• Sonuç bulunamadı

k. Peyzaj Değeri Yüksek Yerler ve Rekreasyon Alanları (Benzersiz özellikteki jeolojik ve jeomorfolojik

BÖLÜM III. PROJE YERİ VE ETKİ ALANININ MEVCUT ÇEVRESEL ÖZELLİKLERİ . 40

III.1. k. Peyzaj Değeri Yüksek Yerler ve Rekreasyon Alanları (Benzersiz özellikteki jeolojik ve jeomorfolojik

Proje alanı ve yakın civarında yapılan incelemelerde peyzaj değeri yüksek doğal, rekreasyon alanları, jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların bulunduğu alanlara rastlanılmamıştır.

III.1.l. Devletin Yetkili Organlarının Hüküm ve Tasarrufu Altında Bulunan Araziler (Askeri yasak bölgeler, kamu kurum ve kuruluşlarına belirli amaçlarla tahsis edilmiş alanlar, 7/16349 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile sınırlandırılmış alanlar)

Proje alanı ve yakın civarında askeri yasak bölgeler ile ayrıca kamu kurum ve kuruluşlara tahsis edilmiş alanlar, 7/16349 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile sınırlandırılmış alanlar bulunmamaktadır.

59

BÖLÜM IV. PROJENİN ÖNEMLİ ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

IV.1. Önerilen Projenin Aşağıda Belirtilen Hususlardan Kaynaklanması Olası Etkilerinin Tanıtımı (Bu tanım kısa, orta, uzun vadeli, sürekli, geçici ve olumlu olumsuz etkileri içermelidir)

IV.1.a. Proje İçin Kullanılacak Alan:

Proje; Kütahya İli, Tavşanlı İlçesi, Uluçam Köyü yakınlarında, 200711414 sicil nolu ruhsat sahası sınırları içerisinde faaliyet sahibi Turchrome Anadolu Mad. San. ve Dış. Tic.

Ltd. Şti. tarafından hem açık hem de yeraltı işletme yöntemi ile işletilen krom ocaklarında kapasite artışı yapılmasıdır.

Karizma Enerji Gaz Pet. Mad. Mer. İnş.Taah. Nak. Orm. San. ve Tic. A.Ş.tarafından;

Kütahya İli, Tavşanlı İlçesi, Uluçam Köyü yakınlarında yer alan, 200711414 sicil nolu ruhsat sahası içerisinde, 18,95 hektar alanda 2 poligon olacak şekilde 3.000 ton/yıl kapasiteli krom ocağı işletilmesi ile ilgili olarak Mülga Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne başvuru yapılmış ve 2008 yılında 2008/12 karar nolu Çevresel Etki Değerlendirme Belgesi alınmıştır (Bkz. Ek-3).

Daha sonra 2008 yılında izni alınan ocak sahasında kapasite artışı yapılması ile ilgili olarak Proje Tanıtım Dosyası hazırlanarak Mülga Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne başvuru yapılmış ve 2011 yılında Karizma Enerji Gaz Pet. Mad. Mer. İnş. Taah. Nak. Orm. San. ve Tic. A.Ş. adına düzenlenen 2011/64 karar nolu Çevresel Etki Değerlendirme Belgesi alınmıştır (Bkz. Ek-3).

Ek-3'de verilmiş olan ÇED Gerekli Değildir Belgeleri 200711414 sicil nolu ruhsat sahası ve Karizma Kim. Koz. Mad. Mer. İnş. Taah. San. ve Tic. A.Ş. adına düzenlenmiştir.

Söz konusu ruhsat sahası Karizma Kim. Koz. Mad. Mer. İnş. Taah. San. ve Tic. A.Ş.'nin bölünmesi sonucu Çevik Grup Enerji Mad. İnş. Petrol Gaz Tic. Nak. San. ve Tic. A.Ş. adına tescil edilmiştir. Daha sonra firmanın Çevik Grup Enerji Mad. İnş. Petrol Gaz Tic. Nak. San.

ve Tic. A.Ş. olan unvanı 29.11.2012 tarihinde Turchrome Anadolu Mad. San. ve Dış. Tic.

Ltd. Şti. olarak değiştirilmiştir. Karizma Kim. Koz. Mad. Mer. İnş. Taah. San. ve Tic. A.Ş.

adına düzenlenen ÇED Gerekli Değildir Belgesinde proje sahibi değişikliğinin yapılması için Kütahya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuru yapılmıştır. Proje sahibi değişikliğine ilişkin Kütahya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 05.02.2013 tarih ve 790 sayılı yazısı Ek-4’de verilmiştir.

Yapılan değerlendirmeler neticesinde 200711414 sicil nolu ruhsat sahası sınırları içerisinde krom ocaklarında kapasite artışı ve alan genişletilmesi düşünülmüştür.

Proje kapsamında; 200711414 sicil nolu ruhsat sahası içerisinde yaklaşık 826,59 hektar alanda yeraltı işletme yöntemi ile krom ocağı işletilmesi, aynı ruhsat sahası içerisinde 7 poligon şeklinde düzenlenmiş ve toplamda 239,04 hektar alanda ise açık işletme yöntemiyle krom ocağı işletilmesi planlanmaktadır

60

Açık işletme yöntemiyle işletilecek çalışma alanları içerisinde; üretim alanları, seyyar şantiye, seyyar fosseptik, triyaj alanları, pasa döküm sahası, bitkisel örtü depolama sahası, galeri girişleri, vb. üniteler bulunacaktır.

Yüzeyde çalışma yapılacak çalışma alanlarına en yakın yerleşim birimi Uluçam Köyü'dür. Uluçam Köyü'ne en yakın çalışma alanı 1 nolu çalışma alanı olup yaklaşık 125 m batısında bulunmaktadır.

Talep edilen çalışma alanlarının tamamı orman alanı içerisinde kalmaktadır. Üretim çalışmalarına başlamadan önce Orman Bölge Müdürlüğü’nden ve ilgili kurumlardan gerekli izinler alınacak ve çalışmalara bu izinlerin alınmasından sonra başlanılacaktır. Çalışma alanlarının gösterildiği Kadastro haritası Ek-7’de verilmiştir.

Ruhsat sahası ve proje alanı sınırlarını gösterir 1/25.000 ölçekli Topografik Harita Ek-6'da verilmiştir.

IV.1.b. Doğal Kaynakların Kullanımı:

Proje alanında doğal kaynak olarak su ve enerji kullanımı söz konusudur.

IV.1.b.1. Su Kullanımı:

Krom ocağı işletilmesi aşamasında işletmede çalışanların günlük ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla içme-kullanma amaçlı su tüketimleri, ocak sahasında toz oluşumuna neden olabilecek faaliyetler kapsamında yapılacak spreyleme çalışmalarında su kullanımı söz konusu olacaktır.

Bu amaçlarla kullanılacak su miktarları ve temin şekilleri aşağıda açıklanmıştır.

Personel kullanımı için gerekli su ihtiyacı

Proje kapsamında; krom ocağındaki üretim faaliyetleri sırasında kapasite artışı toplam 78 personelin sahada çalıştırılması planlanmaktadır. Çalıştırılacak personelin günlük içme ve kullanma suyu ihtiyacı aşağıda hesaplanmıştır (Kişi başına günlük ortalama su tüketimi 150 litre).

Q = q x N

q = 150 lt/kişi-gün (Kişi başına düşen günlük su ihtiyacı) N = 78 kişi (Kişi sayısı)

QAtıksu = ( q ) x ( N )

QAtıksu = 78 kişi x 150 lt/kişi.gün = 11.700 lt/gün= 11,7 m3/gün Toz kontrolü amaçlı su ihtiyacı

Faaliyet kapsamında ocak içi ve stabilize bağlantı yollarında toz oluşumuna neden olabilecek faaliyetler kapsamında toz kontrolü amacıyla mevsime ve buharlaşma hızına

61

bağlı olarak su ile spreyleme yapılacak olup spreyleme çalışmalarında günde yaklaşık 10 m3 su kullanılacağı öngörülmektedir.

Su Temini

Çalışacak personelin günlük içme suyu ihtiyaçları Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmış olan ruhsatlı firmalardan damacanalarda temin edilecektir. Çalışacak personelin kullanma suyu ihtiyacının ve toz kontrolü amaçlı su ihtiyacının civardaki yerleşim birimlerinden tankerler ile taşıma suretiyle temin edilmesi planlanmaktadır.

IV.1.b.2. Enerji Kullanımı:

Faaliyet kapsamında şantiye binasında elektrik enerjisi kullanılacak olup, gerekli olan elektrik enerjisi en yakın elektrik iletim hattından hat çekilerek temin edilmektedir.

Faaliyet sahasında üretim aşamalarında çalışacak iş makineleri ve kamyonlar tarafından yakıt olarak motorin kullanılacaktır. Faaliyet kapsamında günde yaklaşık 1.200 lt motorin harcanacağı öngörülmüştür.

IV.1.c. Kirleticilerin Miktarı (Atmosferik koşullar ile kirleticilerin etkileşimi) Çevreye Rahatsızlık Verebilecek Olası Sorunların Açıklanması ve Atıkların Minimizasyonu

Krom ocaklarında açık işletme yöntemi ve yer altı işletme yöntemi uygulanarak krom cevheri üretilecektir. Krom ocaklarından üretilecek düşük tenörlü tüvenan cevherin faaliyet sahibine ait mücavir ruhsat sahası içerisinde mevcut durumda kurulu bulunan zenginleştirme tesisinde zenginleştirme işlemlerinden geçirilecek ve elde edilen konsantre cevher kamyonlara yüklenerek ihtiyaç bölgelerine sevk edilecektir.

Bu başlık altında işletme aşamasında proje alanı içerisinde gerçekleştirilecek çalışmalar esnasında oluşabilecek çevresel etkiler genel olarak açıklanacaktır.

Proje kapsamında; çalışacak personelin günlük ihtiyaçlarının karşılanması sonucu evsel nitelikli katı atık, atık su oluşumu, üretim işlemleri sırasında ise; atık oluşumu, toz oluşumu, gürültü oluşumu, iş makinelerinde kullanılan yakıt sonrasında emisyon oluşumu söz konusu olacaktır.

Söz konusu projenin çevreye olası etkileri dikkate alınıp genel olarak verilmiştir.

Çevresel etkiler ve alınacak önlemlerin detayları hazırlanacak olan ÇED Raporunda verilecektir.

IV.1.c.1. Katı Atıklar

Söz konusu proje kapsamında kapasite artışı sonrası toplam 78 personel çalıştırılması planlanmaktadır.

Evsel nitelikli katı atıklar

Proje kapsamında meydana gelecek olan katı atıklar; personelden kaynaklanacak evsel nitelikli katı atıklar olacaktır.

62

2010 yılı Belediye Katı Atık İstatistikleri TUİK verilerine göre, günlük kişi başına üretilen evsel nitelikli katı atık miktarı 1,14 kg/kişi-gün olarak kabul edilmektedir. Bu değer kullanılarak, çalışacak personelden kaynaklanacak toplam evsel nitelikli katı atık miktarı aşağıda hesaplanmıştır.

Evsel Katı Atık Miktarı = Personel Sayısı x Birim Katı Atık Miktarı

Evsel Katı Atık Miktarı = 78 kişi x 1,14 kg/kişi.gün = 88,92 kg/gün  89 kg/gün

Evsel nitelikli katı atıklar içerisinde; yemek atıkları, plastik, cam, büro atıkları (kâğıt vb.) türü atıklar bulunacaktır.

Krom ocağı işletilmesi sırasında personelden kaynaklanacak 89 kg/gün evsel nitelikli katı atık 14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren

"Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği"nin 18. maddesine göre şantiye sahalarında kapalı ve sızdırmaz çöp kovalarında biriktirilerek toplanacak ve belirli aralıklarla Tavşanlı Belediyesi’nin çöp depolama alanına teslim edilerek bertaraf edilecektir.

Evsel nitelikli atıklar içerisinde cam, plastik şişe ve naylon gibi değerlendirilebilir katı atıklar bulunması durumunda 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” gereğince seçilecek ve lisanslı geri kazanım tesislerine gönderilerek değerlendirilmesi sağlanacaktır.

Bitkisel örtü malzemesi

Krom üretimine başlanmadan önce cevher üzerinde bulunan ve ortalama 0,2 m kalınlıktaki bitkisel örtü tabakası sıyrılacak, sonra çalışmalara başlanacak olup; faaliyet süresince yıllık sıyrılması planlanan toplam örtü tabakası miktarı aşağıda hesaplanmıştır.

Proje kapsamında yıllık 410.582 m3 tüvenan cevher kazısı yapılacak olup cevherli zonun kalınlığı ortalama 10 m olarak tespit edilmiştir. Yılda yaklaşık 41.058 m2’lik bir alanda üretim çalışması yapılacaktır.

41.058 m2 x 0,2 m = 8.211,6 m3

Üretim çalışmaları öncesi sıyrılarak alınan bitkisel örtü malzemesi proje alanı içerisinde arazi düzenlemelerinde kullanılmak üzere belirlenen alanda depolanacaktır.

Bitkisel toprak depolama alanı, yağışlı dönemlerde yağmur sularıyla yıkanmasını ve sürüklenip gitmesini önlemek amacıyla, yaklaşık % 3 eğimli olacak şekilde teşkil edilecektir. Gerekli olduğu durumlarda su ve rüzgar erozyonu ile sürüklenmesini önlemek amacıyla bitkisel toprağın üzeri örtülmek suretiyle korunacaktır.

Oluşacak bitkisel örtü malzemesinin depolanmasında; 18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine uyulacaktır.

63 Dekapaj malzemesi

Açık işletme yöntemi ile işletilecek ocak sahasından kapasite artışı sonrasında yılda yaklaşık 400.000 ton/yıl (114.286 m3/yıl) tüvenan cevher çıkarılması ve ocakta yılda 12 ay çalışılması planlanmaktadır. Açık işletme yöntemi ile üretimde cevher/pasa oranı 1/2’dir.

Buna göre, 400.000 ton/yıl tüvenan cevher üretimi sırasında 800.000 ton/yıl (296.296 m3/yıl) pasa malzemesi oluşumu söz konusu olacaktır. Açık işletme yöntemi ile işletilecek ocak alanlarının tamamında yapılacak toplam kazı hacmi 1.200.000 ton/yıl (410.582 m3/yıl) olacaktır (tüvenan cevher yoğunluğu: 3,5 ton/m3, pasa malzemesinin yoğunluğu: 2,7 ton/m3 olarak alınmıştır).

Açık işletme yöntemiyle işletilecek ocaklarda cevher üzerinde ortalama 20 m kalınlığında dekapaj bulunmaktadır. Proje kapsamında açık işletme yöntemi ile işletilecek ocak sahasında 1.200.000 ton/yıl (410.582 m3/yıl) tüvenan cevher kazısı yapılacak olup sahada yapılan çalışmalar sonucu kromlu zonun kalınlığı yaklaşık 10 m olarak tespit edilmiştir. Ocak sahasında yılda yaklaşık 41.058 m2 alanda üretim çalışması yapılacaktır.

Buna göre;

41.058 m2 x 20 m = 821.160 m3 (2.217.132 ton) dekapaj oluşacaktır.

Proje kapsamında tüvenan cevher üzerinde bulunan hafriyat sonucu elde edilen dekapaj malzemesi faaliyet alanı içerisinde üretimi ve ocak giriş-çıkışını engellemeyecek şekilde uygun bir alanda düzenli bir şekilde muhafaza edilecektir. Bu malzemenin, daha sonra üretimi sona eren alanların arazi düzenlenmesi ve rekreasyon işlemlerinde kullanılması planlanmaktadır.

IV.1.c.2. Sıvı Atıklar

Personelden kaynaklı atıksu

İşletme aşamasında kapasite artışı sonrasında 78 personelin çalıştırılması planlanmaktadır. Çalışacak personelden kaynaklı atıksu miktarları ile atıksudan kaynaklanan kirlilik yükü aşağıda hesaplanmıştır. Kişi başına günlük ortalama su tüketimi 150 litre ve kirlilik yükü 54 g BOI5 (İller Bankası Kabulü) olarak kabul edilmiştir.

Q = q x N

q = 150 lt/kişi-gün (Kişi başına düşen günlük su ihtiyacı) N = 78 kişi (Kişi sayısı)

QAtıksu = ( q ) x ( N )

QAtıksu = 78 kişi x 150 lt/kişi.gün = 11.700 lt/gün=11,7 m3/gün

Toplam kirlilik yükü = kişi x ort. kirlilik yükü = 78 x 54= 4.212 g BOI5/gün

Krom ocaklarında çalışacak personelin günlük ihtiyaçlarının karşılanması sonucu evsel nitelikli atıksu oluşacaktır. Oluşacak atıksular, şantiye sahalarında bulunacak seyyar fosseptiklerde toplanacak ve doldukça Tavşanlı Belediyesi vidanjörü ya da ruhsatlı vidanjörler tarafından ücret mukabili karşılığında çekilerek bertarafı sağlanacaktır.

64

Sızdırmaz fosseptikte toplanacak atık suyun vidanjörle çekildiği sırada görevlilerinden alınacak belgeler, denetimler sırasında görevlilere beyan etmek üzere 5 yıl süreyle saklanacaktır.

Toz kontrolü amaçlı kullanılan su

Krom ocağının işletilmesi aşamasında ocak sahasında ve stabilize bağlantı yollarında toz oluşumuna neden olabilecek faaliyetler kapsamında toz kontrolü amacıyla mevsime ve buharlaşma hızına bağlı olarak su ile spreyleme yapılacak olup spreyleme çalışmalarında günde yaklaşık 10 m3 su kullanılacağı öngörülmektedir.

Toz çıkışını önlemek için kullanılan su, buharlaşma ile bertaraf olacağından, bu kullanımdan kaynaklı bir atık su oluşumu söz konusu olmayacaktır.

IV.1.c.3. Atık Yağlar, Tehlikeli Atıkların Bertarafı Atık yağlar

Sahada kullanılacak araçların bakım ve onarımları en yakın yetkili servislerde yapılacaktır. Bu nedenle sahada atık yağ oluşmayacaktır. Diğer sabit ekipmanların bakım ve onarımları ise proje alanı içerisinde, yetkili firma tarafından yapılacak olup atık yağ oluşumu söz konusu olacaktır.

Araçların bakım–onarım işlemleri mümkün olduğunca dışarıda yapılacak, işletme alanında yapılmasının zorunluluk arz ettiği durumlarda ise her türlü sızdırmazlık tedbirleri alınacaktır. Oluşacak atık yağlar 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği" hükümlerince ağzı kapalı variller içerisinde toplanarak sızdırmaz zeminde geçici olarak depolanacak ve lisanslı bertaraf veya geri kazanım tesislerine ulaştırılmak üzere lisanslı firmalara teslim edilecektir.

Bitkisel Atık Yağ

İşletme aşamasında personelin yemek ihtiyacı, faaliyet sahası içine kurulacak idari binada karşılanacaktır. Bu kapsamda bitkisel atık yağ oluşumu söz konusudur.

Bu atık yağlar lisanslı geri kazanım tesislerine iletilecek ve orada bertaraf edilecektir.

Ayrıca bitkisel atık yağlar ile ilgili olarak 19.04.2005 tarih ve 25791 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği" hükümlerine uygun bertarafı sağlanacaktır.

Tehlikeli Atıklar

Faaliyet kapsamında sabit makine ve ekipmanların bakım-onarım işlemlerinin yapılması esnasında oluşması muhtemel yağlı üstübü, yağ filtreleri, vb. kontamine atıklarda tehlikeli atık olarak proje alanı içerisinde oluşacaktır. Projesi süresince 14.03.2005 tarih, 25755 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği"

hükümlerine uyulacak, çıkan atıklar tehlikeli atık geçici depo alanında geçici olarak bekletildikten sonra lisanslı firmalara verilecektir.

65 Tıbbı Atıklar

Projenin işletme aşamasında çalışacak personelin sağlık sorunlarına acil müdahale edilmesinin zorunlu olduğu durumlarda oluşacak tıbbi atıklar, 22.07.2005 tarih ve 25883 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı Resmi Gazete ile değişiklik yapılan “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”nin 5.

Maddesinde belirtilen genel ilkeleri kapsamında torbalarda ayrı olarak biriktirilecek ile 8.

maddesinde belirtilen “Tıbbi Atık Üreticilerinin Yükümlülükleri” doğrultusunda bertaraf edilecektir.

Atık Pil, Akümülatör ve Ömrünü Tamamlamış Lastik

Ocakta atık pil ve akümülatörlerin çıkması durumunda, 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği"nin ilgili hükümlerine uyularak, evsel atıklardan ayrı toplanacak, pil ürünlerinin dağıtımı ve satışını yapan işletmelere veya belediyelerce oluşturulan toplama noktalarına; akümülatörler ise ekonomik ömrünü doldurduktan sonra üreticisine teslim edilecektir.

Ocak faaliyeti süresince makine ve ekipmanlardan lastik atıkları meydana gelecektir.

Makine ve ekipmanlardan kaynaklanacak olan bu atık lastikler kısa süreli olarak atık depolama alanında bekletilerek, 25.11.2006 tarih ve 26357 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği"

kapsamında ilgili lisanslı firmalara verilerek bertarafı sağlanacaktır.

Atık yağlar, ömrünü tamamlamış lastikler, aküler, kontamine atıklar vb. atıkların geçici olarak depolanması amacıyla proje alanı sınırları içerisinde tehlikeli atık geçici depolama alanı oluşturulacaktır. Tehlikeli atık geçici depolama alanı üzeri kapalı, zemini sızdırmaz beton zemin olacak ve alan üzerine tehlikeli atık geçici depolama alanı olduğu tabela ile yazılacaktır. Bu alanda toplanacak atıklar EWC kodlarına göre ayrı ayrı toplanacaktır.

IV.1.c.4. Hava Kirliliği

Toz Oluşumu

Proje alanında hem açık işletme hem de yeraltı ocak işletmeciliği yöntemi ile cevher üretimi gerçekleştirilecektir. İşletme sırasında yeraltında ve yerüstünde gerçekleştirilecek olan çalışmalar sırasında toz oluşumları söz konusu olacaktır.

Yeraltında yapılacak çalışmalarda toz kontrolleri ve toz ölçümleri düzenli olarak yapılacak ve toz oluşumunun engellenmesi için gerekli tüm tedbirler alınarak toz konsantrasyonu kontrol altında tutulacaktır.

Açık işletme yöntemi ile işletilecek ocak sahalarında toz oluşumuna neden olacak çalışmalar genel olarak aşağıda sıralanmıştır.

 Bitkisel toprağın alınması

 Dekapaj malzemesinin alınması

66

 Ocak sahasında üretim

Planlanan krom ocağının işletilmesi esnasında oluşacak toz emisyonları kütlesel debi hesaplamaları, belirlenen saatlik meteoroloji verilerine göre yapılacak toz dağılım modellemesi ve toz oluşumuna karşı alınacak önlemler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen özel formata göre hazırlanacak olan ÇED Raporunda ayrıntılı olarak verilecektir.

Sahada oluşması muhtemel toz miktarı 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği"nin ilgili maddesince değerlendirilecektir. Ayrıca aynı yönetmeliğinin Ek-1 c, d, e bentlerinde belirtilen esaslara uyulacaktır. Ulaşımın sağlandığı toprak yollar tankerlerle sulanarak % 10 nemli tutulacaktır.

Kullanılacak iş makinelerinde mazot yakıtının yanması sonucu gaz emisyonlarının oluşumu söz konusu olacaktır. Faaliyet boyunca Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan 04.04.2009 tarih ve 27190 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği” 6. Madde uyarınca yılda bir kere düzenli olarak egzoz gazı emisyon ölçümü yapılacak ve bu yönetmelik sınır değerlerine uyulacaktır.

Faaliyetler esnasında; 14.09.1990 tarih ve 20635 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan

“Maden ve Taşocakları İşletmelerinde ve Tünel Yapımında Tozla Mücadeleyle İlgili Yönetmelik” hükümlerine uyulacaktır. Ayrıca faaliyet sırasında 09.12.2003 gün ve 25311 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği” nin ilgili maddelerine uyulacaktır.

29.04.2009 tarih ve 27214 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 24.12.2009 tarih, 27442 sayılı Resmi Gazete ve 24.02.2010 tarih, 27503 sayılı Resmi Gazete değişikliği ile yayınlanan “Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik” hükümleri gereği faaliyetin işletmeye geçmesi ile birlikte sahada emisyon ölçümleri yaptırılacak ve Kütahya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurularak Çevre İzni alınacaktır.

IV.1.c.5. Gürültü

Projeye konu çalışma alanlarında yapılan üretim faaliyetleri sırasında, ocakta patlatma işlemlerinden, çalışacak makine ve ekipmanlardan kaynaklanan gürültü oluşumu söz konusu olacaktır.

Proje alanında üretim çalışmalarında kullanılacak makine ekipman listesi Tablo-4'de verilmiştir. Sahada makine-ekipmanların tamamının aynı anda kullanılması söz konusu olmamakla birlikte, gürültü düzeyleri en kötü durumda bütün makinelerin aynı anda çalışacağı varsayımı yapılarak hesaplanacaktır.

Faaliyetten kaynaklı gürültü seviyeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilecek özel formata göre hazırlanacak olan ÇED Raporunda hesaplanacaktır.

67

Faaliyet süresince 04.06.2010 Tarih ve 27601 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren "Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği"nde belirtilen bütün esaslara riayet edilecektir. Gürültülü ortamda çalışacak personele ise 22.05.2003 tarih ve 4857 sayılı İş Kanunu ile İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’nin bütün hükümlerine uyulacaktır.

IV.2. Yatırımın Çevreye Olan Etkilerinin Değerlendirilmesinde Kullanılacak Tahmin Yöntemlerinin Genel Tanıtımı

Yatırımın çevreye olan etkilerinin değerlendirilmesinde, ulusal ve uluslararası literatürde kabul görmüş değerler, Çevre Mevzuatı'nda belirtilen formulasyonlar ve 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden çıkarılmış tüm yönetmelikler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayınladığı genelgeler kullanılacaktır.

Projenin çevreye olan etkilerinin irdelenmesi amacıyla, faaliyetin gerçekleştirilmesi esnasında mevcut su, toprak ve hava kalitesi üzerindeki kirlilik yükleri belirlenecek, elde edilen değerler modellemelerle desteklenecektir.

IV.3. Çevreye Olabilecek Olumsuz Etkilerin Azaltılması İçin Alınması Düşünülen Önlemlerin Tanıtımı

Atıksu

Krom ocaklarının işletilmesi aşamasında işletmede çalışanların günlük ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla içme-kullanma amaçlı su tüketimleri, ocak sahasında ve stabilize

Krom ocaklarının işletilmesi aşamasında işletmede çalışanların günlük ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla içme-kullanma amaçlı su tüketimleri, ocak sahasında ve stabilize