• Sonuç bulunamadı

Kamu yönetiminde hızlı bir değişim ve dönüşümün yaşandığı süreçte, Kurumumuzun görev alanlarına ilişkin yürüttüğü kamu hizmetlerinin etkinlik ve verimliliğinin artırılmasında, üstünlükler ve fırsatlar önemli bir rol oynamakta, zayıflıklar ise düzeltilmesi, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gerekli alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Teşkilatın hemen hemen tamamına yakın idaresinde otomasyona geçilmiş olması, hizmetlerin doğrudan ve hızlı olarak gerçekleşmesini sağlamakta, kırtasiyeciliği ve bürokrasiyi azaltmaktadır.

“Sorunsuz hizmet, sorumlu idare” anlayışıyla hizmetlerini yürüten Müsteşarlığımız, özverili çalışmalar sonucunda “geleneksel gümrükten e- gümrük”e dönüşümü büyük oranda gerçekleştirmiş, e-devlete giden yolda en önde giden kurumlardan biri olmuştur.

Uluslararası standartlarda hizmet veren ve toplumun beklentilerini karşılayan, aidiyet duygusunu benimsemiş ve bilgi teknolojilerinden azami ölçüde yararlanan personel yapısı oluşturularak;

Merkez ve taşra teşkilatındaki fiziki sorunlar teknik ve donanımsal altyapı yetersizlikleri, bilgi sistemleri arasındaki entegrasyon eksikliğinin giderilmesini teminen yapılan çalışmalar devam edecektir.

V V V . . . Ö Ö Ö N N N E E E R R R İ İ İ V V V E E E T T T E E E D D D B B B İ İ İ R R R L L L E E E R R R

118

A- 2011 YILI EYLEM VE HEDEFLERİ

“e-Dönüşüm Türkiye Projesi” kapsamında, Gümrük Müsteşarlığınca koordine edilen “dış ticarette e-belge projesi” ile dış ticaret işlemlerinde kullanılan bilgi ve belgelerin kurumlar arasında elektronik ortamda paylaşılması ve tüm işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. 2009 yılında söz konusu projenin diğer kurumlara da yaygınlaştırılması ile dış ticarete dahil olan tüm kurumlar tarafından düzenlenen kontrol ve uygunluk belgelerinin gümrük idaresine elektronik sunumu sağlanarak, dış ticarette “tek pencere” uygulaması başlatılacaktır.

Müsteşarlığın yerine getirdiği tüm hizmetlerin insansız ve kâğıtsız yapılması nihai hedef olacaktır.

Ulusal ve uluslararası düzeyde etkin işbirliği ve bilgi paylaşımı suretiyle gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve hızlandırılması konusunda gerekli çalışmalar yapılacak ve Ortak Gümrük Kapısı, Basitleştirilmiş Gümrük Hattı gibi projelere öncelik verilecektir Bölgesel ve ikili işbirliğine ağırlık verilecek ve İpek Yolu rotası gümrük idarelerinin işbirliği geliştirilerek tarihi İpek Yolunun canlandırılmasında bölge ülkeleri gümrük idarelerine öncülük edilecektir.

Yurtdışı gümrük müşavirlikleri faaliyete geçirilerek, bölgesel ve ikili düzeyde daha etkin işbirliği suretiyle gümrük alanında sorunlar yerinden, zamanında ve hızlı çözüme kavuşturulacaktır.

Gümrük denetim elemanlarının münferit olaylara ilişkin görevlendirilmeleri yerine, sonradan kontrol kapsamında risk kriterlerine dayalı olarak belirlenen yükümlüler ile kaçakçılık yapılması riski yüksek eşya grupları esas alınarak sektörel bazda incelemeler yapmaları; yeni teftiş yöntemlerinin belirlenmesi ile soruşturma ve incelemelerde etkinlikleri sağlanacaktır.

Dünyadaki modern gümrük uygulamaları ve yöntemleri takip edilerek ülkemiz gümrük sistemine uyarlanacak, bölgesinde örnek bir gümrük idaresi oluşturulacaktır.

Gümrük Müşavirliği mesleğinin yasal alt yapısı oluşturulacaktır. Mevzuat düzenlemeleri yapılarak Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği uygulamaları geliştirilecektir.

Gümrük Laboratuarlarının modernizasyonu çalışmalarına devam edilecektir.

Özet beyan olarak kabul edilen serbest bölge işlem formlarının, elektronik ortamda işlem görmesini sağlayacak serbest bölgeler bilgisayar uygulama programı hazırlanacaktır.

Ortak Transit Sözleşmesine taraf olabilecek hukuki ve fiziki altyapı tamamlanacaktır.

119

Ticaret erbabı ile Gümrük Müsteşarlığı arasında ilişkileri, ticareti kolaylaştırma esası temelinde; uluslararası düzeyde ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin düzenlemeler yapılacaktır.

Risk analizi esaslı sonradan kontrol sistemi geliştirilerek, etkililiği artırılacaktır.

Serbest Dolaşıma Giriş Beyannamelerinin ertelenmiş kontrolünün GÜVAS aracılığıyla incelemeleri etkin bir şekilde yaparak vergiden kaçınma ve vergi kaçağını önleme çalışmaları devam edecektir.

Kurumun iç kontrol açısından risk alanları tespit edilip ölçme, izleme ve değerlendirme mekanizması oluşturulacak ve idarenin iç kontrol sistemine işlerlik kazandırılacaktır.

Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılandırma ve modernizasyon çalışmalarına devam edilecek, Müsteşarlığımız hizmet binalarının fiziki şartları iyileştirilecektir.

Kaçakçılıkla mücadelede etkinliği artırmak amacıyla,

Müsteşarlığımız ile İçişleri Bakanlığı arasında “Kaçakçılıkla Mücadelede Gümrük İşbirliği Protokolü” yapılacaktır.

ECO bünyesinde yer alan üye devletler için ortak kaçakçılık ve gümrük suçları veri bankası oluşturulacaktır.

Yolcu taşıyan firmaların varış öncesi bilgi verme yükümlülüğü için gerekli mevzuat değişikliği yapılacak, havayolu şirketleri, acenteler, Türk Telekom GSM operatörleri vb. kuruluşlar ile mutabakat sağlanacaktır.

Mobil müdahale ekipleri oluşturulacaktır.

Operasyon, irtibat ve kontrol merkezi kurulacaktır.

İstihbarat elemanı ve kapasitesi artırılacaktır.

Kaçakçılıkla mücadelede kullanılan teknik ekipman sayısı ve kapasitesi artırılacaktır.

Nezarethaneler, ifade alma ve görüşme odası, atış poligonu ve simülasyonlu atış eğitim merkezleri kurulacaktır.

Tasfiye işlemlerinin hızlandırılması amacıyla; ihtiyaç tespiti yapılarak bölgelerin depo ihtiyacı karşılanacak, depolarda bekleyen eşyaların da tasfiye süreçlerinin hızlandırılması için çalışmalar yapılacaktır.

Gümrük iş ve işlemlerini basitleştirmek, kolaylaştırmak ve etkinleştirmek amacıyla bilgi teknolojileri uygulamaları geliştirilecektir;

Güçlü, çağdaş ve dinamik bir organizasyon olmak amacıyla insan kaynakları kapasitesi güçlendirilecek, unvan ve kadro çeşitliliği azaltılacaktır.

Hukuk Bilgi Sisteminin merkez ve taşra teşkilatında kullanılmasında etkinlik artırılacaktır.

Kurum imajını güçlendirmek amacıyla, gümrük tanıtım faaliyetleri artırılacak, kurum kültürü oluşturma eğitimleri yapılacaktır.

V VI V I I. . . E EK E K KL L LE E ER R R

1: Üst Yöneticinin İç Kontrol Güvence Beyanı

2: Mali Hizmetler Birim Yöneticisinin Beyanı

Ek-1: Üst Yöneticinin İç Kontrol Güvence Beyanı

İÇ KONTROL GÜVENCE BEYANI

Üst yönetici olarak yetkim dahilinde;

Bu raporda yer alan bilgilerin güvenilir, tam ve doğru olduğunu beyan ederim.

Bu raporda açıklanan faaliyetler için bütçe ile tahsis edilmiş kaynakların, planlanmış amaçlar doğrultusunda ve iyi mali yönetim ilkelerine uygun olarak kullanıldığını ve iç kontrol sisteminin işlemlerin yasallık ve düzenliliğine ilişkin yeterli güvenceyi sağladığını bildiririm.

Bu güvence, üst yönetici olarak sahip olduğum bilgi ve değerlendirmeler ve benden önceki yöneticiden almış olduğum bilgiler, iç kontroller, iç denetçi raporları ile Sayıştay raporları gibi bilgim dahilindeki hususlara dayanmaktadır.

Burada raporlanmayan, idarenin menfaatlerine zarar veren herhangi bir husus hakkında bilgim olmadığını beyan ederim. (ANKARA- 29/04/2011)

Ziya ALTUNYALDIZ Müsteşar

Ek-2: Mali Hizmetler Birim Yöneticisinin Beyanı

MALİ HİZMETLER BİRİM YÖNETİCİSİNİN BEYANI

Mali hizmetler birim yöneticisi olarak yetkim dahilinde;

Bu idarede, faaliyetlerin mali yönetim ve kontrol mevzuatı ile diğer mevzuata uygun olarak yürütüldüğünü, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasını temin etmek üzere iç kontrol süreçlerinin işletildiğini, izlendiğini ve gerekli tedbirlerin alınması için düşünce ve önerilerimin zamanında üst yöneticiye raporlandığını beyan ederim.

İdaremizin 2010 yılı Faaliyet Raporunun “III/A- Mali Bilgiler” bölümünde yer alan bilgilerin güvenilir, tam ve doğru olduğunu teyit ederim. (ANKARA-29/04/2011)

Fatih İslam KARAOĞLU Strateji Geliştirme Daire Başkanı

STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI

Benzer Belgeler