• Sonuç bulunamadı

Eşe Zaman Ayırma, Destek Olma ve Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirme

ESKİŞEHİR İL MERKEZİNDE GÖREVLİ POLİSLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

1. İş ve Aile Yaşamı Dengesinin Tanımı ve Önem

6.3. Eşe Zaman Ayırma, Destek Olma ve Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirme

6.3.1.Çocuklarla Kaliteli Vakit Geçirme

Araştırmada polislere çocukları ile ne kadar ve nasıl vakit geçirdikleri ve çocuklarıyla kaliteli vakit geçirememelerinin nedenleri sorulmuştur. Bu konuda polislerin görüşleri “polislerin çocukları ile kaliteli vakit geçirememe nedenleri” teması altında altı alt temada gruplandırılmıştır. Bu temalar Tablo 5’de yer almaktadır.

Tablo 5. Polislerin Çocukları ile Kaliteli Vakit Geçirememe Nedenleri

S.N. Alt Temalar f

1 Çocukların büyük olması 4

2 Fiziksel yorgunluk 6

3 Moral bozukluğu 1

4 Çocuğun küçük olması 3

5 Zaman sorunu 4

Polislerin çocukları ile kaliteli vakit geçirememelerine ilişkin altı kodlanmış neden olduğu görülmektedir. Polislerin tamamı çocuklarına yeterince vakit ayıramadıkları ve onlarla ilgilenemedikleri için suçluluk hissettiklerini ifade etmişlerdir.

Çocuklarımın büyüdüğünü gördüğümü söyleyemem. Çocuklarla ister istemez yeteri kadar ilgilenemedik. Bunun için suçluluk duyuyorum ama öyle olması gerekiyordu o zaman. Ancak şimdi küçüğüyle ilgiliyim. Yoğun çalıştığım dönemlerde çok şey kaçırdım, ilk çocuğumun farkına varamadım. Şimdi ikinciyi daha fazla yaşıyorum (E15, Yaş 41, 17 yıllık evli).

Frekansı yüksek olan nedenler incelendiğinde meslekle bağlantılı yoğun çalışmadan kaynaklanan fiziksel ve zihinsel yorgunluk ile zaman sorununun önemli etkenler olduğu görülmektedir. Polis olan babalar özellikle bu nedenlerden dolayı çocuklarına zaman ayıramadıklarını düşünmektedirler.

Zaman ayırmam çoğunlukla mümkün olmuyor, zaten henüz çok küçük benden çok annesine ihtiyacı var (S8, Yaş 34, 6 yıllık evli).

Çocuklara ve eşe ne kadar zaman ayırabilirsin ki ancak çarşı, pazar işi varsa onları hallederim mecburen. Zaten şimdi hepsi büyüdü. Küçük olduklarında da zaten yorgun, argınsın, dinlenmen lazım pek ilgilenemedik işte (A19, Yaş 50, 23 yıllık evli).

Araştırmaya katılan polislerden bazıları ise her ne kadar çocukları ile yeterince ilgilenemediklerini ifade etseler de istirahat vakitlerini çocuklarına ayırdıklarını belirtmişlerdir.

Yoğun çalışıyoruz, eve gittiğimde bir şey yapmasam bile yorgun oluyorum ama eve gittiğimde çocuğumla mutlaka oynarım, ilgilenirim ama henüz küçük (İ7, Yaş29, 2 yıllık evli).

Şu anda büyük kızımla vakit geçirmeye çalışıyorum. O an için ne isterse birlikte onu yaparız. Mesela yarın izinliyim en az üç saatim büyük kızıma ait, sonrasında küçükle de en basitinden parkımız kesin olur. Bir de ayda iki kere ailecek dışarıda yemek yeriz (F12, Yaş 32, 7 yıllık evli).

Kızlarımla elimden geldiğince ilgilenirim. Gezdiririm, parka götürürüm, ne isterlerse yaparım. Kızlarım benim için her şeydir. İlgilenemediğim zamanlarda da suçluluk hissediyorum ama (M3, Yaş 38, 8 yıllık evli). Hem fiziksel hem de zihinsel olarak çok fazla yıpranıyoruz. Şimdi mesela gece görevi, sabah geldiniz istirahat ettiniz. Öğlen 1’e 2’ye kadar sonrasında da artık bu yaştan sonra bir şey yapılmıyor. Ailecek hep birlikte televizyonu kapatır sadece konuşuruz, bu da bizde bir gelenektir zaman zaman yaparız (A17, Yaş 40, 23 yıllık evli).

Eşime, çocuğuma mümkün olduğunca zaman ayırırım ama bazen olmayabiliyor. Eşimle, çocuğumla mutlaka her hafta bir gün dışarı çıkıyorum. Sinemaya gideriz, tiyatroya gideriz. Mümkün olduğunca zaman geçiririm (A11, Yaş32, 5 yıllık evli).

Polislerin çoğu, çocukları ve eşleriyle birlikte vakit geçirmenin en iyi yolunun piknik yapmak olduğu konusunda ortak düşünce paylaşmışlardır.

Genelde polisler arasında aileye vakit ayrıma konusunda en sık yapılan aktivite pikniğe gitmektir. Haftalık izinlerde ailecek pikniğe giderim (Y20, Yaş 39, 16 yıllık evli).

Ailecek vakit geçirmenin en iyi yolu pikniktir. Zaten kızım büyük, bir küçük oğlum var. Onunla da her şeyi unuturum (H16, Yaş 37, 14 yıllık evli).

6.3.2.Eşe Evde Yardım Etmek ve Destek Olmak

Araştırmaya katılan polislerin eşlerine evde ne şekilde yardım ettikleri ve destek oldukları sorulmuştur. Bu konudaki polis görüşleri “polislerin eşlerine evde yardım etme ve destek olma” teması altında beş alt temada gruplandırılmıştır. Bu temalar Tablo 6’da yer almaktadır.

Tablo 6. Polislerin Eşlerine Evde Yardım Etme ve Destek Olma

S.N. Alt Temalar f

1 O an yapılacak ne varsa yapmak 6

2 Çocuğa bakma 5

3 Yemek konusunda yardım etme 2

5 Eşe psikolojik sorunları olduğunda destek olma 2 6 Hiç yardım etmem ya da pek az yardım ederim 2

Eşleri çalışsın çalışmasın polislerin büyük çoğunluğu eşlerinin asıl görevinin ev içinde olduğunu düşündüklerini belirtmişlerdir. Bu yüzden onların ana görevi olarak gördükleri ev işleri konusunda eşlerine yardım etmediklerini söylemişlerdir. Ancak polislerin çoğu eşlerinin ancak çok ihtiyacı olursa ya da eşinin rahatsız olması durumunda yardım edebileceklerini belirtmişlerdir.

Eşim ev hanımı, o yüzden yardıma ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum, ancak ihtiyacı olursa yardım ederim (İ7, Yaş 29, 2 yıllık evli)

Niye yardım edeyim ki, kendisi ev hanımı, yetişkin bir oğlum var, kayınvalidem bizle yaşıyor. Neden benim yardımıma ihtiyacı olsun ki (Y20, Yaş 39, 16 yıllık evli).

Mesela evde cam silme, perde asma konusunda hanıma yardım ederim (S4, Yaş 44, 15 yıllık evli).

Eşe evde yardım etme konusunda olumsuz düşünceye sahip olan polislerin, eşlerine yardımlarının çoğunlukla çocuklarını oyalamak ve onlarla ilgilenmek şeklinde olduğu görülmüştür.

Hiçbir zahmet vermem eşime ama ev işi ile ilgili hiçbir konuda da yardım etmem. Hayatta yapmam. Sadece çocuğu oyalar onunla ilgilenirim (Y18, Yaş 41, 16 yıllık evli).

Ev işlerini, mutfak işlerini çok iyi yaparım, çok da severim. Evlendikten sonra eşim ev hanımı olduğu için o moda girdim. Hiç yardım etmem, ancak çocuklarla ilgilenir, onları oyalarım (F12, Yaş 32, 7 yıllık evli).

Eşinin ev hanımı olmasından dolayı eşlerine yardım etmediklerini ifade eden polislerden bazıları da alışveriş ve yemek konusunda eşlerine yardım ettiklerini belirtmişlerdir.

Çocuklar konusunda zamanında evet çok fazla yanında olamadım, yardım edemedim ama mutfak konusunda yardım ederim. Et, balık yemekleri ve salataları hep ben yaparım. Alışverişleri hep ben yaparım. Eskiden beri benim yapmama alıştıkları için (A17, Yaş 40, 23 yıllık evli).

Eşim çalıştığı için eşime yemek yapma, sofra hazırlamada yardım ederim. O hazırlar dolaba, ısıtır yerim eğer yoksa falan. Başka da hiçbir konuda yardımcı olmam, çamaşırı da yıkayacak halim yok herhalde (M3, Yaş 38, 8 yıllık evli).

Görüşleri alınan polislerden bazıları ise eşlerine her zaman yardım ve destek olduklarını belirtmişlerdir.

Eşime her anlamda yardım ederim. Eşim öğretmen o da çalışıyor neticede. Sadece ev ile ilgili konularda ya da çocuk konusunda değil mesleki konularda da eşime yardım ediyorum.Eşimin idari anlamda da bazı görevleri olmuştu. O anlamda da yardım da bulunuyorum (A11, Yaş 32, 5 yıllık evli).

Eşim ev hanımı, bünyesi biraz zayıf. Yorgun düşüyor zaman zaman, rahatsızlıkları olabiliyor. Ev hanımı olmakta kolay değil tabi, kadının yükü de var. Ufak çocukla uğraşmak, çocuklarla uğraşmak kolay değil. Bunun farkındayım tabi. Elimden geldiğince her zaman yarım etmeye çalışıyorum (H16, Yaş 37, 14 yıllık evli).

Polislerin bazıları eşlerinin çeşitli psikolojik sorunlar yaşadığını bu sorunların kendilerini de ciddi şekilde etkilediğini belirtmişlerdir. Hatta böyle dönemlerde boşanmayı düşündüklerini ya da pişman olduklarını ifade etmişlerdir. Polislerden bir tanesi ise eşinin kendisinin çocukluk arkadaşı olduğunu, en zor zamanında bile eşinden ayrılmayı aklından geçirmediğini ifade etmiştir.

İlk Doğu tayini çıktı beraber gittik, çocuk küçüktü sıcaktan etkilenmesin diye İstanbul’a gönderdim. Orda depremi yaşadılar. Depremden sonra yine yanıma aldım ama çok etkilendi, rahatsızlandı. 2 yıl devam etti. 5-6 ay benimle Doğuda kaldı ama artık görevimi etkilediği için tekrar anne babasının yanına gönderdim. Ben trafik polisi olarak kavşakta görev yaparken, o da kavşağa 100-150 metre uzaklıkta çocuk kucağında bekliyor iki saat, iki saat sonra eve gidiyoruz. Öbür iki saat tekrar göreve birlikte gidiyoruz. Bu sürekli böyle devam etmeye başlayınca çocukta rahatsız olmasın diye anne babasının yanına gönderdim. 3-4 ay kaldı. Neyse iyileştim dedi, geldi. Yine devam etti rahatsızlığı, gecede bazen üç kere acile gidiyorduk. Çevremde arkadaşlarım falan boşan diyorlardı, bende boşanmayı düşünmüştüm (S4, Yaş 44, 15 yıllık evli).

Eşim çocukluk arkadaşımdı. Eşimin babası biz Doğu görevindeyken vefat etti. Sonrasında eşim psikolojik olarak çok etkilendi, 6 ay kadar kendine gelemedi. Doktorlara götürdüm, tedavi gördü. Bana yabancıymışım gibi davranıyordu. Bende hep destek oldum. Hiç tepki göstermedim. Ayrılmayı aklımdan bile geçirmedim (H2, Yaş 38, 12 yıllık evli).

6.4.Polislerin Mesleklerinin İş ve Aile Yaşamı Dengesi Üzerine Etkileri