• Sonuç bulunamadı

Denetim Görüşleri

Belgede Adi konkordato başvurusu (sayfa 106-110)

3.3. Dilekçeye Eklenecek Belgeler

3.3.2. Borçlunun Malvarlığının Durumunu Gösterir Belgeler

3.3.2.12. Makul Güvence Veren Denetim Raporu

3.3.2.12.7. Denetim Görüşleri

Denetçi, yapmış olduğu denetimin sonucunda görüşünü yazılı olarak açıklar. Bu, yazı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun belirlediği esaslar çerçevesinde, denetimin konusu, türü, niteliği ve kapsamı yanında denetçinin değerlendirmelerini de içerir. Denetçi yaptığı denetim sonucunda; olumlu görüş, sınırlandırılmış olumlu görüş, olumsuz görüş ve görüş vermekten kaçınma şeklinde dört çeşit görüş bildirebilir. Denetçi bunların dışında farklı içerikte bir görüş yazısı veremez288.

Denetçi, yaptığı denetim sonucunda varmış olduğu görüşü denetim raporunda açıklar. Ancak Türk Ticaret Kanunu, denetim raporunun değil, görüş yazısının

286 Toroslu, s.272-273. 287 Toroslu, s.273. 288 Toroslu, s. 227.

kamuyla paylaşılmasını uygun görmüştür. Görüş yazıları esasen özet raporlardır. Bu itibarla denetçi denetimin sonucunu görüş yazısında açıklar. Görüş yazısı, denetimin konusunu, türünü, niteliğini ve kapsamını içermenim yanı sıra denetçinin yapmış olduğu değerlendirmelerini de içerir289. Ayrıca, “Görüş yazısında, yönetim kurulunun

finansal tablolara ilişkin konular bakımında sorumluluğunu gerektirecek bir sebebin mevcut olmadığına, varsa buna işaret edilir. Görüş, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun belirlediği şekilde ve herkesin anlayabileceği bir dille yazılır” (TTK m. 403, II).

3.3.2.12.7.1. Olumlu Görüş:

Türk Ticaret Kanunu'nun 403' üncü maddesinin birinci fıkrasına göre, “Denetçi, denetimin sonucunu görüş yazısında açıklar. Bu yazı, Kamu Gözetimi,

Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun belirlediği esaslar çerçevesinde, denetimin konusu, türü, niteliği ve kapsamı yanında denetçinin değerlendirmelerini de içerir. Denetçi, olumlu görüş verdiği takdirde yazısında, öncelikle 398 inci madde ve Türkiye Denetim Standartları uyarınca yapılan denetimde, Türkiye Muhasebe Standartları ve diğer gereklilikler bakımından herhangi bir aykırılığa rastlanmadığını; denetim sırasında elde edilen bilgilerine göre, şirketin veya topluluğun finansal tablolarının doğru olduğunu, malvarlığı ile finansal duruma ve kârlılığa ilişkin resmin gerçeğe uygun bulunduğunu ve tabloların bunu dürüst bir şekilde yansıttığını belirtir” denilmektedir.

Olumlu görüş yazısı, işletmelerin mali tabloları ile yıllık faaliyet raporunun Türkiye Muhasebe Standartlarına, kanuna ve esas sözleşmedeki finansal raporlamaya ilişkin hükümlere uygunluğunun yeterli delili toplayan denetçi tarafından açıklanması ve doğrulanması üzerine, tabloların sonuçlarına ilişkin genel kurulun karar alabileceği anlamına gelir ve bu nedenle konkordato projesi için hem esas olur, hem de dayanak oluşturur290.Konkordato ön projesinin gerçekleştirilebilme ihtimali olumlu görüş yazısı ile mümkündür.

289 Arslan, Erdoğan, “Yeni Türk Ticaret Kanunu’na Göre Denetçinin Niteliği”, Mali Çözüm Dergisi, Sayı: 104, Mart-Nisan 2011, s. 73 -108, s. 83.

3.3.2.12.7.2.Sınırlandırılmış Olumlu Görüş:

Denetçinin denetim sonucunda, “Çekinceleri varsa denetçi, olumlu görüş

yazısını sınırlandırabilir. Sınırlandırılmış olumlu görüş, finansal tabloların şirketin yetkili kurumlarınca düzeltilebilecek aykırılıklar içerdiği ve bu aykırılıkların tablolarda açıklanmış sonuca etkilerinin kapsamlı ve büyük olmadığı durumlarda verilir. Sınırlamanın konusu, kapsamı ve düzeltmenin nasıl yapılabileceği sınırlandırılmış olumlu görüş yazısında açıkça gösterilir” (TTK m. 403, III).

Sınırlı görüş yazısı, denetçinin somut olaylara göre bir değerlendirme yapmasını gerektirir. Bu yazı çekinceli veya olumsuz görüş yazısı olarak değerlendirilmemelidir. Düzenlemede çekinceli görüş yazısına dair herhangi bir ibare bulunmamaktadır. Sınırlı olumlu görüş yazısında yer alan “sınır”, denetçinin kendisini sorumluluktan korumak için duyduğu çekinceleri değil, sonuçlara ne ölçüde ve ne kadar dayanak oluşturulabileceğinin gösterilmesidir291.

“Türkiye Denetim Standartları Tebliği (Bağımsız Denetçi Raporunda Olumlu

Görüş Dışında Bir Görüş Verilmesi (BDS-705) Hakkında Tebliğin)'ne göre, denetçi aşağıdaki durumların varlığında sınırlı olumlu görüş verir:

a) Yeterli ve uygun denetim kanıtı elde etmiş olan denetçi, yanlışlıkların tek başına veya toplu olarak önemli olduğu, ancak finansal tablolarda yaygın olmadığı sonucuna varırsa veya,

b) Görüşüne dayanak teşkil edebilecek yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edememekle birlikte, -varsa- tespit edilmemiş yanlışlıkların finansal tablolar üzerindeki muhtemel etkilerinin önemli olabileceği, ancak yaygın olmayabileceği sonucuna varırsa”.

Sınırlı olumlu görüş yazısı, esasında olumlu bir yazıdır. Bu yazı denetçinin vardığı sonucun esas itibariyle, olumlu olduğunu ifade eder. Türkiye Muhasebe Standartları gereği gibi uygulanmışsa da, yalnızca sonucu değiştirmeyen veya etkilemeyen aykırılıklar mevcutsa; temel hatalar, aldatmalar, hileler, aykırılıklar, peçelemeler, gizlemeler, başka türlü göstermeler mevcut değilse; envanterle oynanmamışsa; ihmal edilebilen tahsil/tahakkuk ilkesi benzeri uygulamalardan, iskontolardan, değer düzeltmelerinden hatta aktifleştirmelerden doğuyorsa, sınırlı

olumlu görüş verilebilir. Sınırlı olumlu görüşte bulunulması durumunda konkordato talebinde bulunulamaz. Bu halde konkordato projesinin revize edilip yeniden denetime sunulması mümkündür. Bu halde konkordato projesinin revize edilip yeniden denetime sunulması mümkündür. Revize edilmiş proje hakkında olumlu görüş alınırsa borçlu konkordato talebinde bulunabilir.

3.3.2.12.7.3.Olumsuz Görüş

“Denetçinin denetim sonucunda çekinceleri olmuşsa denetçi, olumsuz görüş

verebilir” (TTK m. 403, III). “Olumsuz görüş yazılan hallerde yönetim kurulu, görüş yazısının kendisine teslimi tarihinden itibaren dört iş günü içinde, genel kurulu toplantıya çağırır ve genel kurul yeni bir yönetim kurulu seçer. Esas sözleşmede aksi öngörülmemişse, eski yönetim kurulu üyeleri yeniden seçilebilir. Yeni yönetim kurulu altı ay içinde, kanuna, esas sözleşmeye ve standartlara uygun finansal tablolar hazırlatır ve bunları denetleme raporu ile birlikte genel kurula sunar” (TTK m. 403,

V).

Olumsuz görüş yazısı, yöneticilerin sorumluluğuna dayanak oluşturan bir belge olarak kabul edilebilir. Denetçinin olumsuz görüş yazısı bildirmesi durumunda, finansal tabloların sonuçlarına dayanılarak karar alınamaz. Çünkü, denetlenen yılsonu finansal tablolarının, faaliyet döneminin neticelerini belirlemediği, belirlemeye uygun olmadığı anlaşılmıştır. Açıklanan sonuçlar, diğer bir ifadeyle, kar veya zarar gerçek olmadığı için; gerçek sonucu yansıtmamaktadır292.

Olumsuz görüşte bulunulması durumunda konkordato talebinde bulunulamaz. Bu halde konkordato projesinin revize edilip yeniden denetime sunulması mümkündür. Bu halde konkordato projesinin revize edilip yeniden denetime sunulması mümkündür. Revize edilmiş proje hakkında olumlu görüş alınırsa borçlu konkordato talebinde bulunabilir.

3.3.2.12.7.4.Görüş Vermekten Kaçınma

Şirket defterlerinde, denetlemenin TTK hükümlerine uygun bir şekilde yapılmasına ve sonuçlara ulaşılmasına olanak vermeyen ölçüde belirsizliklerin bulunması veya şirket tarafından denetlenecek hususlarda önemli kısıtlamaların

yapılması halinde denetçi, bunları ispatlayabilecek delillere sahip olmasa bile, gerekçelerini açıklayarak görüş vermekten kaçınabilir. Görüş vermekten kaçınılmış ise konkordato talebinde bulunamayacaktır.

Belgede Adi konkordato başvurusu (sayfa 106-110)