• Sonuç bulunamadı

-AHMET, Eflâkî, Menâkıbü’l-Ârifîn (Ariflerin Menkîbeleri), (trc. TahsinYazıcı), MEB. yay., İstanbul 1989, I-II.

- ARABACI, Caner, Balkan Harpleri sırasında Mevlevîhâneler, II.Milletler Arası Osmanlı Devletinde Mevlevihaneler Kongresi (Tebliğler), Mayıs 1996, T.A.D,S.2, s.251-255.

- ATA, Ferudun, Çankırı Mevlevihanesi ( Konya Mevlânâ Müzesi Arşivi’nde, 69, 70 nolu Zarflardeki Belgelere Göre ), Basılmamış Yüksek Lisans Tezi , Konya 1995.

-

ÇAYIRDAĞ, Mehmet, “Kayseri Mevlevihanesi”, II.Milletler Arası Osmanlı Devletinde Mevlevîhâneler Kongresi (Tebliğler), s.91-97.

-GÖLPINARLI, Abdülbâki, “Konya'da Mevlânâ Dergahının Arşivi”, İÜİF Mec., S.1-4, İstanbul Temmuz 1956, s.156-178.

- ---, Mevlânâ'dan sonra Mevlevîlik, İnkılap ve Aka yay. II.Baskı, İstanbul 1983. -GÖYÜNÇ, Nejat, “Mevlânâ Müzesi Arşivi”, II.Millî Mevlânâ Kongresi (Tebliğler), 3-5 Mayıs 1986, Konya 1987, s. 101-109.

- --- , “Osmanlı Devletinde Mevlevîler”, Belleten,C.55, S.213 , T.T.K , Ankara Ağustos 1991, s.351-358.

- ---, “Das Mevlevîhâne in Samsun”, OA. , S.XIV, İstanbul 1994, s.77-90.

-İBN-İ BÎBÎ, El-Evâmiru’l-‘Alâ’iye Fi’l-‘Umûri’l-‘Alâ’iye (Selçuknâme), C.I, (Hzl. Mürsel Öztürk), Kültür Bakanlığı yay, Ankara 1996.

-İNALCIK, Halil, Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300- 1600), çev. Rûşen Sezer, YKY, İstanbul 2004.

KÜÇÜK, Sezai, Mevlevîliğin Son Yüzyılı, Simurg yay., İstanbul 2003.

-KÜÇÜKDAĞ, Yusuf, “Antep Mevlevîhânesi ve Vakfiyeleri”, Osmanlı Dönemi Gaziantep Sempozyumu, Ekim 1999, s.211-242.

- ORHUN, Ömer , Samsun ( Tarih, Coğrafya, Ekonomi ), Samsun Matbaası, Samsun 1949. -ÖNDER, Mehmet, “Konya’da Mevlânâ Dergahı Merkez Arşivi ve Mevlevîhâneler”, OA. ,

- ÖNGÖREN, Reşat “Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî”,DİA, C.29, s. 441-448. -ÖZ, Mehmet , XV-XVI. Yüzyıllarda Canik Sancağı , TTK, Ankara 1999. - ---, “Samsun”,DİA, C.36, s.83-88.

- ÖZÖNDER, Hasan, Konya Mevlâna Dergahı , Kültür Bakanlığı yay. , Ankara 1980.

- ---, “Kütahya Mevlevîhânesi”, II. Milletler Arası Osmanlı Devletinde Mevlevîhâneler Kongresi (Tebliğler), s.69- 89.

- R. VADALA, Samsun ( Mazisi, Hali, İstikbali ), (çev. Kâni Sarıgöllü), C.H. Partisi Basımevi, Gaziantep 1944.

-SİPAHSÂLAR, Feridun b. Ahmed, Risâle-i Sipahsâlar (Mevlânâ ve Etrafındakiler), (Trc.Tahsin Yazıcı), Tercüman 1001 Temel Eser, İstanbul 1977.

-TANMAN, Baha, “Galata Mevlevîhânesi”, DİA, C. 13, s. 317-321.

-TANRIKORUR, Ş.Barihüda, Türkiye Mevlevîhânelerinin Mîmârî Özellikleri, (Basılmamış Doktora tezi), Konya 2000.

- --- , “Mevleviyye”, DİA, C.29, s.468-475.

-TOP, Hüseyin, Mevlevî Usûl ve Âdabı, Ötüken yay. , İstanbul 2001. - UZLUK, F. Nafiz, Mevlâna’nın Mektupları , İstanbul 1937.

- ÜNVER, A.Süheyl, “Osmanlı İmparatorluğu Mevlevîhâneleri ve Son Şeyhleri”, Mevlânâ Güldestesi, Turizm Derneği, Konya 1964, s.30-38.

- VARLIK, M.Çetin, XVI. Yüzyılda Kütahya Sancağı, Erzurum 1980.

-YENİTERZİ, Emine, Mevlânâ Celâleddîn Rûmî, Türkiye Diyanet Vakfı yay., Ankara 1995. - YOLALICI, M. Emin , XIX. Yüzyılda Canik ( Samsun) Sancağı’nın Sosyal ve Ekonomik Yapısı, TTK , Ankara 1998.

-YÜKSEL, Hasan, “Tokat Mevlevîhânesi”, II. Milletler Arası Osmanlı Devletinde Mevlevihaneler Kongresi (Tebliğler), s.61-69.

EKLER

Belgelerin Transkripsiyonu 36

Mevlevîhânenin tevliyet-i beratı sûretidir.

Nezâret-i evkâf-ı hümâyün mülûkânem ma’ada evkâfdan Samsun’da kâin Mevlevîhâne vakfının tevliyet-i hücceti mutasarrıfı Mevlevîhane-i mezkûr şeyhi Seyyid Hafız Ali’nin mahlûlünden oğlu Seyyid Cemâleddin tevcîhine dâir vârid olan inhâ üzerine mukteziyesi bilâ harac muâmele-i __ lede’l-ihrâc ol babda mahkeme-i teftîş evkâfından olunan i’lâm mûcibince hüccet-i mezkûre mutasarrıfı müteveffâ-yı merkûm Seyyid Hafız Ali bin Hamza’nın mahlûlünden oğlu mûmâ ileyh iş bu râfi’u tevki-î refî’u’şân-ı hâkânî es-Seyid Cemaleddin zîde salâhiye ber-mûcib-i nizam vakf-ı mezbûre beher sene lâzımgelen muhasebesini mahallinde ma’rifet-i şer’le görüb mühür ve ___ defter’i cânib nezareti bilâ risâl yedine sûret almak ve terk ve tekâsül ____ bi’t-tevcîh yedine berât-ı âl’i şân i’tâ olunan ___ cânib-i nezâret evkâf-ı hümâyünümdan i’lâm kılınmış olmakla mûcibince tevcîh olunmak fermanım olmağın bin ikiyüz-seksen dört senesi cemaziye’l-evvelinin yirmi altıncı günü tarihince bâ durûset-i hümayûnum bu berat-ı hümayûnumu verdim ve buyurdum ki mûmâ ileyh sâlifü’z-zikr tevliyet cihetine şart-ı mezkûr üzre mutasarrıf lup iş bu berat-ı âlişânım muğâyir mutasarrıf umûruna taraf-ı âherden müdahale itmeyeler şöyle bilip alâmet-i şerîfeye itimat kılalar tahrîren fi’l-yevmir-râbi’ ‘aşera min şehr-i cemâziyel-âhir li-sene erba’a ve semânîn ve elf

Mevlevîhâne zaman-ı Hümâyûn sûretidir

Emîrü’l-ümeraü’l-kirâm kebîrü’l-küberâ’ü’l-fihâm sahibü’l-devlet ve’l-ihtişâm bimezîd-i ‘inâyet-i malü’l-‘a’lâm canibin sancağı mutasarrıfı ve Mecidiye nişân-ı zîşânının üçüncü rütbessinin haiz-i hâmili Kâmil Paşa dâmet me’âliye ve müddetü’l-‘ulemâ ve’l-muhakkikîn cânibin nâib-i müftîsi zîde ‘ılmüha ve mefâhirü’l-emâsil ve’l-ihvân ol-mevâlî evkâf-ı kadîri vesâir î’fâ-yı meclis ve vücûh-ı memleket zîde kadrûhüm tevki’i refî-i hûmâyun ma’lûm oldur ki Samsun’da Mevlevîhane mevcûd olmadığına şakkı- mürûd-ı zaman ile mahallini bilenler dahi kalmamış olduğu halde Mevlevîhâne-i mezkûre müşîhatine ta’yin kılınan Hafız Ali Dede ol tarafa vusûlünde tarafına iki üç sûret-i şâmil bir bab Mevlevihâne inşa itmek üzre mahal-i aratesini cenubunda kâin musallânın vâridatı ve mihrâb yerinden ma’adâ mahallinde eserret olmadığına on seneden berü açık ve minberi nâ bedîd olarak etraf-ı selâsesine ecnebî

geçerek ve bir aralık mihrap yeri dahi daire-i mezkûre derûnuna geçtiği görülüp terk ettirilerek şimdi arsa-i hâliye bulduğuna bundan bir miktar mahalline mûmâ ileyh Ali Dede cânibinden ibniye inşa ile kusur-ı mahallinden etrafına bir mefâlık keşîde olunmasına meclis-i mezkûrdan mukaddema bâ mukayyet lede’-inha Mevlevîhâne-i mezkûre vakfının tevliyeti ve musallâ dede-i mûmâ ileyhin ‘uhdesinde mukayyed ise de mezkûr musalla mahall-i vakfının ismi tasrîh olunmadığından vakfı ve vakfiyesi ve musallâ nâmiyle mahlûl defter hane-i ‘âmiremde sarâhat tahrîni bulunamamasından dolayı ba’de usûl-ü şer’iye ve nizâmiyesine mürâca’at olunmak üzre bir tafsîl yazılan isti’lâma mahsûben tekrar gelen mukîd ve harita üzerine iktizâsı mahkeme-i teftişten lede’l-isti’lâm ‘arsa-i mezkûrenin vakfı mütevellisi ve der-dest ve mukayyed ve vakfıyesi ve bir günâ müsteğlân ve hâsılatı ve dâhilinde âhirin mülkü var alınmak cibriyeden mahal olmayup hemen mu’alla dinleye gelmiş ve heybet-i hâliye ve haritasına nazaran Mevlevihâne yapılması için gösterilen mahalle harîm değildir dinleye gelmiş idüğüne mezbûr alalâde terk olunacak masla mahallî bir tarafına pesteren bağı ve bir tarafına Rusya Devleti Konsolosu konağı ve bir taraftan tarîk-i ‘am ile Mahdûd tavlen yetmiş beş ve arzan otuz beş zira’ ki terbî’an iki bin altı yüz yirmi beş zirâ olup kadîm maslanın harimi olduğu ve kemâğân masla olmak üzere terk kılmayacak mahal bir tarafta salifü’l-beyan mevlevîhâne inşâ olacak mahall-i mahdûd mezkûr ve iki tarafta konsolos konağı ve Avusturya taraf-ı urbe’î tarîk-i ‘âm ile mahdûd tavlen yetmişbeş ve arzan kırkbir zira ki tercian üç bin yetmiş beş zirâ’ olup kadîm mihrâbı hâdî olduğu cümle işârâtdan anlaşılmakla ve mahal-i mezkûr bir vakıf dahilinde olduğuna kimesnenin ma’lûmatı ve derûnunda âhirin mülkü ve rahatı emiriyeden mahal olmadığı cihette mücerred masla olmak üzre metrûk olarak inhâ olunduğu ve haritası gösterildiği vechle kadim mihraplı mahalli kemagân masla olmak üzre terkiyle ma’adâ harim olan mahalline Mevlevihâne inşası muhafazası mûcib ve bi makûle rahat-ı hâliyenin ra’y-ı evvelül emrulah tasarrufu câiz olmakla bu sürette mahal-i mezkürun kâdîm mihrabı hâdî terbî’an üç üçbin yetmiş beş zirâ’ mahalli kemâgân masla olmak üzre terk ve etrafına parmaklık keşîde ile mezkûr maslanın haricinde terbî’an iki bin altı yüz yirmi beş zirâ’ mahalline dahi mûmâ ileyh hafız Ali Dede tarafına mescid ve tevhidhâne-i hâvî vehücerât-ı lâzımeyi mahtû-yı mevlevîhâne inşâsına emr ve irâde-i seniyye-i şahânem temlik eylediği halde evkâf-ı muhasebesine kayd olunarak lazımgelen emr-i âlişânımın te’addi ve keyfiyet ma’lum olmak üzere defterhâne-i âmiremi bir kıt’a ‘ilm haberinin tastîri husus-ı cânib-i nezâret evkâf-ı hümayünümden bâ takrîr inha ve ifade olunmuş ve mûcibince ‘arz-ı mezkûrenin iki bin altıyüz yirmibeş zira’mahalline mûmâ ileyh canibinden inşa ile kusur üç bin yetmiş beş zirâ mahallinin etrafına bir miktar keşîde

mülûkânem dahi ol merkezde müteallik ve şerefsudur olmuş olmakla ulu cümle keyfiyet-i muhasebe-i merkûmeye kayd ve imlâ ve mezkûr ‘ilm ve haber tahrîr ve îtâ olbabda bir husus muharer-i Mevlevîhâne inşasına rahd-ı hâdî emr-i âlişânım ısdar ve tesyâr olmuştur imdi ssen ki mutasarrıf-ı müşârun ve nâib ve müftu ve evkaf müdürü ve sâir ‘azâ-yı meclis mûmâ ileyhim siz keyfiyet-i irâde-i seniye-i mülûkânem mentûk emr-i münîfimden ma’lumunuz oldukda mezkûr arsanın ikibin altıyüz yirmi beş zirâ’ mahalline mûmâ ileyh cânibinden ibniye inşa ettirilmesi ve kusuru üç bin yetmiş beş zirâ’ mahal-i kemâgân masla olmak üzre terk ve ibka ile etrafına bir parmaklık keşîde olunması hususuna vakf eyleyesiz ve şöyle böyle bilesiz alamet-i şerîfeye itimad kılasız tahrîran fi’l yevmi’ sânî min şehr-i rebîu’l- evvel sene tis’a ve seb’ıyn ve miete ve elf

51/11

Te ‘hir 6 Huzur-u Reşad Penâahîye

Samsun’da kadîmen olan mevlevîhâne nâ bedîd olarak tebdîd olduğu gibi mevki ‘ini bilenler dahi el yevm kalmıştır

1279 şimdiki dergah-ı şerîfinin inşa'ına ve arsanın musallâ arsasından bi’l-ifrâz Sultan Abdülaziz Han Hazretlerinin irâde’i 'aliyyesiyle vucûda geldiği tarih-i mezkûr ile şerefsâdır fermân’ı âlişân ahkamından anlaşılmıştır

1281 tarihinde a’yandan Bursalı Rıza bin Akzâ hazretlerinin himmet-i 'aliyyesiyle binâsına muvaffak ve hitâma resîde olarak mûmâ ileyh hazretlerinin bânî olduğu bir rica ma’lumdur tarih-i mezkûrda Hafız Ali Dede nâmında bir zâta dergah-ı mezkûr müşîhatnâmesi i’ta buyrulmuş

1284 tarihinde mûmâ ileyh Hafız Ali Dede vefât etmiş müddet-i müşîhati sene 3 tarih-i mezkûrun 9 Rebi’u'l-âhirinde mahdûmu Cemâleddin Efendi'ye dergâh-ı mezkûr müşîhatnâmesi ihsan buyrulmuş

1311 senesi 3 Rebîu'l-âhirinde mûmâ ileyh Cemâleddin Efendi zimmî vefat itmiş müddet-i müşihat i sene 27 mümâ ileyh Cemal Efendi'nin mahdûmu esgari'l-sağîr olduğu iclden tarih-i mezkûrdan itibaren Gelibolu çilekeşlerinden Laz Mehmet Dede nâmında bir vekil ta‘yin kılınmış 1321 tarihine değin ifa-yı vekâlette bulunmuş müddet-i vekâlet sene 10

1321 senesi 20 zilkâde tarihiyle Cemaleddin Efendi'nin mahdûmu Ali Enver Efendi üzre müşihatnâmesi ihsan buyrulmuş 1329 senesi 20 Rebiv lahir müma ileyhin müğâyir şer’i şerif

sonra mûmâ ileyh vefat itmiş müddet-i müşîhati sene 7 dahi tarih-i mezkûrdan itibaren dergah-ı mezkûra kadîm dâ'îleri ta ‘yin kılınmış

Reşâdetlü Efendim Hazretleri

Emr-i 'aliyye-i Hazret-i Reşadetpenâhî mûcibince hâdimi bulunduğum dergâh -ı şerîfimizin muhallâ ve bânîsi ve güzerât iden meşâyihi ve müddet-i müşihatleri ber mûceb-i bilâ ma’lûmâtım olduğu derece ve tahkikât vâkı'a-yı da’iyânım vechle arz olunmuştur bundan başka dergâhımızca şa’yan kayd ve tescil- te’lîfât ve âsâr-ı sâire ve kitaba dâir bir şey bulunmadığını arz eyledim efendim ol-babda ferman 14 teşrîn-i evvel 1327 El-dâî hadim-i Mevlevîhâne Samsun hüsn-ü bendeleri

51/12

Reşadetlü Efendim Hazretleri

Bu babda ki emr-i aliyye-i Hazreti Reşadetpenâhîleri mûcibince himmet-i hazret-i pîr dü cihânda destgîr efendimizde tevcihât-ı ‘aliyyeleri sayesinde gün begün dergâhımızın şerefi tezâyît itmekte olduğu gibi erkân-ı hükûmet ve eşrâf-ı belde ve mütehayyizân celb ile halka-i ism-i celâl-i şerife idhâl ve cümlenin tevcihine haiz olmaklığa sa’y ve gayretle muvaffak ve ruhaniyet ehl ile tenvîre-i ebsâra nâil olarak burada ‘umûm tarikat-ı ‘aliyye meşâyihi bilâ terbiye pederlerinden intikâlen gelmekte olduğundan âdap ve erkân-ı tarikat-ı ‘aliyyeden bi’l- behre oldukları cihetle bi-‘inâyet-i te’âlâ cümlesine fâik ve kesb ve rîyâsetle ittihat-ı terakkî kulübüne ihyânen gidilerek tevcîhleri celb edilmiş ve meşâyih-i sâirenin gabt ve hasetleri ziyâdeleşemekte ise de ehemmiyetsiz kalarak iltifat ile mahcûb edilmekte ve ihvân ve yârânın terbiye ve tehzîb-i ilhâklarına vakt ve ihtîmam üzre bulunduğumu ve hak-ı daîyânemde himmet ve tevcîh-i mün’imânelerinin devam ve ibkâ buyrulmasını beyân ve istirhâm eyledim efendim olbabda ferman 14 Kânûn-ı evvel 1327 el-dâi’î Samsun Mevlevihânesi hadimi hüsn-ü bendeleri

51/13

Reşâdetlü Efendim Hazretleri

Hemen ruhâniyân-ı ‘âliye-i cenâb-ı hazret-i pîr efendimizin tevcîhât-ı kutsiyyeleriyle ta’yin-i vaktde mutallib ve maksûd-ı ‘aliye-i hazret-i reşâdpenâhileri olan mektep husûsunun teşkîline

ve yârânın şimdiden kulaklarına koyarak mücetleri celb edilmektedir da’va-yı ma’nevîde bulunanların takdîm kılınacağı tabi’idir efendim bi inâyet-i te’âlâ mün’imânelerinde himmet-i hazret-i hüdâvendigâr efendimiz ile mukaddem arz olunduğu vechle dergahımızın elzem ve ihtiyâcı bulunan selamlık ve hücerât vesâir inşa’ına muvaffak oluncaya değin izhâr-ı mecdde bulunan ihvân baktü’t-tâk fî ve âyin-i şerîf ve sema-ı meşk vermekliğe müdâvim ve âhire bilâ ihtiyâc sa’y ve gayretle muhibbân yetiştirmek emelinde bulunduğunu bikrime te’âla ezher husûsu ba’de’l muvaffak arz-ı hazret-i veli’n-ni’âmîleri kılınacağını arz eyledim efendim olbabda ferman 14 kânûn-ı evvel 1327

el- dâî Samsun Mevlevîhânesi Hadimi Hüsn-ü bendeleri 51/14

Hâdimi bulunduğum dergahınızın vakfına ait evkâf dairesinde bulunan ve der-dest-i takdîm kılınan emr-i râha aded-i evraka mebnîdir fermân-ı ‘âliyye sûreti hatta bir sûret-i musaddikası taraf-ı dâiyâneme i’ta buyrulmuştur

1 tevliyet-i berât süreti

1/3 ‘akarrâta ait olup evkâf-ı dâiresinde ru’yet-i muhasebe evrakının sûreti İş bu evraklar bundan akdem takdîm kılınmıştır

1 Evkâf sandığından senevî ahz olunmakta olan bedel-i a’şar kaydının sûreti 1 Evkâf dairesinde mukayyed bulunup mahvelü’l-ihvâl olan kuyûd-ı hakânî sûreti Bu kere leffen takdîm kılınmıştır

Bâyezîd vakfından her ne için der ‘aliyyeden fatura bedeli ahz olunur imiş haberini almış isem de aynından bir kaydını bulduramadım el-yevm tahrîsindeyim miktarı ve ne sûretle alındığı meçhuldür inşallahü te’âlâ muvaffak olduğumda arz eyledim mezkûr faturayla bedellerinin der- ‘aliyyece vakf-ı mezkûr tarafından kat’ edilerek bedelinin nakden i’tasıyla kapatılır imiş bu babda himmet-i reşâdetpenâhîlerine münût ve mâhsel kılınmıştır zîra evkâf-ı mezkûr tarafından suâl ile tezâhiri ancak delâlet-i mün’imânelerine müteveffik bulunmuştur efendim binâen aleyh buraca evkâf dâiresinde dergahımızın vakfına ait arazi ve müsakkafân ve evrak-ı resmiyeye dair başka bir vakfı ve kaydı olmadığını her günâ evrak ve araya mezbûre yedinden olduğunu arz eyledim efendim aded-i evrak 5

Dergâhımızın senevî evkâf sandığından alınan bedel-i a’şar varidâtıyla iki kârgîr ve sekiz ahşabına on bab dükkan akarrât-ı îcârından mâhiye ahz olunmakta olan bedel-i îcâr

vâridatının ve taht-ı tasarruf-u dâiyâneme geçtiği tarihten teşrîn-i sânî gâyesine değin tarafında vukû’ bulan vâridat ve mesarriafâtın daîma dört aded müfredât pusulasıyla bir de icmâl defteri tanzîm olunarak beş kıt’a îrad ve musarrif defter bir kere leffen takdîme___ olunmuştur ve bundan böyle bihr-i mâh îrâd ve musarrif defterinin bir sûreti mukaddem kılınacaktır bununla beraber dergahımızın hâl-i hazırda bundan başka vakfı dahi vakfa dair evrakı ve sâir güne bir varîdâtı olmadığı ve günbegün mesârifât ve ta’mirât ciheti tezâyîd itmekde ve bir de burası ezher cihet-i gâli olmakla idâre-i muslîhate gayet ihtimam verildiğini arz eylerim efendim ol babda ferman

el-dâî Hâdim-i Mevlevihâne Samsun hüsn-ü bendeleri 14 Teşrîn-i evvel 1327

51/15

Hâdimi bulunduğu dergâhımızdan 7 Ağustos 327 tarihiyle semahâneyi teslîm aldığımı demirbaş mevcûd bulduğum eşyanın ber vech-i zîr beyânı

Aded

12 asma taş kandil ve derûnunda ufak kandil semâhane direkleri etrafına ta’lîk olunmuştur 32 Dört köşesinde asma fener behrinin üzerinde bulunan kızıl aded 9 ikisinin ikişer kandili sekset bulunmuştur

4 Mezkûr fenerleri ortasında taş kandil

4 Mezkûr dört kandille t’alik olunmuş olan mavi renkli karpuz

1 Vakiyye ortasında t’alik olunmuş (40) numaralı ve üstü giymeli gaz lambası 1 Beş budaklı mum yanar çerağ

1 Nûhas kadîm çift 1 Çanak kadem

1/7 İsm-i şerîf kitabı me’a rahle 1 Lafza-ı celâl levhası

1 İsm-i şerîf Hazret-i Peygamber levhası

4 İsm-i şerîf-i cihanyârı güzîn efendilerimiz levhası 2 Hazreti sebtîn efendilerimiz levhası

Mezkûr sekiz aded levha kafes direklerinde te’lif olunmuştur. 1 Küllemâ dahl âyet-i kerîme levhası

1 Tûra şeklinde şefa’at-ı hadis-i şerîfe levhası 1 Havâsım-ı şerîf levhası

1 Yâ Hazreti Mevlânâ levhası

Mezkûr 4 adet levha mihrâb üzerinde te’lîf olunmuştur 2 Ya Hazret-i Mevlana levhası

1/72 Diğer levha

Mezkûr 3 aded levha mıtrıbda te’lif olunmuştur

Ber mûcib-i bâlâ semahânesinde yetmiş iki aded eşyadan başka bir şey bulunmadığı gibi dergah havalisi derûnunda bulunan şarthaneyi dahi teslîm aldığımda evân nûhas ve sâireden başka bir şey bulunmayıp çıplak ve kuru tahta olarak teslîm alınmıştır ba’det teslîm dergahımız gün begün şeref buldukça bi’l-âhire semâhâne için zuhûrân olarak gelmiş olan niyâz beyânı

Kıymeti

128 Aded/ 2 Cedîd siyah yollu kilim livâ-yı osmânî- mecîd 20/148 1/3 11 numaralı ve üstü giymeli asma gaz lambası mecîd

Muhib-i sâdık Yurt Müdürü Cevrî Bey Efendi tarafından alınmıştır mihraba te’lîf olunmuştur 11 Abd-ı cem’ edilerek bu set için gönderilen kapı derisi

15 Bu dahi boynuzları üzerinde olduğu halde gönderilen ceylan derisi

Saadetli Bekir Paşa ve Muhasebeci Nazif Beğ ve Tahrîrat Müdürü Hüsnü Bey Efendiler hazretleri tarafından irsâl olunmuştur bi’l-vâsid

3 Asma cam fânûs 3/21 __ içün lamba

Bahçelik havlısıyla kadınlar kafesi için taraf-ı dâ’iyânemden alınmıştır Reşadetlü efendim hazretleri

bi’l-kayd arz-ı hazret-i reşadetpenâhî kılınacağını arz eyledim ol-babda 14 Teşrin-i evvel 1327 el-dâ’î Samsun Mevlevîhanesi hâdimi hüsn-ü bendeleri

51/16

Huzûr-ı 'Aliyye-i Reşâdetperâhiye

Reşâdetli efendim hazretleri

'Uhde-i dâ‘iyaneme tevcîhi lutf ve 'inâyet buyrulan hâdimi bulunduğum dergâh-ı şerîfimizde rûz ve seb vâcib-i defterimiz olan pâdişah-ı din-i islam efendimiz hazretlerinin nusreti ve cem ‘i bilâd ehl-i islâmın muhâfazası ve asâkir-i müslimîn ve mücâhidîn bulunan din kardeşlerimizin nusret ve selâmeti ve hidme-i meşrûtiyetin diyanet-i vechle devâmı ve a‘dâ-yı din ve vezh-i encâm olan kefere-i fecererinin kahr ve münhezim ve perîşan olmaları hakkında cenâb-ı pürûr degârımıza ed‘iyyesiyle meşgûl ve bir vakit terk olunmayarak müdâvenetde iken bu kere şerefsâdır emr-i ‘aliyye-i hazret-i reşâdetpenâhî mûcibince 'alâvet- i tilâvetine mübâdiren olunan ed‘iyyenin ber vech-i zîr beyânı dergâhımızda mevcut hicran ve dervişân olmadığı ma‘lûm veli‘n-niâmîleridir bununla beraber yeni yetiştirmekte bulunduğumuz muhibânın hâneleri mesâfe-i be‘îdede bulunması hasebiyle vakt-i seherde ictima'ları mümkün olmadığı gibi her gece için salât-ı iş'âda hâzır bulunmaları dahi gayr-ı kâbil olmakla mu‘tad-ı kadîmemiz vechle cum’a ve isneyn geceleri ihyasıyla müşeref oluna gelmekte ve ihvânın cemiyetine vesîle olduğu cihetle mezkûr haftada iki gece için ba‘de edâ- yı salâtü’l- ış'a tesbih duâsıyla mihrap duası akabinde kıra’at-ı sûre-i feth ilâ âhire ve salât-ı müncî ilâ âhire merraten ba’de Allahümme‘s- sürnâ bi setrike'l-cemîl Allahümme yâ muhavvile’l-havlî ve’l-ahvâl havvi’l- hâlenâ ilâ ahseytenü'l-hâl Allahümme yâ mugallibe’l- gulûb sebbit gulûbenâ alâ dînik yâ hafiyye'l-tâf neccinâ mimmâ nehâf birahmetike yâ erhamerrâhimîn vensurna ale’l-gavmi’l-kâfirîn Allahümme kahhir a‘dâenâ ve e‘dai’l-vatan-i ve’d-dîn Allahümme 'nsur sultâne'l-müslimîn ve ‘asakire’l-muvahhidîn Allahümme'n-surnâ nasran azîzen vefsah lenâ mübînen Allahümmeca’l- 'asâkire’l-mücâhidîn âlâ a‘dai’d-dîn gâliben ve şecâ’aten ve mehâbeten Allahümme hâlis ve sellim asakiri’l-müslimîn min yedd't- t'ayîn vahfaz bilâdenâ cemî'i'l-müslimîn min işgali’l-âsin Allahümme lâ tüsellit aleynâ ve alâ cemi’il-müslimîn men lâ yerhâmü ve harrib bilâdehû ve kesir nüfûze cemî’i a’da'id-dîn bi hürmeti tâhâ ve yasin ve bi hurmeti’t tevrâti ve’z-zebûri ve’l İncil-i ve’l-furgâne’l-haîm ve bi-hürmet-i Muhammedin sallallâhü te’âlâ eleyhi ve selleme ve cemî ‘il-enbiyâi ve‘l- mürselîn bi-rahmetike'l-mukarrabîn ve bi- hürmeti hulefâi’l- raşidin

51/18

Huzûr-âl-i Cenâb-ı Reşâdetpenâh Veli’n-ni’am Efendim Hazretleri

Reşâdetpenâhım veli'ni’metim efendim hazretleri

On Mart-sânî 1327 tarihiyle ta ‘mimen ihsan buyrulan şerefvârid altı kıt’a emirnâme-i reşâdetpenâhîleri 30 Mart-ı sânî 1327 tarihiyle vâsıl-ı dest-i dâ’iyânem olup lâzım gelen cevâbiylerinin der dest-i takdim bulunduğu arz olunmuştu bu kere dergahımızın vâridât ve mesârifâtının ve devâirce bulunan kuyûdât ve kaziyesinin yedi kıt’a süretiyle altı kıt’ada emr-i âli-hazret-i veli’n-ni’âmîleri mûcibince min gayr-ı liyâkat-i tastîr kılınan cevâbiyeleri ile on üç kıt’a evrâk-ı bendegânemin takdîmine mecâseret olunmuştur me’a’l-kusur kâbîl buyrulmasını şâyid-i mügâyir usûl-ü zuhûr iden olur ise i'âdesiyle tashîhine iktidâr kılınacağı ve evkâf müdürü ile olan mes’eleler arz olunduğu vechle nezâretten zuhûr idecek emre intizâr da olunduğu ve dergahın keşf-i evrâfı henüz mühendislikten vürûd etmediği ve der aliyye-i

Benzer Belgeler