• Sonuç bulunamadı

2. AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİ’ NDE TESİS YÖNETİMİ

2.6 Tesis Yönetimi Aracõ Olarak Otel Yenilemesi

2.6.2 Yenileme Tipleri

2.6.3.5 Diğer Yenileme Unsurlarõ

Yenileme süresince gündeme gelen ve ilgilenilmesi gereken diğer konular, yenilemenin sürdürülen operasyonlarla koordinasyonu, bina kod ve kanunlarõnõn yenileme üzerindeki etkisi, maliyet ve kalite kontrolüdür.

2.6.3.5.1 Operasyonlarla Koordinasyon

Herhangi bir yenilemede en önemli kararlardan birisi, hangi mekanlarõn ne kadar süre ile kapatõlacağõ kararõdõr. Bazõ durumlarda, gerekli olan kapatma o kadar kapsamlõdõr ki tüm otelin kapatõlmasõ gerekir. Kapatmanõn faydalarõ ve zararlarõ şu şekildedir;

Faydalar;

• Bütün mekanlar kullanõlabilir olduğu için daha hõzlõ yapõm programõ,

• Daha düşük yapõm maliyeti, geçici fasilitenin olmayõşõ, daha kõsa program, daha verimli iş,

• Daha yüksek kalite olasõlõğõ,başla/dur geçişinin olmayõşõ, en iyi alt taşeronlarõn seçilmesi, • Yapõm işinden müşterinin etkilenmemesi.

Zararlar;

• Kapatma süresince gelir kaybõ, • Kapatma süresince iyi niyet kaybõ, • Kapatma süresince iyi işçi kaybõ.

Problemleri en aza indirerek otelin açõk kalmasõnõ sağlayacak şekilde yenilemeyi yönetme yöntemleri vardõr. Örneğin bir mutfak koşullar gerektirdiği taktirde, geçici bir yere taşõnabilir. Yenileme yapõlacak olan mekanlar, yüksek yoğunluktaki bir dönemde, geçici olarak iş sõrasõna konulabilir. Çalõşanlar, planlar ve gelişmeler hakkõnda bilgilendirilebilirler. Bir restoranõn yeri geçici olarak toplantõ odasõna taşõnarak misafirlere yer verilebilir. Eğer mülk açõk kalacak ise, müşterilere hizmet seviyesinin aynõ kaldõğõnõ belirtmek gerekir. Sunulan hizmetlerin sayõsõ geçici olarak azalmõş olabilir.

İyi personeli korumanõn bir yöntemi, projede çalõşmalarõnõ veya geçici olarak başka bir departmanda çalõşmalarõnõ sağlamaktõr.

Otel açõk kalacak ise, yenileme müdürü, satõş personeli ile sõk ve net iletişimi sağlamalõdõr. Böylece personel, odalarõn ve toplantõ mekanlarõnõn envanterini düzgün yönetebilir. Satõş personelleri yenileme müdürüne müşteri gibi davranmalõ ve yenilenecek mekanõ diğer müşteriler ile yaptõğõ gibi bloke etmelidir. Böylece yenileme müdürü, diğer müşteriler gibi anlaşma sağlanan tarihte mekanlarõ boşaltmalõdõr. Bu süreç, yatak odalarõnõn yenilenmesinde çok önemlidir. Yenileme müdürü, bir bloğu tamamladõktan sonra diğerini alõr. Pek çok durumda, taşeron, günlük veya haftalõk belirli sayõda oda alõr ve belirli bir aradan sonra belirli sayõda teslim eder. Böyle bir sistemi kurmak mümkündür. Odalarõ bu şekilde dönüştürerek, yenileme işi çok daha verimli yapõlabilir, çünkü yapõm işçilerinin sabit iş yükü vardõr.

Yenileme süresince yönetimin başka kaygõsõ, geçici tesislerdir. Hizmetlerde yer değişikliği yaparken, misafirler bazõ güçlükleri tolere edeceklerdir. Misafirperver bir şekilde, yeterli seviyede verilen bir hizmet, yenileme işini büyük oranda destekleyecektir.

2.6.3.5.2 Bina Kodlarõ ve Kanunlarõ

Herhangi bir yenileme projesi için düşünülmesi gereken kritik faktör, bina kodlarõ ve kanunlarõnõn iş üzerindeki etkileridir. Pek çok bina, inşa edildikleri zaman geçerli olan kodlara uygun olarak yapõlmõşlar ve genellikle yõllar içersinde, yapõsal değişiklikler yapõldõkça, kod değişikliklerine göre derecelerinin yükseltilmesine ihtiyaç duyulmamõştõr. Bununla birlikte, yenileme ile ilgili olarak, yeni kodlarõn pek çoğu, aşağõdaki konularda değişiklikler gerektirebilirler;

• Girişler ve çõkõşlar, (konfigürasyon, yerleşim ve sayõ) • Can güvenliği sistemleri,

• Park alanlarõ,

• Yapõm malzemeleri (örneğin yangõn dayanõmõ)

Genellikle en önemli iki konu, özürlüler için bina kodlarõ ve can güvenliği kodlarõdõr.

Otel sahipleri, yenileme esnasõnda bedensel engelli bireylerin ihtiyaçlarõnõ göz önüne almalõdõrlar.

Can Güvenliği Kodlarõ

Can güvenliği kodlarõ ve can güvenliği standartlarõ, yakõn geçmişte belirgin bir şekilde artõrõlmõşlardõr. Can güvenliği sistemlerinin tesis edilmiş olmasõ, kod gerekliliklerini karşõlamanõn yanõnda ve iş riskini azaltmanõn yanõnda, bir satõş unsurudur. Bir binanõn can güvenliği sistemini yenilerken ana hedef sadece kanuna uymak değil, tesisin güvenliğini artõrmaktõr. Pek çok sistem kanuna uymasõna rağmen, tasarõm ve uygulamanõn yetersizliği sorun yaratabilir.

Yapõlmasõ gereken en iyi şey, mevcut alanda geçerli olan, yürürlükteki sağlõk ve güvenlik kodlarõnõn kopyalarõnõ sağlamaktõr. Yerel kodlarõn olmadõğõ durumlarda, Ulusal Yangõn Koruma Kurumu tarafõndan hazõrlanan uygun kodlarõn aranmasõ gerekir. Bu kurum, yangõn önleme, yangõnla mücadele prosedürleri ve yangõndan korunma yöntemleri konusunda bilgi sağlar.

• Yağmurlama sistemleri, • Hortum sistemleri, • Yangõn pompalarõ, • Ulusal elektrik kodu, • Yangõn alarmõ sistemleri, • Can güvenliği kodu.

Bu kodlar, iyi tasarõm, tesisat ve bakõm konusunda standartlar içerirler. Can güvenliği sistemlerinin kurulmasõ, mekanlarõn estetik olarak zarar göreceği anlamõna gelmez. Sistemler, genel mekanlarda, yatak odalarõnda ve koridorlarda, görsel etkilerini en aza indirecek şekilde kurulabilirler.

Can güvenliği işinde uzman tasarõm profesyonelleri ile çalõşmak, güvenli bir çevrenin ve çekici bir tesisin sağlanmasõna yardõmcõ olabilir.

2.6.3.5.3 Maliyet ve Kalite Kontrolü

Kalite ve maliyet arasõndaki doğru dengenin kurulmasõ, tecrübe, detaya ilgi ve vizyon gerektirir. Yenileme için hiçbir zaman yeterli fon ayrõlmaz. Başarõlõ yenileme müdürleri, bütçeleri revize etmek, alternatif araştõrmak ve mevcut fonlar ile en fazla yenilemeyi sağlayabilmek amacõyla ve yenilemenin kapsamõnõ belirleyebilmek için sõnõrsõz saatler harcarlar. Maliyet kesintisi gereğinden fazla yapõlmamalõdõr. Tesis, yenilenen mekanlar, bir sonraki döngüye kadar yaşamalõdõr. Kaçõnõlmasõ gereken hatalar şöyledir;

• Tasarõm profesyonelleri ile çalõşõlmamasõ,

• Yapõm maliyetlerini düşürmek amacõyla, bir projede kalifiye olmayan taşeronlarla çalõşmak,

• Yenileme anlamsõz olacak şekilde yenilemenin kapsamõnõ azaltmak.

Yenileme düşünülürken, kaliteyi azaltmadan para kazandõracak yöntemler araştõrõlmalõdõr. Örneğin;

• Duvar yüzeyindeki pürüzleri kapatmak yerine, tekstürlü duvar kaplamalarõnõn kullanõlmasõ,

• Kalite ve stil uygun ise, mevcut mobilyalarõn cilalanmasõ, • Kullanõlmõş ekipman alõnmasõ,

• Geçmiş yõlõn modeli olan ya da yüzeysel bir hasar sebebiyle indirimde olan ekipmanõn alõnmasõ,

3. TESİS YÖNETİMİ VE HİZMET SAĞLAMA YÖNTEMLERİ

Benzer Belgeler