• Sonuç bulunamadı

2.1.1. Bulut Bilişim

2.1.1.5. Eğitimde Google Araçları

Aşağıda araştırmaya konu olan Google Suite platformu hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Bulut bilişim yazılım hizmet modelinde birçok firma iş birliği araçlarını bireysel kullanıcılarına veya eğitim kurumlarına ücretsiz sağlamaktadır. Google uygulamalarını içeren Google Suite bu uygulamalara örnek olarak verilebilir. G Suite, kâr amacı gütmeyen ilköğretim, orta öğretim ve yükseköğrenim kurumlarına kurumsal özellikleri ücretsiz olarak sunmaktadır. Google’ın bu kapsamda eğitim alanına sunduğu Google Classroom, Google Drive, Google+, Google Dokümanlar, e-tablo, Google Sunum, Takvim, Hangouts vb. uygulamalar bulunmaktadır. Aşağıda araştırmaya konu olan Google uygulamaları hakkında bilgiler verilmektedir (Google, 2019).

Gmail: Google’ın e-posta hizmetidir. Veri bağlantısı bulunan herhangi bir

cihazdan çalışmaya imkân tanır. Bazı durumlarda internet bağlantısı olmadan da çalışma yapmanıza imkân sağlayan bu uygulamada sesli ve görüntülü sohbet de yapılabilmektedir.

Takvim: Etkinlik, görev ve hatırlatıcılarını yazıp, birlikte çalıştığınız kişilerle

paylaşma imkânı sunan bir uygulamadır. Akıllı planlama özelliği ile birlikte çalışılan kişilerle ortak bir çalışma zamanı belirlenebilmektedir.

Hangouts: Doğrudan mesajlaşma ve grup görüşmelerine imkân sağlayan bir

uygulamadır. Bu uygulama üzerinde yazılı, sesli ve görüntülü görüşmelere ek olarak ekran paylaşımı da mümkündür.

Dokümanlar: Web tarayıcısı üzerinden metin dokümanları oluşturmaya,

düzenlemeye imkân sağlayan bir uygulamadır. Yapılan değişiklikler otomatik olarak kaydedilmektedir. Uygulama sayesinde birden fazla kişi aynı doküman üzerinde eş

zamanlı ya da eş zamansız çalışabilmekte, kullanıcılar aynı doküman üzerinde birlikte çalışırken yorum yapma ve sohbet etme imkânı da bulabilmektedir.

Formlar: Anket yapma ve e-sınav hazırlama için kullanılabilecek bir

uygulamadır. Eğitimciler için farklı türde sorular (kısa cevap, çoktan seçmeli vb.) hazırlamaya imkân tanır. Birden fazla kullanıcının ortak çalışma yapmasına imkân sağlayan form uygulamasında toplanan verilerin grafikli olarak raporlanabilmesi, sınav sonuçlarının otomatik hesaplanabilmesi gibi özellikler bulunmaktadır.

Slaytlar: Grafik, video animasyon kullanarak, üzerinde ortak çalışma

yapılabilecek sunular oluşturmaya imkân sağlar. Slaytlar kullanıcıya soru-cevap oturumu ile çevrimiçi sunum yapma imkânı sağlar.

Google Sites: Kullanıcıların web tasarımı ve programlama bilgisine ihtiyaç

duymadan kolayca kendi sitelerini kurmalarını sağlayan bir uygulamadır. Diğer uygulamalarda olduğu gibi ortak çalışma yapmaya imkân tanır.

Keep: Kolayca alınan notlar üzerinde paylaşım, filtreleme hatırlatma gibi

özellikler barındıran bir uygulamadır. Keep uygulamasında konuma dayalı hatırlatıcı eklemek de mümkündür.

Google+: Google’ın ücretsiz sunduğu sosyal paylaşım sitesidir.

Youtube: Popüler bir video depolama ve paylaşım alanıdır. Youtube sayesinde

kullanıcılar hemen her konuda popüler videolara ulaşabilmekte, yorum bırakabilmekte ve kendi videolarını ekleyebilmektedir. Bunun yanında bir kişinin ilgisini çeken konularda oynatma listeleri oluşturabileceği gibi kendi video kanallarını oluşturabilmekte ve var olan kanallara üye de olabilmektedir.

Google Drive: Kullanıcıların dosyalarını depolayabildiği ve bilgisayar veya

herhangi bir taşınabilir cihaz aracılığı ile istediği zaman istediği yerden ulaşabildiği bir uygulamadır. Drive uygulaması sayesinde kayıtlı dosyalar diğer kullanıcılarla belirli yetkilerde (görüntüleme, yorum ve düzenleme) paylaşılıp ortak çalışmalar yapılabilmektedir.

Classroom: Öğretmenlerin sınıf ve ödevler oluşturabildiği, diğer Google

öğrencilerinin ilerlemesini takip edebilir, öğrencilerini değerlendirebilir, geri bildirim gönderebilirler. Classrooom’a diğer Google araçları gibi internete bağlı herhangi bir cihaz üzerinden erişilebilmektedir.

Şekil 5. Google Sınıf ve Google eğitim sürümü bileşenleri ile eğitim amaçlı kullanılabilecek özellikler (Çınar, Doğan ve Seferoğlu, 2015).

Google Suite öğrenciler için sahip olunan öğrenme hedeflerini desteklerken, eleştirel düşünme, iletişim, iş birliği ve yaratıcılık gibi fırsatları artırmaya yardımcı olabilecek araçlar sunar. Classroom sayesinde öğretmenler kendi sınıflarını oluşturabilir ve sınıflarına öğrenci ekleyebilirler. Oluşturdukları sınıfları diğer öğretmenlerle paylaşabilir bu sayede hem diğer öğretmen hem de öğrencilerle iş birliği içerisinde çalışabilirler. Sınıflarına ekleyecekleri duyurular, ödevlerle öğrencilerin ödevlerdeki ilerlemesini takip edebilir, notlar alabilir, anında geri bildirimde bulunabilir ve öğrenci sorularını ve yorumları görebilirler. Classroom üzerinde, verilen ödevlerde sadece tek tıklama ile her öğrenciye ismi ile doküman oluşturma, ödevleri hangi öğrencilerin tamamladığını görme ve gerçek zamanlı geribildirim sağlama gibi zaman kazandıran

özellikler mevcuttur. Ayrıca verilen ödevler için ayrı klasörler oluşturarak düzenli depolama imkânı sağlar (Google for Education, 2019).

Google araçlarının en popüler özelliği, birden fazla kişinin aynı doküman üzerinde aynı anda düzenleme yapabilmesi yeteneğidir. Örneğin öğrenciler ortak çalışmalar yapmak için Google Dokümanlar’ı kullanabilir. Her öğrenci dönüşümlü olarak çalışmayı daha ileri götürmek için ekleme ya da düzenlemeler yapabilir. Belge üzerinde tanımlanacak izinlerle diğer kullanıcıların yorum, önerileri ya da düzenleme şeklinde çalışma yapmaları sağlanabilir. Öğrenciler yorum ve öneriler üzerinde çalıştıkça, başkalarının önerdiklerini cevaplayabilir, çözebilir, kabul edebilir veya reddedebilirler (Google for Education, 2019).

Google, bahsi geçen uygulama ve araçlarını; bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar gibi internete bağlı herhangi bir cihazla ulaşabilme ve bu araçları etkin bir şekilde kullanabilme imkânı sağlar. Bu araçların aynı zamanda şahsî kullanımlar ve eğitim ortamlarında toplu kullanımlar için ücretsiz olması eğitimde kullanılmak üzere bir seçenek olmasını sağlamıştır. Yukarıda bahsedilen üstünlükleri düşünüldüğünde bahsi geçen araçların eğitim yönetimi, öğretim süreci ve ölçme değerlendirme gibi alanlarda kullanılması gerekliliği düşünülmelidir.