• Sonuç bulunamadı

6. SONUÇLAR VE ÖNERİLER

6.1. Sonuçlar

6.1.3. Deney ve Kontrol Grubu Çocukların Kendi İçlerinde ÇBSDÖ Alt

Deney grubunda, çocukların ÇBSDÖ tüm alt test alt boyutları ve indeksler son test puanları, ön test puanlarından anlamlı ölçüde yüksek (p<0.01) bulunmuştur. Çocuklara verilen bellek eğitimi programının, tüm bellek süreçleri üzerinde anlamlı ölçüde olumlu etkisi olduğu görülmüştür.

Kontrol grubunda, ÇBSDÖ Nokta Yerleştirme alt testi Öğrenme, Hikâyeler alt testi Ertelenmiş Hatırlama, Yüzler alt testi Anlık Hatırlama alt boyutu, Kelime Çiftleri alt testi Öğrenme ve Öğrenme ve Anlık Hatırlama alt boyutları, Görsel Anlık, Sözel Anlık, Genel Bellek ve Öğrenme indeksleri (p<0.01), Nokta Yerleştirme alt testi Öğrenme ve Anlık Hatırlama, Hikâyeler alt testi Ertelenmiş Tanıma alt boyutları, Sayılar alt testi, Görsel Ertelenmiş, Sözel Ertelenmiş ve Dikkat indeksleri (p<0.05) ön test-son test puanları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Kontrol grubuna bellek eğitim verilmemiş olmasına rağmen son test puanlarının ön test puanlarından yüksek olduğu görülmüştür.

Deney grubunda, erkek çocukların ÇBSDÖ Hikâyeler alt testi Ertelenmiş Tanıma alt boyutu, Kelime Çiftleri alt testi Ertelenmiş Tanıma alt boyutu, Ertelenmiş Tanıma İndeksi; kız çocuklarının ÇBSDÖ Yüzler alt testi Anlık Hatırlama ve Ertelenmiş Hatırlama alt boyutları dışındaki tüm alt test alt boyutları ve indeksler ön test-son test puanları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0.01, p<0.05). Deney grubuna uygulanan bellek eğitimi programının, hem kız hem de erkek çocukların bellek gelişimi üzerinde anlamlı ölçüde etkisi olduğu görülmüştür.

Kontrol grubunda, erkek çocukların ÇBSDÖ Nokta Yerleştirme alt testi Öğrenme, Öğrenme ve Anlık Hatırlama alt boyutları, Hikâyeler alt testi Ertelenmiş

Hatırlama alt boyutu, Yüzler alt testi Anlık Hatırlama alt boyutu, Kelime Çiftleri alt testi Öğrenme, Öğrenme ve Anlık Hatırlama alt boyutları, Sayılar alt testi, Görsel Anlık, Sözel Anlık, Sözel Ertelenmiş, Genel Bellek ve Öğrenme İndeksleri ön test- son test puanları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0.01, p<0.05). Kız çocuklarının ÇBSDÖ Hikâyeler alt testi Anlık Hatırlama alt boyutu, Yüzler alt testi Anlık Hatırlama ve Ertelemiş Hatırlama alt boyutları, Kelime Çiftleri alt testi Öğrenme alt boyutu ve Öğrenme ve Anlık Hatırlama alt boyutu, Sıralamalar alt testi, Görsel Anlık, Sözel Anlık, Genel Bellek, Dikkat ve Öğrenme İndeksleri ön test-son test puanları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0.01, p<0.05). Kontrol grubundaki kız ve erkek çocukların ÇBSDÖ alt test alt boyutları ve indeksler son test puanlarının ön test puanlarından yüksek olduğu görülmüştür.

Deney grubunda, anneleri ilkokul-ortaokul mezunu olan çocukların ÇBSDÖ Hikâyeler alt testi Ertelenmiş Hatırlama alt boyutu dışındaki tüm alt test ve indeksler ön test-son test puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.01). Anneleri lise mezunu olan çocukların ÇBSDÖ Nokta Yerleştirme alt testi Uzun Süreli Erteleme alt boyutu, Yüzler alt testi Anlık Hatırlama ve Ertelenmiş Hatırlama alt boyutları, Kelime Çiftleri alt testi Uzun Süreli Erteleme ve Ertelenmiş Tanıma alt boyutları, Sayılar alt testi, Görsel Ertelenmiş ve Ertelenmiş Tanıma İndeksleri dışında tüm alt testler ve indeksler ön test-son test puanları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Çocukların annelerinin öğrenim durumu ne olursa olsun uygulanan eğitim programının olumlu etkisi olduğu görülmüştür.

Kontrol grubunda, anneleri ilkokul-ortaokul mezunu olan çocukların ÇBSDÖ Nokta Yerleştirme alt testi Öğrenme alt boyutu, Hikâyeler alt testi Ertelenmiş Hatırlama ve Ertelenmiş Tanıma alt boyutları, Yüzler alt testi Hatırlama alt boyutu, Kelime Çiftleri alt testi Öğrenme alt boyutu ve Öğrenme ve Anlık Hatırlama alt boyutu, Sayılar alt testi, Görsel Anlık, Sözel Anlık, Genel Bellek ve Öğrenme İndeksleri ön test-son test puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.01, p<0.05). Anneleri lise mezunu olan çocukların ÇBSDÖ Hikâyeler alt testi Ertelenmiş Tanıma alt boyutu, Yüzler alt testi Anlık Hatırlama alt boyutu, Kelime Çiftleri alt testi Öğrenme alt boyutu ve Öğrenme ve Anlık Hatırlama alt boyutu, Görsel Anlık,

Sözel anlık, Genel Bellek ve Öğrenme İndeksleri ön test-son test puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.01, p<0.05). Aradan geçen on iki haftalık süre sonunda, kontrol grubundaki çocukların annelerinin öğrenim durumu ne olursa olsun bellek gelişiminde bir miktar artış olduğu görülmüştür.

Deney grubunda, babaları ilkokul mezunu olan çocukların ÇBSDÖ Hikâyeler alt testi Ertelenmiş Tanıma alt boyutu, babaları lise ve üstü öğrenim düzeyinde olan çocukların Yüzler alt testi Ertelenmiş Hatırlama alt boyutu dışındaki tüm alt test ve indeksler ön test-son test puanları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p<0.01, p<0.05). Kısaca, deney grubundaki babaların öğrenim durumu ne olursa olsun, uygulanan bellek eğitimi programının çocukların bellek gelişimi üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür.

Kontrol grubunda, babaları ilkokul mezunu olan çocukların ÇBSDÖ Hikâyeler alt testi Anlık Hatırlama alt boyutu, Kelime Çiftleri alt testi Öğrenme alt boyutu ve Öğrenme ve Anlık Hatırlama alt boyutu, Sözel Anlık, Genel Bellek ve Öğrenme İndeksleri ön test-son test puanları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p<0.01, p<0.05). Babaları lise ve üstü öğrenim düzeyindeki çocukların ÇBSDÖ Nokta Yerleştirme alt testi Öğrenme, Öğrenme ve Anlık Hatırlama, Uzun Süreli Erteleme alt boyutları, Hikâyeler alt testi Ertelenmiş Hatırlama alt boyutu, Yüzler alt testi Anlık ve Ertelenmiş Hatırlama alt boyutları, Kelime Çiftleri alt testi Öğrenme, Öğrenme ve Anlık Hatırlama alt boyutları, Görsel Anlık, Görsel Ertelenmiş, Sözel Anlık, Sözel Ertelenmiş, Dikkat ve Öğrenme İndeksleri ön test-son test puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.01, p<0.05). Aradan geçen on iki haftalık süre sonunda, kontrol grubundaki çocukların babalarının öğrenim durumu ne olursa olsun bellek gelişiminde bir miktar artış olduğu görülmüştür.

6.1.4. Deney Grubundaki Çocukların ÇBSDÖ Son Test-Kalıcılık Testi Karşılaştırma Sonuçları

Deney grubundaki çocukların Kelime Çiftleri alt testi Öğrenme, Öğrenme ve Anlık Hatırlama alt boyutları, Sözel Anlık, Genel Bellek ve Öğrenme İndeksleri son test-kalıcılık testi puanları arasındaki farkın anlamlı olduğu bulunmuştur (p<0.01). Ayrıca Hikâyeler alt testi Ertelenmiş Hatırlama alt boyutu, Görsel Anlık ve Sözel Ertelenmiş indeksleri son test-kalıcılık testi puanları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p<0.05).

Deney grubu kalıcılık test puanlarının son test puanlarından daha yüksek olması, aradan geçen süre zarfında deney grubuna uygulanan bellek eğitimi programının etkisinin devam ettiğini göstermektedir.

Araştırmada, deney grubuna bellek eğitimi verilmesinden itibaren geçen süre sonunda çocukların ÇBSDÖ alt test ve indeks puanlarında artış olduğu görülmüştür. Buna göre, verilen eğitimin olumlu etkisinin devam ettiği kalıcılık testinde ortaya çıkmıştır.