• Sonuç bulunamadı

2.6. Do um Sonras Dönem ve Depresyon

2.6.7. Do um Sonras Depresyonun Sonuçlar

Bir kad n hayat n di er dönemlerinde görülen depresyon gibi postpartum depresyon kad nda ki isel ac lar olu turur ve hayat n birçok alan ndaki levselli ini ciddi anlamda dü ürür. Do um sonras kad nlar n çocu a bak m vermek gibi farkl sorumluluklar vard r ve bu s rada devam eden depresyon ebevenli i olumsuz etkiler. Ayn zamanda bu klinik tablo çocukla ilgili k sa ve uzun vadede olumsuz sonuçlar ile de ili kilidir (O’Hara ve McCabe 2013).

Do um sonras depresyonun sonuçlar ; anne ile ilgili sonuçlar ve bebe in veya çocu un davran al, kognitif, fiziksel sa k ile ilgili sonuçlar olmak üzere iki grup eklinde incelenebilir.

lk olarak do um sonras depresyonun anne ile ilgili sonuçlar na bakacak olursak do um sonras depresyon uzun bir süre devam edebilir ve ilerki dönemlerde tekrarlayan depresif dönemler olu turabilir (Nylen ve ark. 2010). Ayr ca do um sonras depresyon pozitif duygusall kta azalma ve negatif duygusall kta artmaya yol açabilir (Dietz ve ark. 2009). Tüm bu özellikler bebe in negatif duygulara maruz kalmas ndan ve uzun dönemdeki etkilerinden ötürü önemlidir. Do um sonras depresyon ya ayan kad nlar n özellikle kendileri ve çocu uda dahil olmak üzere etraf ndakilerini negatif alg lama eklinde bir çok bili sel ön yarg ya sahip olduklar gösterilmi tir (Stein ve ark. 2010).

Do um sonras depresyon birçok anne bak m davran etkiler, depresif belirtilerin olumsuz etkisi anne ile bebe in ilk etkile imde bulundu u emzirme sürecinde gözlenmeye ba lan r. Postpartum depresyonun emzirmeye etkisinin ara ld çal malarda farkl sonuçlar elde edilmi tir. Ancak emzirme çok önemli oldu u için postpartum depresyonun hangi faktörlerle emzirme üzerine etkileri

oldu u ara lmal r.

Do um sonras depresyonun etkileri erken postpartum dönemden bebeklik ve çocukluk dönemine kadar geni ler. Depresif semptomlar olan anneler bebeklerine daha az ilgi gösterirler ve bebeklerinin a lar tamamlamak için daha az isteklidirler ve bebe i için yeterince güvenlik önlemi almazlar (Zajicek-Farber 2009). Ayn zamanda bu anneler oto koltu unu güvenli kullanmama, banyoda suyun derecesini düzgün ayarlayamama gibi birçok problemli davran lara sahiptirler (Field 2010).

Bu güvenlik ile ilgili patolojiler d nda do um sonras depresyonu olan annelerin bebeklerini ihmal ve istismar etmeleri de yüksek bir olas kt r (Cadzow ve ark. 1999). Anne ile bebek aras nda sadece yeme, uyku, güvenlik gibi temel ihtiyaçlar n kar lanmas de il normal ileti imde bu dönemde ciddi anlamda etkilenir. Ara rmalar do um sonras depresyon ya ayan anne ile bebek aras ndaki

birkaç negatif ili ki kal göstermi tir (Field 2010). Örne in bu dönemde anne ile bebek aras ndaki ili ki dü manl k ve tepkisizlik eklinde olabilir (Dietz ve ark. 2009, Flykt ve ark. 2010). Ek olarak annenin bebe ine bak ve dokunu koordinasyonu azalm r (Beebe ve ark. 2008).

Do um sonras depresyonun bebek ile ilgili sonuçlar na bakacak olursak postpartum alt ay boyunca süren depresif belirtilerin erken çocukluktan ergenli e kadarki dönemlerde görülebilen davran problemlerine yol açabildi i gösterilmi tir (Avan ve ark. 2010, Murray ve ark. 2011). Birçok derleme asl nda do um sonras depresyonun kendisinin de il kronisitesinin yani bebe in ne kadar bu duruma maruz kald n çocuk ile ilgili olumsuz sonuçlar olu turdu unu bildirmi tir. (Brand ve Brennan 2009, Grace ve ark. 2003).

2000 y nda Brennan ve arkada lar maternal depresyonun ciddiyeti ve kronisitesini 4953 anneyi gebelikten postpartum be inci y la kadar takip ederek incelediler. Bu çal ma sonucunda maternal depresif belirtilerin hem ciddiyeti hem de kronisitesi çocuklar n davran problemlerini öngördü. ahingöz ve arkada lar n yapt bir çal mada ise gebelik döneminde tedavi edilmemi depresyonu olan annelerin bebeklerinde dü ük do um a rl ve preterm do um gibi olumsuz sonuçlar ç km r ( ahingöz ve ark. 2014).

Kognitif etkiler do um sonras depresyonun bebek üzerine bilinen di er önemli etkisidir. Do um sonras depresyonun çocukluk ve ergenlik boyunca bebe i etkileyecek kötü dil geli imine ve zeka gerili ine yol açt konusunda konsensüs olu mu tur (Brand ve Brennan 2009).

Birçok derlemede do um sonras depresyonun kognitif geli im aç ndan erkek bebekleri daha fazla etkiledi i sonucuna var lm r. Ancak daha sonraki bir derlemede bulunan bu farkl n normal kognitif ve dil geli mindeki cinsiyet farkl oldu u söylenmi tir (Sohr-Preston ve Scaramella 2006). Do um sonras depresyon kronisitesinin bebekte olumsuz kognitif sonuçlar hangi mekanizma

depresyondaki annelerin bebeklerine daha az eyler ö retmeleri bu gecikmeye yol açabilir aç klamas muhtemel nedenlerden biri olabilir (Stein ve ark. 2008).

Daha önceden söylendi i gibi do um sonras depresyonu olan anneler bebe i besleme ve düzenli bakma gibi olumlu bebek bakma davran lar na daha az sahiptirler. Postpartum depresyonu olan anneler emzirmede daha ba ar zd rlar ve emzirmeyi daha erken b rakabilirler (Annagür 2012). Bebeklerine daha yanl davran lar sergiledikleri için bebeklerin fiziksel sa klar bu durumdan zarar görür. Örne in yap lan bir ara rmada postpartum üçüncü aydan onuncu y la kadar dokuz kez görü ülen ve depresif semptomlar kronik bir ekilde devam eden 176 annenin çocu unda kardiyak fonksiyonlar daha zay f bulunmu (Gump ve ark. 2009).

Geni toplumu baz alan 107,587 primipar annenin yer ald bir ara rmada gebeli inden postpartum alt nc aya kadarki herhangi bir dönemde depresyon tan alan annelerin çocuklar nda anlaml olarak gastrointestinal ve alt solunum yolu enfeksiyonlar daha s k görülmü tür (Ban ve ark. 2010).

Do um sonras depresyonun anne ve çocuk üzerine etkileri postpartum depresyonun erken tespit edilmesinin ve tedavi edilmesinin önemi aç kça ortaya koymaktad r.

Benzer Belgeler