• Sonuç bulunamadı

TÜRKİYE’DEKİ KOBİ POLİTİKAS

TALEP EDİLEN

3.4.4. E-Avrupa+Girişimi, E-İçerik Programı 1.Genel Bilgiler

Avrupa Konseyi 10–11 Aralık 1999 tarihinde Helsinki'de düzenlenen toplantısında Avrupa Komisyonunca başlatılan ve Avrupa'yı herkes için gerçek bilgi toplumuna dönüştürmeyi hedefleyen E-Avrupa Girişimi kabul edilmiştir. Bu girişim AB’nin bilgi temelli ekonomiye verdiği önemin çok somut bir örneği olmuştur. Bu girişim çerçevesinde bir ilerleme raporu ve eylem planı sunmak kararı alınmıştır ve 19–20 Haziran 2000 tarihlerinde Feria'dan yapılan Konsey toplantısında Lizbon Stratejisi ve E-Avrupa Girişimi çerçevesinde hazırlanan E-Avrupa 2002 Eylem Planı kabul edilmiştir. Daha ucuz, daha hızlı, daha güvenli internet, insan kaynağına yatırım, internet kullanımının teşvik edilmesi başlıklarını kapsayan 2002 Eylem Planı hedeflediği başarıya ulaşmıştır. Bu kapsamda; hemen hemen tüm iş dünyası ve okullar internet erişimine kavuşmuş, internet erişimine sahip hane halkı sayısı üç katına çıkarılmış ve Avrupa dünyadaki en hızlı araştırma ağına sahip olmuştur. Fakat

internet kullanımı, erişim kadar hızlı bir gelişme gösterememiştir. Bu nedenle yeni politikalar, internet kullanımının yüksek kaliteli alt yapı, çekici servisler ve uygulamalar ile kurumsal yapıların değiştirilmesiyle arttırılmasına yönelmiştir. Bu politikaların sonucu olarak E-Avrupa 2005 Girişimi ortaya çıkmıştır. (http://www.deltur.cec.eu.int )

E-Avrupa 2005 Eylem Planının temel hedefleri şunlardır:

¾ E-Devlet, e-Eğitim ve e-Sağlık başta olmak üzere modern çevrimiçi hizmetlerin sunumu

¾ Dinamik e-İş ortamının yaratılması

11–12 Mayıs 2000 tarihlerinde Varşova'da yapılan Avrupa Bakanlar Konferansı'nda, Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri, 15 AB ülkesi tarafından Lizbon'da ortaya konulan stratejik hedefi benimsemiş; 15 AB ülkesinin eAvrupa ile ortaya koyduğu girişimin bir parçası olma konusunda uzlaşmış ve AB'nin politik kararlılığına destek olarak, belirtilen bu iddialı hedefe ulaşmayı denemek ve bundan yararlanılacak zemini genişletmek amacıyla, aday ülkeler olarak kendileri için “E-Avrupa benzeri bir Eylem Planı”nı hazırlamaya karar vermişlerdir. Hazırlanan Eylem Planı Haziran 2001'de Göteburg'da yapılan Avrupa Konseyi toplantısında kabul edilmiştir. E- Avrupa+ adı verilen bu girişim, E-Avrupa'nın öncelikli amaçlarını ve hedeflerini yansıtmakta ve aday ülkelerin özel durumlarına yönelik 57 adet eylem sunmaktadır. E-Avrupa gibi, E-Avrupa+ Eylem Planı da, aday ülkelerin ekonomilerinin yenilenmesinin ve modernizasyonunun hızlandırılmasını, kurumsallıklarının ve yeteneklerinin artırılmasının desteklenmesini, genel rekabet güçlerini geliştirmeyi amaçlamakta, bu yönde aday ülkelerin özel durumlarını gözönüne alan eylemler sunmaktadır ve E-Avrupa girişimi temel hedeflerine aday ülkelerin üyeler ile arasındaki açığın kapatılması için “bilgi toplumunun temel yap taşlarını oluşturma çalışmalarının hızlandırılması” adlı bir başlık daha eklenmiştir. (http://www.bilgitoplumu.gov.tr)

Avrupa Komisyonu, Şubat 2001'de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Malta ve Türkiye'ye, bu ortak eylem planının oluşturulmasında diğer aday ülkelere katılmaları

için davette bulunmuştur. Türkiye bu girişime aynı yıl içerisinde taraf olmuştur. AB'nin iktisadi alanda yürüttüğü en önemli proje olan E-Avrupa Girişimi ve bununla bağlantılı olarak aday ülkeler tarafından başlatılan E-Avrupa+ Girişimi ile Türkiye, bilgi toplumu olma yolunda yürüttüğü çalışmaları hızlandırmıştır. E-Avrupa Girişimi kapsamında bu girişimi desteklemek ve işleyişini hızlandırmak amacıyla yeni programlar oluşturulmuş ve mevcut programlar bu amaçla yeniden düzenlenmiştir. Bu programlardan biri olan E-İçerik Programı özellikle KOBİ’lerin yararlanması amacına yöneliktir.(http://www.bilgitoplumu.gov.tr)

3.4.4.2. E-İçerik Programı

E-İçerik Programı, E-Avrupa Girişiminin bir parçasıdır "İnternet kullanımının teşvik edilmesi" başlıklı üçüncü hedef çerçevesinde değerlendirilmektedir.

E-İçerik Programı, Avrupa sayısal içeriğinin üretilmesini, kullanımını ve yaygınlaştırılmasını desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir programdır. İçeriğin Avrupa'ya yönelik ya da Avrupa ile ilgili bir içerik olması, hâlihazırda sayısallaştırılmış olması ya da program hedeflerine uygun olarak sayısal hale getirilmesi, üretilmesi, kullanımı ve yaygınlaştırılması ile, AB üyesi (aday ülkeler de dâhil olmak üzere) ülke vatandaşları ya da genel olarak kullanıcıları açısından kendi alışkanlıklarına (dil, gelenek, kültür vs.) uygun şekilde üretilmiş, anlaşılabilir ve kullanılabilir olmasını hedeflemektedir. (http://econtent.dpt.gov.tr)

Program sağladığı mali yardımlarla sayısal içerik pazarında yer alan kuruluşları ve özellikle KOBİ’leri desteklemektedir. E-İçerik Programı’ndan yararlanabilen kuruluşlar:

¾ Kamu Kurum ve Kuruluşları, ¾ Üniversiteler,

¾ Özel sektör kuruluşları (KOBİ'ler dâhil), ¾ STK

¾ Tanıtım Projeleri: Tanıtım projeleri, proje ortaklarının ilgili faaliyet alanının amaçlarını sergilemek için ortak sonuçlara yönelik olarak gerçekleştirdikleri projelerden oluşmaktadır. Faaliyet alanına bağlı olarak bu projeler, Avrupa uluslararası içerik pazarının gelişimine yardımcı olacak somut bilgi ürünlerini ya da hizmetlerini veya bilgi altyapısının iyileştirilmesine yönelik bir girişimi de içerebilir. Proje maliyeti 2,5 milyon avro'yu geçemez ve ortalama proje maliyeti 1,5 milyon avro'dur.

¾ Fizibilite Projeleri: Genellikle 6–9 ay süreli daha küçük ölçekli projelerden oluşmaktadır. Yeni fikirlerin denenmesi ve uygulama öncesi olabilirlik ve değerlendirme için bir fikir vermeye yönelik projelere kaynak sağlamaktadır. Bu projelerin, ortakları ve getirisi belirlenmiş uygulanmaya hazır somut projelere yol göstermesi beklenmektedir Tanıtım projeleri ile doğrudan bir ilişkisi olmamakla birlikte, fizibilite projelerinden alınan sonuçlarla tanıtım projeleri hazırlanabilmektedir. Proje maliyeti 200 bin avro'dan az tutmaktadır. ¾ Diğer Tahsisatlar: Bu alandaki projeler bir ya da birden çok faaliyet alanı ile

ilgili olabilmektedir. En iyi uygulamaların paylaşımı, ağ oluşturma, bilinçlendirme ve yaygınlaştırma faaliyetleri, sektörel web taşıyıcıları, çeşitli projeleri bir araya toplama gibi yatay konulara yönelik projeler desteklenmektedir.

DPT, E-İçerik Programı’nın Türkiye’deki ulusal temas noktası olarak görev yapmaktadır.

2001–2005 yılları arası dönemi kapsamakta olan eContent Programına Türkiye’nin katılımına ilişkin mutabakat zaptı 10.02.2003 tarihinde imzalanmıştır. Programın toplam bütçesi 100 milyon avro olarak belirlenmiştir. Türkiye’nin, E- İçerik Programı’na katılım çerçevesinde 2002 için 60,000 avro, 2003 için 450,000 avro, 2004 için ise yine 450,000 avro katkı payı ödemesine karar verilmiştir.ancak program dahilinde gelinen nokta ile ilgili güncel veriler bulunmamaktadır.