarıyla uygulamalar. Đnşaat mühendisliğinde uygulamalar. Güvenirlik ve tehlike fonksiyonları. Yapısal ve mekanik güvenirlik.

Statik

Katı cisimler mekaniğinin tanımı, ilkeleri, problemleri ve yöntemleri. Kuvvet ve yer değiştirme.

Düzlem kuvvetler sistemi. Levhaların bağlanması ve bağ kuvveti hesabı. Kafes sistemler. Gerber kirişleri. Üç mafsallı sistemler. Zincirler ve kablolar. Uzay kuvvetler sistemi. Merkezsel eksen ve dinam. Uzayda paralel kuvvetler. Astatik denge. Ağırlık merkezi. Uzayda bağlar ve kafes sistemler.

Virtüel iş ilkesi. Stabilite. Sürtünme.

Đnşaat Jeolojisi

Yerin yapısı, jeolojik döngü, yerkabuğunu oluşturan esas mineraller. Mağmatik, tortul, metamorfik taşlar ve bunların mühendislik özellikleri. Jeolojik yapı, inşaat mühendisliğinde önemi, jeolojik haritalar ve kesitler. Baraj ve rezervuar jeolojisi. Heyelanlar, kaya şevlerin duraylılığı, taş ocaklarının işletilmesi ve tünellerde hidrojeolojik ve jeolojik etkenler. Baraj, tünel ve yeraltı yapıları, depremler ve Türkiye deprem bölgeleri.

Türk Dili II

Türkçe’nin yapım ekleri ve uygulaması. Türkçe’de isim ve fiil çekimleri. Zarfların ve edatların Türkçe’de kullanılış şekilleri. Kompozisyonla ilgili genel bilgiler. Kompozisyon yazmada kullanılacak plan ve uygulaması. Kompozisyonda anlatım şekilleri ve uygulama. Resmî yazışma, teknik rapor ve teklifyazma.

66

Diferansiyel Denklemler

Diferansiyel denklemlerde tanımlar. Mühendislik problemlerinde diferansiyel denklemler. Birinci mertebeden diferansiyel denklem tipleri. Yüksek mertebeli diferansiyel denklemler. Sabit katsayılı lineer diferansiyel denklemler. Değişken katsayılı diferansiyel denklemler. Lineer diferansiyel denklem sistemleri. Euler diferansiyel denklemleri. Đntegral dönüşüm yöntemleri. Kısmî türevli diferansiyel denklemlere giriş.

Bilgisayar Programlama

Bilgisayarların yapı ve özelikleri. Sayı sistemleri, algoritmalar ve akış şemaları. FORTRAN dilinde programlama. Kontrol deyimleri ve çevrimler. Dizinler ve değişkenler. Formatlı ve formatsız input/output. Fonksiyon tanımı. Alt programlar. FORTRAN dilinde dosya yapısı. Đnşaat mühendisliği problemlerine uygulamalar. Bilgisayarla problem çözümüne giriş ve bazı matematik ve yapı analizi paket programlarının giriş bölümlerinin tanıtımı.

Mukavemet I

Tanım. Đlkeler. Bölümlenme. Gerilme hali ve gerilme tansörü. Şekil değiştirme. Lineer elastisite.

Hooke kanunları. Enerji. Yorulma. Plastisite, mukavemet hipotezleri. Çubuklarda kesit tesirleri ve diyagramları. Normal Kuvvet. Statikçe belirsiz problemler. Kesme perçin hesabı. Burulma, dairesel kesitler, dairesel olmayan kesitler, açık ve kapalı tüpler. Atalet momentleri. Kesmeli eğilme, kayma merkezi, elastik eğrinin çeşitli yöntemlerle incelenmesi, kesmenin etkisi. Normal kuvvet ve eğilme, çekirdek, çekme taşımayan malzeme, ikinci mertebe teorisi. Eğilmeli burulma. Virtüel iş teoremi, Betti ve Castigliano teoremleri, minimum ilkeleri. Elastik stabilite, Euler halleri, elastik bölge dışında burkulma, Omega Sayıları yöntemi, yaklaşık yöntemler. Rayleigh oranı.

Mühendislik Ekonomisi

Đnşaat mühendisliği mesleğine giriş. Mühendislik ekonomisi, enflasyon, faiz-üretim, vade, para-zaman ilişkileri, maliyet fonksiyonları. Talep fonksiyonu ve faaliyet geliri. Maliyet, hacim, kâr ilişkileri. Risk-karar analizi. Alternatifler arasında seçim ölçütleri ve ikame problemi. Bina projesinde mikdarların ölçülmesi ve maliyetlerin tahmin edilmesi.

Malzeme Bilimi

Atomsal yapı, atomsal diziliş. Kristal yapı ve kusurları. Amorf yapı, katı eriyikler. Atomsal yayınım.

Denge diyagramları. Elektriksel özellikler, yarı iletkenler. Mekanik özellikler, çekme ve basınç etkisinde davranış, sertlik. Elastik şekil değiştirme, plastik şekil değiştirme, dislokasyon hareketleri, pekleşme, yumuşatma tavlaması ve yeniden kristalleşme. Kırılma türleri, sünek ve gevrek kırılma, yorulma, sünme, gerilme gevşemesi. Fiziksel özellikler. Geçirimlilik, kılcal su emme.

Atatürk Đlkeleri ve Đnkılap Tarihi I

Kurtuluş Savaşı, Milli Ordunun kuruluşu, muharebeler. Ermeni sorunu. Mudanya Ateşkes Antlaşması. Atatürk Đnkılabı, hedefleri. Atatürk’ün dış siyaseti. Türk Đnkılabı’nın özellikleri, Türk Milletine kazandırdıkları. Atatürkçülük ve Kemalizm’in anlamı. Atatürkçülük Milliyetçiliği, Türk Đnkılabında milliyetçiliğin rolü. Halkçılık, tanımı ve özellikleri.

Sayısal Analiz

Lineer denklem sistemlerinin çözüm yöntemleri. Matrislerin özdeğer problemleri. Özvektörler.

Lineer olmayan denklemler. Hata analizi. Đnterpolasyon ve ardaşık yaklaşım yöntemleri. Sayısal integrasyon ve diferansiyel denklem çözüm yöntemleri. Hazır matematik paket bilgisayar programları ile uygulamalar.

67

Topoğrafya

Tanımlar. Ölçü birimleri. Açı ve uzunlukların ölçülmesi. Ölçme hataları, hata türleri. Arazide noktaların ve doğruların belirlenmesi. Uzunlukların ölçülmesi. Doğruların kesişmesi, dik inip çıkma araçları. Topoğrafya aletlerinde ortak parçalar. Teodolit. Açı ölçme yöntemleri. Poligon dizileri.

Yükseklik farklarının ölçülmesi. Nivonun kullanılması, geometrik nivelman noktalarının oluşturulması ve ölçmelerin değerlendirilmesi. Arazide boyuna ve enine kesitlerin çıkarılması.

Takeometrik ölçmeler ve planın çizimi. Yeryüzünün gösterilmesi, harita. Alan ve hacim hesapları.

Aplikasyon ölçmeleri.

Dinamik

Maddesel nokta ve rijit cisim kinematiği ve kinetiği. Atalet çerçevesi. Hareket denklemleri, impuls ve momentum. Đş, kuvvet alanı. Potansiyel ve kinetik enerji. Dirençli hareket. Titreşim. Noktalar sistemi. Gök mekaniği. Kütlesi değişen noktanın hareketi. Rijit cisim kinetiği. Euler denklemleri;

rijit cisimlerin düzlemsel hareketi. Charles ve Euler teoremi. Ağırlık merkezi teoremleri. Eksenel dönme, topaç, düzlemsel hareket. Rölatif hareket. Titreşen sistemler dinamiğine giriş.

Yapı Malzemesi

Bağlayıcı maddeler; kireç, çimento, puzolanlar, fiziksel ve mekanik özellikleri, deneyler. Agregalar;

özellikleri, deneyleri. Beton mukavemetini etkileyen faktörler. Taze betonun özellikleri. Beton karışımının hesabı, üretimi, beton katkı maddeleri, özel betonlar. Metaller ve alaşımlar.

Çelikler,demir-karbon denge diyagramları, ısıl işlemler. Yapılarda kullanılan diğer metal alaşımları.

Doğal taşlar, kâgir inşaat. Seramik malzeme, camlar. Plastik malzemeler, ahşap.

Hidroloji

Hidrolojinin tanımı, önemi ve metodları. Hidrolojik çevrim. Yağışın meydana gelişi, ölçülmesi ve ölçümlerinin analizi. Buharlaşma ve evapotranspirasyon kayıpları. Sızma. Yeraltı suyu akımı. Akım ölçümleri ve kayıtların analizi. Yüzeysel akış. Hidrograflar. Birim hidrografteorisi ve yağıştan akışa geçilmesi. Hidrografın ötelenmesi. Đstatistiğin hidrolojide uygulamaları.

Atatürk Đlkeleri ve Đnkılap Tarihi II

Laiklik ilkesi, tanımı, özellikleri ve tarihçesi. Türk Đnkılabı açısından laiklik ilkesinin değerlendirilmesi. Devletçilik, tanımı, özellikleri, Atatürk’ün devletçilik anlayışı. . Đnkılapçılık, tanımı, özellikleri. Bütünleyici ilkeler. Milli egemenlik. Milli birlik. Ülke bütünlüğü. Yurtta barış, cihanda barış. Çağdaşcılık ve batılılaşma. Türk Đnkılabı’nın özellikleri

Yapım Yönetimi

Đnşaat sanayiinin ve inşaat üretiminin özellikleri. Đnşaat üretim ve maliyet fonksiyonları yardımıyla rasyonelleşme. Đnşaatta tasarım yönetimine giriş, bina tasarım çalışmaları, özellikleri ve imar mevzuatı. Finans, kalite ve malzeme yönetimi. Yapım yönetiminde matematik yöntemler, yöneylem araştırması, lineer programlama, Simplex algoritması, ikili Simplex programlama, envanter analizi, taşın problemi örneği. Yapımda ağ analizi, CPM ve PERT. Dinamik programlama, oyun teorisi, kuyruk sıralama problemine uygulanması.

Ulaştırma ve Trafik Mühendisliği

Ulaştırma sistemlerine giriş. Ulaştırma modları, kentsel ulaştırma. Şehirlerarası karayolu planlama ve etüdü. Karayolu ekonomisi, karayolu yeri seçiminde ilkeler. Ulaştırma etüd ve planlaması.

Kentiçi yolların planlanması. Kavşaklar. Yol kullanıcısı, araç ve yol karakteristikleri, hacim, hız, seyahat süresi ve gecikme etüdleri. Trafiğin kanalize edilmesi. Trafik kontrol cihazları, kavşak tasarımı, trafik işaretleri ve işaret çizgiler. Park ve terminaller. Hava alanı ve demiryolu mühendisliğine giriş.

68

Zemin Mekaniği I

Zeminlerin fiziksel ve endeks özellikleri. Zeminlerin sınıflandırılması. Hidrolik özelikler, permeabilite, kapilarite, donma etkisi, boşluk suyu basıncı. Efektif, nötr ve toplam gerilmeler. Zemin tabakalarının sıkışması, konsolidasyon. Zeminlerde gerilme-deformasyon bağıntıları. Kayma mukavemeti, kayma mukavemetinin belirlenmesi. Toprak basıncı teorileri. Kompaksiyon. Yüzeysel temellerde taban basıncı dağılımı, rijit ve bükülebilir temeller. Zemin içinde gerilme dağılımı.

Konsolidasyon teorisi, konsolidasyon katsayısının log-zaman ve karekök-zaman yöntemleri ile bulunması, drenajlı ve drenajsız yükleme durumlarında oturma hesapları, yapılarda izin verilen oturma sınırları. Đki boyutlu sızma problemi, akım ağlarının şev stabilitesine uygulanması. Zemin kayma mukavemetinin temel taşıma gücü ve şev stabilitesine uygulanması.

Akışkanlar Mekaniği

Giriş. Birimler ve birim sistemleri. Akışkanların özellikleri. Akışkanların statiği. Hidrostatik basınç.

Düzlem ve eğrisel yüzeylere gelen hidrostatik basınç kuvvetleri. Akışkanların kinematiği. Lagrange ve Euler yöntemleri. Bir, iki ve üç boyutlu akımlar. Đdeal ve gerçek akışkanların bir boyutlu akımının temel denklemleri. Laminer ve türbülanslı akımlar, ideal ve gerçek akışkanların iki boyutlu akımları.

. Çevrintili ve çevrintisiz akımlar.

Yabancı Dil I

a)Đngilizce 1: Basic sentence structure in English. Subject,verb aggreement. Articles. Prepositions.

Nouns. Pronouns. Adjectives, comparative and superlative. Adverbs. Modals and auxiliaries.

Verbs. Tenses. Passive constructions. Conditional clauses. b) Almanca 1:Das Verb. Das Sustantiv.

Das Adjektiv. Das Pronomen. Das Zahlwort. Das Adverb. Die Präpositsion.

Yapım Mühendisliği

Yapı makinaları, uygulama ilkeleri, tanımları, türleri, seçim ölçütleri ve başlıca yapı makinalarının verim analizleri. Đhale kanunu, devlet işlerinde genel şartnameler. Đşçilik ve işçi ilişkileri. Đnşaat sektörünün yapısı, şirket ve şantiye kurulması ve yönetimi, inşaat planlaması, ihzarat, kalite sağlama, maliyet denetimi, keşif mühendisliği, keşif bedeli, finans sağlanması. Đş güvenliği mühendisliği.

Đnsan ilişkileri. Sayısal yöntemler.

Yol Đnşaatı

Genel hususlar. Karayolu elemanları ile ilgili genel tanımlamalar. Yolu kullananların karakteristikleri, taşıt hareketleri ve karayolu trafiğinin genel özellikleri. Yolların kapasitesi yol geometrik standardlarının seçimi, geçici plan, yatay kurbalar ve geçiş eğrileri. Boykesit ve düşey kurbalar. Kent yollarının planlanması. Eşdüzey kavşakların planlanması, alt yapının teşkili, yolların drenajı.

Temel Đnşaatı I

Zemin incelemeleri. Arazi deneyleri. Çevre stabilitesi. Đstinat duvarları. Palplanş perdeleri Yüzeysel temellerin taşıma gücü, derin temellerin taşıma gücü. Kazıklı temellerin yapım yöntemleri. Zemin iyileştirme yöntemleri. Temel çukurunun açılması, çukur kaplamaları. Yapı davranışının izlenmesi ve ölçme aletleri.

Hidrolik

Boyut analizi ve model benzeşimi. Basınçlı akımlar. Sürekli yük kayıpları. Yersel yük kayıpları.

Toplam yük kayıpları ve boru sistemlerinin çözümü. Üç hazne sistemleri. Serbest yüzeyli akımlar, giriş ve sınıflandırma. Üniform akım. Hidrolik yönden en uygun kesit, heterojen kesitlerin hesabı özgül enerji, ânî ve tedricen değişken akımlar, yüzeysel sıçrama/su yüzü profillerinin sınıflandırılması, su yüzeyi profillerinin hesabı. Orifisler ve savaklar.

69

Yapı Statiği I

Genel bilgiler. Đzostatik dolu gövdeli sistemlerin ve kafes sistemlerin sabit ve hareketli yüklere göre hesabı. Basit kirişler. Konsol kirişler. Çıkmalı kirişler. Gerber kirişler. Üç mafsallı ve gergili kemerler ve çerçeveler. Kafes sistemler. Đzostatik sistemlerde yerdeğiştirme ve şekil değiştirmelerin bulunması. Hiperstatik sistemlerin kuvvet (enerji) yöntemi ile hesabı. Sabit yükler. Sıcaklık değişmesi ve mesnet çökmelerine göre hesap, yer değiştirme hesabı. Kısaltma teoremi. Elastik mesnetli sistemler. Hareketli yüklere göre hesap. Tesir çizgilerinin bulunması. Sürekli kirişler.

Elverişsiz yüklemeler. Eğri eksenli ve gergili sistemler. Düğüm noktaları sabit sistemlerin açı ve Cross yöntemleri ile hesabı.

Yabancı Dil II

a) Đngilizce 2: Noun clauses. Adjective (relative) clauses. Translation techniques. Technical English.

b) Almanca 2:Der Hauptsatz. Die Nebensätze. Der Konjuktiv und seine Anwendung.

Zusammenstellung der wichtigsten Konjunktionen. Die Übersetzung.

Su Kaynakları

Su kaynaklarına giriş ve akarsu yatağının dengesi. Barajlar, baraj hazneleri. Sabit bağlamalar, hareketli bağlamalar, su alma yapıları, enerji kırıcı yapılar, su kuvvetleri. Sulama-Kurutma. Taşkın kontrolü, akarsu düzenlemesi. Su kaynaklarının ekonomik analizi.

Betonarme I

Beton ve çelik malzemeler, bu malzemelerin beraber çalışması, hesap esasları, elastik hesap ve taşıma gücüne göre hesap. Normal kuvvet altındaki kesitler. Basit eğilme durumu. Normal kuvvetle eğilme ve iki eksenli eğilme durumları. Burulma etkisindeki kesitler. Burkulma problemi. Yapı elemanları kirişlerin boyutlandırılması. Plak, dişli ve kirişsiz döşemeler tekil ve sürekli temeller. Plak döşeme, dişli döşeme, kirişsiz döşeme, yaklaşık hesap yöntemi. Duvaraltı temeli, tekil temel, sürekli temel, ızgara temel, genel radye. Đstinat duvarları. Basit ve sürekli yüksek kirişler, merdivenler, yapılarda derzler.

Çelik Yapılar

Çelik yapılar, malzeme özellikleri, güvenlik. Çelik birleşim hesapları; perçinli, bulonlu, kaynaklı.

Çekme çubukları; hesap, teşkil, ekler. Tek ve çok parçalı basınç çubukları, bileşik eğilme etkisindeki sabit enkesitli çubuklar. Kafes sistemler. Dolu gövdeli kirişler, profil kirişler, kaynaklı kirişler. Kiriş ekleri, mesnetleri ve birleşimleri. Çatı konstrüksiyonları, yükleri, elemanları, stabilite bağlantıları.

Çelik endüstri yapılarında taşıyıcı sistem tasarımı, aşıklar, makaslar değişik taşıyıcı sistemlerin çelik yapıya özgü çözüm yöntemleri, kararlılık bağları, endüstri yapılarında kolonlar, kolon başları ve kolon ayakları, kolon-temel bağlantıları, çerçeve köşeleri, kalkan ve yan duvar taşıyıcı elemanları. Çelik karkas yapılar, taşıyıcı sistemin tasarımı, kararlılık bağları, elemanlar arası birleşimler.

Bitirme Çalışması

Her öğrenciye eğitim-öğretimi boyunca edindiği inşaat mühendisliği bilgilerini uygulayacağı bir inşaat mühendisliği sistem, eleman veya malzemesi tasarım veya araştırmasına yönelik, konusu bölümce onaylı ve bölümce görevlendirilen bir öğretim elemanının yönetim ve denetiminde bir ödev veya proje verilir.

Seçimlik Ders I Seçimlik Ders II

70

Betonarme Yapı Tasarımı

Betonarme yapı sistemleri ve davranışları. Gayri müsait yükleme şekilleri, dama tahtası biçimi yükleme. Süreklilik gösteren yapıların tasarımı ve detaylandırılması. Döşeme sistemlerinin taşıma gücü ve akma çizgisi yöntemine göre tasarımı. Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik ve depreme dayanıklı tasarım ilkeleri. Betonarme yüksek kiriş, yatay ve düşey eksen etrafında yanal burkulma, başlıklı ince gövdeli betonarme kirişlerde gövde buruşması, mesnet ve mesnet bölgesi tasarımı. Narinlik ve deformasyon kısıtlamaları. Bilgisayar destekli betonarme yapı tasarımı uygulamaları.

Çelik Yapı Tasarımı

Çelik yapı sistemleri ve davranışları. Kiriş ve kolonlarda eğilme ve burulma etkisinde davranış ve tasarım. Gayri müsait yükleme şekilleri, dama tahtası biçimi yükleme. Çelik çok katlı yapılarda döşeme sistemlerinin tasarımı. Süreklilik gösteren çelik yapıların tasarım ve detaylandırılması. Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik ve depreme dayanıklı tasarım ilkeleri. Çelik yapma kiriş tasarımı, yanal burkulma, gövde buruşması, mesnet ve mesnet bölgesi tasarımı.

Bilgisayar destekli çelik yapı tasarımı uygulamaları.

Seçimlik Ders III Seçimlik Ders IV

SEÇĐMLĐK DERSLER Đnşaat Teknik Resmi II

Kroki resimler. Toleranslar. Arakesitler. Mimârî projeler. Binalarda kat ve temel planları.

Betonarme, çelik ve ahşap yapı çizimleri. Haritalar, vaziyet planları, enine ve boyuna kesitler.

Đnşaat Mühendisliğinde Nitelik Denetimi ve Nitelik Sağlama

Nitelik denetimi ilkeleri. Toplam nitelik denetimi; Taguchi yöntemi. Nitelik sağlama ilke ve yöntemleri. Yapı projesi,malzemeleri,elemanları ve birimlerinde nitelik denetimi ve sağlanması.

Đstatistik değerlendirme ve karar verme yöntemleri.

Đnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları

Đleri FORTRAN programlama. Sayısal yöntemlerin uygulanmasında bilgisayar kullanımı:lineer deklem takımı çözümü ve matris yöntemler, sayısal türev ve integral, en küçük karesel hata yöntemi ve lineer regresyon. Lineer programlama ve optimizasyon. Yapı mekaniği ve boyutlanması, su yapıları, topoğrafya, temel inşaatı ve ulaştırmada bilgisayar uygulama örnekleri.

Hidroelektrik Santraller

Prensipler, güç ve enerji Şebekelerin güç ve enerji gereksinimlerinin karşılanması HES’lerin sınıflandırılması. Düzenleme. Savaklar, çökeltme havuzları. Đsale kanallarının boyutlandırılması.

Yükleme odaları ve denge bacaları. Basınçlı borular ve su darbesi. Türbinler.

Đş Güvenliği

Temel kavramlar, sayısal durum, karşılaştırma ve değerlendirmeler. Konuyla ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikler. Türkiye’de iş güvenliği denetimi, işverenlerin ve teknik elemanların sorumlulukları.

Đş kazası nedenleri (güvensiz durum ve davranışlar). Şantiyelerde genel güvenlik önlemleri, kazı işlerinde, iskelelerde, kalıp yapımı ve sökümü sırasında, çatılardaki çalışmalarda, yapı makinelerinin kullanımında, elektrik işlerinde, patlayıcı madde kullanımında, yıkım işlerinde ve diğer işlerde alınacak önlemler. Đlk yardım hizmetleri.

71

Yapı Mühendisliginde Bilgisayar Uygulamaları

Kişisel bilgisayarların tanıtımı. Bazı izostatik sistemlerde kesit zoru diyagramlarının elde edilmesi.

Matris işlemlerinin uygun algoritmalarla programlanması. Denklem takımı çözüm yöntemlerinin karşılaştırılarak programlanması. Değişken kesitli çubuklarda birim deplasman sabitleri. Betonarme kesit hesaplarının bilgisayarla yapılması. Burkulma ve titreşim karakteristiklerinin hesabı. Düzlem çerçeveler, sürekli kirişler, temeller, kafes ve ızgara sistemlerle ilgili bilgisayar uygulamaları, hazır paket programların kullanılması.

Yapı Makinaları

Temel kavramlar. Makina elemanları. Enerji üretim makinaları ve şantiyede enerji üretimi. Pompa ve kompresörler, delme ve kazık çakma makinaları, kazı ve sıkıştırma makinaları, taş kırma, agrega eleme, yıkama makinaları. Beton ve asfalt makinaları.

Đş Hukuku

Anayasanın temel ilkeleri ve sosyal hukuk devleti anlayışı. Anasaya ışığında sendikal haklar. Grev ve lokavt. Toplu iş sözleşmeleri. Bireysel iş hukukunun esasları. Hizmet sözleşmesi. Đş düzenlemesi ve kıdem tazminatı.

Mukavemet II

Kesmeli eğilme, kayma merkezi, elastik eğrinin çeşitli yöntemlerle incelenmesi, kesmenin etkisi.

Normal kuvvet ve eğilme, çekirdek, çekme taşımayan malzeme, ikinci mertebe teorisi. Eğilmeli burulma. Virtüel iş teoremi, Betti ve Castigliano teoremleri, minimum ilkeleri. Elastik stabilite, Euler

Normal kuvvet ve eğilme, çekirdek, çekme taşımayan malzeme, ikinci mertebe teorisi. Eğilmeli burulma. Virtüel iş teoremi, Betti ve Castigliano teoremleri, minimum ilkeleri. Elastik stabilite, Euler

Belgede Namık Kemal Üniversitesi (sayfa 64-111)

Benzer Belgeler