• Sonuç bulunamadı

Eğitim-Öğretim ve Dış İlişkiler Kurum Koordinatörlüğü

Belgede GAZİ ÜNİVERSİTESİ (sayfa 100-104)

2017-2019 GELİRLER

S. NO İLAM/SORGU

3.2.1. Faaliyet Bilgileri

3.2.1.1. Düzenlenen Etkinlikler

3.2.1.4.1. Eğitim-Öğretim ve Dış İlişkiler Kurum Koordinatörlüğü

Koordinatörlüğümüz Eğitim Planlama Biriminde, Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında sürdürülebilir ve geliştirilebilir eğitim-öğretim programlarının yapılandırılmasına yönelik 2547 sayılı YÖK Kanununun 44 üncü, 46 ıncı ve 58 inci maddeleri uyarınca çalışmalar yürütülmektedir. Birimimiz, Eğitim Komisyonunun sekretarya görevini yürütmektedir. Akademik birimlerden eğitim-öğretim ile ilgili gelen talepler Eğitim Komisyonunun yapılan 33 toplantısında görüşülmüştür.

Toplantılar sonucunda uygun görüş verilen gündem maddeleri Senatoya sunulmuş; uygun bulunmayanlar komisyonda belirtilen görüşler ile birlikte akademik birimlere iade edilmiştir.

2019 yılında akademik birimlerle işbirliği içerisinde Gazi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hazırlanmış, gelen görüşler doğrultusunda 4 yönerge güncellenmiştir. Bununla birlikte Gazi Üniversitesi Önceden Kazanılmış Yeterliliklerin Tanınması Yönergesi hazırlanarak Eğitim Komisyonuna sunulmuştur. Üniversitemizin 2020-2021 eğitim-öğretim dönemine ait lisans ve lisansüstü düzeylerde açılması planlanan ve aşağıdaki tabloda sunulan programlara ilişkin teklifler Koordinatörlüğümüz bünyesinde toplanarak Yükseköğretim Kuruluna iletilmiştir.

Tablo 58 Program Açma Teklifleri

FAKÜLTE / ENSTİTÜ ADI BÖLÜM/PROGRAM ADI EĞİTİM DÜZEYİ

Fen Bilimleri Enstitüsü Veri Bilimi Yüksek Lisans(Tezli)

Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sosyal Hizmet Yüksek Lisans (Tezli) Fen Bilimleri Enstitüsü Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi Yüksek Lisans (Tezsiz ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi Fotonik Lisans /Yüksek Lisans/

Doktora

Fen Bilimleri Enstitüsü Proses Güvenliği Yüksek Lisans (Tezsiz) Fen Bilimleri Enstitüsü Trafik Planlaması ve Uygulaması Doktora

Fen Bilimleri Enstitüsü Büyük Veri Analitiği, Güvenliği ve

Mahremiyeti Yüksek Lisans /Doktora

2019 Yılı İdare Faaliyet Raporu 99 Yükseköğretim Kurulunca önlisans ve lisans programlarının Uluslararası Standart Eğitim Sınıflandırması dikkate alınarak yeniden sınıflandırılma ve isimlendirilme çalışmaları kapsamında Üniversitemizin önlisans ve lisans programlarını, UNESCO Uluslararası Standart Eğitim Sınıflamasına göre analiz ederek benzer içerikli veya isimli programları ortak isim altında birleştirme çalışmaları yürütülmüştür.

Program Açma/Kapatma, Müfredat Oluşturma ve Güncelleme Yönergesi kapsamında 2018 yılında başlatılmış olan müfredat güncelleme çalışmaları doğrultusunda programlar tarafından hazırlanan ders çıktılarının program yeterlilikleri ve akreditasyon kurum ve kuruluşlarının belirlemiş oldukları yeterlilikleri sağlama durumuna ilişkin karşılaştırma matrisleri Eğitim Komisyonunun yaptığı 8 toplantıda değerlendirilerek programlara bilgi verilmiştir.

Program Açma/Kapatma, Müfredat Oluşturma ve Güncelleme Yönergesi kapsamında müfredat güncelleme çalışmalarının program yeterlilikleri ve ders tanımlama formu hazırlık sürecine yardımcı olması için akademik birimlere eğitim amaçlı 12.12.2019 tarihinde çalıştay düzenlenmiştir. Çalıştaya Eğitim Komisyonu üyeleri, Üniversitemizin her bir önlisans, lisans ve lisansüstü programının eğitim komisyonu başkanı ile bir üyesi olmak üzere toplam 145 öğretim elemanı katılmıştır.

Koordinatörlüğümüz Ortak ve Seçmeli Dersler Birimince 2019-2020 eğitim-öğretim yılında alan dışı ders açmak isteyen öğretim elemanlarının gönderdikleri ders tanımlama formlarının incelenmesi sonucunda güz döneminde Üniversitemizde toplam 78 ders açılmış ve 3.429 öğrenci bu dersleri seçmiştir. 2019-2020 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi için 25’i ilk defa açılan olmak üzere eğitim dili Türkçe olan 76 alan dışı seçmeli ders ve eğitim dili İngilizce olan 4 alan dışı seçmeli ders değerlendirmeye alınmıştır. Bu derslerin açılması durumunda yaklaşık 4.000 kontenjan kapasitesine sahip olacağı öngörülmektedir. Açılan alan dışı seçmeli derslere ilişkin bilgiler düzenli olarak internet sayfasında duyurulmaktadır.

Koordinatörlüğümüz Ölçme Değerlendirme Birimince Üniversitemizin izleme ve değerlendirme, performans göstergelerinin değerlendirmesi çalışmalarının yapılabilmesi

2019 Yılı İdare Faaliyet Raporu 100 için gerekli tüm göstergeler listelenmiş, ilgili birimlerden kanıtlarıyla birlikte geriye dönük 3 yıllık veri talep edilmiştir. Birimlerden gelen göstergeler Eğitim-Öğretim ve Dış İlişkiler Kurum Koordinatörlüğü internet sayfasında paylaşılmıştır.

Koordinatörlüğümüz Yabancı Uyruklu Birimince Üniversitemize yabancı uyruklu öğrenci alınabilmesi amacıyla 2019 yılında biri lisans, ikisi ise lisansüstü programlara olmak üzere toplam üç ilana çıkılmıştır. Açılan ilanlara 2019 yılında lisans ve lisansüstü düzeyde toplam 1.060 kişi başvurmuş, bunlardan 390’ı lisans, 18’i ise lisansüstü programlarına yerleşmeye hak kazanmıştır. Bu öğrencilerden 150 lisans öğrencisi ve 16 lisansüstü öğrencisi kesin kayıt yaptırmıştır. Kesin kayıt yaptıran öğrenciler ile birlikte 2018 yılında 885 olan yabancı uyruklu öğrenci sayısı 2019 yılında 972’ye yükselerek %9,1 artış göstermiştir. Bu artışın sebebi kabul edilen uluslararası diplomaların yanında Gazi Üniversitesi Yurtdışından Öğrenci Kabulü Yönergesinde yapılmış olan değişiklikle birlikte ülke diplomalarının ve ulusal sınavların da başvuruda kabul edilmeye başlanmasıdır.

Yaklaşık 1.500 kişiye telefon yoluyla ve yüz yüze olmak üzere başvuru ve kayıt, kayıt sonrası işlemler ve üniversite işleyişi hakkında rehberlik hizmeti verilmiştir. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Üniversitemiz arasında imzalanan protokol çerçevesinde Türkiye Burslusu 332 öğrencinin bursluluk durumlarına ilişkin işlemler gerçekleştirmiştir.

Koordinatörlüğümüz YÖK Bursluları Birimince enstitü ve fakülte bazında süreç koordine edilerek talepler toplanmış, YÖK’ün ilgili sistemine veri girişleri yapılarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından YÖK bursluları kontenjanları talep edilmiştir.

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında lisansüstü eğitim yapan araştırma görevlilerinden Üniversitemizden ayrılanların demirbaş malzemeleri Koordinatörlük deposuna çekilerek; kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla Üniversitemizdeki diğer birimlerin ve akademisyenlerin hizmetine sunulması için gerekli işlemler başlatılmıştır.

Üniversitemizde ÖYP kapsamında 2019 yılında 1.251 araştırma görevlisi görevlendirilmiş, bunlardan 479’u Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesine nakledilmiştir.

Ayrıca Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesine geçen 479 araştırma görevlisine ait

2019 Yılı İdare Faaliyet Raporu 101 3.586.579,60 TL ödenek anılan üniversiteye aktarılmıştır. Bununla birlikte YÖK’e 971.683,73 TL tutarında kullanılmayan ödenek iadesi gerçekleştirilmiştir.

YÖK 100/2000 Doktora Bursu 17 tematik alan kapsamında verilmektedir. 2019 yılı itibari ile YÖK 100/2000 Doktora Bursunun alanlara göre dağılımı aşağıdaki tabloda sunulmuştur.

Tablo 59 YÖK 100/2000 Doktora Bursunun Alan Dağılımı

ALAN SAYI AYRILAN

Doğal ve Bitkisel Ürünler, Kozmetik Ürünler 12 3

Farmasötik Biyoteknoloji ve İlaç Tasarımı 8 7

Hidrojen ve Yakıt Pilleri 6 1

Moleküler Biyoloji ve Genetik 6 -

Moleküler Farmakoloji ve İlaç Araştırmaları 9 2

Okul Öncesi Eğitimi 1 3

Optik, Elektrooptik ve Fotonik 5 1

Sağlıklı Beslenme ve Gıda Katkı Maddeleri 2 2

Savunma Sistemleri Entegrasyonu 2 1

Tümör İmmunolojisi 1 5

Yeni 3B Eklemeli Üretim 6 1

İnsan Beyni ve Nörobilim 3 -

Kök Hücre Çalışmaları 6 -

Rehabilitatasyon Tıbbı ve Yardımcı Teknolojiler 3 -

Mikro ve Nano Teknoloji 3 -

Sibergüvenlik / Kriptoloji 3 -

Toksikoloji 3 -

TOPLAM 79 26

2019 Yılı İdare Faaliyet Raporu 102 YÖK Bursluları Birimi tarafından organize edilen YÖK destek burslarına ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Tablo 60 YÖK Burslarına İlişkin Bilgiler

PROGRAM ADI BURSİYER

SAYISI

TOPLAM

Belgede GAZİ ÜNİVERSİTESİ (sayfa 100-104)