• Sonuç bulunamadı

4.6. Tablet Bilgisayar Üzerinden Etkileşimli E-kitapla Yapılan Öğretimle

4.6.8. Derste Tablet Bilgisayar ve/veya Etkileşimli E-kitap Kullanımı

Derste tablet bilgisayar ve etkileşimli e-kitap kullanımı ile ilgili önerilerinin sorulduğu maddeye öğrencilerin %43’ü öneri sunmuş %57’si ise bir öneri sunmamıştır. Aşağıdaki tabloda yüzde değerleri verilmiştir.

Tablo 16. Derste Tablet Bilgisayar ve/veya Etkileşimli E-kitap Kullanımı İle İlgili Önerilerin Frekans Analizi

Öneri sunan

Öneri

sunmayan Toplam Derste tablet bilgisayar

ve/veya etkileşimli e-kitap kullanımı için öneriler

f % f % f %

15 43 20 57 35 100

Cevap veren öğrencilerin sunduğu öneriler aşağıda belirtilen hususların altında toplanmıştır:

 Derslerde tablet kullanılabilir, ders notları önceden kaydedilip zamandan tasarruf sağlanabilir.

 Daha fazla soru çözümlü ve video odaklı olabilir.

 Yardımcı kaynak olarak kullanılabilir.

 Dersin tamamını kapsayabilirdi.

107

 Her derste ve dersin tamamında verilse not tutmakla zaman kaybı yaşanmayabilir.

 Derste öğrencinin sadece öğretmene odaklanmasını sağlayıcı olarak kullanılabilir.

 Konuları takip etme açısından yararlı olabilir.

 Gözü yormayacak şekilde etkileşimli e-kitap kullanılabilir.

 Daha fazla video içerebilir.

 Daha çok örnek ve görsel bulunabilir.

 Daha hızlı çalışır şekilde tasarlanabilir.

 Tablet bilgisayar için her zaman internet bağlantısı olmalıdır.

 Android işletim sistemi yerine ipad kullanılabilir.

 Derste kullanılmak yerine bireysel kullanılması daha faydalı olabilir.

Öğrencilerden gelen bu önerilere genel olarak bakıldığında, öğrencilerin etkileşimli e- kitaptan beklentilerinin daha çok örnekli ve daha fazla soru çözümlü olması, daha çok video ve görsel içermesi, daha hızlı çalışması gibi beklentiler olduğu görülmektedir. Bu önerilerin ders içeriği de baz alınarak hayata geçirilmesi mümkün öneriler olduğu söylenebilir.

Bazı öğrencilerin dersin tamamı için etkileşimli e-kitap geliştirilmesini önerirken bazıları ise yardımcı kaynak olarak kullanılmasını önermektedir. Bunun nedeni, etkileşimli e-kitap kullanımının henüz çok yaygın olmamasından dolayı öğrencilerin bu materyalin kullanımının dersin öğretimi açısından henüz ne noktada olduğunu kavrayamamaları olabilir.

Bazı öğrenciler de tablet bilgisayarda kullanılan işletim sisteminin faklı olması ve her zaman internet bağlantısının bulunması önerilerini sunmuştur. Bu öneriler tablet bilgisayar üreticileri ve koşullarla ilgilidir.

Fister ve McCarty (2008) yaptıkları çalışmada da tablet bilgisayarların öğrencilerin öğrenme çevresini zenginleştirdiğini ve tablet bilgisayar kullanımının öğrencileri derse daha iyi motive ettiğini belirlemişlerdir.

108

4.6.9. Uygulamanın Sağladığı Katkıya İlişkin Görüşler

Uygulamanın sağladığı katkıya ilişkin soruya öğrencilerin %57,2’si görüş bildirmiş, %34,3’ü cevap vermemiştir. Öğrencilerin % 8,5’i ise uygulamanın herhangi bir katkı sağlamadığını belirtmiştir. Aşağıdaki tabloda yüzde değerleri verilmiştir.

Tablo 17. Uygulamanın Sağladığı Katkıya İlişkin Görüşlerin Frekans Analizi

Katkı sağladığını belirten Katkı sağlamadığını belirten Görüş belirtmeyen Toplam Uygulamanın katkı sağlama durumu f % f % f % f % 20 57,2 3 8,5 12 34,3 35 100

Görüş bildiren öğrencilerin cevapları aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

 Bilgiyi sıkılmadan elde etmemizi sağladı.

 Kaynak çeşitliliği oldu, derse motive oldum, çalışma imkânı oluştu, anlaşılırdı.

 Tablet bilgisayar üzerinden ders uygulamasının nasıl olduğunu görmüş oldum.

 Bilgileri hatırlamamı kolaylaştırdı.

 Eğitimde nereye doğru gidiş sağladığımızı gösterdi.

 Dersi daha etkili çalışmayı sağladı.

 Zaman ve mekân kısıtlamasını kaldırdı.

 Derslere hazırlıklı gitmemi ve derste aktif olmamı sağladı.

 Dersi daha iyi anladım, formülleri hatırladım.

 İlgi çekici olduğu için derse ilgim arttı.

 Uygulama değişik ve ilginçti, derse ilgi ve isteğimi artırdı.

 Anlamayı kolaylaştırdı.

 Kesin ve net bilgiye hızlı ulaştığım içi zaman kazandım.

 Tablet bilgisayar kullanma konusunda kendimi geliştirdim.

 Fizikte anlamadığım konuları anladım.

109  Sınavlara hazırlanmamı sağladı.

 Videolar, anlatıma görsel olarak katkı sağladı.

 Fizik dersi konuları hakkında bilgilerimi artırdı.

 Bu konuda araştırma yaptım, tablet projeksiyona bağlanarak ders yapılabilir ve öğrenci oturduğu yerden katılım sağlayabilir.

Shiratuddin ve diğerlerinin (2003) e-kitabın uzaktan eğitimde kullanılma potansiyellerine ilişkin yaptıkları çalışmalarında da kullanıcıların %73’ünün uygulamayı ilgi çekici bulduğu ortaya çıkmıştır

Öğrencilerin bildirdikleri görüşlere bakarak uygulamanın kendilerinde öncelikle bir farkındalık yarattığı söylenebilir. Daha önce etkileşimli e-kitap benzeri bir öğretim materyali ile karşılaşma ve çalışma imkanı bulmamış öğrenciler için uygulamanın farklı bir deneyim oluşturduğu söylenebilir. Öğretim materyalinin farklı ve ilginç bulunması öğrencilerin derse karşı ilgi ve isteklerini artırmış ve daha etkili çalışmalarını sağlamış olabilir.

Uygulamanın tablet bilgisayar üzerinden yapılması öğrencilerin tablet kullanımına yönelik endişelerini gidermiş ve tablet bilgisayar kullanımı konusunda kendilerini daha yeterli hissetmelerini sağlamış olabilir. Hatta uygulama sonucu bazı öğrenciler tablet bilgisayarın öğretimde kullanımı ile ilgili araştırma yapmaya yöneldiği görülmüştür. Yapısı gereği tablet bilgisayar, her ortamda çalışma imkanı sağladığı için verimli bir çalışma ortamı yaratmış olabileceği söylenebilir.

Öğrenci görüşlerine genel olarak bakılırsa şunlar söylenebilir; öğrencilerin derslerinde tablet bilgisayar kullanma konusunda sıkıntı yaşamadıkları ve bu yeni teknolojiyi çabuk benimsedikleri yorumu yapılabilir. Buna rağmen öğrencilerin yaklaşık olarak yarısı tablet bilgisayar kullanımının derse katılımını değiştirmediğini belirtmiştir. Bunun nedeni, öğrencilerin üniversite düzeyine gelene kadar klasik yöntem ve araç-gereçlerle ders almalarından dolayı yeni bilgi ve iletişim teknolojilerinin derste kullanılmasına alışık olmadıkları şeklinde yorumlanabilir.

Etkileşimli e-kitap kullanımı açısından ise genel olarak; öğrencilerin büyük çoğunluğunun derste etkileşimli e-kitap gibi farklı bir materyalin kullanılmasının dersteki başarılarını olumlu etkilediğini, etkileşimli e-kitabın iyi bir öğrenme ortamı yarattığını düşündükleri ve diğer derslerinde de etkileşimli e-kitap kullanmayı istedikleri görülmektedir. Bilgi ve

110

iletişim teknolojileri ile desteklenmiş ve doğru hazırlanmış öğretim materyalleri gibi etkileşimli e-kitap da gerek içeriği gerek tasarımı açısından öğrenciler tarafından benimsenmiş olabilir. Öğrencilerin etkileşimli e- kitap tasarımını beğenmeleri de etkileşimli e-kitabı tercih sebepleri olarak yorumlanabilir.

111 BÖLÜM V

SONUÇ ve ÖNERİLER

Bu bölümde araştırmanın bulgularına ve yorumlarına dayanarak ulaşılan sonuç ve önerilere yer verilmiştir.

5.1. Sonuç

Araştırmada elde edilen bulgular ve araştırmanın sınırlılıkları birlikte düşünüldüğünde aşağıdaki sonuçlara varılabilir:

Uygulanan ön testin puan ortalamalarına göre öğrenciler Fizik I dersi Newton’un Hareket Kanunları, İş ve Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu ve Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar üniteleri hakkında az ve denk düzeyde bilgi sahibidir.

Uygulanan son testin puan ortalamalarına göre, deney ve kontrol gruplarının akademik başarıları arasında anlamlı bir fark vardır. Tablet bilgisayar için ayrıntılama kuramına göre geliştirilen etkileşimli e-kitapla öğrenim gören öğrencilerin sontest puanları, basılı ders kitabı ile öğrenim gören öğrencilerin sontest puanlarından yüksektir. Başka bir deyişle, tablet bilgisayar için ayrıntılama kuramına göre geliştirilen etkileşimli e-kitapla gerçekleştirilen öğretimle öğrencilerin akademik başarısı anlamlı bir şekilde artmıştır. Tablet bilgisayar için ayrıntılama kuramına göre geliştirilen etkileşimli e-kitapla gerçekleştirilen öğretim, basılı ders kitabıyla işlenen geleneksel yönteme göre daha çok katkı sağlamaktadır.

Öğrencilerin tablet bilgisayara yönelik tutumunu ölçmek amacıyla uygulanan tutum öntestinde, deney ve kontrol grubunun tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir

112

fark yoktur. Buna göre, uygulamadan önce gruplar tablet bilgisayara yönelik denk düzeyde tutuma sahiptirler. Ayrıca, genel olarak grupların tablet bilgisayara yönelik tutumları orta seviyededir.

Çalışma sonunda, deney ve kontrol gruplarının tutumları ilk ölçüme göre biraz daha yüksektir. Deney grubunun tutum sontest puanlarının, kontrol grubunun tutum sontest puanlarından biraz yüksek olmasıyla beraber deney ve kontrol grubunun tutum sontestleri arasında anlamlı bir fark yoktur. Tutum açısından gruplar içi yapılan incelemede sadece deney grubunun tutum düzeyindeki artış anlamlıdır. Yeni bir teknolojiyi tanımak ve onunla iç içe olmak, o yeni teknolojiye yönelik tutumu olumlu yönde etkilemektedir.

Çalışma grubundaki öğrencilerin tablet bilgisayara yönelik tutumlarının cinsiyet değişkeni açısından incelenmesi sonucu anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır. Daha önce tablet bilgisayar kullanımı değişkeni ile öğrencilerin tablet bilgisayara yönelik tutumlarının karşılaştırılmasında hem öntestte hem de son testte uygulamadan önce tablet bilgisayar kullanan öğrencilerin tutumları biraz daha yüksek olsa da daha önce tablet bilgisayar kullanmayan öğrencilerin tablet bilgisayara yönelik tutumları ile arasında anlamlı bir fark yoktur.

Uygulama sonrasında etkileşimli e-kitapla tablet bilgisayar üzerinden yapılan öğretim sonucu öğrencilerin tablet bilgisayara, etkileşimli e-kitaba ve uygulamaya ilişkin görüşlerine göre; tablet bilgisayar kullanımını derse katılımını artırmaktadır. Tablet bilgisayarı kullanımı herhangi bir zorluk çıkartmamakta, kaygı, stres ve endişe gibi olumsuz duygular yaşatmamaktadır.

Yine öğrenci görüşlerine göre; etkileşimli e-kitap kullanımı dersteki başarıyı olumlu etkilemekte ve daha iyi bir öğrenme ortamı sağlamaktadır. Ayrıntılama kuramı ilkeleri temel alınarak çeşitli standartlara ve kriterlere göre geliştirilen etkileşimli e-kitap tasarımı beğenilmektedir. Tablet üzerinden etkileşimli e-kitap ile yapılan uygulama öğrencilerin öğrenmelerine katkı sağlamaktadır.

113 5.2. Öneriler

Araştırmada elde edilen sonuçlardan yola çıkarak uygulamaya ilişkin ve yapılacak araştırmalara yönelik öneriler aşağıda sıralanmıştır.

5.2.1. Uygulama Önerileri

 Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Fizik I dersinde Newton’un Hareket Kanunları, İş ve Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu, Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar konularının öğretiminde tablet bilgisayar için ayrıntılama kuramı temel ilkelerine göre geliştirilen etkileşimli e-kitaplar kullanılabilir.

 Üniversite öğrencilerinin benzer derslerde akademik başarısını artırmak için ayrıntılama kuramı temel ilkelerine göre geliştirilen etkileşimli e-kitaplar kullanılabilir.

 Farklı öğretim düzeyleri ve yaş grupları için etkileşimli e-kitaplar, tasarım ilkeleri dikkate alınarak tasarlanabilir.

5.2.2. Araştırma Önerileri

Eğitim araştırmalarında iyi bilinen bir şey varsa o da öğrenci tutumu ve motivasyonu ile akademik başarı arasında pozitif bir ilişki olduğudur. Buna rağmen, genel akademik başarı ve öğretimde tablet bilgisayar kullanımı arasında doğrudan bir korelasyon çizmek için hala daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır. Aşağıda bu tür araştırmalarla ilgili önerilere yer verilmiştir.

 Ayrıntılama kuramına göre hazırlanan etkileşimli e-kitapların farklı öğretim düzeylerinde ve farklı derslerde uygulanarak;

­ öğrencilerin akademik başarıları üzerindeki etkisi belirlenebilir.

­ öğrencilerin tutumları ve derse karşı motivasyonları üzerindeki etkisi belirlenebilir.

114

­ öğrenilen bilgilerin kalıcılığı ve motivasyonları üzerindeki etkisi araştırılabilir.

 Farklı modellere göre hazırlanacak etkileşimli e-kitapların kullanılarak başarıya ve tutuma etkisi araştırılabilir.

 Öğrencinin etkileşimli e-kitapta öğrenme performansının ve bu ortamda öğrenebildiğini düşünmesinin, öğrencinin öğretim yöntemi tercihiyle ve öğrenme biçemleriyle ilişkisi araştırılabilir.

 Ders konularının tamamını kapsayan etkileşimli e-kitapların kullanılarak akademik başarıya ve tutuma etkisi araştırılabilir.

 Benzer araştırmalarda çalışılan etkileşimli e-kitapla ilgili görüşleri almak için, görüş formunun yanı sıra odak grup görüşmeleri yapılarak daha ayrıntılı görüşler alınabilir.

 Öğretim materyali olarak tablet bilgisayarın kullanıldığı farklı içeriklerin öğrencilerin akademik başarısına ve tutumuna etkisi araştırabilir.

 Tablet bilgisayarın kullanılacağı araştırmalarda ergonomik ve sağlıklı kullanım şekli ile ilgili öğrencilere eğitim verilebilir.

 Basılı materyal ve tablet üzerinden etkileşimli e-kitap uygulaması karşılaştırmalı olarak yapılmak suretiyle okuma sırasında meydana gelen yorgunluğa ve genel olarak sağlığa özel olarak göz sağlığına etkisi araştırılabilir.

 Derste tablet bilgisayar kullanımının, üniversitelerde farklı bölümlerde okuyan öğrencilerde kaygı, stres, endişe gibi duygular yaratıp yaratmadığın belirlemeye yönelik araştırmalar yapılabilir.

115

KAYNAKÇA

Aedo, I., Diaz, P., Fernandez, C., Martin, G.M. & Berlenga, A. (2000). Assessing The

Utility of An Interactive Elektoric Book for Learning The Pascal Programming Language. IEEE Transactions on Education, 43 (3).

Ajzen, I. (2001). Nature and Operation of Attitudes. Annual Review of Psychology.

Akpınar, Y., Bal, V. & Şimşek, H. (2005). E-Portfolyolarla Öğrenme Ortamı Geliştirme

ve Destekleme Platformu. The Turkish Online Journal of Educational Technology,

4 (4).

Alkan, C. (1979). Eğitim Ortamları. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları.

Alkan, C. (1995). Eğitim Teknolojisi. Ankara: Atilla Kitabevi. Alkan, C. (1997). Eğitim Teknolojisi. Ankara: Anı Yayıncılık.

Arkonaç, S. A. (2001). Sosyal Psikoloji. İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım.

Atılgan, H., Doğan, N. ve Kan, A. (2006). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Anı Yayıncılık

Barnes, J. (2012). Mobile Technology in the Classroom. USA: IGI Global, Jacksonville State University.

Bayır, Ş. (2009). Ayrıntılama Kuramı’na Göre Hazırlanan Materyallerin Yabancı Dil

Öğreniminde Öğrencilerin Akademik Başarışına ve Öğrenmenin Kalıcılığına Etkisi.

Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Baymur, F. (1978). Genel Psikoloji. İstanbul: İnkilap Yayınları.

Bayram, S. (2004). Revisioning Theoretical Framework of Electronic Performance

Support Systems Within The Software Application Examples. Turkish Online

116

Bilaloğlu, R.G. (2006). Altı Yas Çocuklarına Bağışıklık Sisteminin Analoji Tekniği ile

Öğretiminin Başarı ve Kalıcılığa Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova

Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı, Adana.

Binbaşıoğlu, C. (1994). Ders Kitapları Üzerine. Çağdaş Eğitim Dergisi, Sayı:195.

Bishop, T. (2008). Take Note: Gates May Be Disappointed By Tablet PC’s Reception. Seattle Post-Intelligencer Reporter.

Bloom, B. S. (1979). İnsan Nitelikleri ve Okulda Öğrenme. (Çev. Özçelik, D.A.). Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

Borchers, J.O. (1999). Electronic Books: Definition, Genres, İnteraction Design Patterns.

Conference on Human Factors in Computing Systems, CHI99 Workshop:

Designing Electronic Books, Pittsburgh.

Bozkurt, A. & Bozkaya, M. (2013). Etkileşimli E-kitap: Dünü, Bugünü ve Yarını. Akademik Bilişim Kongresi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya.

Brooks, J. G. & Brooks, M. G. (1993). In search of understaining: the case for

consructivist classroms. Alezandria, VA: Association for Supervision and

curriculum Development

Brooks, V. & Sikes, P. (1997). The Good Mentor Guide. Bristol: Ou Press.

Brown, R. (2012). Preliminary Findings From A Survey Of Student Acceptance and Use

Of E-Textbooks in Higher Education. Allied Academies International Conference,

Proceedings of the Academy of Educational Leadership, 17(2).

Canpolat, N., Pınarbaşı, T., Bayrakçeken, S. & Geban, Ö. (2004). Kavramsal Değişim

Yaklaşımı-III:Model Kullanımı. Kastamonu Eğitim Dergisi, Cilt:12.

Chen, L. (1998). Desing and Development of A Prototype Electronic textbook For Teacher

Education. Doctoral Thesis, University of Houston, Houston.

Chen, Y. (2002). Application and Development of Electronic Books in an E-Gutenberg

Age. Online Information Review, 27 (1).

Chifari,A., Chiazzese,G., Seta,L., Merlo, G., Ottaviano, S. & Allegra, M. A. (2010).

Reflection On Some Critical Aspects Of Online Reading Comprehension.

117

Couse, L.J. & Chen, D.W. (2010). A Tablet Computer For Young Children Exploring its

Viability For Early Childhood Education. Journal of Research on Technology in

Education, 43 (1).

Cullingford, C. (1990). The Nature Of Learning. London: Cassell

Çakmak, E. & Altun, A. (2008). İlköğretim Öğrencilerinin Hipermetinsel Okuma

Süreçlerinin İncelenmesi. Hacettepe University Journal of Education, 34.

Darwazeh, A, N. (1994). Under What Conditions Are Embedde Versus Generative

Cognitive Strategy Activators Effects? Two Prescriptive Models For Designing Instruction, ERIC No: ED373767.

De Jong, & Maria, T. (2003). How Well Suited Are Electronic Books To Supporting

Demirel, Ö. & Altun, E. (2011). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Demirel, Ö. & Kıroğlu, K. (2005). Konu Alanı Ders Kitabı İncelemesi. Ankara: Pagem A Yayınları.

Demirel, Ö., Seferoğlu, S. & Yağcı, E. (2002). Öğretim Teknolojileri ve Materyal

Geliştirme. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Dennis, A. (2011). E-Textbooks at Indiana University: A summary of two years of

research. Informally published manuscript, Kelley School of Business, Indiana

University, Bloomington. http://etexts.iu.edu/files/eText Pilot Data 2010-2011.pdf Deryakulu, D. (2000). Yapıcı Öğrenme. (Editör: A. Şimşek). Sınıfta Demokrasi içinde

(ss.53-57). Ankara: Eğitim-Sen.

Duman, T., Karakaya, N., Çakmak, M., Eray M. & Özkan, M. (2001). Konu Alanı Ders

Kitabı İnceleme Kılavuzu. (Ed. Küçükahmet, L.) Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Eagly, A. H. & Chaiken, S. (2007). The Advantages of An Inclusive Definition of Attitude. Social Cognition, 25(5).

Ekici, G. (2004). Öğretim Kademelerine Göre Öğretmenlerin Bilgisayar Destekli Öğretim

Uygulamasına Yönelik Tutumlarının ve Bilgisayarla İlgili Öz-Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi. Orta Öğretimde Yeniden Yapılanma Sempozyumu, Milli Eğitim

118

Elias, T. (2011). Universal Instructional Design Principles For Mobile Learning. The International Review of Research in Open and Distance Learning, 12(2).

English, R. E. & Reigeluth, C. M. (1995). Formative Research on Sequencing Instruction

with The Elaboration Theory, ERIC No:ED388668.

Enriquez, A.G. (2010). Enhancing Student Performance Using Tablet Computers. College Teaching, 58.

ERG (Eğitim Reformu Girişimi). (2010). Eğitim İzleme Raporu Web: http://erg.sabanciuniv.edu/sites/erg.sabanciuniv.edu/files/eır2010_izleme%20raporu .pdf

Erkuş, A. (2003). Psikometri Üzerine Yazılar. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları. Fidan, N. (1985). Okulda Öğrenme ve Öğretme. Ankara: Alkım Kitapçılık Yayıncılık. Fister, K. R. & Mccarty, M.L. (2008). Mathematics Instruction and The Tablet PC.

International Journal of Mathematical Education in Science and Technology, 39 (3).

Fleming, M. & Levie, W. H. (1998). Instruntional Message Desing. Educational

Technology New Jersey: Publications.

Frye, S. (2014). Implications of Interactive E-books on Comprehension. Doctoral Dissertation. The State University Of New Jersey.

Gagne, R. M. (1985). The Conditions of Learning and Theory of Instruction. New York: Holt, Rinehart & Winston.

Gill, G.T. (2007). Using The Tablet PC For Instruction. U.S.A, Decision Sciences Journal Of Innovative Education, Volume 5 (1).

Gorgievski, N., Stroud, R., Truxaw, M., & Defranco, T. (2005). Tablet PC: A Preliminary

Report on A Tool For Teaching Calculus. International Journal For Technology in

Mathematics Education, 12 (3).

Gülbahar, Y. (2009). E-Öğrenme. Ankara: Pegem Akademi.

Gündüz, H. B. (2010). Digital Divide in Turkish Primary Schools: Sakarya Sample. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 9 (1).

Güney, Z. (2007). Etkileşimli Elektronik Kitapla Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

119

Heinssen, R. K., Glass, C. R. & Knight, L. A. (1987). Assessing Computer Anxiety:

Development and Validation of The Computer Anxiety Rating Scale. Computers in

Human Behavior, 3(1).

Horne, L. K. (2012). A Practical Approach to Trade and Co-Financed Book. Publishing Research Quarterly, 28(1).

Howe, W. (2011) What Is The World Wide Web? Web:

www.walthowe.com/navnet/fag/www.html http://web.me.com/ypehlivan/home_page/home.html

Huang, Y., Liang, T., Su, Y., & Chen, N. (2012). Empowering Personalized Learning with

An Interactive E-Book Learning System For Elementary School Students.

Educational Technology Research and Development, 60(4).

Itzkovitch, A. (2012). Interactive Ebook Apps: The Reinvention of Reading and

Interactivit. Uxmagazine Article, No:816. Web: http://uxmag.com/articles/interactive-ebook-apps-the-reinvention-of-reading-and- interactivity

İnceoğlu, M. (1993). Tutum, Algı, İletişim. Ankara:Verso Yayıncılık.

Johnson, D. F. (2004). Design Considerations to Enhance Identity, Content and

Interactivity in A Web Module. Journal of Interactive Instruction Development,

17(2).

Johnson, J. W. (2013). A Comparison Study of The Use of Paper Versus Digital Textbooks

by Undergraduate Students. A Dissertation Presented to The College of Graduate

and Professional Studies Department of Curriculum, Instruction and Media Technology. Indiana State University Terre Haute, Indiana.

Johnson, L., Smith, R., Willis, H., Levine, A. & Haywood, K. (2011). The 2011 Horizon

Report. The New Media Consortium, Austin, Texas. Web: http://www.nmc.org/system/files/pubs/1316814265/2011-horizon-

report%282%29.pdf

Jonassen D. H. (1991). Objectivism Versus Constructivism: Do We Need A New

Philosophical Paradigm?. Educational Technology, Research and Development.

120

Jung, S.M. & Lim, K.B. (2009). Leading Future Educaion: Development of Digital

Textbooks in Korea. 12th UNESCO_APEID International Conference Quality

Innovations for Teaching Learning, Bangkok, Thailand.

Kaptan, F. & Arslan, B. (2002). Fen Öğretiminde Soru-Cevap Tekniği İle Analoji Tekniğinin Karşılaştırılması. Web: www. fedu.metu.edu.tr /ufbmek/ b_kitabi/ pdf/ fen/ poster/t48d.pdf

Karaoğlan, F.G. (2010). Öğretimi Ayrıntılama Kuramına Dayalı Olarak Tasarlanan

İnternet Temelli Uzaktan Öğretim Uygulamasının Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarısına ve Kalıcılığa Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova

Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı, Adana.

Kaya, Z. (1997). Ders Kitabı Seçimi. IV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları, No: 51, Eskişehir.

Kenar, İ. (2012). Teknoloji ve Derslerde Teknoloji Kullanımına Yönelik Veli Tutum Ölçeği

Geliştirilmesi ve Tablet PC Uygulaması. Eğitim Bilimleri Araştırmaları

Dergisi/Journal of Educational Sciences Research, 2 (2).

Keser, H. (1998). Bilgisayar Destekli Eğitim İçin Bir Model Önerisi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Keser, H. (2005). İnsan Bilgisayar Etkileşimi ve Sağlığa Etkisi. Ankara: Nobel Yayınları.

Benzer Belgeler