• Sonuç bulunamadı

Eğitim Kurumları Medya

4.1

163

kılacaktır. Söz konusu kuruluşlar, iş gücü piyasası aktörleri arasında sosyal diyaloğun başlamasına ve piyasaya ilişkin olarak alınacak tedbirlerin işbirliği içinde uygulanmasına katkı sağlamaları bakımından oldukça kritiktir.

Valilikler ve Kaymakamlıklar: Valiler ve Kaymakamlar illerde ve ilçelerdeki en büyük mülki amirlerdir. Valiler devletin, hükümetin ve tek tek bakanlıkların illerdeki temsilcisi iken Kaymakamlar görev yaptıkları ilçelerde hükümeti temsil ederler. İl genelinde Valiliklerin ilçelerde ise Kaymakamlıkların yönlendirici ve koordine edici rollerinden dolayı bu makamların Planın uygulanma safhasındaki başarısına doğrudan etki etmesi beklenmektedir.

Zira Plan, kamu kurumlarının stratejilerinde ve faaliyetlerinde esas almak zorunda oldukları bir doküman olup Valiliklerin bu anlamda kamu idarelerini yönlendirmesi uygulama aşamasını önemli ölçüde etkileyecektir. Buna ek olarak, Planda yer alan alt bölge düzeyindeki strateji ve tedbirlerin uygulanması bakımından Kaymakamlıkların ilçelerdeki rolü önem arz etmektedir. Özellikle sosyoekonomik olarak az gelişmiş veya gelişmekte olan ilçelerde mülki amir sıfatı ile Kaymakamların Planın uygulanmasına sağlayacağı katkı kırsal kesimde istenilen gelişmenin sağlanması için gerekli görülmektedir.

Yerel Yönetimler: Planın uygulanması esnasında belediyeler ve il özel idareleri görev ve sorumlulukları gereği önemli rol oynayacak olan kurumlardır. Belediyeler ve İl Özel İdareleri il ölçeğinde birçok iktisadi ve sosyal faaliyetleri yapmakla yükümlüdürler. İlin imar, su, kanalizasyon, kentsel altyapı çevre ve çevre sağlığı, çevre düzeni planları, gençlik ve spor vb. alanlarda söz konusu kurumlar görev ve sorumluluklarını yerine getirmektedirler. Planın eksenleri ve bu kurumların görev ve sorumlulukları karşılaştırıldığında birbiriyle örtüşen bir tablo ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, İl Özel İdareleri ve Belediyelerin yaptıkları stratejik plan ve yatırım ve çalışma programlarının Bölge Planına uygun olma zorunluluğu nedeniyle Planın uygulama safhasında her iki kurumla da eşgüdüm halinde çalışmak önem ihtiva etmektedir. Bu şekilde Planın hedeflediği sonuçlar yerelde elde edilebilecektir.

Bakanlıkların Taşra Teşkilatları: Yerel kapasiteyi teşkil eden temel unsurlar arasında Bakanlıkların taşra teşkilatları gelmektedir. Bunlar merkezi bürokrasinin yereldeki birimleri olan bölge, il ve ilçe müdürlükleridir. Söz konusu kurumlar kendi alanlarında uzmanlaşan ve uzmanlık hizmeti sunan; buna paralel olarak da önemli sayıda teknik personel barındıran kuruluşlardır. Taşra teşkilatları büyük ölçüde kendi merkezi teşkilatlarının güdümünde ve merkezden belirlenen politikalar çerçevesinde hizmet sunmaktadır. Paydaş açısından en kritik hususlardan bir tanesi söz konusu teşkilatların merkezi politikalar ile yereldeki faaliyetler arasında aracı kurumlar olmasıdır. Bu rolüyle, Planın hazırlık aşamasında önemli girdiler sağlayan taşra teşkilatları; uygulama aşamasında da merkezi politikaların yerelin özgün dinamiklerini göz önünde bulundurarak uygulanması ve iki yönlü bir etkileşimin sağlanması noktasında kritik unsurlar olacaktır. Bu çerçevede, taşra teşkilat yöneticilerinin Planda yer alan genel ilkelere ve kendilerini ilgilendiren hedef ve stratejilere hakim olmaları elzemdir. Yöneticiler, kendi kilit teknik personelini de bu doğrultuda eğitmeli ve farkındalıklarını üst düzeye çıkarmalıdır. Planın uygulama sürecinde söz konusu kurumların teknik ve analitik görüş ve geri bildirimlerine ihtiyaç duyulacaktır.

Üniversiteler: Her ilde bir tane (Afyon Kocatepe, Dumlupınar, Celal Bayar ve Uşak Üniversiteleri) olmak üzere Bölgede 4 üniversite mevcuttur. Bölge üniversiteleri çeşitli eğitim programları, geniş öğretim ve öğrenci kadroları ile önemli bir bilimsel kapasiteyi barındırmaktadır. Üniversiteler başta AR-GE ve yenilik süreçleri olmak üzere üniversite-sanayi işbirliği sürecinin kilit aktörleridir. Bu bakımdan Planın uygulanması açısından yadsınamaz bir önem taşımaktadırlar. Başta özel sektör ile kuracakları işbirlikleri olmak üzere, üniversitelerin kamu ve sivil toplum ile iç içe olmaları elzemdir. Bunun için üniversitelerin kurumsal düzeyde ortaya koyacağı çalışmalar kadar, akademisyenlerin bireysel çalışmaları da önemlidir. Akademisyenlerin özel sektör başta olmak üzere toplumun farklı kesimleri ile yürütecekleri projeler; bilgi çoğaltım süreçlerinin çeşitlenmesi ve artmasına büyük ivme kazandıracaktır. Planın üniversitelerde yalnızca üst yönetim seviyesinde değil; bölüm başkanlıkları düzeyinde de bilinmesi ve takip edilmesi gerekmektedir. Akademisyenlerin ilgili çalışmalarında Planı referans alması ve Plana atıf yapması; Planın hem uygulanması hem de tanınırlığının artması bakımından önemlidir.

Eğitim Kurumları: Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı başta mesleki ve teknik liseler olmak üzere tüm eğitim kurumlarını, halk eğitim merkezlerini, üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerini ve özel eğitim kurumlarını ayrı bir başlık altında değerlendirmek gerekmektedir. Bu kurumlar Planın uygulanması için gerekli olan beşeri sermayenin yetiştirilmesi ve

SORUMLU ve İLGİLİ PAYDAŞLAR

geliştirilmesinde kritik unsurlardır.

Eğitim müfredatı ve uygulaması ulusal düzeyde belirlense de özellikle mesleki ve teknik liselerin yereldeki rolü oldukça önemlidir. Özel sektörün ihtiyaç duyduğu iş gücünü yetiştirmek için meslek liselerinin yereldeki ihtiyaçlar odağında yapılanmaları ve yerel aktörlerle iletişim ve etkileşim halinde olmaları önemlidir. Bu nedenle başta Milli Eğitim Müdürlükleri ile bağlı ve ilgili kuruluşlardaki idareciler olmak üzere okul müdürlerinin Plan hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.

Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının etkinliği ve işlevi, eğitim bürokratları, Ajans yetkilileri ve iş gücü piyasası temsilcileri arasında sürekli takip edilmesi ve değerlendirilmesi gereken bir husus olarak ön plana çıkmaktadır. Hayat boyu öğrenme olgusunun önem kazanmasıyla; halk eğitim merkezleri, sürekli eğitim merkezleri ve özel eğitim kurumlarının rolleri daha önemli hale gelmiştir. Bölgedeki mevcut iş gücünün değişen sosyoekonomik koşullara uyumlu hale gelmesi, mesleki becerilerin geliştirilmesi ve yenilerinin kazandırılması için söz konusu kurumların etkin ve verimli bir işleyişe sahip olması Planın başarısına da katkı sağlayacaktır.

Medya: Planın uygulama aşamasında katılımı ve farkındalığı arttırmak adına medya kilit aktörlerden biridir. Bu çerçevede, ilk olarak yerel basını dikkate almak gerekir. Yerel basın unsurları arasında yerel gazeteler, yerel televizyon kanalları, radyo kanalları ve internet siteleri (haber portalları) yer almaktadır. Bilgi toplumuna dönüşürken, yerel medyanın bilgilendirme ve farkındalığı arttırma yönündeki kapasitesi paydaşların Planı sahiplenmesi ve uygulanmasına katkıda bulunması bakımından oldukça önemlidir. Benzer şekilde, Planda yer alan hedef ve stratejiler ile Plan kapsamında alınacak tedbirlerin yerel basında kapsamlı şekilde işlenmesi kalkınmanın toplum geneline yayılmasına katkı sağlayacaktır. Plana ilişkin Bölge genelinde farkındalık yaratılması, Planın uygulama sürecinde geri bildirimlerin alınmasını kolaylaştıracaktır. Yerel basının ötesinde, Planın bölgesel ve ulusal düzeyde yayın yapan medya kuruluşlarında yer alması, gerek diğer bölgelerle koordinasyon açısından gerek Ajansın Plan güdümünde gerçekleştirdiği çok boyutlu kalkınma çalışmalarının daha iyi anlaşılması açısından önem arz etmektedir. Bu çerçevede, başta yerel basın organlarının yönetici ve çalışanları olmak üzere tüm basın mensupları ile etkin ve sürekli bir iletişim elzemdir. Yerel basının Plana atıf yapabilmesi, Planın önemine dikkat çekmesi ve Plan kapsamında yapılacak müdahaleleri aktarabilmesi ile paydaşlar Bölge genelindeki çalışmalara ilişkin bilgi ve farkındalık sahibi olacaklardır.

164

4.2