• Sonuç bulunamadı

2.4. SİNGAPUR’UN GELİŞMESİNİN ARKASINDA YATAN NEDENLER:

2.4.4. Eğitim

Fakir ve zayıf bir ülke olan Singapur 50 yıl içinde kendisini ekonomik ve eğitim alanında geliştirmiştir. Genç bir ulusu iyi bir örnek olabilecek dereceye başarıyla dönüştürmüştür. Singapur’un başarısının büyük bir kısmı, insan sermayesine yatırım yapma ve dünya standartlarında bir eğitim sistemi oluşturma

konusundaki vurgusundan kaynaklanmıştır. Singapur'da eğitim: Yetkin,

uyarlanabilir, üretken bir işgücü üreterek; çeşitli etnik gruplar arasında sosyal uyumu teşvik ederek ulus inşasına katkı sunan bir araç olmuştur. Singapur'da eğitimin uzun vadeli hedefi ise öğrencileri bir bilgi ekonomisinin zorluklarını karşılamaya ve Singapur'un ekonomik rekabet gücünü arttırmaya hazırlamaktır. Yew’in stratejisi, her zaman Singapur'un tek doğal kaynağı olan halkını geliştireceğini işaret ediyordu. OECD verilerine göre, Singapur dünyanın en iyi okullarına ve en yüksek eğitim seviyesine sahip ülkeleri arasındadır. McKinsey Raporu (2007): Singapur gibi yüksek performanslı okul sistemlerinin başarısında üç temel başarı faktörüne odaklandığı öne çıkmıştır. Bu temel faktörler aşağıda sıralanmıştır:

 Öğretmen seçiminde etkili mekanizmalar, doğru kişilerin öğretmen olmak için istihdam edilmesi…Örneğin, öğretmenlerinin kalitesi eğitim sisteminin de kalitesini gösteren bir ölçüttür.

 Etkili eğitmenler olan öğretmenlerin kendilerini profesyonel olarak geliştirilmelerini sağlamaya yönelik güçlü bir vurgu ile eğitim ve gelişim için etkili süreçler geliştirir. Yani, mükemmel sonuçlar elde etmenin en iyi yolu, öğretimin geliştirilmesidir.

 Her öğrencinin mükemmel eğitimden faydalanmasını sağlamak için etkili sistemler ve destek yapıları oluşturulmaktadır (örneğin, okuldaki en iyi öğrencinin başarısını gösteren unsur iyi bir performanstır. Bu performans öğrencinin standartını yükseltmektedir.

48

Singapur eğitim konusunda çok başaralı bir ülkedir. Bunula ilgili bazı bilgiler aşağıda sunulmuştur. Times Higher Education Supplement sıralamasına göre 2018'de dünyanın ilk 100 sıralaması içerisinde Singapur’un iki devlet üniversitesi yer almaktadır. Singapur Ulusal Üniversitesi 23. sırada Nanyang Teknoloji Üniversitesi 51. sırada yer almaktadır (Times Higher Education Supplement, 2018). Toplumun okuryazarlığı ise UNESCO 2016 verilerine göre Singapur’daki yetişkin nüfusun (15 yaş ve üzeri) % 96,81'i (4.915.667 kişi) okuma yazma bilmektedir. Geriye kalan yaklaşık 162.106 yetişkin okur-yazar değildir. Yetişkin erkek nüfusu için okuma yazma oranı % 98,66'dır (2.415.053 kişidir) Geriye kalkan 32.876 kişi ise okuma- yazma bilmemektedir. Yetişkin kadın nüfusu için okuma yazma oranı %95.09'dur (2.500.613 kişidir). Geriye kalan 129.231 kişi ise okuma-yazma bilmiyor. Genç okuryazarlık oranları erkek ve kadınlar için % 99,9 ve % 99,9'dur. Genel gençlik okuryazarlığı oranı % 99,9'dur. Gençlik okuryazarlığı oranı tanımı 15 ila 24 yaş arasındaki nüfusları kapsamaktadır (UNESCO, 2016). Singapur'daki öğrenciler, 1995, 1999, 2003 ve 2007 yıllarında Uluslararası Matematik ve Bilim Çalışmasında (TIMSS) Eğilimler üzerine matematik ve fen bilimleri alanında dünyanın en iyileri arasında olmuştur. Singapur 2006 Uluslararası Okuma Okuryazarlığı Araştırması'nda (PIRLS) okur-yazarlıkta dördüncü oldular. Singapur 2007 öğretmenlerinin Mc Kinsey çalışmasında en iyi performans gösteren eğitim sistemlerinden biri olarak değerlendirilmiştir (Barber ve Mourshed, 2007). Singapur ayrıca, 2009 ve 2012 Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) okuma, matematik ve fen bilimlerinde en iyi performans gösteren ülkeler arasında gösterilmiştir (OECD, 2015). En son başarısı ise İktisadi İş birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından düzenlenen matematik ve fen alanındaki test puanlarına dayanan küresel okul sıralamasında76 ülke arasında birinci olmuştur (Coughlan, 2015). Singapur’un eğitim sistemi “sürekli iyiye doğru gittiği” kabul edilmiştir. McKinsey raporunda “Harika” olarak tanımlanmıştır (McKinsey, 2010). Singapur eğitiminin temel özelliği çift dilli eğitim ve çok kültürlü eğitim modeline dayanmasıdır. Öğrencilerin, İngilizceyi öğrenmenin yanı sıra, kültürlerini, kimliklerini, geleneklerini, değerlerini korumak adına anadillerini de öğrenmeleri gerekliliğini de beraber götürmüştür (Birbiri ve Ayer, 2013).

49

Modern Singapur'da eğitim, sürekli olarak ekonomik ve ulusal kalkınma için yapı taşı olmuştur. Başbakan Goh Chok Thong'un belirttiği gibi: “Bir milletin zenginliği halkında yatıyor.” Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana, Singapur'un üst düzey liderlerinin ifadelerinde, doğal kaynaklara sahip olmayan bir ülkede ekonomik kalkınma ve ulusal uyumun anahtarı olarak eğitime verilen yüksek değer açıktır. Singapur'da eğitim ve ekonomik kalkınma arasındaki güçlü bağ vardır. Eğitim sisteminin ekonomik kalkınma hedeflerine uygun hale getirilmesi için Singapur’da eğitime öncelik verilmiştir. Eğitim politikalarını son derece pragmatik hale getirmiştir. Yüksek kalitedeki matematik ve bilime önem verilmiştir. Ayrıca Singapurlular dünya çapında mesleki / teknik eğitimde başarısız olan ülkeler ile çalışabileceklerini duyurmuşlardır. Bu başarısızlığı gidermek şartı ile başarı elde etmek için sürekli olarak bir araya gelmek her iki tarafı da güçlendirecektir. Eğitim için yapılan harcamalar 2010 yılında GSYİH'nın % 3,6'sına, toplam devlet harcamalarının yaklaşık %20'sine çıkmıştır (OECD, 2011’a). Singapur, uzun yıllar boyunca yüksek kaliteli bir eğitim sistemi vizyonunu sürdürmüştür. Singapur’un eğitimdeki başarısına yardımcı olan temel özelliklerden bazıları bunlardır (OECD, 2011 b):

 Geleceği düşünen ve kapsamlı planlama sistemi.

 Politika uygulayıcıları, araştırmacılar ve eğitimciler arasındaki yakın bağlantılar.

 Politikaları uygulamak için araçlar

 Küçük ölçekli avantajlar

 Eşitlik ve liyakat taahhüdü

 Matematik, fen ve teknik becerilere güçlü bir odaklanma

 Sistemin taleplerine uyan insan kaynakları yönetimi

 Sürekli geliştirilmekte olan bir sistem

Kuznets, Schultz ve diğer bazı iktisatçılar tarafından yapılan analitik çalışmalarda Amerikan ekonomisinde, eğitime harcanan bir doların milli geliri artırıcı etkisinin barajlara, demiryollarına, fabrikalara ya da diğer somut projelere harcanan bir doların milli geliri artırıcı etkisinden çok daha fazla olduğunu ortaya koymuşlardır (Berber, 2015: 31). Geleceğe bakıldığında, Singapur hükümetinin,

50

gelecekteki vatandaşlarını bir bilgi ekonomisine aktif ve başarılı katkıda bulunmaya hazır hale getirmek için eğitime büyük yatırım yapmaya devam etmesi beklenmektedir. Singapur, eğitim sistemi içerisinde okulda eğitim mükemmelliği elde etmek için en iyi eğitim uygulamalarını benimsemenin önemini göstermektedir. Okul sonuçlarında kayda değer bir iyileşmenin kısa sürede mümkün olduğunu, bu uygulamaların sistem genelinde benimsenmesinin okul sistemini iyileştirmede önemli bir etkisi olabileceğini göstermektedir.