• Sonuç bulunamadı

Bunların dıĢında Mustafa Kutlu‟nun yazılarında ele aldığı konuyla bağlantılı olarak adı geçen ve kısaca tanıttığı dergiler de vardır. Bu dergilerden biri de Edebiyatın Akıbeti (Yġ, 04.02.1997) baĢlıklı yazısında 1990 yılından beri yürütmeye çalıĢtığını söylediği Dergâh dergisidir. Kutlu, bu yazısında altmıĢlı yıllarda dergi çıkarmanın güçlüklerinden bahseder. ġimdilerde ise imkânların geniĢlediğini dergi çıkarmanın liselere kadar yaygınlaĢtığını Ģöyle anlatır:

YaklaĢık otuz yıldır edebiyat ağırlıklı olarak yazıyorum, 1990 Martından bu yana aylık edebiyat-sanat dergisi olan Dergâhı yürütmeye çalıĢıyorum. Çabalar, tutkular, umutlar derken ömür gelip geçiyor. Bizim gençliğimizde (altmıĢlı yıllar) dergi çıkarmak güçtü. Hele taĢrada büsbütün imkansız denecek gibiydi. ġimdilerde imkânlar geniĢledi; elektronik dizgi, ofset baskı artık liselere kadar yaygınlaĢtı. Üniversiteleri bir yana bırakın, liselerin bile dergileri var.

Kutlu, daha sonra kaleme aldığı Kütüphane Dramı (Yġ, 29.11.2000) baĢlıklı yazısında Dergâh dergisinde yayımlanan, Prof. Dr. Ġnci Enginün‟ün 28 Mart 2000 tarihinde Beyazıt Devlet Kütüphanesi‟nde yaptığı konuĢmadan alıntılar yapar. Bu arada konuĢmanın Türk Dili dergisinin Haziran-2000 ve Dergâh dergisinin Eylül- 2000 sayısında yayımlandığını da okura duyurur.

Kutlu, Kürkçü Dükkânı (Yġ, 17. 04. 2002) baĢlıklı yazısında da Dergâh Yayınları‟nın otuz yıl içinde altıncı kez taĢınmasını üzüntüyle karĢılar ve ekonomik krizin kitapçıları etkilemesinden oldukça rahatsız olur.

Dergâh Yayınları Ankara Caddesi‟nde Nakipoğlu ĠĢhanı‟na taĢındı. Otuz yıl içinde bu altıncı taĢınma… Nüfus artar, ortaöğrenimde okul sayısı, öğretmen sayısı artar; Anadolu‟da hemen her ilde bir üniversite kurulur.

Üniversite öğretim üyelerinin sayısı artar, ama kitap basım ve satımında diĢe dokunur bir artıĢ olmaz. Sahanın bütün dedikodusu “çok satan” birkaç yazarın etrafında dönüp durur. Ekonomik kriz bu zayıf piyasayı büsbütün çaptan düĢürmüĢ. Kitabevleri spor malzemesi, kırtasiye ve oyuncakla idare ediyorlar.

Mustafa Kutlu‟nun okurla paylaĢtığı dergilerden bir diğeri AnlayıĢ dergisidir. Kutlu, ġiirin Gücü (Yġ, 24.09.2003) baĢlıklı yazısında Mustafa Özel‟in Genel Yayın yönetmenliğinde çıkan AnlayıĢ dergisinin Eylül sayısında çıkan Ġhsan Fazlıoğlu‟nun adını vermediği yazısını okuyucu ile paylaĢır.

Paslı Raylarında Eski Bir Tren (Yġ, 23.11.2005) baĢlıklı yazısında ise Mustafa Kutlu, Derkenar dergisinin Kasım 2005 sayısında dikkatini çeken Çiğdem Can‟ın Kırık Bir Bayram Hikâyesi adlı metni okuyucu ile paylaĢır.

Mustafa Kutlu Andırın Hatırası (Yġ, 02.08. 2000) baĢlıklı yazısında Ġkindi Yazıları dergisini tanıtır okuyucuya. Kutlu, bu derginin ilk sayısının tek yapraklık bir gazete olan Andırın Postası‟nda 23 Nisan 1985‟te çıktığını daha sonra dört sayfalık bağımsız bir dergi olmasının 1987 yılını bulduğun okuru ile paylaĢır. Derginin son sayısı Ekim 1994 tarihini taĢır. Dergi on yılda 131 sayı çıkarmıĢtır. Ġki bine yakın aboneye ücretsiz gönderilen bu derginin masal gibi geliĢmesini Nedim Ali‟ye bağlayan Kutlu, nice genç kalemin bu dergide yetiĢtiğini de Ģöyle ifade eder:

Salih‟le “Ġkindi Yazıları” ciltlerini karıĢtırıyoruz. Ġlk sayı gazetenin içinde çıkmıĢ. Gazete tek yaprak olarak 24 Nisan 1984‟te yayıma baĢlamıĢ. Ġkindi Yazıları gazetenin içinde (ilk sayı 23 Nisan 1985‟te) çıkınca, haliyle dört sayfa olmuĢ. 1987‟de 4 sayfa ve bağımsız bir dergi haline gelmiĢ. Son sayısı Ekim 1994 tarihini taĢıyor. Tam on yıl çıkmıĢ. 131 sayı. Ġki bine yakın aboneye ücretsiz gönderiliyordu. Bütün bu masal gibi geliĢmeyi rahmetli Nedim Ali‟ye borçluyuz. Nice genç kalem bu dergiden yetiĢti.

Mustafa Kutlu‟nun yazılarında adını verdiği dergilerden birisi de Ġstanbul Life dergisidir. Kutlu Beyaz Türk‟ün Seyir Defteri (Yġ, 18.06. 2003) baĢlığıyla kaleme aldığı yazısında bu derginin Haziran-2003 sayısında kendi ifadesiyle hoĢ bir yazıya rastlar. “Ġstanbul Life dergisinde (Haziran 2003) hoĢ bir yazıya rastladım. Yazının genel baĢlığını ödünç aldım. Özel baĢlığı ise Türk salata devrimi.”

Mustafa Kutlu‟nun takip ettiği dergilerden biri de Kırklar dergisidir. Kırklar (Yġ, 16.01. 2002) baĢlıklı yazısında Kutlu, Kırklar‟ı genç bir dergi olarak tanımlar. Kutlu‟ya göre dergi genç olmasına rağmen 17. sayısında epeyce mesafe kat etmiĢ, olgunlaĢmıĢtır. “Kırklar genç bir dergi. Genç ama henüz 17. Sayısında epeyce bir olgunluğa ulaĢtı. Mesela Hece gibi zaten olgun doğmuĢ bir dergi değildi.”

Kutlu, Bir Kereden Ne Olur? (Yġ, 17. 03. 2004) baĢlıklı yazısında da Kırklar dergisinin altıncı sayısı olan Mart/Nisan 2004 sayısında Osman Konuk‟un Tanınmamak Ġçin ġair baĢlıklı Ģiirini görür ve çok sevinir.

Mustafa Kutlu‟nun yazılarında bahsettiği dergilerden biri olan Sağlık Yolu dergisi Mart- Nisan 2003 sayısında yayımladığı Sofralarımızın BaĢtacı: Ekmek baĢlıklı makalesi ile Kutlu‟nun dikkatini çeker. Has Ekmek (Yġ, 20. 08. 2003) baĢlıklı yasında Kutlu, ekmeğin hayatımızdaki önemini ve sağlıklı ekmeğin hangi Ģartları sağlaması gerektiğini anlatır. Kutlu dergilerin genel yayın yönetmenlerinin adını da vermeye özen gösterir. Bu derginin Genel Yayın yönetmeni ise Doç. Dr. Sefa Saygılı‟dır.

Mustafa Kutlu ġiĢedeki Su (Yġ, 23. 07. 1996) baĢlıklı yazısında Sonbahar adlı derginin son sayısından bir alıntı yapar. Bu alıntıya göre Sonbahar‟a altı yıl içinde 1500‟ün üzerinde Ģairden Ģiir gelmesine rağmen derginin satıĢ sayısı bir iki istisna dıĢında 800-900‟ü geçmemiĢtir. Bu da dergiye Ģiir yollayan kiĢilerin bile dergiyi alıp okumadıklarını göstermektedir.

Mustafa Kutlu‟nun takip ettiği dergilerden birisi de Umran‟dır. Kutlu, Kara Vicdanlı (Yġ, 30. 05. 2001) baĢlıklı yazısına Umran dergisinin bayağı yenilendiğini müjdeleyerek baĢlar ve Yusuf Kaplan‟ın bu dergiye olan katkılarını dile getirir. Kutlu‟nun bu yazıda üzerinde durduğu konu, derginin Mayıs 2001 sayısında Yusuf Kaplan‟ın ünlü tiyatro yazarı Eugenelonesco‟dan yaptığı çeviridir. Kutlu, “Cehennemle YüzleĢmek” baĢlıklı konuĢmanın çevirisinden birtakım alıntılar yapar.

Kutlu‟nun takip ettiği dergiler arasında yer alan diğer bir dergi Yitik DüĢler dergisidir. Kutlu, Kaynağı Kurutmak (Yġ, 07. 01. 2004) baĢlıklı yazısında bu derginin Aralık sayısındaki bir Ģiirden alıntı yapar.

Mustafa Kutlu‟nun gazete yazılarında yer verdiği dergiler üzerine Ģunları söyleyebiliriz:

Mustafa Kutlu, geçmiĢten günümüze edebi sahadaki yenilik ve geliĢmeleri yakın takibe almıĢ nadir yazarlarımızdandır. Edebiyatın dergilerde yeĢerdiği günleri hasretle anan Kutlu, günümüzde modern teknolojinin genelde edebi hayatımıza özelde dergilere olan etkilerini dile getirmeye çalıĢmıĢtır. Olumsuzluklar karĢısında umudunu kaybetmeyen Kutlu, günümüzde de dergilere önemli görevler yüklemekte ve çalıĢmalarını desteklemektedir. Kutlu, dergilerin yazar-eser tanıtma, yeni çalıĢmalara yer verme dıĢında mevcut durumu değerlendirip, eleĢtirmek ve geleceğe yön vermek gibi ulvi amaçlarının olması gerektiğini düĢünmektedir.

Mustafa Kutlu, yazılarında dergilerden yararlanmıĢ, kimi zaman dergilerden beğendiği parçaları alıntılamıĢ kimi zaman da dergilerin tanıtımına yer vermiĢtir. Özellikle de yayın hayatına yeni baĢlayan dergileri okuyucu ile paylaĢmıĢtır. Yayın hayatına son veren veya vermek zorunda kalan dergilere de yazılarında yer veren Kutlu, bu durum karĢısındaki üzüntüsünü de yine okuyucu ile paylaĢmıĢtır. Bazı dergilerin çıkardığı özel sayıları da çok beğenen Kutlu, özel sayılara alanında yararlanılacak önemli kaynak eserler olarak bakmaktadır.

Mustafa Kutlu, dergilerin içeriği kadar mizanpajına, sayfa düzenine, baskısına ve kapak kompozisyonuna da değinir.

Kutlu‟nun dergiler konusunda özen gösterdiği diğer bir nokta ise tanıttığı dergilerin varsa adres ve telefon numaralarını okuyucu ile paylaĢmak. Kutlu, böylece ilgilenenlere yol göstermekte, kolaylık sağlamaktadır.

Benzer Belgeler