• Sonuç bulunamadı

Deneklerin ölçümler yapılmadan önce ısınmaları sağlanmıştır. Yapılacak ölçümden önce deneklere ölçümlerin nasıl yapılacağı hakkında bilgi verilmiştir.

2.3.1. Boy Uzunluğu ve Vücut Ağırlığı Ölçümü

Araştırmaya katılan deneklerin boy uzunlukları, 0,01 cm duyarlılıkta olan boy skalası ile ölçülmüştür. Boy uzunlukları; anatomik duruşta, çıplak ayakla, ayaklar yere düz basılı, topuklar birleşik, nefesini tutulmuş, baş frontal düzlemde, baş üstü tablası verteks noktasına değecek şekilde pozisyon aldıktan sonra ölçülmüştür. Elde edilen değer cm cinsinden kaydedilmiştir. Vücut ağırlığı ölçümünde Sinbo marka 0,1 kg hassasiyetli elektronik baskül kullanılmıştır. Denekler üzerinde ağırlık yapmayacak giysi ile çıplak ayakla tartının üzerine çıkmışlar ve test değeri kg cinsinden kaydedilmiştir.

2.3.2. Esneklik Ölçümü

Esneklik ölçümü için Otur–Uzan Testi kullanılmıştır. Test için kullanılan araç (test sehpası); 35 cm uzunluğunda, 45 cm genişliğinde ve 32 cm yüksekliğindedir. Denekler çıplak ayak tabanlarını otur–uzan sehpasının kendilerine bakan yüzüne yerleştirerek, elleriyle sehpanın üzerine doğru, dizlerini bükmeden uzanabildiği kadar uzanmışlar ve iki saniye sabit olarak beklemişlerdir. Uzanılabilen mesafe cm olarak kaydedilmiştir ve test 3 defa tekrar edilerek ve en iyi sonuç esneklik değeri olarak kabul edilmiştir (Mackenzie 2005, Kamar 2008).

2.3.3. Sürat Ölçümü

Sürat ölçümü için, 20 m sürat koşu testi kullanılmıştır. Denekler aşina oldukları antrenman sahasında, 20 m olarak belirlenen zemin 50 cm gerisinden çıkış noktasında ayakta bekleyerek ve düdük işaret ile birlikte koşmuşlardır. İkişer hak verilmiş olup deneme arasında 5 dk dinleme verilmiştir. En iyi derece saniye cinsinden kaydedilmiştir (Arin ve ark 2012).

2.3.4. Anaerobik Güç Ölçümü

Anaerobik gücü bulmak için dikey sıçrama testi kullanılmıştır. Dikey Sıçrama Testi; duvara asılı platform önünde sporcu çift ayakla mümkün olduğu kadar en yükseğe sıçramaya çalışmıştır. Test öncesinde sporcunun test yapılacak platformun önünde normal kol uzunluğu belirlenmiştir. Sporcunun test sonucunda sıçrama mesafesi ile kol uzunluğu arasındaki fark bulunarak, dikey sıçrama mesafesi cm cinsinden kaydedilmiştir. Ölçümlerin değerlendirilmesi, Lewis Metrik Ölçüm Formülü ile yapılmıştır (Kamar 2008).

P=Anaerobik güç Dn=Dikey sıçrama mesafesi(m) P=(√4.9 x(Ağırlık)x √Dn)

2.3.5. Aerobik Güç Ölçümü

Deneklerin Aerobik gücünü ölçmek için 20 m mekik koşu testi kullanılmıştır. 20 m mekik koşu testi: Teste başlamadan önce deneklere bilgi verilmiş olup yüksek verim alabilmek için motive olmaları sağlanmıştır.Test için 20 m uzunluğunda pist, kulvar dönüş çizgileri için yapışkan şerit ve huni, teyp, protokolün önceden kaydedildiği bir teyp bandı, kademe ve tekrarlar için takip tablosu hazırlanmıştır. Denekler duyduğu birinci sinyal sesiyle yavaş bir koşu hızında (8,5 km/s) koşuya başlamışlar ve ikinci sinyal sesine kadar diğer çizgiye ulaşacak şekilde devam etmişlerdir. Başlangıçta yavaş olan hız her 10 saniyede bir dakikada 0,5 km/s olacak şekilde giderek artmıştır. Denek bir sinyal sesini kaçırıp ikincisine yetiştiğinde teste devam etmiştir ancak iki sinyali üst üste kaçıran deneğin testi sona erdirilmiştir. Her 20 m’ lik çizgi geçildiğinde, form üzerine işaret konulmuştur (Kamar 2008). Testin sonunda sporcuların aldığı işaretler hesaplamış ve Ramsbottom ve ark (1988), tarafından hazırlanan değerlendirme tablosundan MaxVO2 değeri ml/kg/dk cinsinden

bulunmuştur.

Resim 2.3. 20 m Mekik Koşusu Testi

2.3.6. Bacak Kuvveti Ölçümü

Ölçüm sırt ve bacak dinamometresiyle yapılmıştır. Sporcuların dizlerini bükük durumda dinamometre sehpasının üzerine ayaklarını yerleştirdikten sonra kollar gergin, sırt düz ve gövde hafif öne eğik konumda iken kavradığı dinamometre

barını dikey olarak maksimum oranda bacaklarını kullanarak yukarı çekmeleri ile ölçüm alınmıştır. İki ölçümden en iyi değer kaydedilmiştir (Saygın ve ark 2005).

Resim 2.4. Bacak Kuvveti Ölçümü

2.3.7. Futbol Beceri Testleri

Futbolda teknik beceriyi ölçmede; Mor ve Christian Genel Futbol Yetenek Testi (1979), (top sürme, pas, şut) uygulanmıştır.

Top sürme testi için istasyon şekil 2.1’deki gibi hazırlanmıştır. 18 m çapı olan istasyona 45 cm yüksekliğinde ki 12 tane koni, 4,5 m aralıklarla daire şeklinde sıralanarak konuldu. 1 m’ lik başlangıç çizgisi dairenin dışında daireye dik olarak işaretlenmiştir. Top sürme testinde; denek “başla” komutu ile başlangıç çizgisinde duran topla, koniler arasında mümkün olduğu kadar hızlı top sürerek başlangıç çizgisine dönecektir. Saat yönünde ve tersi yönde iki farklı deneme yapılmış olup iki denemeden en iyi olan zaman, testin sonuç skoru olarak kaydedilmiştir.

Pas verme testi için test istasyonu şekil 2.2’de gösterildiği gibi hazırlanmıştır. 91 cm genişliğinde ve 45 cm yüksekliğinde bir kale (iki koni arası 91 cm) kalenin arkasına 1,20 m’ lik ip gol çizgisi olarak yerleştirilmiştir. 2 koni gol çizgisiyle 45 derecelik açı yapacak şekilde 13,5 m uzaklığa yerleştirilmiş, bir üçüncü koni gol çizgisine 90 derece açı ile 13,5 m uzaklığa yerleştirilmiştir. Pas verme testinde; denekler tarafından üç koninin de bulunduğu yerden kaleye istediği ayağını kullanarak dörder vuruş yapılmıştır (toplam 12 pas). Her noktadan alıştırma

yapılmasına müsaade edilmiştir. Her başarılı pas için 1 puan verilmiştir. Kale konilerine çarpan toplar da başarılı olarak kaydedilmiştir. Sonuç skoru 12 pas vuruşunun toplamı olarak yazılmıştır.

Şekil 2.1. Top sürme istasyonu Şekil 2.2. Pas verme istasyonu

Şut atma testi için istasyon şekil 2.3’deki gibi hazırlanmıştır. 1,21 m çapındaki 4 daire şekil 3’deki gibi yerleştirilmiştir. Vuruş çizgisi kaleden 14,5 m uzaklığa ve kaleye paralel işaretlenmiştir. Denek vuruş çizgisinin gerisinde istediği yere yerleştirdiği duran topa, hedefe doğru istediği ayağıyla her çembere dört adet olmak üzere toplamda on altı vuruş yapmıştır. Doğru hedefe giden şutlara 10 puan, yanlış hedefe giden şutlara 4 puan verilmiştir. Hedefi bulmayan vuruşlar ve yuvarlanarak veya yerde zıplayarak hedefe giren toplar için puan verilmemiştir. Sonuç skoru 16 denemenin toplamı olarak kaydedilmiştir.

Benzer Belgeler