• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUM

4.4. Deney Grubuyla Yapılan Görüşmelere Yönelik Bulgular

4.4.2. Deney Sonrası Yapılan Görüşmeye Yönelik Bulgular

Tablo 14. Öğrencilerin Deney Sonrası Derse Yönelik Görüşlerine Ait Veriler

Kategori Kod Öğrenciler f

Derse İlişkin Görüş

Dersi Sevme Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7,

Ö8, Ö9, Ö10

10

Derse istekli katılma Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7,

Ö8, Ö9, Ö10

10

Dersi zevkli bulma Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7,

Ö8, Ö9, Ö10

10

Ders esnasında kendini rahat hissetme Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7, Ö8,

Ö9, Ö10

9

Kendini derste başarılı bulma Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö6, Ö7, Ö8,

Ö9, Ö10

9

Derste stres yaşama Ö5 1

Çalgıya İlişkin Görüş

Viyola çalmaya yönelik memnuniyet Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7,

Ö8, Ö9, Ö10

10

Çalgıyı kendine uygun görme Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7,

Ö8, Ö9, Ö10

10

Viyola çalarken rahat hissetme Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7,

Ö8, Ö9, Ö10

10

Viyolayı mesleki yaşantıda kullanma eğilimi

Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7,

Ö8, Ö9, Ö10

10

Viyola çalmaktan zevk alma Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7, Ö8,

Ö9, Ö10

9

Viyolaya yeterince çalışma durumu Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö10 6

Farklı çalgı tercih etme durumu Ö3, Ö4, Ö6 3

Tablo 14’e göre deneysel süreç sonunda öğrencilerin tamamı (f=10) dersi sevdiğini, derse istekli katıldığını ve dersi zevkli bulduğunu ifade ettikleri görülmektedir. Benzer şekilde büyük çoğunluğu (f=9) ders esnasında kendini rahat hissettiğini ve kendini derste başarılı bulduğunu ifade etmiştir. 1 öğrenci ise derste stres yaşadığını belirtmiştir.

Bulgular öğrencilerin derse ilişkin görüşlerinin deneysel süreç sonunda olumlu yönde değiştiğini göstermektedir. Deney öncesinde derse yönelik elde edilen bulgular arasındaki ilişkinin, deney sonrası elde edilen bulgular için de geçerli olduğu söylenebilir. Öğrenci tutumlarındaki olumlu değişimlerin derse ilişkin başarı öz- değerlendirmesini desteklediği düşünülmektedir. Deneysel süreç sonunda dersi sevme,

dersi zevkli bulma ve ders esnasında kendini rahat hissetme görüşlerinde olumlu değişimler olmuştur. Bu durumun, öğrencilerin kendilerini derste başarılı bulmalarını ve derse istekli katılmalarını desteklediği söylenebilir. Buna bağlı olarak deney öncesinde öğrencilerin ifade ettiği stresin varlığının deney sonrasında azaldığı düşünülebilir.

Aynı tabloya göre, deneysel süreç sonunda çalgıya ilişkin öğrenci görüşleri incelendiğinde, öğrencilerin tamamının (f=10) viyola çalmaktan memnun olduğu, çalgıyı kendine uygun bulduğu, viyola çalarken kendini rahat hissettiği ve viyolayı mesleki yaşantısında kullanmayı düşündüğü görülmektedir. Diğer taraftan öğrencilerin büyük çoğunluğu (f=9) viyola çalmaktan zevk aldığını belirtmiştir. Bununla birlikte 6 öğrenci viyolaya yeterince çalıştığını, 3 öğrenci ise viyola yerine farklı bir çalgının eğitimini almayı tercih ettiğini ifade etmiştir.

Bulgular öğrencilerin çalgıya ilişkin görüşlerinin deneysel süreç sonunda olumlu yönde değiştiğini göstermektedir. Bu kategori altında toplanan ifadelerin, diğer bulguda olduğu gibi, birbiriyle ilişkili olduğu söylenebilir. Bulgulara göre, deneysel süreç sonunda, öğrencilerin viyola çalmaktan zevk aldığı, viyola çalarken kendini rahat hissettiği, viyola çalmaktan memnun olduğu ve viyolayı kendine uygun gördüğü, buna bağlı olarak farklı bir çalgı tercih etme eğiliminin düşük olduğu ve viyolaya yeterince çalıştığı söylenebilir. Öğrencilerin sahip olduğu bu olumlu görüşlerin viyolayı meslek hayatında kullanma eğilimini olumlu yönde etkilediği düşünülebilir.

Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse; deney öncesinde öğrencilerin viyola dersine ve viyolaya ilişkin olumsuz tutum geliştirdikleri, derse ve çalgıya ilişkin farklı değişkenlerin birbiri ile sıkı ilişkisi olduğu söylenebilir. Öğrencilerin deney öncesinde sahip oldukları bilişsel ve duyuşsal olumsuz görüşlerin deney sonunda dikkate değer şekilde değiştiği görülmüştür. Bu bulgular öğretim süreçleri için tercih edilen etkinliklerin, öğrencilerin derse ve çalgıya karşı sahip oldukları olumsuz görüşleri değiştirmede etkili olduğunu göstermiştir.

Tablo 15. Öğrencilerin Etkinliklere Yönelik Görüşlerine Ait Veriler

Kategori Kod Öğrenciler f

Etkinliklere İlişkin Görüş

Etkili bulma Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7,

Ö8, Ö9, Ö10

10

Teknik yönden faydalı olma Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7,

Ö8, Ö9, Ö10

10

Çalgı literatürüne ilişkin bilgilenme Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7,

Ö8, Ö9, Ö10

10

Doğru çalışma tekniği kazandırma Ö1, Ö2, Ö3, Ö5, Ö7, Ö8, Ö9,

Ö10

8

Düzenli çalışma alışkanlığı kazandırma Ö1, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7, Ö8, Ö9,

Ö10

8

Hatalarının/eksiklerinin farkına varma Ö1, Ö2, Ö3, Ö5, Ö8, Ö9, Ö10 7

Özgüvenin artması Ö3, Ö6, Ö7, Ö8, Ö9, Ö10 6

Müzikalite gelişimi Ö1, Ö3, Ö5, Ö6, Ö7, Ö10 6

Tablo 15’te deney sürecinde yapılan etkinliklere dair öğrenci görüşleri yer almaktadır. Tabloya göre öğrencilerin tamamı (f=10) etkinliklerin, öğrenme sürecinde etkili olduğunu, çalgıya ilişkin teknik becerilerin kazandırılmasında ve geliştirilmesinde faydalı olduğunu, çalgı literatürünü tanımayı desteklediğini belirtmiştir. Öğrencilerin büyük çoğunluğu (f=8) etkinliklerin doğru çalışma tekniği ve düzenli çalışma alışkanlığı kazandırdığını ifade etmiştir. 7 öğrenci etkinliklerin, hatalarının ve eksiklerinin farkına varma konusunda katkı sağladığını belirtmiştir. 6 öğrenci etkinlikler sonucunda çalgı çalmaya yönelik özgüveninin arttığını belirtirken yine 6 öğrenci müzikalite yönünden gelişimini desteklediğini vurgulamıştır.

Öğrenci görüşlerinden elde edilen bulgulara dayanarak, aktif öğrenme yaklaşımı çerçevesinde yapılandırılan etkinliklerin çalgı eğitimi sürecinde duyuşsal, bilişsel ve özellikle psikomotor öğrenme alanlarına ilişkin becerilerin kazanımını desteklediği söylenebilir. Bu durum, geleneksel öğretim yöntemleriyle karşılaştırıldığında, yapılandırılan etkinliklerin öğrenciler için öğrenme-öğretme süreçlerine aktif katılım imkanı sunan bir ortam sağlamasına bağlanabilir. Diğer taraftan deneysel süreçte kullanılan akran eğitimi, görsel destekli özdeğerlendirme, işbirlikli öğrenme, beyin fırtınası ve kartopu v.b. tekniklerin öğrencilere sunduğu sosyal paylaşım ve öğreterek öğrenme ortamlarının öğrenci görüşleri üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Etkinlikler yoluyla elde edilen; kendini ifade etme, hatalarını fark etme, yanlışlarını düzeltme ve düzenli çalışma alışkanlığı gibi kazanımların derse ve çalgıya ilişkin

özgüven ve performans algısı üzerinde de olumlu etkisinin olduğu söylenebilir. Etkinliklerin müzikal unsurlar ve ilgili literatür konusunda da öğrencilerin bilinçlenmesine katkı sağladığı düşünülebilir. Görüşlerde etkinliklerin teknik yönden faydalı olduğu vurgulanmıştır. Bu durum ise deneysel süreçte kullanılan öz değerlendirme ve akran öğretimi gibi yöntemlerin öğrencilerin önceden edindikleri çalgı tekniğine ilişkin yanlış kazanımlarını farkederek düzeltmeleri için fikir üretmelerine imkân sağlamasına bağlanabilir.