• Sonuç bulunamadı

Doğrusal motorun devreye alınması frekans çeviricinin devreye alnımasının bir parça-sıdır ve MOVITOOLS® MotionStudio mühendislik yazılımıyla uygulanır.

Devreye alma ve parametre ayarlarıyla ilgili detaylı bilgileri SEW-EURODRIVE frekans çeviricilerinin sistem el kitaplarında bulabilirsiniz.

MOVITOOLS® MotionStudio mühendislik yazılımı ile ilgli bilgileri, "MOVITOOLS® MotionStudio" el kitabında bulabilirsiniz.

Bu bölümde doğrusal motorun devreye alınması için önemli adımlarla önemli bilgiler ve ayarlar gösterilmektedir.

7.3.1 MOVIDRIVE® B

• Parametre belirleme

• Enkoder değerlendirmesinin denenmesi

Primer parçayı elle bir yöne doğru hareket ettirin ve MOVITOOLS® yüzeyinde P003 parametresini (mevcut pozisyon) izleyin. Pozitif hareket yönünü tespit edin.

Daha sonra doğrusal motoru tüm hareket alanı içerisinde bir kez daha kaydırın ve enkoderin tüm alanlarda doğru çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

• Donanım limit anahtarlarının test edilmesi

Donanım limit anahtarları için parametreleri ayarlayın ve primer parçayı elle limit anahtarlarına doğru kaydırarak çalışmasını kontrol edin.

• İlk devreye almada tahrik sınırlarının etkinleştirilmesi

İlk devreye alma için maks. hızı P302 parametresi (maks. devir sayısı) üzerinden ve maks. gücü P304 parametresi (tork sınırı) üzerinden sınırlandırın. Böylece kont-rolsüz bir aks hareketi durumunda motor tam gücünü ve hızını geliştiremez.

• Komutasyon sürüşü

Kontrol ünitesi "inhibit"i devre dışı bırakın DI00 = 1. Doğrusal motor yukarıda açık-lanan komutasyon hareketine başlar  (→ 2 47).

• Aks optimizasyonu

• Diğer ayarlar

– Mutlak değer enkoderinde "Enkoder ayarı" menü noktasına geçin. Bu işlemden sonra doğrusal motor açılır açılmaz çalışmaya hazırdır.

Burada "Enkoder ayarı" yapılmazsa, mutlak değer enkoderi bir artımlı enkoder gibi davranır ve doğrusal motor her çalıştırıldığında, kontrol ünitesi "inhibit"i kal-dırıldğında bir komutasyon sürüşüne başlar.

– Doğrusal aks için başka bir pozitif enkoder sayma yönü gerekiyorsa, P350 pa-rametresi ile motor dönme yönünü değiştirmeyi etkinleştirin.

– Duran ve enable olan motorda, frekans çeviricideki TF kablosunu çıkartın ve TF denetiminin devreye girip girmediğini kontrol edin (Hata 31: TF tetikleme).

– Tahrik ünitesinde harici bir fren varsa, bu frenin doğrudan kontrol edilmesi öne-rilir. Fren P730 - P732 parametreleri üzerinden kontrol edilir.

– Bir servis durumunda AL1H veya AL2H sensörünün başının kolayca değiştirile-bilmesi için, P948 parametresi "Otomatik Enkoder Tanıma" KAPALI konumuna

7 Devreye alma

Devreye alma

SEW-EURODRIVE ayarın P948 = KAPALI konumunda olmasını önerir, çünkü mutlak bilgi ölçüm bandındadır ve sensörün değişiminden sonra hem mevcut pozsiyon, hem de komütasyon bilgisi muhafaza edilir.

7.3.2 MOVIAXIS®

• Parametre belirleme

• Enkoder değerlendirmesinin denenmesi

Primer parçayı elle bir yöne doğru hareket ettirin ve MOVITOOLS® MotionStudio yüzeyinde 9704.1 "Mevcut pozisyon" indeksini izleyin. Pozitif hareket yönünü belir-leyin. Daha sonra doğrusal motoru tüm hareket alanı içerisinde bir kez daha kaydı-rın ve enkoderin tüm alanlarda doğru çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

• Donanım limit anahtarlarının test edilmesi

Donanım limit anahtarı parametrelerini ayarlayın ve primer parçayı elle limit anah-tarlarına doğru kaydırarak çalışmasını kontrol edin.

• İlk devreye almada tahrik sınırlarının etkinleştirilmesi

İlk devreye alma için uygulama sınır değerleri üzerinden maksimum hızı ve maksi-mum gücü sınırlandırın. Böylece kontrolsüz bir aks hareketi durumunda motor tam gücünü ve hızını geliştiremez.

• Komutasyon sürüşü

Standart komutasyon sürüşünün  (→ 2 47) açıklanan akışı için FCB 18 "Enkoder ayarı" kullanılmaktadır. "Enkoder kaymasını otomatik olarak parametreye yaz" mo-dunda artımsal enkoderlerde ve AL1H veya AL2H'de başarılı bir komutasyon sürü-şünden sonra, frekans çeviriciye bir ofset kaydedilir.

FCB seçiminden sonra kontrol ünitesi "inhibit"i DI00 = 1 ayarlayın. FCB 18'in baş-ka modlarını kullanmak istediğinizde, aşağıdaki uyarıyı dikbaş-kate alın. Bazı istisna durumlarında FCB 25 "rotor konumu tanımını" kullanmak istiyorsanız, lütfen SEW-EURODRIVE ile görüşün.

Komutasyon sürüşü başarı ile tamamlandığında, frekans çevirici tarafından durum kelimesinde otomatik olarak "Motor komutasyonu" ayarlanır. Bu değer daha sonra PLC'de değerlendirilerek, frekans çeviricinin "enable" olmasına izin verilir. Örn. AL-1H veya AL2H gibi mutlak değer enkoderlerinde ölçüm sırasında "Motor komutas-yonu" biti oluşturulmaz ve dolayısıyla ayarlanmaz.

• Aks optimizasyonu

Devreye almadaki "Kontrol ünitesi ayarı" diyalog kutusunda "Ölçme" düğmesi üze-rinden dönen bir aksın harici aks kütlesi ile harici yük kütle ataleti belirlenebilir.

Akım ve kuvvet uygulama sınır değerlerini orijinal değerlerine ayarlayın ve tahrik ünitesinin kontrol devresini döner servo motorlarda olduğu gibi, optimize edin.

• Diğer ayarlar

– MOVIAXIS® cihazda enkoderin sayma yönü, 2 motor fazını değiştirmeden motor fazının dönme yönüne göre ayarlanabilir. Bunun için İndeks 9719.1/2/3

Devreye alma 7

Devreye alma

– Tahrik ünitesinde harici bir fren varsa, SEW-EURODRIVE bu frenin frekans çe-viriciden kontrol edilmesini önerir. Fren kontrolü ve fren açma ve kapatma za-manlarının ayarlanması motor parametrelerindeki fren indeksleri üzerinden ger-çekleşir.

8 Kontrol/Bakım

Bilgiler

8 Kontrol/Bakım

8.1 Bilgiler

TEHLİKE

Elektrik şoku ile yaralanma tehlikesi.

Motor bağlanmamış olsa dahi, primer parçanın hareketleri sonucu 500 V’a kadar in-düklenmiş gerilimler oluşabilir (jeneratör prensibi). Primer parçanın güç fişindeki ko-ruyucu kapağını ancak elektrik bağlantısından hemen önce çıkartın.

• Frekans çeviriciyi gerilim beslemesinden ayırdıktan sonra, gerilim altındaki parça-lara (örn. kontaklar, dişli pimler) dokunmadan veya bağlantıları sökmeden önce, en az 10 dakika bekleyin. Güvenlik açısından DC Link üzerindeki gerilimi ölçün ve bu değer 40 V altına düşene kadar bekleyin.

UYARI

Soğumamış doğrusal motorlara temas edildiğinde yanma tehlikesi vardır. Doğrusal motorun yüzey sıcaklığı 60 °C’yi geçebilir.

Yanma tehlikesi!

• Doğrusal motor çalışırken ve durduktan sonraki soğuma zamanı içerisinde moto-ra kesinlikle dokunulmamalıdır.

• Ses oluşumlarına dikkat edin.

• Motor hareket halinde olmasa dahi, güç bağlantılarında gerilim olabilir. Motorun elektrik bağlantıları gerilim varken kesinlikle sökülmemelidir.

• Bakım ve onarım çalışmalarında iş eldiveni takın.

• Makine üzerinde çalışma yapmadan önce enerjisini kesin.

• Makine çalışırken hareket alanı içerisinde çalışma yapmayın.

• Motor alanındaki talaşları düzenli olarak temizleyin.

• Sadece geçerli tek parça listelerinde belirtilen orijinal yedek parçalar kullanılmalı-dır!

• Çalışmaya başlamadan önce doğrusal motorun enerjisini kesin ve istenmeden açılmaması için emniyete alın!

8.2 Genel Bakım Çalışmaları

Primer ve sekonder parçalar bakım istemezler ve bu sebepten onarımları da mümkün değildir. Arızalı parçalar değiştirilmelidir.

Kontrol/Bakım 8

Power Tipinde Ek Bakım

8.3 Power Tipinde Ek Bakım

Fanlardaki hava giriş ızgaraları daima açık olmalıdır.

9 Teknik bilgiler

Genel Teknik Bilgiler

9 Teknik bilgiler

9.1 Genel Teknik Bilgiler

Aşağıdaki tabloda verilen teknik bilgiler tüm SL2 motorları için geçerlidir.

Termik sınıf B (130 °C)

Çalışma sıcaklığı +5 – +40 °C

Koruma sınıfı IP65 (Basic/Advance)

IP54 (Power)

DC link gerilimi 490 VDC

Benzer Belgeler