• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM III: YÖNTEM

3.4. DENEYSEL İŞLEM:

Dördüncü sınıf öğrencilerine yönelik beyin temelli öğrenme yöntemiyle hazırlanan öğrenme aktivitelerinin hazırlanması ve içeriği;

Bu kısımda çalışmanın nasıl yapıldığı ve yürütüldüğü ile ilgili bilgiler bulacaksınız. Aşağıda deneysel süreç basamak basamak açıklanmıştır.

3.4.1. Deneysel İşlem Öncesi İşlem Basamakları

1- Araştırmanın yapılması için İstanbul il milli eğitim müdürlüğünden gereken izinler alınmıştır. Çalışma takvimi, doğal sayılar konusuna yönelik başarı testi, tez öneri formu, veli izin dilekçeleri, çalışmada kullanılacak aktivitelerin örnekleri İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe ile sunulmuştur.

2- Araştırma 4. Sınıf öğrencileri üzerinde yapılacağı için başarı olarak birbirine yakın sınıflar seçilmiştir. Normal sınıf başarı puanları öğretmenlerinden alınmış ve matematik başarı düzeyleri karşılaştırılmıştır ve ön testler bütün 4. Sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. 10 sınıf içinden matematik başarısı ve not dağılımları bir birine yakın 2 sınıf (4-A ve 4-E) çalışma için tercih edilmiştir.

3- Deney grubu ve kontrol grubu öğrencilerine kendini tanıtmaları içi form dağıtılmış ve bu formlar araştırmacı tarafından öğrencileri tanımak için kullanılmıştır. Bu çalışma öğrencilerin özel bir durumu olup olmadığı ailelerinin durumları gibi faktörler araştırmayı etkilememesi için yapılmıştır. Araştırmada kullanılan kişisel bilgi formu ekler kısmında verilmiştir.

4- Beyin temelli öğrenme aktiviteleri için araştırmacı tarafından doğal sayılar ve doğal sayılarda işlemler için etkinlik ve ders aktiviteleri hazırlanmış ve 2 matematik öğretmeni 2 araştırma görevlisi ve 3 akademisyenin görüşleri alınmıştır. Etkinlikler hazırlanırken aşağıda belirtilen maddeler dikkate alınmıştır.

a) Önceki bilgiler öğrencilerin dikkatini çekmek için ders başlamadan önce tekrar edilmesi için başlangıçta güdüleme kısmı kullanılmıştır.

b) İşlenecek konular günlük hayatla bağlantılı olarak ele alınmış örnekler ona göre düzenlenmiştir.

c) Etkinlikler oluşturulurken oyunlara yer verilerek konunun kalıcılığı artırılmıştır.

5- Doğal sayılar birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar her eğitim kademesinde olduğundan bu konuda araştırma yapılmıştır. Özellikle doğal sayılardaki işlem yeteneklerinin anlamları üzerinde durulmuş konuyu kavramaları sağlanmıştır. Sayılar konusunda etkinlik hazırlanırken şunlar dikkate alınmıştır.

a) Öğrencilerin birbirlerine dönüt verme imkânı sağlamak için işbirlikli öğrenme aktivite ve yöntemleri kullanıldı.

b) Etkinlikler düzenlenirken öğrencilerdeki yaratıcılık, problem çözme, analitik düşünme gibi becerileri geliştirmesi için farklı örnekler konuldu.

c) Eski konular tekrar edilmesi için olanak tanındı.

d) Beyin fırtınası, istasyon, balık kılçığı vb. gibi öğrenme teknikleri etkinliklerde dikkate alındı.

e) Ortam müzik ve görsel materyallerle yeniden düzenlendi (akıllı tahta da müziksel etkinlikler ve görsel materyaller bulunduruldu).

f) Sınıf içerisinde öğrencilerin bedensel olarak hareket edebilecekleri ortam oluşturuldu ve öğrencilerin istedikleri kişiler ile oturmalarına olanak sağlandı.

g) Öğrenme ortamında su bulundurulması sağlandı ve istedikleri zaman içmeleri teşvik edildi. Öğretmeninde ara ara su içerek olumlu örnek olması sağlandı.

h) Dengeli ve sağlıklı beslenme semineri yapıldı. Kahvaltının önemi açıklanarak kahvaltısız okula gelmeleri engellenmeye çalışıldı (bu konuda veliler ile de kısa bir görüşme yapıldı).

i) Öğrenciler sürekli içsel olarak motive edildi. Oyun ortamında öğrenme ortamı oluşturularak herkesin etkinliklere katılması için fırsat yaratıldı.

6- Ders planları; ders planı, slayt, fotoğraf, animasyon, oyun etkinlikleri, kavram haritası, zihin haritası ve değerlendirme sorularını içermektedir. Aktiviteler

hazırlanırken sınıf öğretmenleri ve matematik öğretmenlerinden görüş alınmış eksiklikler giderilmiştir.

7- Deney ve kontrol grupları arasında başarı olarak bir fark bulunmaması için geçmiş dönem matematik başarıları ve yapılan ön testler dikkate alınarak sınıf seçme işlemi gerçekleşmiştir. Sınıftaki Suriyeli ve kaynaştırma öğrencileri (okuma ve yazma bilmedikleri için) başarıyı etkileyeceği düşünüldüğünden öğrencilerin başarıları bireysel olarak karşılaştırılmıştır.

3.4.2. Deneysel İşlem Süreci Basamakları

Bu bölümde deneysel işlem sürecinin nasıl başladığı nasıl devam ettirildiği ve nasıl bitirildiği ile ilgili bilgi edineceksiniz.

1- Deney grubu öğrencilerinin dersleri beyin temelli öğrenme yaklaşımına dayalı öğretim etkinlikleri ile kontrol grubu öğrencilerinin dersleri ders kitaplarında öngörülen Milli Eğitim programına dayalı olarak gerçekleştirilmiştir.

2- Ders etkinliklerine 3 Mart 2017 tarihinde başlanmış ve sayılar konusu işlenmiştir. Özellikle sayıların ne olduğu doğal sayının anlamı ve doğal sayılarda kullanılan işlemlerin özellikleri ve ne ifade ettikleri gibi konular üzerinde durulmuş sadece işlem sorularına yer verilmemiştir. Doğal sayılarla ilgili toplama, çıkarma, çarpma, bölme işlemlerini gerektiren mantık soruları ve matematiksel oyunlarla derler daha eğlenceli hale getirilmeye çalışılmıştır.

3- Öğrencilerle etkinleri yapmak için önceden konuşulmuş ve not kaygısı gütmeleri azaltılmıştır. İsteyen istediği kişi ile oturmasına izin verilmiş öğrencilerin tedirgin olmalarının önüne geçilmiştir.

4- Deney grubunda bulunan öğrencilerinin yanlarında getirmiş oldukları suyu rahatça içmeleri sağlanmıştır. Getirmiş oldukları sular masanın üzerine döküldüğü için rahat alabilecekleri başka bir yere koymaları istenmiştir.

5- İşlenen konu ile alakalı kavram ve zihin haritaları oluşturulmuş ve herkesin görebileceği bir yere asılmıştır (yeni bilgileri öğrenirken bağlantı kurulabilmesi için).

Öğrencilerden öğrendikleri yeni kavramların ne olduğu ile ilgili evde kavram haritası yapmaları istenmiştir.

6- Etkinlikleri ölçme ve değerlendirmede çoktan seçmeli, boşluk doldurma, klasik, doğru yanlış gibi birden soru tipi kullanılmıştır. Ölçme ve değerlendirme işi öğrencilerle beraber yapılmış yanlışlarını görmeleri sağlanmıştır. Not kaygısı oluşmaması için yapmış oldukları sınav kâğıtları öğrencilere tekrar dağıtılmıştır.

7- Konular işlenirken öğrencilerin rahat hareket etmeleri sağlanmış ve arkadaşları ile iletişimi teşvik edilmiştir. Özellikle dersle ilgili tartışmalarda sınıfla birlikte eşlik edilmiştir.

8-Araştırma 14 Nisan 2017 tarihinde son testler toplanarak uygulama sonlandırılmıştır.

3.4.3. Deneysel İşlem Sonrası Süreç Basamakları

Bu bölümde deneysel işlem sürecinin nasıl tamamlandığı ne beklentilerin olduğu ve nasıl sonuçlandığı ile ilgili bilgiler verilecektir.

1- Deney ve kontrol gruplarına 22 Mayıs 2017 tarihinde başarı testleri dağıtılarak son veriler toplanmıştır. Kalıcılık testi ölçümleri analiz edilerek araştırma sonlandırılmıştır.

2- Mayıs ayında başarı testi son test uygulamasından yaklaşık dört hafta sonra kalıcılık testi olarak uygulanmış ve sonuçlar analiz edilmiştir. Yapılan analizler bulgular kısmında ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

3- Ölçüm sonrası elde edilen sonuçlar SPSS paket programı ile analiz edilmiş grupların başarıları karşılaştırılmıştır. Elde edinilen bulgular ve çıkarılan sonuçlar deney grubu sınıf öğretmeni ile paylaşılmıştır.