• Sonuç bulunamadı

2.5. Çiftlik Turizminin Gelişiminde İtici Güç

3.1.6. Doğu Anadolu Bölgesi

Bu bölümde Doğu Anadolu Bölgesindeki çiftliklere yönelik ziyaretçilerin yorumlarının içerik analizi yapılmış, analiz sonuçları Tablo 20 ve Tablo 21’de gösterilmiştir. Bazı çiftlik işletmelerine ziyaretçiler tarafından herhangi bir yorum yapılmamıştır. Dolayısı ile bu çiftlik işletmeleri tablolarda yer almamıştır. Doğu Anadolu Bölgesindeki çiftliklere yönelik ziyaretçilerin yorumları öncelikle ‘olumlu’ ve ‘olumsuz’ şeklinde iki kategoriye ayrılmıştır. Çiftliklere yönelik olumlu ve olumsuz yorumlar kendi içinde de alt kategorilere ayrılmıştır. Bu alt kategoriler ve içerisindeki kodların neyi ifade ettiği Tablo 9’da gösterilmiştir.

Doğu Anadolu Bölgesindeki çiftliklere yönelik olumsuz eleştirilere yönelik oluşturulan tabloda 3 alt kategori bulunmaktadır. Bunlar; iletişim becerileri, fiziksel

olanaklar ve iş yükü şeklindedir.

İlk kategori olan iletişim becerileri içerisinde çiftlik sahiplerinin yabancı dil bilgileri ziyaretçiler tarafından olumsuz eleştirilmiştir. DA çiftliğini ziyaret eden DAZ3 bu

çiftlik sahipleri ile ilgili iletişim kurma konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtmiştir.

İkinci alt kategori olan fiziksel şartlarla ilgili DA çiftliğinin yolu DAZ4 tarafından

Üçüncü alt kategori olan iş yükünün uzunluğuna ilişkin DA çiftliği DAZ2 tarafından

eleştirilmiştir.

DAZ2: ‘Çiftlik sahipleriyle çalışma saatleri ile ilgili açıkça konuşup uzlaşmanız gerekmektedir. Aksi takdirde hiç durmadan ve mola vermeden uzun saatler çalışabilirsiniz’.

Tablo 20: Doğu Anadolu Bölgesi Çiftlikleri Olumsuz Ziyaretçi Deneyimleri

Kategori Alt Kategori Kod Ziyaretçiler Olumsuz

İletişim Becerileri Y.Dil Yeterliliği DAZ3

Fiziksel Şartlar Yol DAZ4

İş Yükü Uzun DAZ2

Doğu Anadolu Bölgesinde sadede DA ve DB çiftlikleri için bazı ziyaretçiler yorumlarda bulunmuştur. Doğu Anadolu Bölgesinde Tatuta çiftliklerinin diğer bölgelere az oluşu ve bu bölge çiftliklerinin çok talep görmüyor oluşu bu durumun altında yatan nedenler olabilir.

Doğu Anadolu Bölgesindeki çiftlikleri ziyaret edenlerin olumsuz yorumları DA çiftlik işletmesi için yapılmıştır. Bu çiftlik işletme sahibinin yabancı dil bilmemesi, çiftliğe uzun bir yolculuktan sonra ulaşılabilmesi ve çalışma saatlerinin uzun oluşu ziyaretçiler tarafından eleştirilmiştir.

Doğu Anadolu Bölgesindeki çiftliklere yönelik ziyaretçilerin olumlu deneyimleri üç alt kategoriye ayrılmıştır. Bunlar; bilgi edinimi, davranış/tutum, fiziksel olanaklar şeklindedir (Tablo 21).

DA çiftliğini ziyaret eden ziyaretçi DAZ1 çiftlik sahibine hem tarım hem de

hayvancılıkla ilgili işlerde yardım ettiğini belirtmiştir. Bu ziyaretçi bu çiftlikte özellikle ekolojik tarımla ilgili deneyim kazandığını ifade etmiştir.

Bilgi ediniminin ardından ikinci alt kategori ise davranış/tutum olmakla birlikte bu alt kategoride arkadaş canlısı, misafirperverlik, yardımsever kodları bulunmaktadır.

DAZ1, DA çiftlik sahibinin arkadaş canlısı olduğunu ve bu çiftlik sahibiyle kahve

sohbetleri ettiklerini, oyun oynadıklarını belirtmiştir.

DA çiftlik sahiplerinin çok misafirperver olduklarına dair DAZ1, DAZ3 ifadelerde

bulunmuştur. DAZ1, ev sahiplerinin onları evin bir parçası gibi hissettirdiklerini ve

çok konuksever olduklarını belirtmiştir. DAZ3 bu çiftlikte kendini bu mutlu ailenin

bir parçası gibi hissettiğini ifade etmiştir.

DAZ2 ve DAZ3, DA çiftlik sahibinin yardımsever olduğunu, kendilerine hem işlerin

nasıl yapılacağına dair hem de her konuda yardımcı olduğunu belirtmiştir.

Üçüncü alt kategori olan fiziksel şartlar; bölge, konum, oda ve yiyecek kodlarını içermektedir.

DAZ1, DAZ4 ve DBZ1, DA ve DB çiftliklerinin bulunduğu bölgeyi beğendiklerini

ifade etmişlerdir.

DAZ1: ‘Çiftlikten ilçeye yürürken eşlik eden görkemli dağlar, ilçe sokaklarında yürüyüş, Karanlık Kanyon’da tekne gezisi akılda kalacak güzellikler.. göz alabildiğince kahverengi her yer, kıpırdamaya hiç niyeti olmayan yığın yığın kahverengi dağlar.. hüzünlü duruşları var sanki.. Kemaliye dağların arasına saklanmış, dağlar onu saklamış..’.

DAZ4: ‘kayalık ve dağlık bir alanla çevrili, gerçek bir cennet burası..’.

DBZ1: ‘burası kesinlikle Türkiye’nin en güzel köylerinden biri..’.

Tablo 21: Doğu Anadolu Bölgesi Çiftlikleri Olumlu Ziyaretçi Deneyimleri

Kategori Alt Kategori Kod Ziyaretçiler

Olumlu

Bilgi Edinimi Tarım DAZ1

Hayvancılık DAZ1 Davranış/ Tutum Arkadaş Canlısı DAZ1 Misafirperverlik DAZ1,DAZ3 Yardımsever DAZ2,DAZ3 Fiziksel Şartlar Bölge DAZ1,DAZ4, DBZ1 Konum DAZ3,DAZ4, Oda DAZ3 Yiyecek DAZ1,DAZ3

DA çiftliğinin bulunduğu konumu DAZ3 ve DAZ4 beğendiklerini ifade etmiştir.

DAZ3, DA çiftliğinin Kemaliye’ye nazır, güzel manzaralı alanda olduğunu

belirtmiştir. DAZ4 ise bu çiftliğin sarp dağların tam ortasında bir konumda yer

aldığını ifade etmiştir.

DA çiftlik evinin odalarının iyi olduğunu DAZ3 belirtirken, DAZ1 ve DAZ3, bu

çiftlikte sunulanyiyecekleri beğendiklerini ifade etmiştir.

DAZ1: ‘Çiftlikte kahvaltı hiç bitmesin istiyor insan, hangisinin tadı kalmalı ağzımda diye habire yiyorum.. Her yanım dut ağacı, dalından dut yemenin keyfi başka..’.

Doğu Anadolu Bölgesindeki çiftlikleri ziyaret edenlerin olumlu yorumları en fazla DA çiftlik işletmesi için yapılmıştır. DA çiftliğinden sonra olumlu yorumlar DB çiftliği için yapılmıştır. Bu çiftliklerde kalan ziyaretçiler en fazla çiftliklerin bulunduğu bölgeyi beğenmişlerdir. Bunun ardından en fazla beğenilen diğer özellik çiftlik işletmecilerinin misafirperverlikleri olmuştur. Ziyaretçiler tarafından beğenilen diğer unsurlar sırasıyla; çiftlik sahiplerinin yardımsever oluşları, çiftliklerin konumu, çiftliklerden sunulan yiyecekler, ziyaretçilerin tarım ve hayvancılığa dair deneyimler kazanması, ev sahiplerinin arkadaş canlısı oluşları ve çiftlik evlerinin odaları şeklinde olmuştur.

Doğu Anadolu Bölgesindeki çiftlikleri ziyaret edenlerin memnuniyet durumlarına ilişkin hazırlanan Şekil 11 incelendiğinde, genel olarak olumlu değerlendirilmeler yapıldığı görülmektedir. Her ne kadar çiftliklerle ilgili olumsuz eleştiriler yapılsa da bu eleştirilerin sayısı olumlu eleştirilere nazaran oldukça azdır. Hem değerlendirme yapılan çiftlik sayısı hem de değerlendirmede bulunan ziyaretçi sayıları olumlu kategoride daha fazladır.

Doğu Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren çiftliklerde ziyaretçiler tarafından en

fazla beğenilen unsur çiftliklerin bulunduğu bölge olmuştur. 3 ziyaretçi, 2 farklı

Şekil 11: Doğu Anadolu Bölgesi/ Ziyaretçilerin Çiftliklerden Memnuniyet Durumu

Doğu Anadolu Bölgesinde en fazla beğenilen diğer özellikler; çiftlik sahiplerinin misafirperverlikleri ve yardımsever oluşları, çiftliklerin konumu ve çiftliklerde sunulan yiyecekler olmuştur. İkişer ziyaretçi, birer çiftlik için bu beğeniyi sunmuştur. Çiftliklerde tarım ve hayvancılığa dair deneyim kazanımını, çiftlik sahiplerinin arkadaş canlısı oluşlarını ve çiftlik odalarını beğendiklerini ise birer ziyaretçi, birer çiftlik için belirtmişlerdir (Şekil 11).

Doğu Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren çiftliklerde ziyaretçiler tarafından

olumsuz şekilde eleştirilen özellikler çiftlik sahiplerinin yabancı dil yeterliliği,

çiftliklerde çalışma saatlerinin uzun oluşu ve çiftliğin yolunun uzun olması şeklindedir. Birer ziyaretçi birer çiftlik için bu değerlendirmeleri yapmıştır (Şekil 11).

Güneydoğu Anadolu Bölgesi diğer bölgelerle karşılaştırıldığında tarım turizmi bağlamında biraz geride kalmış görünmektedir. Bu bölgede toplam tarım turizmi çiftlik sayısı ikidir ve Türkiye’de en az Tatuta çiftliğinin bulunduğu bölgedir. Bu bölgedeki çiftliklere gelen ziyaretçi sayıları diğer bölgelerle karşılaştırıldığında yok denecek kadar azdır. Dolayısı ile bu bölge çiftlikleri için ziyaretçiler tarafından

Tatuta’nın resmi web sitesinde herhangi bir yorumda bulunulmamıştır. Bu durumdan kaynaklı olarak, veri analizleri kısmında bu bölge bulunamamaktadır.

Benzer Belgeler