• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUM

EK-2 DERS PLANI Ders :Coğrafya

Sınıf :9

Süre :40 + 40 dk.

Ünite : Mekânsal Bir Sentez Türkiye

Konu : Türkiye'nin Yer Şekillerinin Çeşitliliği ve Oluşum Süreci

Kazanımlar: Görsel ve yazılı materyallerden yararlanarak yaşadığı yerleşim

alanının farklı zaman periyotlarındaki değişim ve sürekliliğini coğrafî açıdan analiz eder.

Beceriler: Sorgulama becerisi., birincil ve ikincil kaynakları kullanma

becerisi., kanıt kullanma becerisi. Kazanımla birlikte organize edilerek verilecek becerilerdir

Kullanılan Eğitim Teknolojileri, Araç Ve Gereçleri: Ders Kitabı, VCD’ler,

Bilgisayar, İnteraktif CD, İnternet.

Öğrenme Öğretme Yöntem ve Etkinlikleri:

Girme

Öğrencilerden İzmir ile ilgili yer şekilleri ve iklim konusunda neler bildikleri sorulur. Bu sırada bilgisayarda İzmir’in Kavakları adlı türkü eşliğinde İzmir ile ilgili çeşitli görüntüler projeksiyon makinesi ile görüntülenir.

Keşfetme

Her bir öğrenciden İzmir hakkında tanıtım broşürü yapmaları istenir. Bu amaçla bilgisayar desteği ile yapılacak olan broşür bilgisayarda saklanır. Bu aşamada internetten faydalanılmamaktadır. Bilgisayar kullanılarak öğrencilerden bu konuda çeşitli görseller oluşturmaları istenir.

Açıklama

Bu basamak modelin öğretmen merkezli evresi olup bu evrede öğrencilere İzmir ile ilgili bir video gösterisi sunulur. İzmir ile ilgili yapılacak tanımlarda fiziki coğrafya özellikleri hakkında tanıtım broşürü oluşturulur.

Derinleşme

Öğrencilerin daha önce belirtilen sitelere girerek konu ile ilgili olarak çeşitli görüntüler ve grafikler topladıkları bu aşamada kendi tanıtım broşürlerine eklerler. Bu aşamada incelemeye alınan konu ile ilgili yeni bilgiler elde ettikten sonra kavramaların daha belirginleştiğini gözleyebiliriz. İzmir ile ilgili meteorolojik veriler Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün resmi sitesinden internet aracılığı ile ulaşılır. İzmir’e ait yıllık sıcaklık, yağış, nem verileri kullanılıp bu değerler bilgisayarda grafik programı kullanılarak grafiğe dönüştürülür. Yapılan çalışmalar google arama motorunda oluşturulan gruplara eklenir.

Değerlendirme

Değerlendirme hazırlanmış olan eğitim yazılımı ile bilgisayar üzerinde gerçekleştirilir.

Ders : Coğrafya Sınıf : 9

Süre : 40 + 40 dk.

Ünite : Mekânsal Bir Sentez Türkiye

Konu : Türkiye’nin dağları, platoları ve ovaları

Kazanımlar: Türkiye’nin yer şekillerinin oluşum sürecini iç ve dış

kuvvetlerle ilişkilendirir.

Beceriler: Sorgulama, kanıt kullanma, birincil kaynakları kullanma becerisi.

Kullanılan Eğitim Teknolojileri, Araç Ve Gereçleri: Ders Kitabı, VCD’ler.

Bilgisayar, İnteraktif CD, internet.

Öğrenme –Öğretme Yöntem ve Etkinlikleri: Girme

Türkiye, dağlar, yerşekilleri, orojenez, kelimelerini içeren bilgisayarda görüntüler ve ses efektleri verilmiş bir powerpoint sunusu hazırlamaları istenecektir.

Bu sunuda ayrıca öğrenciler çeşitli şarkılar ve şiirler yazabilecekler ayrıca kendi seslerini kullanabileceklerdir. Girme aşamasında derste her bir öğrenci yanındaki arkadaşına hazırladığı CD’yi verir. Herkes arkadaşının hazırlamış olduğu çalışmayı kendi bilgisayarında izler.

Keşfetme

Bu aşamada internetten uydu fotoğraflarının bulunduğu www.googleearth.com sitesine her bir öğrencinin girmesi istenir. Öğrenciler bu siteyi inceledikten sonra Türkiye’nin dünya üzerindeki yeri hakkında sözlü yorumlar yaparlar. Programda yer alan harita kullanma ve sorgulama becerilerinin geliştirilmesi kazanımlarına uygun olarak yapılan bu etkinlikte bilgisayar yardımı ile oluşturulan öğrenme ortamında öğretmenin yönlendirici rolü de devreye girecektir.

Açıklama

Öğretmen bu aşamada öğrencilerden eğitim yazılımını kullanmalarını isteyecektir. Hazırlanan eğitim yazılımında gerekli görülen bölümler öğrencilerden incelemeleri istenecektir.

Derinleşme

Bilgisayar Flash programı ile hazırlanmış olan Türkiye’nin yüzey şekillerindeki değişimi gösteren görseller izlendikten sonra konu ile ilgili olarak öğrencilerden düşüncelerini belirtmeleri istenecektir.

Öğrencilerden Türkiye’deki önemli akarsuların geçtikleri yerlerde yerleşim yerlerine nasıl etkide bulunduğu tespit etmeleri istenir. Türkiye’deki karstik araziler tespit edilip karstik arazilerin bulundukları coğrafi bölgelerde fiziki ve beşeri özellikleri nasıl değiştirdiği sorgulanır. Yapılacak tüm çalışmalar bilgisayar üzerinde gerçekleştirilir. Türkiye’de buzul etkisi ile oluşmuş yer şekillerinin dağılışı bilgisayar üzerinde Türkiye haritasına yerleştirilecektir. Bu aşamada internetten yararlanılır.

Değerlendirme

Ders : Coğrafya Sınıf : 9

Süre : 40 + 40 dk.

Ünite : Mekânsal Bir Sentez Türkiye

Konu : Türkiye'de akarsuların oluşturduğu yer şekilleri (Türkiye'de karstik

şekiller, Türkiye'de buzulların ve rüzgârların oluşturduğu şekiller)

Kazanımlar: Türkiye’nin yer şekillerinin oluşum sürecini iç ve dış

kuvvetlerle ilişkilendirir

Beceriler :Sorgulama becerisi,kanıt kullanma becerisi,kaynak kullanma

becerisi

Kullanılan Eğitim Teknolojileri, Araç Ve Gereçleri: Ders Kitabı, VCD’ler,

Ders : Coğrafya Sınıf : 9

Süre : 40 + 40dk

Konu : Türkiye’nin İklimini Etkileyen Faktörler

Kazanımlar: Haritalar kullanarak Türkiye’nin iklimini etkileyen faktörler

hakkında çıkarımlarda bulunur.

Beceriler: Sorgulama, grafik kullanma, kanıt kullanma becerisi.

Kullanılan Eğitim Teknolojileri, Araç Ve Gereçleri: Ders Kitabı, VCD ler.

Bilgisayar, İnteraktif CD, internet.

Öğrenme –Öğretme Yöntem ve Etkinlikleri:

Girme

Farklılığın Nedenleri Dünya İklim Kuşakları Haritası üzerinde Türkiye ikliminin hangi kuşakta olduğu belirlenir. İklimi etkileyen küresel ve yerel faktörler sınıflandırılır.

Keşfetme

Türkiye üzerinde etkili iklim faktörleri hakkında çıkarımlar yapılır. İnternetten elde edilen verilerden yararlanarak Türkiye’de görülen iklim tipleri harita üzerinde işaretlenerek dağılışları ve başlıca özellikleri değerlendirilir.

Açıklama

Öğrencilerin kullanacakları sitelerin isimlerini verecek ve bu sitelerden gerekli olacak veriler oluşturmaları istenecektir.

Derinleşme

Türkiye haritası üzerinde Türkiye’de görülen iklim tiplerinin dağılışı yapılacaktır. Her iklim tipine ait karakteristik bir yerleşim biriminin iklim grafiği oluşturulur. Öğrencilerin tümü kendi bilgisayarında bunu gerçekleştireceklerdir. Sorgulama becerisini geliştirmek için öğrencilerden elde ettikleri verileri karşılaştırmaları istenecektir.

Değerlendirme

Öğrencilerin yaptıkları çalışmalar bilgisayarda saklanarak değerlendirilecektir.

EK-3 COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI