• Sonuç bulunamadı

EFES PĠLSEN BĠRA ÜRETĠM AġAMALARI

8. EFES PĠLSEN FABRĠKASI BAZINDA KULLANILAN ERP YAZILIMI EKRAN

8.6. EFESTEKĠ BĠRA ÜRETĠMĠ

8.6.1. EFES PĠLSEN BĠRA ÜRETĠM AġAMALARI

EFES‟te her bir üretim aĢaması için ayrı ayrı üretim emri oluĢturulur. Çünkü her seviyede farklı yarımamul tanımlanır.

184

SAP sisteminde Kaynatma aĢamasındaki mayĢe kazanı, süzme kazanı, kaynatma kazanı evreleri kaynatma operasyonu adı altında toplanır. Üretim bir sipariĢ açılmasını gerektirir. Sistemde sipariĢler 24 saat‟lik toplu üretim olarak açılır. Her bir yapılan kaynatmaya kaynatma bitip Ģıra, sedimantasyon tankına alınıp net üretilen Ģıra miktarı bulunduktan sonra kısmi teyit verilip bu üretim için kullanılan fiili malzeme bilgileri anında sisteme girilir. Kısmi teyit verme iĢi son kaynatma sonucu alınana kadar devam eder, son kaynatma verileri girilirken son teyit verilip bir günlük kaynatma tamamlanmıĢ olur.

ġekil 8.81 Efes Pilsen Bira Üretim Süreç AĢamaları

Fermantasyon operasyonunda iki evre vardır : birincisi Ģıra aktarma evresi ikincisi ise fermantasyon evresidir. Fermantasyonda her dolan tank için bir sipariĢ açılır, Ģıra çekme iĢi tamamlandıktan sonra kısmi teyit verilir. Fermantasyon tamamlandığı zaman tanka son teyit verilerek sistemde fermantasyon bitirilip tankın fermantasyon deposunda gözükmesi sağlanır.

Fermantasyonda bir tank hem fermantasyon deposu hem de dinlendirme deposu olarak kullanılabilir. Fermantasyonda dinlendirme operasyonu içinde bir sipariĢ açılmalıdır.

Dinlendirme operasyonu fermente edilmiĢ bira aktarma evresi ve dinlendirme evresi olmak üzere iki evreden oluĢmaktadır. Eğer dinlendirme iĢi fermantasyon yapılan tankın içinde gerçekleĢiyorsa o tanka dinlendirme sipariĢi açılır ve aktarma yapıldıktan sonra tanka kısmi

Hammadde

Kaynatma Operasyonu MayĢe kazanı Süzme Kazanaı Kaynatma Kazanı

Fermantasyon Operasyonu ġıra Aktarma Fermantasyon

Dinlendirme ve Fermantasyon Deposu (Tankı) Dinlendirme Operasyonu

Fermente EdilmiĢ Bira Aktarımı

Filtre Operasyonu Filtre Evresi

Çekme tankına Aktarma

Dolum Operasyonu ġiĢeleme

Kısmi Teyit Kısmi Teyit

Kısmi Teyit

Son Teyit Son Teyit

Son Teyit

Son Teyit le sipariĢ kapatılır.

SipariĢ açılır

SipariĢ açılır

SipariĢ açılır SipariĢ

açılır

teyit verilir. Dinlendirme bittikten sonra dinlendirme tankına son teyit verilip tankın dinlendirme deposunda gözükmesi sağlanır.

Filtrede SAP sisteminde dolan her bir çekme tankı için sipariĢ açılıp tank doluma hazır olduğu zaman ( eğer doluma yarım olarak verilecek ise ) son teyit verilip sipariĢ kapatılır. SipariĢe son teyit verirken filtrede kullanılan fiili malzeme miktarları ve hangi çekme tankına alınacağı yazılır.

Her ürün için çekme tankı boĢaldıkça dolum bölümünde ilgili çekme tankından doldurduğu miktar anında sisteme girilip yetkili dolumcu tarafından teyit edilir.

ÇalıĢan sistemde Efes Pilsen fabrikasının Ġstanbul‟daki planlama bölümü, hangi fabrikanın hangi üründen ne kadar doldurulacağı bilgisini fabrikalara haftalık genel dolum planı olarak gönderir. Dolum bölümünde, haftalık planlama tablosundan dolduracak ürünler dağıtılıp normal seri üretimi yapılır. Yapılan üretimlere teyit verildikçe üretimler tablodan silinir. Doldurulan miktarlara teyit verilirken kullanılan ambalaj malzemeleri için de teyit verilmektedir. Üretimde ürün ağacından, kullanılan malzemelerle ilgili miktar gelmektedir.

Gerektiği durumlarda fiili kullanımlar girilerek düzeltme yapılarak doluma teyit verilir.

8.7. Seri Üretim SipariĢi

Seri üretim sipariĢleri, (adından da anlaĢılacağı gibi) seri üretimde kullanılan bir araçtır.

Seri üretimde bir malzemenin planlanması ve otomatik çekiĢlerinin yapılabilmesi için malzemenin her üretim versiyonu için bir seri üretim sipariĢi yaratmalıdır. Seri üretim sipariĢinin geçerlilik süresi genellikle uzun zaman periyodları (örneğin, en az 2 yıl üretimden kalkmayacak bir ürün için 2 yıl) olarak tanımlanır.

Seri üretim sipariĢlerinde miktar ve termin belirtilmez. Miktar ve terminler, planlı sipariĢ yaratıldığında planlanır. Seri üretimdeki planlı sipariĢlerin “normal” planlı sipariĢlerden farkı onay ve üretim sipariĢine çevrimi gerektirmemesidir.

186

ġekil 8.82 Çekme Tankı Stok Görüntüleme Ekranı

ġekil 8.83 Üretim Teyidi Ekran Görüntüsü:[COR01 Proses sipariĢ yaratma elle oluĢturma ekranı]

KesinleĢmiĢ proses sipariĢe Teyit verilir.

Yetkili kiĢinin onayı olmadan üretim teyidi verilmez.

Üç çeĢit teyit verilir.( ġekil 8.83)

Kısmi Teyit: Üretilen miktar kadar teyit verilmesi. Örneğin 100 adet üretim sipariĢi verilmiĢtir. 50 adet üretildiyse bu miktar kadar teyit verilir.

Son Teyit: Üretilen kısma 90 adet yazıldığında (Üretim sipariĢi 100 adet) 10 adeti ıskarta olduğunu sistem anlar. Bu teyitte depocu, stoğa giren çıkan için elle miktarları yazabilir.

Otomatik Teyit: Bu bildirimde yapılan bütün değiĢikliklerde ürünün en alt kısımlarına kadar kayıtları yeniler.

Örneğin 225121 proses sipariĢ numaralı 90 artarken (Mamul) 225114 90 azalacak (Yarımamul)

Sistem Durumu alanında, “REL”(released-onaylandı) anlamında statu görüntülenir.

Proses sipariĢi saklandıktan sonra sipariĢ onaylanmıĢ olur. Bu durumda tüm operasyon ve evreler onaylanmıĢ(Released) durumdadır. Otomatik teyitte hammadde ve yarı mamullerin çıkıĢı otomatik olarak gerçekleĢir.

8.8. PROSES SĠPARĠġLERĠNĠN TEYĠDĠ

Teyitler; sipariĢlerin, operasyonların, fazların ve münferit kapasitelerin proses durumlarını belgeler. Bu bağlamda teyitler, proses sipariĢlerinin geliĢimini izlemeye yararlar.

Teyitler sayesinde aĢağıdaki bilgiler kayıt altına alınır.

 herhangi bir fazda iĢlem gören malzeme miktarı,

 herhangi bir fazda kullanılan aktivite miktarı

 herhangi bir faz ile ilgili fiili tarihler

 iĢlemlerin hangi iĢ merkezinde gerçekleĢtiği

 iĢin kimin tarafından yapıldığı.

ĠĢlerin ilerleyiĢi seri üretimde teyitlerle kaydedilir. Seri üretimdeki gereksinmeler bilgileri, sisteme Ģu teyit fonksiyonları bağlanmıĢtır:

 Mal giriĢi,

 BileĢen çekiĢi,

188

 Planlı sipariĢlerin azaltılması,

 Fiili masrafların masraf alıcısına aktarılması,

 Ġstatistiklerin güncellenmesi.

Sadece proses sipariĢlerine veya evrelere teyit verilebilir. Maliyetlendirme, terminleme ve kapasite değerlendirme sadece evreler bazında yapılabildiği için sadece evrelere teyit verilebilir, operasyonlara teyit verilemez.

GĠRĠLECEK BĠLGĠLER :

Üretim Yeri :Üretim yapılan fabrikanın numarası (Örn:1011) Malzeme Numarası :Üretilen malzemenin kodu (Örn:150001)

Alan Depo Yeri :Üretilen malzemenin gideceği deponun kodu (Örn:0010)

Uretım Versıyonu :Hangi iĢ merkezinde, hangi ürün ağacıyla nasıl üretildiği (Örn:S1)

Mıktar :Ne kadar üretildi.

Yöntem : Yukarıda belirtilen veriler girilir. Fiili veriler düğmesi tıklanır. Burada depodan çekilecek malzeme miktarları görünecektir. Verilerde düzeltmeler, eklemeler yapılır.

(depo yeri, batch giriĢi vb.) Kaydedilip çıkılır.

8.8.1. HANGĠ VERĠLERE TEYĠT EDĠLĠR ?

 ĠĢlem miktarlarına

 Aktivitelere, örn: iĢlem süreleri,

 Tarih ve zaman; iĢlemin baĢlangıç ve bitiĢ süreleri,

 Personel verileri.

8.9. EFES PĠLSEN FABRĠKASININ ORGANĠZASYON YAPISI

SAP'nin ürün stratejisi tedarik zinciri optimizasyonu, planlama ve uygulamanın tüm yönlerini kapsamaktadır. Bu stratejinin ortaya konuĢundaki en önemli adım APO (Ġleri Planlama ve Optimizasyon-Advanced Planner and Optimizer) ürünüdür. APO'nun temelde sunduğu R/3 içerisinde gerçek zamanlı karar destek, ileri planlama ve optimizasyon fonksiyonlarını gerçekleĢtirmektir.APO güçlü memory-resident analitik bir iĢlemci ve dört

temel fonksiyondan oluĢacaktır : Tedarik Zinciri Kokpiti, Tahmin, Ġleri Planlama ve Terminleme ve ATP.

APO'nun temel hedefi SAP'nin BW (Business Information Warehouse) yapısı ile bütünleĢik olarak müĢterilerin tedarik zincirlerinin tamamının performans ve maliyetlerini optimize etmelerini sağlamaktır. Ayrıca SAP'nin kendi ürünü olması entegrasyon problemlerini ve yazılım maliyetini en aza indirmektedir. Bütün bunlara ek olarak depo, üretim yeri, Ģirket veya Ģirketler düzeyinde simülasyonlar yapma imkanı veren R/3 mimarisi ve entegre ERP çözümü somut olarak elde edilebilecek kazançlardan bazılarıdır.

APO sistemi vasıtası ile proses üretimin hangi fabrikada ne kadarlık aĢaması üretilebileceğini optimize eder. Örneğin gelen sipariĢte (kaynatma, sıra aktarma, fermantasyona) kadar olan kısmın Efes Ġzmir‟de diğer (dinlendirme, filtreleme, ĢiĢeleme ) üretim kısımların Ġstanbul Efes‟te yapılması gibi.

 Bir üst birim içerisinde gösterilen tüm organizasyon birimleri ortak bir denetime tabidir.

Bu nedenle bazen bir üst birim bir grup ile eĢ anlamda kullanılabilir. Örneğin üst birim düzeyinde standart hesap tabloları tanımlanır.

 Bir grubu tanımlarken muhasebe açısından Ģirket kodu ve iĢ alanı terimleri kullanılır.

 Her Ģirket kodu, bağımsız bilançoya sahip bir birimi gösterir. Birden fazla Ģirket kodu aynı standart hesap tablosunu kullanabilir.

 ĠĢ alanı, ayrı bir bilanço ve kar/zarar tablosunun yaratılabileceği özel bir ekonomik birimdir.

ĠĢ alanları, Ģirket kodundan bağımsız olarak tanımlanmıĢtır. ġirket kodu baĢına, iĢ alanı iĢleminin zorunlu olup olmadığını belirlenir. Malzeme yönetimi ile ilgili kayıtlarda iĢ alanı genelde otomatik olarak üretilir.