• Sonuç bulunamadı

EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE KALİTENİN ARTIRILMASI

Belgede Stratejik Plan (sayfa 22-33)

Okulumuzda öğrenim gören bütün öğrencilerimize çağdaş eğitim düzeyinde bilgi, beceri, tutum ve davranış kazandırarak imkânlarımızı en verimli şekilde kullanarak öğrencilerimizin sosyal hayatta, okul ve çalışma hayatında her yönüyle sağlıklı, donanımlı ve başarılı bireyler olarak yetişmeleri için kalite arttırılacaktır.

Stratejik Hedef 2.1

Bütün öğrencilerin bedensel, ruhsal ve zihinsel gelişimlerine yönelik faaliyetlere katılım oranını ve akademik başarı düzeylerini artırmak.

23

Performans Göstergeleri

NO PERFORMANS

GÖSTERGELERİ

MEVCUT

DURUM HEDEF

Dersler 2018 2019 2020 2021 2022 2023

PG.2.1.a Fen Alanında TYT net sayılarının yüzde olarak ortalamaları kazanılan ödül sayısı (Ulusal/Bölgesel) kazanılan ödül sayısı

(Ulusal/Bölgesel)

Ulusal 2 1 1 1 1 2

Bölgesel 2 2 2 2 2 3

PG.2.1.e Okulda yapılan spor

faaliyetleri çeşidi Sayısı 8 8 8 8 8 8

PG.2.1.f Lisanslı öğrenci sayısı oranı

PG.2.1.g Sosyal sorumluluk alanında düzenlenen proje sayısı

Okul 4 4 4 5 5 6

Pansiyon 2 2 3 3 4 4

PG.2.1.h Sosyal sorumluluk projelerine katılım oranı

Okul %70 %71 %72 %73 %74 %75

Pansiyon %60 %61 %62 %63 %64 %65

PG.2.1.j Düzenlenen sosyal etkinlik sayısı

24

Bütün öğrencilerimizin bedensel, ruhsal ve zihinsel gelişimlerine yönelik faaliyetlere katılım oranını ve öğrencilerin akademik başarı düzeylerini artırmak için okul olarak çeşitli çalışmalar yapmaktayız. Öğretmenlerimiz derslerin etkin bir şekilde işlenmesi için yoğun gayret göstermektedirler. Öğrencilerin başarı düzeyleri ortak sınavlarla ölçülerek ölçme ve değerlendirmede birlik sağlanmaktadır.

Okulumuzun bu konudaki başarısı, öğrencilerimizin TYT sınavındaki başarılarıyla teyit edilmektedir. AYT sınavında da öğrencilerimizin nerdeyse tamamı ilk tercihlerindeki yükseköğretim programlarına yerleşmektedir. Mezun olan öğrencilerimiz ülkemizin en saygın üniversitelerine kabul edilmektedir.

PG.2.1.l Gezilere katılan toplam öğrenci sayısı

İl içi 270 275 280 290 295 300

İl dışı 45 45 45 45 45 45

PG.2.1.m Sosyal etkinliğe katılan öğrenci sayısı

Okul 300 310 320 330 350 360 katılan öğrenci sayısı / toplam öğrenci sayısı

Öğrenci

sayısı 130 150 160 170 180 200

PG.2.1.r

Bireysel ve grup düzeyinde sunulan yönelim ve yüksek öğretim programına

Okul rehberlik ve psikolojik danışma

25

Öğrencilerimiz aynı başarıları TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları ve proje çalışmalarında da göstermektedirler. Ayrıca katıldıkları yarışmalardan madalyalarla dönmektedirler Okulumuzda kaliteli bir eğitim için bütün bireylerin bedensel, ruhsal ve zihinsel gelişimlerine yönelik faaliyetlere katılımı desteklenmektedir. Öğrencilerimizin bedensel, ruhsal ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla yerel ve ulusal düzeyde sportif, sanatsal ve kültürel faaliyetler gerçekleştirilmektir.

Okulumuzun öğrenci kulüpleri faal olarak çalışmaktadır. Okulumuzun basketbol, fut sal, masa tenisi, kort tenisi, satranç, voleybol, Oryantiring t akımları mevcut olup çeşitli turnuvalara katılmaktadırlar. Gezi Kulübü üniversiteleri tanımaya yönelik yılda bir kez gezi düzenlemektedir. Diğer bütün kulüplerimiz de faaliyetlerini sürdürmektedir.

Hedefin gerçekleştirilmesi ile potansiyelinin farkında, ruhen ve bedenen sağlıklı, iletişim becerileri yüksek ve akademik yönden başarılı bireylerin yetişmesine imkân sağlanacağı düşünülmektedir.

Mezun olan öğrencilerimiz ülkemizin en saygın üniversitelerine kabul edilmektedir.

74 54

32 40

72

3 12

31 21 30

109

22

0 20 40 60 80 100

120

TOPLAM YERLEŞEN ÖĞRENCİ

26

Bireysel olarak Üniversite Sınavlarında İlk 100 de ki derecelerimiz:

YILLAR BAŞARI DERECESİ

2004 TÜRKİYE 48.

Okulumuzda, üniversiteye giriş sınavında ve derslerdeki başarılarını artırmak ve sınavlara hazırlanmalarına destek olmak amacıyla destekleme ve yetiştirme kursları yaygınlaştırılacak-tır.

Tüm Ders

Öğretmenleri 01 Eylül-20 Ekim

2.1.2

TUBİTAK ulusal ve uluslararası yarışmalarında öğrencilerimizin başa-rılarını arttırmak için olimpiyat takımındaki öğrencilere destekleyici çalışmalar yapılacaktır.

Ulusal ve uluslararası proje yarışmala-rına katılan proje sayılarını ve niteliklerini arttırmak için çalışmalar yapılacaktır.

2.1.4 Okulumuzun derece yapan projelerini içeren bilim dergisi yayınlanacak ve yaygınlaştırılacaktır. uygunluk gibi okulların mekânsal kalitesinin yükseltilmesi amacıyla;

Tüm ders

27

yeterli sosyal donatılara sahip, yenilikçi öğrenme ortamları sunan, çağdaş ve çevreye duyarlı eğitim ortamların sağlanması için çalışmalara başlanacaktır.

Rehber Öğretmenleri

2.1.6

Okulumuzda sosyal, sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetlerin sayısı, çeşidi ve öğrencilerin söz konusu faaliyetlere katılım oranı artırılacak, gerçekleştirilecek faaliyetlerin takip edilebilmesine imkân sağlayacak bir izleme sistemi geliştirilecektir.

Sosyal Etkinlik

Kurulu Eğitim–öğretim yılı süresince

2.1.7

Öğrencilerin olay ve olguları bilimsel bakış açısıyla değerlendirebilmelerini sağlamak amacıyla, düzenlenen bilim fuarlarının devamı sağlanacaktır.

Fen ve Matematik

Öğretmenleri 01 Nisan-20Mayıs

2.1.8

Okuma kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla yayınlar çıkarılacak, kitap okuma alışkanlığı teşvik edilecektir.

Türk Dili ve

Psikolojik Danışma ve Rehberlik biriminin eğitsel değerlendirme ve tanılama hizmetleri başta olmak üzere, riskli ve öncelikli alanlar tespit edilerek bütün süreçlerinin hizmet kalitesi artırılacaktır.

Psikolojik Danışman ve

Rehber Öğretmenleri

01 Eylül-20 Ekim

2.1.10

Okul sağlığı ve hijyen konularında öğrencilerin, ailelerin ve çalışanların bilinçlendirilmesine yönelik faaliyetler yapılacaktır. Okulumuzun bu konulara ilişkin değerlendirmelere (Beyaz Bayrak, sıfır atık projesi ve beslenme dostu vb.) katılımı sağlanacaktır.

Biyoloji ders öğretim süreçleri konusunda aile, öğretmen ve yöneticilere yönelik eğitimler planlanacaktır

Psikolojik Danışman ve

Rehber Öğretmen

01 Eylül-30 Ekim

28

2.1.12

Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında sınıflarda bulunan akıllı tahtaların etkin bir şekilde kullanılmasına çalışılacaktır.

Bilişim

Eğitim Bilişim Ağının (EBA) öğrenci ve öğretmenler tarafından etkin kullanı-mının sağlanması için öğretmenlere BT öğretmenleri tarafından destek olunacaktır.

Okul kütüphanesinin daha verimli hizmet vermesi amacıyla kütüphane çalışma saatleri uzatılacak ve yayın sayısı güncellenecek ve arttırılacaktır.

Kütüphane

kulübü Eğitim–öğretim yılı süresince

2.1.15 Okul ders soru bankasının

oluşturu-lacak Zümre

başkanları Eğitim–öğretim yılı süresince

2.1.16

Dezavantajlı durumda olan ( boşanmış aile, maddi imkânsızlık vb.), akademik başarıda istenilen düzeyde başarı sağlayamayan öğrenciler tespit edilerek sınıf haritası oluşturulacak

Sınıf rehber öğretmen ve Okul Rehber Öğretmenleri

Ekim ayı sonuna kadar

2.1.17

Okul tanıtım etkinlikleri düzenlenecek (mezunların buluşması, şenlikler, kermes, basın)

29

Stratejik Hedef 2.2.

Eğitimde yenilikçi yaklaşımlar kullanarak bireylerin yabancı dil yeterliliğini ve uluslararası öğrenci / öğretmen hareketliliğini artırmak

Performans Göstergeleri

NO PERFORMANS

GÖSTERGELERİ

MEVCUT

DURUM HEDEF

2018 2019 2020 2021 2022 2023 PG.2.2.a Yapılan AB Proje

Sayısı 1 1 1 1 1 1

PG.2.2.c AB projesine katılan öğrenci sayısı

26 26 27 28 28 30

PG.2.2.d AB projesine katılan öğrenci sayısı

0 1 1 1 1 1

PG.2.2.e

Yabancı dil dersi yılsonu puanı

30

1999 yılında kurulan okulumuz kurulduğundan beri hem ilimizde hem de bölgemizde büyük oranda tercih edilen bir fen lisesi olmuştur. Kuruluş amaçlarından birisi de yetiştirdiği öğrencilerin uzmanlaşacakları alanlarla alakalı dünya üzerinde gerçekleşen gelişmelerden haberdar olabilecekleri düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmalarıdır.

Dünyada gerek bilimsel gerekse ekonomik anlamda kabul görmüş dillerin edinilmesi işinin çağın gerektirdiği imkân ve şartlara uygun yapılması esastır. Bu bağlamda yabancı dil öğreniminin yerinde ve uygulamalı biçimde gerçekleştirilebileceği, birey hareketliliğini ve/veya öğrenilen dilde pratik yapma şansını öğrenciye sunan bir eğitim-öğretim sistemi üzerinde durulmalı ve bu amaca yönelik projeler üretilmelidir. En az bir yabancı dilin iyi derecede öğrenilmesinin zorunlu hale geldiği günümüz dünyasında, amacımız mezun olan her öğrencimizi hem akademik hem de sosyal anlamda kendini yeterince ifade edebileceği kazanımlarla donatmaktır. Bunu gerçekleştirmek adına teknolojinin derslerde en üst düzeyde kullanılması vazgeçilmezimiz olacaktır.

Okulumuzda tüm sınıflarda haftada 4 saat birinci yabancı dil dersi okutulmaktadır. Ayrıca ikinci yabancı dil dersi olan Almanca da zorunlu seçmeli ders kapsamındadır. 2018 yılı Ekim ayında dahil olduğumuz ve halihazırda çalışmalarını yürüttüğümüz ‘The Guardians of Earth’ isimli, çevre sorunlarını ele alan E-Twinning projesi ile öğrencilerimizin, sosyal sorumluluğa sahip, takım çalışmasına yatkın ve takım çalışması konusunda tecrübeli, uluslararası platformlarda ülkesini temsil edebilen, öğrendiği yabancı dili kullanarak kendini ifade edebilen, projeler üreten, yaşadığı çevrede ve uzak diyarlarda olup bitenlerden haberdar, yeniliklere ayak uydurabilen ve teknolojinin nimetlerinden etkin bir şekilde faydalanabilen bireyler haline gelmelerini hedeflemekteyiz. 26 öğrenci 2 öğretmenimizin katılımıyla Türkiye, Fransa, İtalya, Ukrayna, Portekiz ve İspanya ortaklığında yürütülen proje ile tüm paydaşların çevre sorunları ve çözümleri ile ilgili farkındalıkları arttırılmaya çalışılmakta ve bu hedefe uygun aktiviteler gerçekleştirilmektedir.

Önümüzdeki yıllarda öğrenci ve öğretmen hareketliliği içeren AB Erasmus + projelerine gerek koordinatör gerekse partner olarak daha etkili bir şekilde katılma hedefine sahip bir okul olarak, öğrencilerimizin yabancı dile olan ilgisini, sevgisini ve merakını her an üst düzeyde tutmak adına öğrenci merkezli tüm öğretim yöntem ve tekniklerini kullanmayı amaçlamaktayız.

31

Öğrenciler, teorik bilgilerini uygula-mada kullanıp geliştirebilmeleri konusunda teşvik edilecektir.

İngilizce zümre

öğretmenleri Eğitim–öğretim yılı süresince

2.2.2 Öğrenciler, ikinci yabancı dili öğrenmelerinin önemi konusunda bilinçlendirilecektir.

Uluslararası hareketliliğin artırılma-sı için öğrenci ve öğretmenlerin bireysel veya kurumsal olarak uluslararası program ve projelere katılımları desteklenecektir.

Projelerin bitiminden sonra paydaş-ların bilgi birikimini artırmak ve tecrübe paylaşımını sağlamak amacıyla etkinlikler yapılacaktır.

Yabancı Dil

2.2.5 Uluslararası program ve proje-lere katılanların sayısı artırıla-caktır.

katılım sayısı arttırılacaktır. Yabancı zümre

öğretmenleri Eğitim–öğretim yılı süresince

Stratejik Hedef 2.3

Plan dönemi sonuna kadar etkin bir bilgi yönetimi sistemi oluşturmak ve Okul hizmetlerinin sunumunda enformasyon teknolojilerinin etkinliğini artırmak.

NO PERFORMANS

32

Eylemler

NO EYLEM İFADESİ EYLEM

SORUMLUSU EYLEM TARİHİ

2.3.1

Memnuniyet anketleri okulun web sitesinde paydaşların erişimine açılacak ve elektronik ortamda değerlendirilecektir. sitesinde sürekli güncellenerek paydaşların doğru bilgiye erişimi sağlanacaktır.

Okulumuzun ulusal ve uluslararası bilimsel yarışmalardaki başarıları okul web sitesinde yayınlanarak kurum bilinci geliştirilecektir.

BT

Rehber Öğret.

Eğitim–öğretim yılı süresince

2.3.4

Öğrencilerimizin sosyal, sanatsal, kültürel ve sportif alanlardaki faaliyetleri paydaşlarla elektronik ortamda paylaşılacaktır.

BT Rehber Öğret.

Eğitim–öğretim yılı süresince

2.3.5 Okulumuz öğretmenlerine duyurular elektronik ortamda hızlı bir şekilde yapılacaktır.

BT Rehber öğretmen

Eğitim–öğretim yılı süresince PG2.3.b Okul soru bankasında

oluşturulan soru sayısı 0 1000 2000 2500 3500 5000

PG2.3.c

Ünite sonlarında

kazanımlara yönelik yapılan sınav sayısı

1 1 1 1 1 1

PG2.3.d

Dünyadaki yeniliklere yönelik yapılan yöntem ve tekniklerin uygulanma oranı

%40 % 45 % 50 % 55 % 60 % 65

33

TEMA III: KURUMSAL KAPASİTE

Belgede Stratejik Plan (sayfa 22-33)

Benzer Belgeler