• Sonuç bulunamadı

3. EKİP ÇALIŞMASI

4.3. İnşaat İşletmelerinde Ekip Oluşumu

4.3.1. Ekip Çalışmasında Örgütlenme

İşletmelerde bir araya gelen ekip üyelerinin bir arada uyum içerisinde çalışması, doğru senkronize olması için çeşitli örgütleme becerisi olan liderler

73

tarafından yönetilmeleri gerekmektedir. Bu yüzden yeni kurulan ekiplerde kimin ne yapacağı, hangi faaliyetlerin nasıl gruplandırılacağı, hangi bireylere hangi görevler verileceği, ekipte bireylerin yetkinliklerinin yeterli olup olmadığı, gibi sorular daima çoğalır.

Ekibe yeni atanan bir çalışan veya yeni terfi almış bir ekip üyesi, bu örgüt yapısı içerisinde başka bir deyişle bu ekipte çeşitli görevlerde yer alabilir. Bu sayede işleri daha iyi yürütebilmek için liderler tarafından alınmış kararlar daha net görülebilir. Bir ekibe yeni girmiş insanlar veya yeni terfi almış ekip çalışanları ilk başta ekip kurmak durumunda kalmazlar. İlk olarak kendi sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirir, ekip üyelerine maksimum fayda sağlamaya çalışırlar. Ekibi örgütlemenin, bir arada tutmanın sürecini, nedenini, amacını ve hangi ilkelere dayandığını ne kadar iyi öğrenirlerse, bölümde o kadar kalıcı olurlar ve ileride ekip kurma şansları o kadar artar (İşcan ve Timuroğlu,2007).

4.3.1.1. İnsan Örgütleme Süreci

Örgütlenme, birey ve grupların koordineli bir şekilde plan program şeması oluşturularak yönetilmesi olarak açıklanabilir. Özellikle inşaat işletmelerinde büyük projelerde örgütlenme süreci bir yapının yeniden tasarlanmasını içerebilir. Bunun yanı sıra her zaman büyük projelerde değil, diğer alt fonksiyonlarda da ekip içinde birlik olabilme, örgütlenebilme aynı derece önemlidir. Bu yönetimin iyi yapılabilmesi de birimler arası iletişimin iyi olmasına bağlıdır (Aydın, 1988).

Başarılı bir ekip çalışması kurabilmek için bireyler arasındaki dayanışma, birlik, beraberlik etkin rol oynayacaktır. İnşaat projelerinde belirlenmiş hiyerarşik bir düzen vardır. Bu düzen ekip üyelerinin yetkinliği ve becerisi göz önüne alınarak yapılandırılmıştır. Görev organizasyonu yapılırken resmi rollere ve ilişkilere dayanan bir organizasyon yardımı da alınır. Fakat günümüz ilişkiler dünyasında sadece resmi olmayan bazı gayri resmi ağlar da belirli bir düzeye kadar organizasyon şemasında yer alabilir. Burada yine ekip içindeki insan ilişkilerinin kuvvetinin ve öneminin altını çizmek gerekir. İkinci olarak; bir araya gelmiş ekipler hiçbir zaman durağan olmayacaktır. İnsanlar her gün değiştiği gibi ekipler de her geçen gün kendini geliştirmektedir. İyi bir ekip lideri bu değişimleri iyi gözlemleyerek ekibini daha iyi yönetebilmektedir. Üçüncü olarak; ekip üyeleri pek çok farklı niteliğe, niceliğe ve yetkinliğe sahip insandan oluşur. Beraber çalışmaya alışmış bu insanlar bir şekilde

74

birbirleri ile iş birliği yapmayı, yardımlaşmayı öğrenmiş bireylerdir. Her bireyin iş gücüne ya da yaptırım kapasitesine bağlı olarak ekip liderleri yönetim kademelerini şekillendirmek zorunda kalabilir. Çünkü doğru yerleştirilmiş bir ekip, başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır. Her ne kadar eşit bir yapı olamasa da adaletli olabilecektir. Kusursuz işleyen ideal yapıya sahip olmayı her işletme ister. Fakat bunun ilk yolu çalışanlardaki sorunları ve krizleri tespit edip en kısa zamanda bunlara bir çözüm sunabilmekten geçer. Dördüncü olarak; ekibin bir araya gelmesini etkileyen, ekibin dayanışma halinde olup olmamasını etkileyen pek çok yan faktör vardır. Ekibin bir araya gelme amacı, bir araya geldiği ortam, bir araya gelme şartları vb. buna örnek verilebilir. Ekip içerisinde çok farklı nitelikte insanları barındırdığı için bürokratik bir yapıdan söz etmek mümkün olmayabilir. Bunun bir nedeni ise inşaat projelerinin ne kadar kağıt üzerinde hesabı yapılsa dahi, sahada bambaşka sorunlar doğurabilmesidir. İnşaat sektörü ve işletmeleri bu yüzden önceden öngörülebilir veya düzenli değildir. İşletme yapısının, o işletmede kurulan ekibin, örgütlenme şemasına kadar etkilemesinin bir sebebi de budur. Bu işletmeler kriz anlarında ekipler arası koordinasyon ile çözemedikleri sorunları dışarıdan danışmanlık alarak da çözebilmektedir. Dolayısıyla bir ekip dışarıdan destekli veya kendi bünyesinde ne kadar çok çeşitliyse, o ekibin birbiri ile örgütlenmesi o kadar kolay olur ve bu ekiplerin başarısı da bir o kadar artar (Nikolova vd., 2009).

4.3.1.2. İnsan Örgütlemenin Önemi

Başarılı bir ekip çalışması iyi bir örgütlenmenin sonucudur. Bir takım içerisinde bireyler aynı amaç doğrultusunda işleri yoluna koymak için ne kadar iyi hazırlık yaparlarsa o kadar iyi sonuç alırlar. İyi bir ekip örgütlenmesi yaratabilmek belli başlı şartlar gerektirir. Bu şartlar kısaca (Yiğit, 2002) ;

 Ekip içindeki her bireyin amaçlarının teker teker netleştirilmiş olması gerekir. Böylece takımın da amacı netleşmiş olacaktır.

 Ekip üyeleri amaçlarını kesinleştirdikten sonra ilk olarak bireysel, ikincisi ekip olarak bu amaçlara nasıl ulaşılacağı hakkında bir yol haritası çizmelidirler.

 Oluşturulan amaçlar haritasında her bireyin amacı diğer birey ile karşılaştırılıp çakışmanın önüne geçilmelidir. Böylece tekrarlardan kaçınıp zaman kazanılmış olunur.

75

Herkesin amaçlarının şeffaf olduğu bir ortamda bireyler daha verimli çalışırlar.

 Ekip üyelerinin yaptıkları işlerin kendi içinde tekrarlanmadığından da emin olunması gerekir. Bu sayede projede durağanlığın önüne geçilebilir.

 Büyük bir iş hattını alt birimlere bölmek işi daha kolaylaştıran bir çözüm olabilir. Fakat burada söz konusu alt birimler çok iyi kontrol edilmelidir. Çünkü böyle bir düzenleme görünüşte iyi olabilirken, alt birimlerin tecrübesizliği sebebiyle zaman kaybına sebep olabilir. Ekibin kendi içindeki motivasyon ve organize olma durumu ise bu durumu tamamen tersine çevirip olumlu sonuç alınmasını sağlayabilir.

 Ekip çalışmasının en önemli özelliklerinden biri de koordine halinde ve sürekli iletişimde olarak çalışılmasıdır.

 Ortak amaç için çalışan ekip üyelerinin liderler tarafından başarılı yönetilmesi de iyi bir ekip örgütlenmesini doğurur. Birimler, bireyler arası başarılı uyum sağlayabilen yöneticiler birbirine bağlı ekipler oluşturmaktadır.

 Ekip liderlerine düşen bir diğer görev ise ekip çalışanlarına karşı esnek olmayı öğrenebilmeleridir. Sistemin işlemesi için esnek olabilmek, değişen durumlarda, ortaya çıkan zorluklarda daha hızlı bir sonuç elde edilmesini sağlayacaktır.

 Ekipteki örgütlenmenin bir diğer pozitif katalizörü ise ekip içindeki bireylerin kendi sorumluluklarını ve yetki alanlarını net bir şekilde bilmeleridir.

 Son olarak başarılı bir ekip lideri ekip üyelerinin yeteneklerine ve kapasitelerine göre onları ayırır. Böylece kendi yetkinliklerine göre dağılan insanlar, kendi işlerinde daha başarılı olurlar. Yüksek iç motivasyona sahip ekip üyeleri birbirlerini de olumlu yönde etkileyerek geliştireceklerdir.