• Sonuç bulunamadı

DUYGUSAL ZEKA VE DÖNÜŞÜMSEL LİDERLİK İLİŞKİSİ İLE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

Duygusal zeka ve dönüşümsel liderlik ilişkisini konu alan yurtdışında bir çok çalışma yapılmış olmasını rağmen ülkemizde özellikle eğitim kurumları ile ilgili hiçbir çalışma bulunmamaktadır.

Yurtdışında Yapılan Duygusal Zeka Ve Dönüşümsel Liderlik İlişkisi İle İlgili Araştırmalar

Sosik ve Megerian adlı araştırmacılar, çalışmalarında Goleman' ın ortaya koyduğu duygusal zeka boyutlarının, güçlü bir duygusal ilişkiyi içeren dönüşümsel liderlik davranışları üzerinde etkisi olabileceğini ifade etmişler ve özellikle de duygusal zekanın öz bilinç boyutunun. bu liderlik tarzının başarısı için en önemli unsur olduğu sonucuna ulaşmışlardır. Yine araştırmacılar. duygusal zekanın liderin performansı üzerindeki etkilerini de inceleme altına almışlar ve sonuç olarak, duygusal zeka ile dönüşümsel liderlik davranışları ve liderin performansı arasında olumlu bir korelasyon olduğunu ve bu korelasyonu liderin kendi duygularının farkında olmasına bağlı olarak olumlu yönde değiştiğini bulgulamışlardır( Sosik vd., 1999:371-372).

Cacioppe (1997) günümüzde etkin liderlerin sahip olduğu temel özellikleri ve davranış biçimlerini tanımlarken duygusal zekanın ve dönüşümcü liderlik davranışının özelliklerini saymıştır;

- Belli bir durumun ne istediğini görebilmek

- Kişinin kendisine rehber olacak açık bir vizyona ve amaca sahip olabilmek

- Karşılaştıkları durumlarla başa çıkabilmek için kendilerinin ya da başkalarının bilgilerini kullanabilmek

- İzleyicilerine karşı hassas olmak, uygun davranmak ve onların kişiliklerine göre davranmak

için etkilemek

- Duygusal zeka sahibi olmak

- Akış durumunda olabilmek (şimdiki ana odaklanabilme ve etrafındaki insanların farkında olabilme)

Bernard BASS, dönüşümsel lider olarak nitelendirilecek bir kişinin. hem analitik, hem de sosyal zekaya, özellikle de duygusal zekaya, sahip olması gerektiğini ifade eder. Çünkü duygusal zeka, örgütlerde liderlerin çalışanları ile iyi ilişkiler kurmasında ve onlara esin kaynağı olmasında, onların amaçlarını, davranışlarını ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamasında büyük öneme sahip olan bir özellik olarak kabul edilmektedir(Mandell&Pherwani, 2003:391). Bu inanış sayesinde, literatürde duygusal zeka ve dönüşümsel liderlik arasındaki ilişkiyi inceleme altına alan çeşitli araştırmalar yapılmıştır.

Dönüşümcü bir lider örgütü için yalnızca bir odak noktası değil aynı zamanda bir dönüşüm rehberi olduğu için onun duygusal durumu klasik yaklaşıma sahip bir liderden çok daha önemlidir. Çünkü dönüşümcü bir liderin karizma sahibi ve izleyicileri için bir esin kaynağı olması ve izleyicilerine gösterdiği bireysel ilgi duyguların örgütteki insanların duyguları üzerinde büyük etki uyandırmasına yol açmaktadır. Bu yüzden duygusal zeka ve dönüşümcü liderlik arasındaki ilişkiyi açıklamayı hedefleyen çeşitli çalışmalar yapılmıştır (Sosik & Megerian , 1999;Barling vd., 2000; Palmer vd., 2001). Konunun daha iyi kavranabilmesi için bu çalışmaların bulgularına kısaca değinmek gerekmektedir.

Sosik ve Megerian çalışmalarında (1999) daha önce Cooper'ın, Goleman'ın ve Megerian ve Sosik'in yaptığı araştırmaların duygusal zeka boyutlarının güçlü bir duygusal ilişkiyi içeren dönüşümcü liderlik davranışı üzerinde etkisi olabileceğini işaret ettiğini belirtmişlerdir. Yaptıkları kaynak taramasında duygusal zekanın kendi duygularının farkında olma boyutunun etkin bir dönüşümcü liderlik için en önemli unsur olduğu sonucuna ulaşmışlardır. Bu bulguları Atwater & Yammarino'nun 1992 yılında yaptığı araştırmayla desteklenmektedir. Sosik ve Megerian kendi duygularının farkında olma boyutunu kişinin yaşamdaki amaçlar, kişinin kendi iç duygularını ve sosyal açıdan uyandırdığı duyguları bilebilmesi

kavramları ile birleştirerek kişinin kendisinin farkında olması denilen geniş bir boyut yaratmışlardır. Bu boyutun duygusal zeka ve dönüşümcü liderlik davranışı ilişkisi ve dönüşümcü liderlik ve yönetici performansı ilişkisi üzerindeki etkisini incelemişlerdir. Bunu gerçekleştirebilmek için duygusal zeka, dönüşümcü liderlik davranışı ve yönetici performanslarını değerlendiren bir soru kağıdı yöneticinin kendisine, astlarına ve üstlerine yollamışlardır. Araştırmanın örneklemi büyük bir bilgi teknolojileri firmasında çalışan 94 yönetici ve 294 asttan oluşmuştur. Anketini geri dönüşüm oranı %65 (62 yönetici, 192 ast) olmuştur. Araştırmanın sonucunda duygusal zeka, dönüşümcü liderlik davranışı ve yöneticinin performansı arasındaki korelasyonun liderin kendi durumunun farkında olmasına bağlı olarak olumlu yönde değiştiği bulunmuştur( Çakar, 2002:52).

Kendi durumlarının bilincinde olan yöneticilerin performansları değerlendirildiğinde astların ve üstlerin verdiği notlar yöneticinin kendisine verdiği notlar ile tutarlı çıkmıştır. Yöneticinin kendi durumunun farkında olmadığı durumlarda ise yöneticinin kendisine verdiği notlar astların ve üstlerin verdiği notlarla tutarlı çıkmamıştır. Sosik ve Megerian ileride yapılacak olan çalışmalarda konuyla ilgili daha ayrıntılı araştırmalar yapılmasının gerektiğini belirtmişlerdir

Barling vd.(2000) yaptıkları araştırmada dönüşümcü liderlik davranışı boyutlarının duygusal zekayla olan ilişkisini İncelemişlerdir. Yazarlar, çalışmada Bass'ın kuramsal çerçevesinden daha farklı bir yaklaşım göstererek, izleyiciler üzerinde olumlu bir etki uyandırdığı ve Bycio vd.'nin ve Carless'in deneysel araştırmalarında dönüşümcü liderlik davranışı boyutlarıyla daha uyumlu olduğu sonucuna ulaşıldığı için edimsel liderliğin bir boyutu olan durumsal ödülü dönüşümcü liderlik davranışı boyutları içinde almışlardır. Araştırmayı uygulamak için Bass & Avoilo' nun çok faktörlü liderlik anketi (MLQ) ve Bar-On'un duygusal zeka envanteri, büyük bir kağıt fabrikasının 60 yöneticisinden oluşan bir örnekleme uygulanmıştır. Anketi 57 yönetici cevaplamıştır. Araştırmanın sonuçlarında, çalışmadaki dönüşümcü liderlik davranışı boyutları karizma, esin kaynağı olma, bireyselleştirilmiş ilgi ve durumsal ödülle duygusal zekanın ilişkili olduğu sonucuna ulaşılırken, dönüşümcü liderlik davranış boyutlarından entelektüel uyarımla duygusal zeka arasında bir ilişkiye ulaşılamamıştır. Araştırmacılar bu sonucun

entelektüel uyarımın bilişsel nitelikte olmasıyla ilişkili olduğunu düşünmekle beraber bu konuda yeni araştırmalar yapılmasının gerekliliğini vurgulamışlardır(Aktaran:Çakar, 2002:52).

Palmer vd.'nin (2001) çalışmasında ise duygusal zeka boyutlarının önemi ve dönüşümcü liderlik davranışının edimsel liderliğe göre daha etkin bir davranış biçimi olduğu vurgulanmış ve duygusal Öğelere dayanan dönüşümcü liderlik davranışının duygusal zekadan ne şekilde etkilendiği incelenmiştir. Çalışmanın örneklemi bir eğitim programın geçmişte öğrencisi olmuş ve o anda öğrencisi olan 43 yöneticidir. Duygusal zeka özelliklerini ölçebilmek için Salovey'in geliştirdiği bir duygusal zeka envanteri kullanılmıştır. Liderlik biçimini ölçebilmek için ise Bass & Avolio'nun çok faktörlü liderlik anketi(MLQ) uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda duygusal zeka ve dönüşümcü liderlik arasında olumlu yönde belirgin ilişkiler olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmacılar dönüşümcü liderlik özellikleri olan esin kaynağı olma ve bireyselleştirilmiş ilgi ile duygusal zeka boyutları olan kişinin kendi duygularını bilebilmesi, empati gösterebilmesi, kendisinin ve diğerlerinin duygularını yönelebilmesi arasında belirgin bir olumlu korelasyon olduğu sonucuna ulaşmıştır. Entelektüel uyarım ve duygusal zeka arasında belirgin bir korelasyon bulunamamıştır. Araştırmacılar, duygusal zeka ve dönüşümcü liderlik davranışı ilişkisi üzerinde yaptıkları araştırmanın konuya giriş niteliğinde olduğunu ve konunun daha İyi irdelenmesinin daha ayrıntılı araştırmalar yapılmasıyla mümkün olacağını ifade etmişlerdir(Çakar, 2002:53).

Yapılan araştırmalar sonucunda lider, yönetici ve idarecilerin liderlik davranışları sergilerken duygusal zeka boyutlarına da yer vermeleri gerekmektedir. Özellikle dönüşümsel liderlik davranışları duygusal zeka becerilerine sahip bireyler tarafından daha rahat gerçekleştirilebilmektedir.

BÖLÜM III YÖNTEM

Bu bölümde, araştırmanın modeli, evreni ve örneklemi, veri toplama teknikleri, veri toplama araçları ve verilerin analizinde kullanılan istatistiksel çözümleme teknikleri sunulmaktadır.