• Sonuç bulunamadı

2. KURUMSAL İLETİŞİM SÜRECİ VE OLUŞTURUCULAR

2.4. Kurumsal İletişimde Kullanılan Araç ve Yöntemler

2.4.3. Diğer İletişim Araçları

Kurumsal iletişimde kullanılan diğer iletişim araçları arasında internet ve bilgisayar, sergi ve fuarlar, festivaller, törenler, toplantılar ve yarışmalar sayılabilir.

2.4.3.1. Bilgisayar ve İnternet

Bilgisayar, bir programa uygun olacak şekilde verilen bilgiyi depolayan, işleyebilen ve bilgi geri istenildiğinde verebilen bir elektronik cihazdır. İşletmelerde çalışanlar arası bilgi paylaşımını hızlandırmak, doğru ve zamandan tasarruf edecek biçimde karar verebilmek amacıyla çalışanlar arasında kurulan bilgisayar ağları, işyerindeki çalışma biçimini olumlu yönde etkilemiştir.

İnternet, dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır.

Ağların ağı olan internet, pek çok ülkede sayıları günden güne artan bilgisayarı birbirine bağlayan bir ağ sistemidir.

Günümüzde kendine özgü bir yer kazanan internet, zamanla önemli bir noktaya ulaşmıştır. İşletmeler; yaptıkları projeler, ürettikleri ürün veya sundukları hizmetler hakkında bilgiyi internet aracılığıyla sunmakta ve önemli bir reklam kanalı olarak interneti kullanmaktadır.

Böylelikle kurumlar da, kurumsal iletişim çalışmalarını sürdürürken, internetten büyük oranda faydalanmaktadırlar. İnternet iletişimi kişi ve kuruluşlara pratik ve ekonomik haberleşme olanağı sağlamıştır.

İnternet ortamında grup toplantıları, on-line sohbet, e-posta gibi gerçek zamanlı ve etkili iletişimler kurulmaktadır. Söz konusu iletişim yapısı ile kullanıcılar, belirli bir işletme veya ürün ile ilgili düşünlerini başkalarıyla paylaşabilmekte ve bilgi alabilmektedir. İnternet etkileşim özelliği sayesinde, işletme ile hedef kitle arasında doğrudan bir buluşma alanı yaratmaktadır.

İnternet yoluyla, e-mail, chat gibi araçlar yardımı ile kurumlar, özelliklerini hedef kitleye tanıtabilir, medya ve diğer kurum-kuruluşlarla ilişki kurabilir, mal ve hizmetlerinden faydalanan tüketici kitleye ulaşarak, geri bildirimlerini alabilir, rakipler, müşteriler ve bağlı olunan endüstri kolu ile ilgili bilgi ve gelişmelere ulaşabilir. Ayrıca işyerlerinde gerçekleştirilen iş görüşmeleri, on-line mülakatlar şekline dönüştürülebilir.

Bir kurum içerisinde kullanıcıların internetin kaynaklarını kullanarak bilgi alış verişi gibi işlemleri yapması, intranettir. Kırtasiye masraflarını azaltan bu uygulama ile işyerlerinde etkin ve etkili kurumsal iletişim sağlanmaktadır.

2.4.3.2. Sergi ve Fuarlar

Sergi ve fuarlar katılımcılar ile ziyaretçiler arasında yüz yüze ilişkilerin kurulduğu önemli kurumsal iletişim araçlarındandır. Bir kurum kültürünü, imajını ve tasarımını hedef kitleye iletmek için sergi ve fuarlar ideal araçlardır. Çünkü buralarda kurulan stantlar, işletmenin adeta birer küçültülmüş kopyasıdır. İşletme burada her şeyi ile hedef kitlesine yakından sunulmaktadır.29

Sergilerde, ticari amaçlı ya da kâr amacı güdülmeksizin katılım yapan firmalar, kamuya açık alanlarda hedef kitleleri ile buluşarak tanıtımlarını gerçekleştirebilmektedir. Burada hedef kitle ile iletişim kurma imkânı yakalayan firmalar, ulaşmaya çalıştıkları kitlenin özelliklerine de hâkim olmalıdırlar.

29

Fuarlar, genel veya özel konularda düzenlenebilir. Fuarlarda amaç, hedef kitlenin beklentilerini dikkate almak ve onlara doğru mesajlar iletmektir. Fuar ve sergileri gezen ziyaretçi kitle, orta ve uzun vadede firmalar için potansiyel birer müşteri kaynağıdır ve kurum tanıtımının özenle yapıldığı bu tip organizasyonlar, kurum imajı açısından da son derece önemlidir.

İşletmelerin küçültülmüş bir kopyası olarak ifade edilebilecek stantlarda, kurum temsilcileri ile potansiyel müşteriler bir araya gelerek karşılıklı fikir edinme imkânı yakalayabilecekleri gibi, hedef kitle firmayı yakından tanıyarak, güven duygusunu geliştirebilir. Sergi ve fuarlara katılımda bulunan firmalar bu ortamlarda, pazar araştırması yapma fırsatı yakalayarak, sektördeki diğer firmalar ile ilgili fikir edinebilir, ilişkiler kurabilirler. Ayrıca katılımcı firmaların düzenleyecekleri ekinlikler ve basın ile ilişkiler kapsamında yapılan çalışmalar da, kurum kimliği açısından önem taşımaktadır.

2.4.3.3. Festivaller ve Törenler

Festivallerin ana amacı; geniş bir halk kitlesinin ilgisini belirli bir bölgede yoğunlaştırmaktır. Ulusal veya uluslararası düzeyde düzenlenebilen festivaller, yöre halkı için ticari ve tanıtım yönünden büyük önem taşır. Bu tür olaylara destek veren işletmelerin ismi programlarda, afişlerde bulunmakta ve basında çıkan haberlerde de işletmenin yer alma şansı artmaktadır. Böylece işletme belli bir süre festival nedeniyle gündemde kalabilmekte ve bölge halkına yakınlaşabilmektedir. Festivallerin işletmeye bir diğer faydası, festival sırasında toplantılarda bölgenin ileri gelenlerinden oluşacak zengin bir davetli grubuyla diyalog kurma şansının doğmasıdır.30

Törenler, açılış, yıldönümü, temel atma, yılbaşı gibi çeşitli amaçlara yönelik olarak düzenlenebilir. Törenler, kuruluşun adını duyurmada etkin araçlardır. Törenlerde basın konferansı, sergi, film, slayt gösterileri düzenlenerek örgüt içi, örgüt dışı halkın desteği kazanılmaya çalışılır. Bu, işletmenin güncelliğini geliştirir.

30

Gönül Budak ve Gülay Budak, Halkla İlişkiler (Davranışsal Bir Yaklaşım), 1. Basım, (İstanbul: Beta Basım Yayın, 1995) 151.

Törenlerin basın yayın organlarının dikkatini çekmesi sağlanmalı ve ayrıca hazırlık aşamalarında, oluşabilecek tüm aksiliklere karşı, tedbirler alınmalıdır.31

2.4.3.4. Yarışmalar

İşletmeler, halkın ve çalışanların sempatisini kazanmak amacıyla sosyal, kültürel, sportif ve bilimsel yarışmalar düzenlemektedir. İşletme içi ve işletmeler arası sportif yarışmalar, resim, beste yarışmaları ve bilimsel yarışmalar yapılabildiği gibi, çalışanın daha verimli çalışmasını sağlamak için performansı yüksek olanlar arasında üretime yönelik yarışmalar düzenlenebilir.

Ayrıca günümüzde özel alanlarda düzenlenen bilim, teknik, resim, müzik vb. yarışmalar işletmeyle ilgili olarak, kamuoyunda olumlu bir izlenim yaratılmasında önemli bir rol oynamaktadır.32

İşletmeler, isimlerini duyurmak ve saygınlık kazanmak için, çeşitli konularda yarışmalar düzenleyebilir. Yarışmaların ödüllü olması ilgiyi arttırarak, halkın beğenisinin kazanılmasını sağlar.