• Sonuç bulunamadı

Okul yöneticileri, okul yönetimin temel öğesi ve okulun amaçlarını gerçekleĢtirecek, yapısını yaĢatacak ve havasını koruyacak iç öğelerdir. Her okul

yöneticisinin amacı, Bakanlığın eğitim politikası ve amaçlar doğrultusunda eğitim kurumlarını yaĢatmak ve onu iĢlerliğini canlı durumda tutmaktır.

Toplumların çekirdeğini ve dinamiğini oluĢturan insan sermayesinin temel üretim aĢamasının, örgün eğitim kurumlarında tesis edilen süreçler olması nedeniyle, eğitim kurumların fonksiyonlarını yerine getirmede eğitim yöneticilerinin birer eğitim lideri olarak, temel mesleki yeterlikleri yanı sıra bilgi yönetiminde de kiĢisel bir ustalık ve yeterlik alanı olarak rollerini benimsemeleri önem taĢımaktadır (Kılıç, 2007: 12).

Her iĢgören çalıĢtığı örgütü, orada yapılan önemli değiĢiklikleri, geliĢmeleri, örgütsel yapı ve izlenen politikayı yakından tanıma hakkına sahiptir. Bu nedenle personel politikasının amaçlarından biri de, doğrudan gönderilen ilanlar, afiĢler, iĢletme gazeteleri ya da kiĢisel iliĢki ve yöneticilerle yapılan grup toplantıları aracılığı ile iĢgörenleri bilgili kılmaktır (Sabuncuoğlu, 1997; Akt: Buluç, 2007: 3).

Okul müdürü, okulda çalıĢan tüm personele okul, iĢ ve meslekleri ile ilgili olarak ihtiyaç duydukları her türlü bilgiyi ulaĢtırmada birinci derecede sorumlu olan kiĢidir. Bunun yanında okul müdürü, okulun etkileĢim içerisinde bulunduğu dıĢ çevreye, onların ihtiyaç duyduğu gerekli bilgiyi sunmakla da görevlidir. Çünkü okulun dıĢ çevresinde bulunan aileler, iĢ çevreleri, meslek örgütleri vb. zaman zaman okul ile ilgili bilgiye ihtiyaç duyabilirler. Bu nedenle okul yöneticileri iletiĢimin kurulacağı hedef kitleleri tanımak ve ona göre hazırlık yapmak zorundadırlar (Buluç, 2007: 6-7).

Okul yöneticilerinin, bilgi yönetimini baĢarılı bir Ģekilde uygulayabilmeleri için, kurum çalıĢanlarının gerekli bilgi kabiliyetlerine sahip olmasını sağlamaları gerekmektedir. Bunun için ise, kendilerinin de söz konusu kabiliyet alanlarında gerekli davranıĢları sergilemeleri ve gerekli niteliklere sahip olmaları önem taĢımaktadır. Farklı bir deyiĢle bilgi yönetimi aktivitelerini yönetebilmek için gerekli olan bilgi yönetimi yeterliklerini göstermeleri gerekmektedir.

Okullarda bilgi yönetimine verilen önem, okullarda örgütsel bir bilgi sistemi oluĢturulmasına hizmet etmektedir. Organizasyonlarda sürekli değiĢen ve geliĢen Ģartlara bağlı olarak yeni ihtiyaçlar ve gereklilikler ortaya çıkmaktadır. DeğiĢen ve geliĢen koĢullar, okullardan ve öğretmenlerden beklenenleri de değiĢtirmektedir. Okullar artık sadece bilginin yayıldığı yerler değil, aynı zamanda bilginin yaratıldığı yerler olmak durumundadır (Hargreaves, 1999: 126). Okulların öğretmen, öğrenci, veliler ve okul çevresi gibi çeĢitli paydaĢlarının bulunması, okul müdürlerinin bu süreçte sosyal katılımı sağlama yönünde daha fazla çaba harcamalarını gerekli kılmaktadır.

Dolayısıyla okul müdürlerinin, bilgi yönetiminin uygulanması yönünde destek kazanmaları zorlu bir süreçtir. Okul müdürlerinin bilgi yönetimini uygulamada karĢılaĢabilecekleri zorluklara, okul paydaĢlarının desteğini kazanma ve bu sürecin iĢletilmesine gönüllü olarak katılmalarını sağlama konularında karĢılaĢabilecekleri zorluklar da eklendiğinde, okul müdürlerinin gerek bilgi yönetimi yeterlikleri gerekse liderlik becerileri açısından yeterli bir düzeyde bulunmalarının önemi arıtmaktadır (Balkar ve ġahin, 2012: 180).

Yönetici sürekli ve katılımcı bir öğrenme sürecini ve açık kapı politikasını geliĢtirmelidir. Bu noktadan sonra, okulda bilgi üretme ve paylaĢma süreci baĢlar. Öğretmenler bilgi üretmekten korkmamalı ve öğretmenlerin üretecekleri bilgi her zaman desteklenmeli ve kaydedilmelidir. Bu noktada bilgi paylaĢımını desteklemek ve örtülü bilgilerin açık bilgiye dönüĢmesi için, okuldaki personele sosyalleĢme ortamı sağlanmalıdır. Bu ortamlar, doğum günü kutlamaları, hafta sonu gezileri, okul çıkıĢındaki çay sohbetleri olabilir. Bunlar personelin isteklerine göre çeĢitlendirilebilir. Burada önemli olan, personelin yüz yüze görüĢmesini ve iletiĢim kurmasını sağlamaktır. Buna destek olması açısından, okuldaki internet hizmeti ve telefon görüĢmeleri kullanılmalıdır (Güçlü ve Sotırofski, 2006: 366).

Bilgi paylaĢımı sağlandıktan sonra, herkes öğrendiği bilgiyi iĢ alanında uygulayabileceği Ģekilde kodlamalıdır. Bilgiyi uygulama basamağında, uzmanlar branĢlarla ilgili proje takımları kurabilir. Burada okulun her bilgiye açık olmasının çok önemli olduğu ve elde edilen bilginin değer taĢıdığı, mutlaka bir gün kullanılacağı vurgulanmalıdır. Bilgiyi uygulama basamağında, dıĢarıdan gelecek olan bilgiler de kayda değerdir. Bilgi paylaĢımının sağlanması ile okuldaki bilgilerin kaydedilmesi gerekliliği de unutulmamalıdır. Okuldaki öğretmenler sabit olmadıklarına göre, o bilgiler baĢka öğretmenler ve personel tarafından kullanılmak üzere bir veri tabanında saklanmalıdır. Buna imkân yoksa her öğretmen veya proje grubu, bilgi sürecinde yaptıkları iĢleri bir dosyada yazarak kaydedebilir. Bu süreçten sonra, okul bilgi yönetimi sürecinin baĢarısını bir hikâyeye dönüĢtürmeli ve bu hikâyeyi sık sık anlatmalıdır. Bu hikâye ve hikâyenin kahramanları okulun bir bilgi örgütü olmasını ve okulda bilgiye dayalı bir örgüt kültürü oluĢmasını sağlayacaktır. Bilgiye dayalı bir örgüt kültürünün oluĢması, o kurumda bilginin devamlı bir süreç olacağının iĢaretidir (Güçlü ve Sotırofski, 2006: 367).

Okullarda bilgi yönetiminin baĢarısını arttırmak için okul önderinin kendini donatmak zorunda olduğu anahtar yeterlilikler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Ģunlardır (Celep ve Çetin, 2003: 160):

1) Okul önderleri, bilgi yönetimi ile etkin olarak ilgilenmelidirler. Bu durum okuldaki öğretmenlerin, paylaĢılan bir örgütsel bilgi vizyonu oluĢturmaya ne Ģekilde yardımcı olacaklarını da içine alabilir.

2) Okul önderleri, eğitsel amaçları elde etmede bilgi yönetiminin kendilerine nasıl bir yarar sağlayacağının da farkında olmalıdırlar.

3) Okul önderleri, aynı zamanda okulun varolan merkezi yeterliliklerini destekleme ve yenilerini yaratmada öğrenmeden nasıl yararlanacaklarını da bilmelidirler.

4) Okul önderleri, baĢarılı bir bilgi yönetimi için gerekli olan yeterliliklere sahiplerse, okulların bilgi yönetiminin tam izinde olduklarını söylemek güvenli olacaktır

Bilgi süreci, sürekli geliĢtirilmesi gereken bir süreçtir. Okul yönetimi, dün geçerli olan bilgi ve deneyimin bir sonraki gün eskiyebileceğinin bilincinde olup ve personelin katılımıyla sürekli öğrenme ve yeni davranıĢlar geliĢtirme sistemi kurmalıdır.

Benzer Belgeler