• Sonuç bulunamadı

109 Tüketim malları için azami 24 ay,

9. Kar Marjı:

9.3.7. Diğer Kredi Ġmkanları

Yukarıda belirtilen belli baĢlı kredi kuruluĢlarının yanında, dıĢ kredi kullanım imkanı sağlayan ve isimleri daha nadir duyulan kreditörler de mevcuttur. Bunlar;

113

1-Türkiye‟deki bankaların, yurtdıĢı Ģubelerinden sağlanan krediler, 2-OverseasPrivate Investment Corporation(OPIC) kredileridir.

Kambiyo mevzuatı açısından, Türkiye'de yerleĢik kiĢilerin Türkiye'deki bankaların yurt dıĢındaki Ģubelerinden (Off-Shore Ģubeler dahil, serbest bölgelerdeki Ģubeler hariç) temin ettikleri krediler yurt dıĢından sağlanan kredi olarak kabul edilecektir.

Bu nedenle, diğer dıĢ kaynaklı kredilere benzemese de, Ülkemizde yerleĢik bankaların yurtdıĢı Ģubelerinden kullandırdıkları kredileri de, teknik anlamda dıĢ kaynaklı kredi olarak kabul edilecektir.

9.3.7.1. Vakıfbank International AG Viyana Yatırım Kredisi

Vakıfbank‟ın iĢtiraki olan ve Viyana/Avusturya‟da faaliyet gösteren VakıfBank International AG

kaynaklarından da yatırım kredisi kullanımı mümkündür. Kredinin detayları aĢağıda belirtilmiĢtir.33

1. Finansman ġekli:

Kredi talebi minimum 250.000 EURO, maksimum 5.000.000 EURO olabilecektir.

2. Kredinin Vadesi:

1,5 yıla kadar anapara ödemesiz dönem olmak üzere azami 7 yıl vadelidir.

_______________________

33www.vakifbank.com.tr :2011 (Ticari Bankacılık Bölümü) 3. Kredinin Geri Ödemeleri:

Yatırımcının talebine göre 3 ayda veya 6 ayda bir faiz ve anapara ödemesi yapılmaktadır.

4. Kredi Faizi:

% EURIBOR + marj yıllık faiz oranı uygulanmaktadır. Marj piyasa Ģartlarına göre belirlenmektedir.

114

5.Komisyon:

VakıfBank International AG‟ye hitaben düzenlenen Teminat Mektubu için yıllık bazda komisyon alınmaktadır.

6. Kredinin Kullandırım Esasları:

Kredinin kullandırılabilmesi için kredinin teminatı olarak Vakıflar Bankası T.A.O. tarafından, VakıfBank International AG Viyana'ya hitaben Teminat Mektubu düzenlenecektir.

Söz konusu kredilerde kredi veren yani kreditörün kullandırdığı krediler, hukuki manada yabancı kaynaklı kredi olarak kabul edilse bile, yönetimde Vakıfbankın söz sahibi olması, kredilere biraz daha milli nitelik kazandırmaktadır. Bu nedenle, krediler iç kaynaklı kredi mantığıyla değerlendirilebilir. Tarım Kesimi kredi kullanılıcılarının da, sözkonusu kaynağa yönlendirilmesi, diğer kredilere göre, ulusal kaynakların kullanımı adına daha faydalı olacaktır.

9.3.7.2. Vakıfbank New York Yatırım Kredisi

Vakıfbank‟ın New York ġubesi kaynaklarından da yatırım kredisi kullanımı mümkündür. Kredinin detayları aĢağıda belirtilmiĢtir.34

_______________________

34www.vakifbank.com.tr :2011 (Ticari Bankacılık Bölümü) 1. Finansman ġekli:

Kredi talebi minimum 250.000.-USD olacaktır

2. Kredinin Vadesi:

1,5 yıla kadar anapara ödemesiz dönem olmak üzere azami 6 yıl vadelidir.

115

Yatırımcının talebine göre 3 ayda veya 6 ayda bir faiz ve anapara ödemesi yapılmaktadır.

4. Kredi Faizi:

%LĠBOR+marj yıllık faiz oranı uygulanmaktadır. Marj piyasa Ģartlarına göre belirlenmektedir. Vakıfbank‟ın ve diğer yurtiçi bankaların yurtdıĢı kuruluĢlarından, yurtiçine kullandırılacak kredilerde uygulamanın temel noktası, yurtiçindeki bankanın, yurtdıĢı iĢtirakine hitaben, kredi kullanan lehine teminat mektubu düzenlenmesi Ģeklinde olmaktadır.

Bir önceki baĢlıkta yaptığımız değerlendirmeler bu kredi için de kabul edilebilecek sonuçlardır. Bu krediler de, hukuki manada yabancı kaynaklı kredi olarak kabul edilse bile, yönetimde Vakıfbankın söz sahibi olması, kredilere biraz daha milli nitelik kazandırmaktadır. Tarım kesimi kredi kullanılıcılarının da, sözkonusu kaynağa yönlendirilmesi, diğer kredilere göre daha faydalı olacaktır.

9.3.7.3. Overseas Private Investment Corporation(OPIC) Kredileri

OPIC, ABD hükümetinin bir ajansı olarak 1971 yılında kurulmuĢtur. Ajansın amacı, ABD`li özel Ģirketlerin yurtdıĢındaki yatırımlarını desteklemektir.

KuruluĢ, Türkiye`de yatırım yapmak isteyen ABD`li firmaların veya ABD pasaportu olan Türk firmalarının yatırımlarına tam destek vermek için kredi desteği sağlamaktadır. Ayrıca kuruluĢ, bir Türk firmasının ABD firmasıyla Türkiye`de ortak yatırım yapması durumunda da (ABD firmasının ortaklık payı çok düĢük olsa bile) yatırıma destek sağlamaktadır. KuruluĢ, yatırım yapacak Amerikan ya da Türk- Amerikan ortaklığındaki firmalara kredi ya da risk sigortası imkanları sağlayabilmektedir.

ABD'ye bağlı resmi bir ajans olan OPIC, Amerikalı giriĢimcilere yatırım yapmak istedikleri ülkelerde politik güvence vermekte, gerektiğinde finansman sağlamaktadır. OPIC, verdiği garanti ile yatırımcının, politik risklerden doğacak zararlarını da karĢılamayı taahhüt etmektedir. OPIC'ten esas olarak sadece ABD'li yatırımcılar ya da Amerikan ortaklı firmalar hizmet alabilmektedirler. Ajansın sunduğu risk taahhüdü, ticari faaliyetten doğabilecek riskleri içermemekte, terör, devrim, siyasi karıĢıklık, rejim değiĢimi gibi riskleri, garanti kapsamına almaktadır.

116

Türkiye ofisi Ankara‟da bulunan OPIC, kredilerini Türkiyede bulunan bankalar aracılığıyla kullandırmaktadır.

17.12.2009 tarihinde Garanti Bankası yaptığı Özel Durum Açıklaması35 ile, Banka ile Overseas Private Investment Corporation (OPIC) arasında küçük ve orta ölçekli iĢletmelere kullandırılmak üzere temin edilen 10 yıl vadeli US$ 100 milyon tutarında bir kaynak için kredi anlaĢması imzalandığını bildirilmiĢtir.

OPIC, aslında bir ülkenin yatırımcısına nasıl destek vermesi gerektiğinin güzel örneklerinden biridir. Amerikan devletinin bir organizasyonu olan OPIC, hem kendi yatırımcısını teĢvik etmekte, ona çeĢitli alanlarda risk güvencesi vermekte ve kredi sağlamakta, hem de bir Amerikan firmasıyla ortaklık kuran diğer ülke iĢletmelerinin de bir Amerikan firmasıyla ortaklık kurmalarının bir ayrıcalık olduğu düĢüncesini bilinçaltına yerleĢtirmektedir. OPIC‟in amacı da, kendi sermayesinin ülkemizde ve diğer ülkelerde kök salmasını sağlamaktır. Bu nedenle, diğer dıĢ kaynaklı kredilerle ilgili çekinceler, sözkonusu OPIC kredileri için de geçerliliğini korumaktadır.

Benzeri kuruluĢların Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından da hayata geçirilmesi, milli sermaye sahibi iĢletmelere ve ülkemize, uluslar arası piyasalarda olumlu katkılar sağlayacaktır. Tarım sektöründe faaliyet gösteren firmaların, böylesi bir devlet desteğine, en az diğer sektör iĢletmeleri kadar ihtiyaç duyduğu da ortadadır.

117