• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

2.4. Veri Toplama Yöntemleri

2.4.3. Araştırmada Deney ve Kontrol Grubu İçin Kullanılan Materyaller

2.4.3.3. Deney Grubuna Uygulanan Özel Çalışmalar

Deney grubu için hazırlanan özel çalışmalar, seçilen parçaların genel yapısı ve çoğunlukla da zor pasajların teknik ve müzikal yapılarından faydalanılıp, mevcut egzersiz metotları ve ünlü pedagog-piyanistlerin yazmış oldukları kitaplar referans alınarak araştırmacı tarafından geliştirilmiştir.

Parçalar için hazırlanmış olan özel çalışmalar, gözlem formlarında belirlenen davranışların karşılığında gruplandırılmış ve gereken açıklamalar tablolaştırılmıştır.

Hazırlanan özel çalışma biçimlerini üç grupta toplamak mümkündür:

Birinci grup özel çalışmalar, bu çalışmaların tamamı olmayıp, ilgili sorunun yaşandığı yerlere uygulanması gereken şablonlardır. Parçanın müzikal yapısından

Seviye Parçalar Etütler

1.

A. Gretchaninoff

The Thinsoldiers Marching (Op.98, No.3)

L. Köhler

(Op.157, No.12)

F.Couperin

Le Coucou (The Cuckoo) L. Streabbog (Op.63, No.5)

2.

F.J.Haydn

Andante Grazioso J. B. Duvernoy (Op.276, No.12)

J.S.Bach

Langsames Menuet(Der erste Bach) F. Le Couppey (Op.17, No.11)

3.

L.V.Beethoven

Bagatelle(Op.126, No.5) (Op.45, No.12)S. Heller

J.S.Bach

faydalanılmış ve sonuç olarak pasajda rahatlamayı elde edebilmek için tartımlar ve çalış teknikleri farklılaştırılmıştır. Bu tip özel çalışmaların yanına bir yıldız konulmuştur.

İkinci grup özel çalışmalar, ilgili kısmın müzikal yapısından çok az faydalanmak koşulu ile çoğunlukla teknik yapısı ölçüt alınarak hazırlanmıştır. Bu tip özel çalışmaların yanına iki yıldız konulmuştur.

Üçüncü grup özel çalışmalar, parçadan bütüne prensibi temel alınarak ilgili kısmın teknik yapısından ziyade tamamen müzikal yapısı ölçüt alınarak hazırlanmıştır. Bu tip özel çalışmaların yanına üç yıldız konulmuştur.

Her parça için hazırlanan özel çalışmalar, benzer özellik gösteren davranışlar doğrultusunda verilmiş ve buna ek olarak bu özel çalışmalarla ilgili açıklamalarla birlikte bir tablo içerisinde toparlanıp sunulmuştur.

Tablo-14: 1.Seviye, 1. Parça, A. Gretchaninoff, The Thinsoldiers Marching

Davranış

1. Parçanın yapısına hakim olan 3’lü ve zaman zaman 10’lu paralel gidişleri her iki eli bağımsızlaştırarak zorlanmadan çalabilmesi.

Uygulanan özel çalışma 1. ** Özel çalışma ile ilgili açıklamalar

Bu özel çalışma, öğrencinin deşifre aşamasını hızlandırmak ve rahatlatmak için orta tempoda çalıştırılmıştır. Daha sonra non-legato çalış biçimlerini rahatlatmak ve pratikleştirmek için, daha düşük tempoda bileğin ağırlığını aşağıdan yukarı savurmak koşulu ile çalıştırılmıştır.

Tablo-15: 1.Seviye, 1. Parça, A. Gretchaninoff, The Thinsoldiers Marching

Davranış

1. Sağ el partisyonunun 17., 21., 25. ve 29.ölçülerinin son yarım vuruşundaki 3’lü paraleli bileği kasmadan seslerin birlikteliğini sağlayarak çalabilmesi. 2. Sağ el partisyonunun 17., 21., 25. ve 29.ölçülerinin son yarım vuruşundaki

3’lü paraleli sertleşmeden yumuşak bir tınıda çalabilmesi.

Uygulanan özel çalışmalar 1. ** 2. ** 3. **

Özel çalışmalar ile

ilgili açıklamalar

Bu özel çalışmalardaki amaç, ağır bir tempo içerisinde 3’lü paralellerde ses birlikteliğini sağlamaktır. Bu nedenle 3’lü paralellere denk gelen kısımlarda kol ağırlığı tamamen serbest bıraktırılmış ve tuşenin dibine kadar gömülmesi hedeflenmiştir. 5. parmağın gecikmesinden dolayı yaşanan ses birlikteliği problemini çözümlemek için 5. parmağın gerginleştirilmesi istenmiş ve bilek desteğiyle kol ağırlığı daha çok 5. parmağa doğru yönlendirilmiştir.

Tablo-16: 1. Seviye, 2. Parça, F.Couperin, Le Coucou (The Cuckoo)

Davranış

1. Sağ el partisyonundaki 16’lıkları el pozisyonunu bozmadan çalabilmesi. 2. Sağ el partisyonundaki 16’lıkları akıcı ve rahat bir şekilde çalabilmesi. 3. Sağ elin 7. ve 15. ölçülerindeki noktalı tartımları çaldıktan sonra diğer

ölçüye zamanında, belli bir rahatlık içerisinde geçebilmesi.

Uygulanan özel çalışmalar 1. * 2. * 3. * Özel çalışmalar ile ilgili açıklamalar

1. özel çalışmada, akıcılığı ve rahatlığı elde etmek için 16’lıklar noktalı tartımlara dönüştürülüp çalıştırılmıştır.

2. özel çalışmada, üçlü 16’lık gruplar olabildiğince hızlı alınıp ölçü sonundaki 8’likte durak yaptırılmıştır. Bu duraklar esnasında öğrencinin el pozisyonundan, bir sonraki çalacağı gruba kadar her şeyi düşünüp kendisini kontrol etmesi istenmiştir.

3. özel çalışmada, parmak hakimiyeti ve bağımsızlığını artırmak için sağ el partisyonun orijinal hali içerisinde her bir notaya sırası ile vurgu verdirilerek çalıştırılmıştır.

Tablo-17: 1. Seviye, 2. Parça, F.Couperin, Le Coucou (The Cuckoo) Davranış

1. Sol elin 7.,8.. ve 15. ölçülerindeki tutan sesleri doğru süreler ile çalabilmesi. 2. Sol elin 7.,8.. ve 15. ölçülerindeki tutan sesleri el pozisyonunu bozmadan ve

Uygulanan özel çalışmalar 1. *** 2. *** 3. * Özel çalışmalar ile ilgili açıklamalar

Parçanın 7. ve 8. ölçüleri üzerinden örneklendirilen 1. ve 2. özel çalışma, tutan sesleri çalmada tipik bir sorun olan “tutan sesleri yanlış sürelerde çalma” problemini çözümlemek için yazılmıştır. Sol el 2 partisyona ayrılmış ve öğrencinin bu 2 hattı ayrıntılı bir şekilde tanıması sağlanmıştır.

3. özel çalışma, basılı kalması gereken parmağın diğer parmakların manevra kabiliyetini olumsuz yönde etkilememesi için öğrencilere uygulanmıştır. Bu özel çalışma yaptırılırken bilek esnekliğini elde ettirebilmek için her 8’likte bilek aşağı- yukarı şeklinde esnetilmiştir.

Tablo-18: 1. Seviye, 2. Parça, F.Couperin, Le Coucou (The Cuckoo)

Davranış Sol elin 7. ve 8. ölçülerindeki 2-1 inici parmak geçişini zorlanmadan ve ön hazırlığını zamanında yaparak çalabilmesi.

Uygulanan özel çalışmalar

1. **

Özel çalışmalar

ile ilgili açıklamalar

1. özel çalışma 7. ve 8. ölçünün sol el partisyonundaki “do”dan “si”ye yapılan alt geçişi pratikleştirmek için öğrencilere ağır, orta ve hızlı tempolarda çalıştırılmıştır. Parmak geçişlerindeki çevikliği gerçek anlamda engelleyen faktör alt hatta tutan “fa” sesidir. 2. özel çalışmada ise bundan doğan problemi çözümlemek hedeflenmiş ve yine farklı tempolarda çalıştırılmıştır.

Tablo-19: 1. Seviye, 2. Parça, F.Couperin, Le Coucou (The Cuckoo)

Davranış

1. Sol el partisyonun hemen hemen her ölçüsünün sonundaki 16’lık çift seslerden sonra diğer ölçü başındaki 8’lik çift sesleri telaşsızca çalabilmesi. 2. Sol el partisyonun hemen hemen her ölçüsünün sonundaki 16’lık çift

seslerden sonra diğer ölçü başındaki 8’lik çift sesleri el pozisyonunu bozmadan ve bileği tutulu bırakmadan çalabilmesi.

Uygulanan özel çalışmalar 1. * 2. * Özel çalışmalar ile ilgili açıklamalar

1. özel çalışma, sol elin hemen hemen her ölçüsünün sonundaki 16’lıktan diğer ölçünün başındaki 8’liğe geçişte zamanlama ve çeviklik açısından yaşanan problemleri çözmek açısından öğrencilere çalıştırılmıştır.

2. özel çalışma ise sağ eli de hesaba katarak bu geçişleri hem zihinde hem de uygulamada pratikleştirmede ve çevikleştirmede kullanılmıştır. Dikkatin rahatlıkla sol ele verilebilmesi için sağ el partisyonu oldukça sadeleştirilmiştir.

Davranış

1. Sağ elin 1.,2.,4.,5.,13.,14.,17.,18.,20.,21. ve 22. ölçülerindeki 3’lü, 6. ölçüsündeki 6’lı legato gidişleri parmakları eşit zamanda tuşeye indirerek çalabilmesi.

2. Sağ elin 1.,2.,4.,5.,13.,14.,17.,18.,20.,21. ve 22. ölçülerindeki 3’lü, 6. ölçüsündeki 6’lı legato gidişleri bileği tutulu bırakmadan yuvarlak bir tınıda çalabilmesi.

3. Sol elin 9.,10.,13.,14. ve 22. ölçülerindeki 3’lü legato gidişleri parmakları eşit zamanda tuşeye indirerek çalabilmesi.

4. Sol elin 9.,10.,13.,14. ve 22. ölçülerindeki 3’lü legato gidişleri bileği tutulu bırakmadan yuvarlak bir tınıda çalabilmesi.

Uygulanan özel çalışmalar 1. *** 2. *** 3. * 4. **

Özel çalışmalar

ile ilgili açıklamalar

1. özel çalışmada verilen şablondaki gibi işe legatoyu sağlayacak olan sesleri çalıştırmakla başlanmıştır. Parçadaki 3’lü paralellere bakıldığında bazen alt(1.,5. ve 17. ölçüler), bazen üst(14. ölçü), bazen de her iki hattın(2.,4.,13.,18.,20.,21. ve 22. ölçüler) aynı anda legatoyu sağladığı görülür. Tüm bunları anlatmak ve uygulatmak için:

2. özel çalışma da olduğu gibi 3’lü paralellerin ikinci hattı da çalıştırılmıştır. Böylelikle legatoyu sağlayan hat tespit edilmiş, diğer hat yapısı gereği serbest çaldırılmıştır. 2. hatta legatoyu sağlamakta ısrarcı davranılırsa 3 numaralı parmağın altından 4 numarayı geçirme zorunluluğu doğacaktır, bu da 3’lü paralellerin yapısına aykırıdır.

3. özel çalışmada her iki hat farklı çalış teknikleri ve sürelerle çaldırılmış ve öğrencinin legato gitmesi gereken hatta dikkatini daha fazla artırması sağlanmıştır. Her iki hattı da legato çalmak mümkünse ikisine de aynı özen gösterilmiştir.

4. özel çalışma ise tüm bu çalışmaların pekiştirilmesi ve pratikleştirilmesi için uygulatılmıştır.

Bu özel çalışmalar sağ el partisyonunda 6’lı paralellerin olduğu ölçülere ve sol el partisyonunda 3’lü ve 6’lı paralellerin olduğu yerlerde o ölçülerin yapısı doğrultusunda tekrar oluşturulup uygulatılmıştır.

Tablo-21: 2. Seviye, 1. Parça, F.J.Haydn, Andante Grazioso

Davranış Sağ elin 1.,5. ve 17. ölçülerindeki inici 3-1,4-2 ve 17. ölçüsündeki çıkıcı 4-2,3-1 parmak geçişlerinin hazırlığını zamanında yapabilmesi.

Uygulanan özel çalışmalar 1. ** 2. ** 3. **

Özel çalışmalar

ile ilgili açıklamalar

1. özel çalışmadaki parmak geçişleri, parçanın 1.,5. ve 17. ölçülerdeki inici 3-1,4-2 ve 17. ölçüdeki çıkıcı 4-2,3-1 parmak geçişlerindeki ses birlikteliği, yumuşaklığı, 3-1,4-2 inici veya çıkıcı yürüyüşlerde elin yarım daire pozisyonunda atak yapması ve parmak geçişlerinden önce parmakların hazırlanması önemsenerek çalıştırılmıştır.

2. özel çalışma ise öğrencinin enerjisini ve dikkatini tamamen mevcut parmak geçişlerine vermesi için çalıştırılmıştır. Mevcut parmak geçişlerinin 3’lü paralellerde kullanılan geçişler olduğunu akıldan çıkarılmadan parmaklar birbirlerinin altından legato çalmak kaygısıyla geçirilmemiştir.

3. özel çalışmada amaç parmak geçişlerinin ön hazırlığını zamanında yaptırmak ve bu geçişlerde çeviklik elde etmektir. Bu özel çalışma, bileği ve avuç içini çevirmeden dizinin gittiği yöne doğru(çıkıcıysa sağa, iniciyse sola) yarım daire oluşturularak çaldırılmış, alınan ilk stakatodan hemen sonra parmak geçişi için hazırlığın zamanında yapılması önemsenmiştir.

Tablo-22: 2. Seviye, 1. Parça, F.J.Haydn, Andante Grazioso

Davranış Sağ elin 6. ölçüsünün bir kısmı ve 7. ölçüsündeki legato akorları legato duyuşu iyi bir şekilde hissettirerek parmakları kasmadan yumuşak bir bilekle çalabilmesi.

Uygulanan özel çalışmalar 1. *** 2. *** Özel çalışmalar ile ilgili açıklamalar

1. özel çalışmada, parçanın 6. ölçüsünün bir kısmı ve 7. ölçüsündeki legato akorların sesleri aşama aşama eklenerek parçadan bütüne doğru gidilmiştir.

2. özel çalışmada, öğrencinin parmak çevikliğini ve hızlı düşünebilme becerisini geliştirmek için legato akorlar farklı tartımlarda çaldırılmıştır. Bu akorlarda legato duyuşu sağlayacak olan 4. ve 5. parmaktır. Parmak numaraları dizilimi nedeniyle diğer parmakların legato çalımı mümkün olmayacağı için ısrarcı olunmamıştır. Fakat 4. ve 5. parmakların legato çaldırılması önemsenmiştir.

Tablo-23: 2. Seviye, 1. Parça, F.J.Haydn, Andante Grazioso

Davranış

1. Sol elin 1.,5.,6.,7.,17. ve 18. ölçülerinin ezgisel yapısındaki arızalı seslerden dolayı ortaya çıkan zor pozisyonun çalımında bileği gerektiği şekilde kullanıp parmakları kasmadan çalabilmesi.

2. Sol elin 1.,5.,6.,7.,17. ve 18. ölçülerinin ezgisel yapısındaki arızalı seslerden dolayı ortaya çıkan zor pozisyonu akıcı bir çalışla, zorlanmadan çalabilmesi.

Uygulanan özel çalışmalar 1. *** Özel çalışmalar ile ilgili açıklamalar

Bu özel çalışma 5.,6. ve 7. ölçüler üzerinden örneklendirilmiş olup, parçadan bütüne ulaşmak hedeflenmiştir. Bunun için ilk önce başlangıç notası çaldırılmış sonra bir nota daha ilave ettirilmiştir. Her ilave edilen notadan sonra gelinen yerin tersi çaldırılmıştır. Bu çalışmaya ezginin bütününe ulaşılana dek devam edilmiş, bir aşama iyice oturtulmadan diğerine geçilmemiştir. Özel çalışmanın son hali farklı tempolarda çaldırılmıştır.

Tablo-24: 2. Seviye, 1. Parça, F.J.Haydn, Andante Grazioso

Davranış

1. Sağ ve sol elin 3.,10.,11.,16.,19.,22. ve 23. ölçülerindeki polifonik yapıyı her partisyonun rengini vererek çalabilmesi.

2. Sağ ve sol elin 3.,10.,11.,16.,19.,22. ve 23. ölçülerindeki polifonik yapıyı parmakları ve bileği kasmadan çalabilmesi.

Uygulanan özel çalışmalar

3. *** 4. *** 5. *** Özel çalışmalar ile ilgili açıklamalar

1. ve 2. özel çalışmalarda, problem yaşanması muhtemel ölçü 4 hatta ayrılıp her hat ayrı ayrı çalıştırılmıştır. Bu şekilde her bir partisyonun yapısının öğrenciye özümsetilmesi sağlanmıştır.

3., 4. ve 5. özel çalışmalarda, önceden kavratılan bu hatlar sırasıyla birleştirilip, bütüne ulaşılmıştır. Partiler arası bağımsız çalışı ve gereken rengi elde etmek için, 1. partisyondan başlamak üzere her partisyon sırası ile f nüansı içerisinde çaldırılırken aynı anda diğer partisyonlar p nüansı içerisinde çaldırılmıştır. Bu çalışmalarda bilek yumuşaklığı ve kol ağırlığının kontrollü bir biçimde kullanılması önemsenmiştir.

Tablo-25: 2. Seviye, 1. Parça, F.J.Haydn, Andante Grazioso

Davranış Parçanın temel sorunu olan renk elde etme ve sesler arasındaki senkronizasyonu sağlayabilmek için kol ağırlığını kullanabilmesi.

Uygulanan özel çalışmalar

Piyanoda renk elde etmek için nüans ve çalınan notalar her ne olursa olsun, tuşların sonuna kadar basılı olması çok önemlidir. Tuşların sonuna kadar basılı olması ve seslerin eşit zamanlı bir şekilde çalınması için uygulanan çalışma biçimi, parçanın orijinal hali ve tamamı üzerinde yaptırılmıştır. Sesler, mf-f arası bir nüans içerisinde ön kolu ve bileği aşağı doğru savurarak diğer bir deyişle kol ağırlığının vermiş olduğu enerjiyle yetinip ekstra bir baskı uygulamadan yaylanarak aldırılmış, sonra hemen çalış pozisyonuna döndürülmüştür. Bu çalışma, bilekteki kasılmaları engellemek, kol ağırlığını tuşlara doğru bir şekilde ve her parmağa eşit olmak kaydıyla aktarımını kolaylaştırmak ve dolayısıyla 3’lü ve 6’lı paralellerdeki ses birlikteliği sağlamak adına yaptırılmıştır. Hedefe ulaşılır ulaşılmaz bu hareketin alışkanlığa dönüşmemesi için bu çalışma daha fazla sürdürülmemiştir. Öğretmen denetiminin dışında çalışılmaması istenmiştir.

Tablo-26: 2. Seviye, 2. Parça, J.S.Bach, Langsames Menuet(Der Erste Bach)

Davranış Parçanın polifonik yapıda olması nedeniyle deşifre aşamasında tüm partileri ayrı ayrı çözümleyip, yorumlayabilmesi.

Uygulanan özel çalışmalar

Barok Dönem’e ait olan bu parçaya yatay çok seslilik hakimdir. Dikey olarak seslendirilmiş eserlere nispeten deşifre aşaması daha zor olup daha fazla dikkat isteyecektir. Bu nedenle işe ilk önce sağ ve sol elin birbirlerinden bağımsızlaştırılmasına yönelik çalışmalarla başlanmıştır.

İlk olarak sağ ve sol eldeki ezgiler artikülasyon işaretlerine sadık kalarak ayrı ayrı çaldırılıp, özümsetilmiştir.

İkinci aşamada sağ el partisyonu çaldırılırken sol el partisyonunun aynı anda solfeji yaptırılmış daha sonra ise bunun tam tersi yaptırılmıştır. Tüm bu genel çalışmaların amacı, yatay çok seslilikte en ihtiyaç duyulan şeyin yani bağımsız düşünmenin ve çalabilmenin bir ön hazırlığı olmasıdır.

Tablo-27: 2. Seviye, 2. Parça, J.S.Bach, Langsames Menuet(Der Erste Bach)

Davranış

1. Sağ elin 2.,4. ve 24. ölçülerindeki 3 ya da 2 sesli legato çalışlarda duyuşu iyi bir şekilde hissettirerek parmakları kasmadan yumuşak bir bilekle çalabilmesi.

2. Sağ elin 2.,4. ve 24. ölçülerindeki legato 3 ya da 2 sesli legato gidişleri yumuşak bir tınıda ezgiyi taşıyan üst sesleri ortaya çıkararak çalabilmesi.

Uygulanan özel çalışmalar 1. *** 2. ** 3. *

4. ** Özel çalışmalar ile ilgili açıklamalar

Parçadan bütüne prensibine göre hazırlanan 1. özel çalışma 2.,4. ve 24. ölçülerindeki legato akor bağlanışları çözümlemek ve pratikleştirmek için uygulatılmıştır.

2. özel çalışma, çok sesli legato çalışı pratikleştirmek için uygulatılmış, legato sesler üst hatta olduğu için bu kısımlarda legato çalış elde edilene kadar çalıştırılmıştır. 3. özel çalışma, ezgiyi ön plana çıkarmak için, ezgiyi oluşturan üst hattaki her bir notanın önüne aynısından bir çarpma koydurularak f nüansında çalıştırılmıştır.

4. özel çalışma da aynı amaç için oluşturulmuş, farklı olarak her hat sırası ile ortaya çıkartılmıştır.

Tablo-28: 2. Seviye, 2. Parça, J.S.Bach, Langsames Menuet(Der Erste Bach)

Davranış Sağ elin 24. ölçüsünde aynı notalar üzerinde legato bağını korumak için yapılan parmak değişikliğini bileği tutulu bırakmadan, parmakları kasmadan çalabilmesi.

Uygulanan özel çalışmalar 1. ** 2. ** 3. **

Özel çalışmalar

ile ilgili açıklamalar

1. özel çalışma, 24. ölçüde aynı nota üzerinde farklı parmak kullanımlarını pekiştirmek üzerine çalıştırılmıştır.

2. özel çalışmada, her bir vuruşta parmak numarası değişikliği tuşlar yerinden kalkmadan ağır bir tempoda yaptırılmış, bu tempoda pratikleştirilen özel çalışma kademe kademe aşırıya kaçmamak şartıyla hızlandırılmıştır.

3. özel çalışma, aynı nota üzerinde farklı parmak kullanımlarını daha detaylı çalıştırmak için uygulatılmıştır.

Tablo-29: 2. Seviye, 2. Parça, J.S.Bach, Langsames Menuet(Der Erste Bach)

Davranış

1. Sol elde soluksuz bir biçimde devam eden ezgi gidişlerini bileği ve parmakları kasmadan parçada istenilen çalış tekniği ile çalabilmesi.

2. Sol elde soluksuz bir biçimde devam eden ezgi gidişlerini yumuşak bir tınıda çalabilmesi.

3. Sol elde soluksuz bir biçimde devam eden ezgi gidişlerini teknik davranışlar ve artikülasyon düşünmeksizin müzikal bir biçimde çalabilmesi.

Uygulanan özel çalışmalar 1. * 2. * 3. * Özel çalışmalar ile ilgili açıklamalar

1. özel çalışmada, sol el partisyonunun 8’lik notaları 2’şerli gruplara ayrılıp, aynı grup bir kez daha çaldırılmıştır. Daha sonraki aşamada bu özel çalışma olabildiğince hızlı çaldırılmış daha sonra aynı prensip tartımlar değiştirilerek uygulatılmıştır.

2 özel çalışmada, bir sonraki basılacak notayı ya da notaları hızlı düşünmek ve parmak seriliğini artırmak için ilk iki sekizlik olabildiğince hızlı çaldırılıp 3. sekizlikte isteğe bağlı uzunlukta fakat yapılacak tüm duraklar birbirlerine eşit sürelerde olmak kaydıyla bir durak yaptırılmıştır.

3. özel çalışmada, bu gruplar bir katı artırılarak dört sekizliğe çıkarılmış, ilk dört sekizlik olabildiğince hızlı çaldırılıp beşinci sekizlikte durak yaptırılmıştır. Bu grup oluşturma çalışmalarına hedeflenen akıcılık elde edilene kadar devam edilmiştir.

Tablo-30: 2. Seviye, 2. Parça, J.S.Bach, Langsames Menuet(Der Erste Bach)

Davranış 1. Eseri, genel anlamda kol ve vücut ağırlığını tam anlamı ile kullanarak Barok müziğin gerektirdiği yumuşak ve dolgun bir tınıda çalabilmesi.

2. Eserdeki polifonik katmanları olması gerektiği renkte duyurabilmesi.

Uygulanan özel çalışmalar

Polifonik çalışta önemli olan şey her bir partisyonu kendine has tını rengiyle ortaya koyabilmektir. Bu nedenle renk elde etmek üzerine çalışma yapmak oldukça önemlidir. Bunun için ilk aşama kolların ve omuzların esnekliği ve rahatlığı sağlandıktan sonra, kol ağırlığını tam olarak tuşeye aktarabilmedir. Parça iyice çalıştırıldıktan sonra, vücut ağırlığını daha iyi hissettirebilmek için gereği kadar ayakta çaldırılmıştır. Ayakta çalma işlemi bittikten sonra öğrencinin, vücut ağırlığının yoğunluğunu oldukça belirgin bir şekilde hissedebilmesi için tabureye oturtulup parçayı tekrar çalması istenmiştir. Bu aşama tamamlandıktan sonra, polifonik eserlerin en temel gereksinimi olan parmakların renk, nüans ve teknik olarak bağımsızlığını iyice belirginleştirmek adına parçanın ilk 4 ölçüsünde sağ el ön planda çaldırılmış daha sonraki 4 ölçüsünde ise sol el ön planda çaldırılmıştır. Bu sirkülasyona parça bitene kadar devam edilmiştir. Bu çalışma tamamlandıktan sonra ölçü sayısı 2’ye düşürülerek çalışmanın 2.aşamasına geçilmiştir. En son aşamada ise ölçü sayısı 1’e düşürülerek çalışma tamamlatılmıştır.

Tablo-31: 3. Seviye, 1. Parça, Ludwig Van Beethoven, Bagatelle

Davranış

1. Sağ elin 18. ölçüsünden 26. ölçüsünün bitimine ve aynı şekilde 34. ölçüsünden 42. ölçüsünün bitimine kadar 3’lü legato gidişleri parmakları eşit zamanda tuşeye indirerek çalabilmesi.

2. Sağ elin 18. ölçüsünden 26. ölçüsünün bitimine ve aynı şekilde 34. ölçüsünden 42. ölçüsünün bitimine kadar 3’lü legato gidişleri bileği tutulu bırakmadan yuvarlak bir tınıda çalabilmesi

3. Sağ elin 33. ve 49. ölçülerindeki 6’lı legato gidişleri parmakları eşit zamanda tuşeye indirerek çalabilmesi.

4. Sağ elin 33. ve 49. ölçülerindeki 6’lı legato gidişleri bileği tutulu bırakmadan yuvarlak bir tınıda çalabilmesi.

5. Sağ elin 18. ve 34. ölçülerindeki 3-1,4-2 inici parmak geçişlerini bileği ve avuç içini çok savurmadan hafif bir yarım daire çizerek çalabilmesi

6. Sağ elin 22. ölçüsünden 23. ölçüsüne geçişteki 3-1, 4-2 inici parmak geçişlerini bileği ve avuç içini çok savurmadan hafif bir yarım daire çizerek çalabilmesi.

7. Sağ elin 38. ölçüsünden 39. ölçüsüne geçişteki 3-1, 4-2 inici parmak geçişlerini bileği ve avuç içini çok savurmadan hafif bir yarım daire çizerek çalabilmesi.

8. Sağ elin 24. ve 40. ölçülerindeki 4-2, 3-1 çıkıcı parmak geçişlerini bileği ve avuç içini çok savurmadan hafif bir yarım daire çizerek çalabilmesi.

9. Sol elin 1. ölçüsünden 6. ölçüsünün bitimine, 9. ölçüsünden 11. ölçüsünün bitimine ve 52. ölçüsünden 57. ölçüsünün bitimine kadar süren 3’lü legato gidişleri parmakları eşit zamanda tuşeye indirerek çalabilmesi.

10. Sol elin 1. ölçüsünden 6. ölçüsünün bitimine, 9. ölçüsünden 11. ölçüsünün bitimine ve 52. ölçüsünden 57. ölçüsünün bitimine kadar süren 3’lü legato gidişleri bileği tutulu bırakmadan yuvarlak bir tınıda çalabilmesi.

Uygulanan özel çalışmalar 1. ** 2. ** 3. ** Özel çalışmalar ile ilgili açıklamalar

Bu düzeydeki öğrencilerle 3’lü ve 6’lı paralel legatolarda seslerin birlikteliği açısından temel anlamda çok fazla sorun yaşanmamıştır. Mevcut yerlerde yaşanan

Benzer Belgeler