• Sonuç bulunamadı

DÜNYADA ÖZEL GÜVENL K H ZMETLER

Dünyada her ülkenin kendi hukuki, ekonomik ve güvenlik örgütlerinin tarihi geli'imindeki farkl l klar nedeniyle özel güvenlik birimlerinin i'leyi'ini düzenleyen kurallar da farkl l k göstermektedir. A.B.D. ve Kanada’da oldu u gibi Avrupa Birli i üye ülkelerinde de birbirinden farkl yasa ve uygulamalarda da belirgin farkl l klar oldu u görülmektedir.

3.1. A.B.D. ‘de Özel Güvenlik

ABD’de 1 milyondan fazla özel güvenlik görevlisinin var oldu u, ancak bunlar n ço unun lisans n n bulunmad söylenmektedir. 12 milyar dolardan fazla bir ekonomik büyüklü e sahip olan kesimde dü'ük ücret, minumum özlük hakk ve s n rl ve dar bir görü'ün hakim oldu u belirtilmektedir. 11 Eylül 2001 terör olay ndan buyana resmi görevlilerce ve kesimdeki uzmanlarca söylendi ine göre az bir de i'menin ve geli'menin sa land ifade edilmektedir ( Hall, 2003,1).

A.B.D.’de Henry Nocella, New Jersey’deki 4000 ki'ilik personele sahip bir Profesyonel Güvenlik Bürosu ba'kan olarak, özel güvenlik görevlisi gereksinimi artt kça sokaktan bulunan ki'ilere birer üniforma giydirilip, daha dü melerini iliklemesini bitirmeden göreve gönderildi ini belirtmektedir (Hall, 2003,1).

A.B.D.’de özel güvenlik ile ilgili düzenlemelerin ancak Eyaletlerce yap ld n , hepsini birden düzenleyen federal bir yasal düzenlemenin bulunmad belirtilmi'tir. 2002 y l nda yasal düzenleme giri'iminin sonuçsuz kald ve böyle bir düzenlemenin gereklili i üzerinde kesimin görü' birli ine varamad klar söylenmektedir (Hall,2003,1).

Özel güvenlik görevlilerinin ço unlu unun e itimden yoksun ya da az bir e itimle yetindi i bildirilmektedir. Bunlar n ço unlu unun güvenlik soru'turmalar n n hiç yap lmad belirtilmektedir. Federe Devletlerde ve Washington D.C.’de gerekli e itim süresi ve güvenlik soru'turmas n n yap l p yap lmad çizelge 1.’de verilmi'tir ( Hall, 2003,1).

Eyaletler düzeyindeki yasal düzenlemelerin birbiriden ba ms z ve düzensiz oldu u belirtilmektedir. Özel güvenlik görevlilerinden silah ta' yan bir k sm n n e itim ve güvenlik soru'turmas ndan geçirilmesine ra men, resmi binalarda, konutlarda, al ' veri' merkezlerinde, spor tesislerinde, toptanc ve kargo terminallerinde silahs z devriye gezen özel güvenlik görevlilerinin e itim ve güvenlik soru'turmas ndan yoksun b rak ld ifade edilmektedir (Hall,2003,1). 22 eyalette ve Colombia bölgesinde silahs z özel güvenlik hizmeti veren ki'ileri için ayr bir e itim istenmemekte, 22 eyalette bunlar için ayr bir çal 'ma lisans almalar gerekmemektedir. 16 eyalette ise güvenlik soru'turmas yap lmamaktad r (bknz. çizelge 1.) (Hall,2003,1) .

Texas, Florida ve California’da 1200 özel güvenlik görevlileri aras nda Uluslararas Servis Çal 'anlar Sendikas ’nca yap lan anket sonuçlar na göre güvenlik önlemlerinin yetersizli inden bahsettiklerini ve 10 güvenlik görevlisinden 4’ünün kendi çal 't klar yerlerde, 11 Eylül 2001 olaylar ndan bu yana güvenlik önlemlerinde herhangi bir geli'menin ya'anmad n ifade etmi' olduklar n ortaya koymaktad r. 10 ki'ide 7’sinin kendilerine ne bomba tehdidi ne de do al afetlerle ilgili e itim verildi ini söylüyor. Ankete kat lanlar n ço unlu unun göreve ba'lamadan önce, bina tahliyesi ve di er acil durumlar içi herhangi bir e itim almad klar ortaya ç kt bildirilmektedir (Hall,2003,1).

A.B.D.’de özel güvenlik 'irketlerinin 20,000 ya da daha fazla ki'iyi istihdam eden 'irketler oldu u, ülke çap nda 'irket say s n n ise 11,000’den fazla bir say da var oldu u belirtilmektedir (Hall,2003,2).

Raynard Williams, saati 8.40 dolardan Los Angeles’daki ABC Entertainment Center’de özel güvenlik görevlisi olarak çal 'makta ve i'e girerken 4 saatlik bir video seyrederek e itim ald n ifade etmektedir. Raynard Williams gibi özel güvenlik görevlilerinin ço unlu u i'ten dolay bir sa l k güvencesine sahip de ildir. Ayr ca ücretli izin ve hastal k izni hakk na da sahip de illerdir. Geçici i'çi ve parça zamanl (part time) çal 'an statüsünde çal 'maktad rlar (Hall, 2003, 2).

E itim gibi 'artlar n maliyeti art r c etken olarak görünmesi, ayr ca e itimli ki'ilerin daha fazla ücret isteyecekleri gibi nedenlerle A.B.D.

Kongresince bir düzenlemenin yap lmas na engel olundu u belirtilmektedir. Kesimdeki rekabetin çok zor oldu u ve bu nedenle maliyet art r c her düzenlemeye kar' ç k ld söylenmektedir (Hall, 2003, 3).

Piyasada güvenlik hizmeti isteminde bulunanlar n öncelikli olarak dü'ük ücretli hizmet isteminde bulunduklar belirtilmi'tir. Özel güvenlik 'irketlerinin verdikleri hizmetin de erini tarafs z olarak gösterebilmeleri olanaks z oldu u için rekabet ancak fiyat ile olabilmektedir (Hall,2003,3).

Uzmanlar, A.B.D. ölçünlerini yükseltmedi i sürece teröristlerin sald r lar n önleyebilecek yetenekte özel güvenlik hizmeti verilemeyece ini ve 'u andaki düzenlemeler sonucunda güvenlik soru'turmalar n n ya hiç yap lmad ya da bir eyalette suçlu olan ki'inin di er eyalette güvenlik soru'turmas nda temiz ç kt belirtilmektedir (Hall, 2003, 3). Bu nedenle özel güvenlik 'irketlerinin görünüm sorunu ya'ad klar vurgulanmaktad r.

Bu sorunlar n sürdü ü ve devlet binalar n koruma hizmeti veren 'irketin eski suçlular çal 't rd ortaya ç km ' oldu u belirtilmektedir. Bir çok olayda nas l hareket edece ini bilmeyen güvenlik görevlileri yüzünden panik ya'and ve sonuçta yaralanmalara neden olundu u bilinmektedir (Hall, 2003, 3).

A.B.D.’de haz rlanan yasal düzenlemelerde 40 saatlik bir temel e itim ve F.B.I. kay tlar na göre güvenlik soru'turmas öngörülmü'tür. Göreve ba'lamadan 8 saat ve ba'lad ktan sonra 6 ay içinde 32 saatlik bir e itim dü'ünülmektedir. Bu son derece az bir e itim süresidir (Hall, 2003, 3).

Uzmanlar n ortak görü'ü ülke çap nda bir güvenlik soru'turmas n n zorunlu olmas gerekti i ancak e itim konusunun hizmet verilen yere göre düzenlemesi gerekti idir.

Çizelge 1. ABD’de Özel Güvenlik Görevlilerinin E&itim Süresi ve Güvenlik SoruGturmasH Durumu

A.B.D. Eyaletler KHsaltma E&itim Süresi Saat Güvenlik SoruGturmasH Kimin tarafHndan yapHldH&H

ALABAMA: Ala. yok yok

ALASKA: Alaska 48 yok

AR ZONA: Ariz. 8 federal

ARKANSAS: Ark. 6 federal

KAL FORN YA: Calif. 40 federal

KOLORADO: Colo. yok yok

CONNECTICUT: Conn. yok federal DELAWARE: Del. yok federal VAA NGTON D.C.: D.C. yok federal

FLOR DA: Fla. 40 federal

GEORGIA: Ga. 8 federal

HAWAII Hawaii yok yok

IDAHO: Idaho yok yok

ILLINOIS: Ill. 20 federal

INDIANA: Ind. yok yok

IOWA: Iowa yok federal

KANSAS: Kan. yok yok

KENTUCKY: Ky. yok yok

LOUISIANA: La. 16 Eyalet

MAINE: Maine yok Eyalet

MARYLAND: Md. yok Eyalet

MASSACHUSETTS: Mass. yok yok

MICHIGAN: Mich. yok Eyalet MINNESOTA: Minn. 12 federal MISSISSIPPI: Miss. yok yok

MISSOURI: Mo. yok yok

MONTANA: Mont. yok federal

NEBRASKA: Neb. yok yok

NEVADA: Nev. 4 federal

NEW HAMPSHIRE: N.H. yok Eyalet NEW JERSEY: N.J. yok federal NEW MEXICO: N.M. yok Eyalet NEW YORK: N.Y. 24 Eyalet KUZEY CAROLINA: N.C. 4 federal KUZEY DAKOTA: N.D. 32 federal

OHIO: Ohio yok Eyalet

OKLAHOMA: Okla. 40 federal

OREGON: Ore. 12 federal

PENNSYLVANIA: Pa. yok Eyalet RHODE ISLAND: R.I. yok yok

GÜNEY CAROLINA: S.C. 4 Eyalet GÜNEY DAKOTA: S.D. yok yok

TENNESSEE: Tenn. 4 federal

TEXAS: Texas 1 federal

UTAH: Utah 8 federal

VERMONT: Vt. yok federal

VIRGINIA: Va. 16 Eyalet

WASHINGTON: Wash. 4 Eyalet BATI VIRGINIA: W.Va. yok yok

WISCONSIN: Wis. yok federal

WYOMING: Wyo. yok yok

3.2. Kanada’da Özel Güvenlik

Kanada’ da özel güvenlik eyaletlerin düzenlemesine b rak lm ' ve “Özel Dedektifler ve Özel Güvenlik Görevlileri Kanunu”na ve bu kanunla ilgili yönetmeli e ba l olarak hizmet veriyor. Örne in; Kanada’n n Alberta Eyaletinin yasama organ kanunu düzenlerken dedektifler ile özel güvenlik görevlileri ve 'irketlerini ayn kanunda yer vermi'.

Bu kanuna göre özel güvenlik 'irketleri ve görevlileri ki'i ve mekan koruma hizmeti verebilmektedirler. Kanada’da çok h zl büyüyen bir kesim olarak 2000’li y llarda istihdam konusunda dikkati çeker derecede geli'me göstermi'tir (http://www.mpss.jus.gov.on.ca e.trh. 16,07,2005).

Hem dedektifler hem de özel güvenlik 'irketleri ile çal 'anlar lisansl olmalar kural konulmu' (http://www.solgen.gov.ab.ca e.trh. 19,07,2005). Ancak bunun için herhangi bir e itim zorunlulu u getirilmemi'. E itim ön ko'ulu yok yaln zca önerilmektedir (http://www.solgen.gov.ab.ca e.trh 19,07,2005). Özel dedektiflik ve özel güvenlik lisans ba'vurular savc l a yap lmaktad r.

Özel güvenlik 'irketleri için lisans ba'vurusunda bulunan ki'inin özellikleri 'unlard r:

• 18 ya' n tamamlam ' olmal ,

• Kanada vatanda' olmal ,

• Airket yöneticisi ba'vuru yap lan yerde ikamet etmeli,

• Airket ilgili kurumda tescil edilmi' olmal ,

• Airket ilgili kurumlardan çal 'ma izni alm ' olmal ,

• Sorumluluk Sigortas yapt rm ' olmal ,

• 5000 Dolarl k teminat mektubu sunmal ,

• Sab ka kayd ile parmak izi kayd n ve yeminli ifadesini yaz l belgelemeli,

• Detayl üniforma bilgileri verilmeli (polise benzer k yafet yasaklanm 't r),

• ' yeri adresi gösteriyorsa bunlar ayr nt l belgelemelidir (http://www.solgen.gov.ab.ca e.trh. 19,07,2005).

Özel güvenlik 'irketi ba'vurular nda istenen ücret 400-500 dolar gibi bir rakam olarak kar' m za ç kmaktad r.

Özel güvenlik görevlisi olarak çal 'mak isteyen ki'i de 'u ko'ullar ta' mal d r:

• 18 ya' n tamamlam ' olmal ,

• Ba'vuru formunu eksiksiz ve imzal doldurmu' olmal ,

• Kanada vatanda' ya da çal 'ma izni olan göçmen olmal ,

• Sab ka kayd ile parmak izi kayd n ve yeminli ifadesini yaz l belgelemeli,

• Lisansl bir Özel Güvenlik Airketi üzerinden ba'vuru yapmal d r (http://www.solgen.gov.ab.ca e.trh. 19,07,2005).

Özel güvenlik görevlileri için yap lan ba'vurular için 30 dolar gibi bir lisans ücreti al nmaktad r (http://www.solgen.gov.ab. e.trh. 19,07,2005).

Özel güvenlik 'irketi için yap lan ba'vuruda Kanada yurtta' olunmas gerekirken özel güvenlik görevlisi olmak için yap lan ba'vuruda çal 'ma izni bulunan herkes lisans ba'vurusu yapabilmektedir.

Özel güvenlik görevlilerinin ate'li silah ve di er silah olarak kullan labilen jop, sopa, biber gaz gibi araç ve gereçleri ta' malar ve kullanmalar yasaklanm 't r (http://www.solgen.gov.ab.ca e.trh. 19,07,2005).

Bunun d ' nda polisler gibi rozet ve amblem ta' nmas , fla' ' klar kullan lmas da yasaklar aras ndad r (http://www.solgen.gov.ab.ca e.trh. 19,07,2005).

Polis, icra memuru, vergi toplama memuru gibi görevlilerin özel güvenlik ve dedektiflik lisans için ba'vuramayacaklar belirtilmi'tir. Bununla birlikte özel güvenlik görevlisi lisans alm ' olan ki'iler birden fazla yerde çal 'abilmektedirler (http://www.solgen.gov.ab.ca e.trh. 19,07,2005).

Bütün Kanada’da özel güvenlik sektörü ile ilgili yasal düzenlemelerin modernle'tirilmesi yönünde bir dü'ünce vard r. Kanada’n n British Columbia, Alberta, Manitoba and Nova Scotia gibi eyaletleri özel güvenlik ile ilgili kanunu gözden geçirmek ve kamu güvenli ini ve kesimin verimlilik ve etkinli ini art rmak ve lisans, e itim ve araç-gereç ölçünlerini düzenleme

konular üzerinde tart 'maktad rlar (http://www.mpss.jus.gov.on.ca e.trh. 16,07,2005).

1960’l y llardan bu yana yürürlükte olan Özel Dedektifler ve Özel Güvenlik Görevlileri Kanunu’nun yenilenmesi ve günümüz ko'ullar nda gereksinim duyulan farkl bir e itim, adayl k ve yeterlilikler üzerinde olu'an görü' birli i do rultusunda düzenlemelere gidilmesi istenmektedir. 11 Eylül 2001’de ABD’deki ikiz kulelerde meydana gelen olay, özel güvenli i tekrar gündeme getirerek yeni düzenlemelerin gereklili ini ortaya ç kard için Kanada’da özel güvenlik reformu konu'ulmaya ba'lanm 't r (http://www.mpss.jus.gov.on.ca e.trh. 16,07,2005).

Nisan 2002 ve Ocak 2003’te yap lan toplant ve konferanslar Kanada’da özel güvenli in ölçünleri, e itim gereksinimleri, kesimsel ölçünleri ve polis ile özel güvenlik aras ndaki i'bölümü ve i'birli i konular nda yeni gereksinimlere yan t verebilecek bir düzenlemenin gereklili i ortaya konmu'tur (http://www.mpss.jus.gov.on.ca e.trh. 16,07,2005).

Kanada’da özel güvenlik 'irketleri ve görevlileri e itim ön 'art olmaks z n yaln zca savc l ktan ald klar lisans ile hizmet verebilmektedirler. Ate'li silahlar ile silah gibi kullan labilen araç ve gereçlerin yasak olmas ve denetimlerini savc l n yapmas gibi düzenlemeler her ne kadar kesimin ilgili kanun çerçevesinde etkinlik gösterdi i izlenimi verse de özel güvenlik hizmeti sunmak ve almak Türkiye’deki düzenlemelere oranla daha serbest bir ortamda özel güvenlik hizmetleri yap labilmektedir.

3.3. Avrupa Birli&i Üyesi Ülkelerden BazHlarHnda

Özel Güvenlik

Bu bölümde baz Avrupa Birli i üyesi ülkelerdeki özel güvenlik hizmetlerinin düzenleni' biçimi, özel güvenlik hizmetlerinin verildi i alanlar, özel güvenlik kesiminde etkinlik gösteren 'irketler ile ilgili ko'ullar, çal 'anlar hakk ndaki s n rland rmalar, üniforma ve ekipman, ate'li silah ta' ma ve kullanma, köpeklerin kullan m , devlet denetimi ve yapt r mlar ile i' ba'ar m ko'ullar konular ndaki düzenlemeler çizelge ve betimleme biçiminde anlat lmaktad r.

3.3.1. BazH Ülkelerdeki Özel Güvenlik Hizmetlerinin

DüzenleniG Biçimi

Özel güvenlik hizmetlerini düzenleyen yasa ve yönetmeliklerin kar' la't r ld nda, özel güvenlik 'irketlerinin etkinlikleri konusunda birbirinden farkl uygulamalara sahip üye ülkelerin belirledi i etkinlik alan tan mlamas d r. Bu farkl l klar genellikle üye ülkelerin tarihsel, kültürel ve yasama geleneklerine dayand söylenmektedir; ancak, özel güvenlik kurulu'lar n n etkinlik alan , yukar da belirtilen nedenlere ba l olarak da geçen son y llarda tüm üye ülkelerde geni'leme gösterdi i söylenebilir (http://www.gusod.org e.trh. 07.03.2005).

De i'ik yazarlar, özel güvenlik hizmetlerini düzenleyen yasa ve di er mevzuat n düzeyine ba l olarak ülkeleri s n fland rmaya çal 'm 't r. Farkl yazarlar taraf ndan farkl s n fland rmalar n yap ld görülmektedir. Bu türden s n fland rmalar n, son y llarda sürekli de i'iklik gösteren yasalar dikkate al nd nda ne denli zor oldu u görülmektedir (http://www.gusod.org e.trh. 07.03.2005).

Brion ve Kaminski (akt. Weber, 2001, 3-4) taraf ndan haz rlanan çal 'mada, ülkeler üç farkl s n f na al nm 't r: Bunlardan birincisi, kamunun kötü niyetli özel güvenlik 'irketlerinden korunmas amac yla özel güvenlik endüstrisinin sorumluluk alan n s n rland rmay amaçlayan Belçika, spanya ve Lüksembourg gibi en s k yasalara sahip ülkelerdir. Asl nda bunlar aras nda da Lüksembourg di erlerine oranla daha yumu'ak bir yasal düzenleme dizgesine sahiptir. Öte yandan özellikle Belçika ve spanya bu alanda çal 'may yaln zca yerli giri'imcilere b rakm ' ve ulusal özel kesimi d ' rekabete kar' korunma yönünde belirgin bir e ilim ta' maktad r. Ancak bu yakla' m Avrupa Adalet mahkemesi taraf ndan k nanm 't r (http://www.gusod.org e.trh. 07.03.2005).

Brion ve Kaminski’nin belirledi i ikinci s n ftaki ülkeler, ngiltere (Büyük Britanya) ve Almanya gibi yasalar n di er ülkelere göre daha az belirgin oldu u ve kesimin düzenlenmesinin, belirli bir düzeye kadar özel güvenlik pazar n n ve endüstrisinin düzenleyici kurullar na b rak lmas

e iliminin hakim oldu u ve yasal düzenlemelerin s k olmad ülkelerdir (akt. Weber, 2001, 4).

Brion ve Kaminski’ne göre en son grupta bulunan ülkeler ise, orta düzeyde yasama düzeyinin bulundu u yukar da sözü edilen iki uç ülkeler aras nda kalm ' olan ülkelerdir. Fransa, talya ve Hollanda gibi ülkeler, aç k yasal çerçeveye sahip olmakla birlikte fiili olarak sapmalara neden olan uygulama modellerine fazla a rl k vermedi i görülmektedir (akt. Weber, 2001, 4).

Weber (2001, 4) daha önce anlat lan s n fland rmadan farkl bir s n fland rmaya gitmi'tir. Weber (2001,4) be' öbekli s n fland rma dizgesi daha önceden anlat lan s n fland rmaya göre daha belirgin bir özellik gösterdi ini ve bu s n fland rmay De Waard’ n yapt n belirtmektedir. Bu s n fland rma 'öyledir: (Düzenleme öncesi Büyük Britanya ve rlanda’n n s n fland r lmas nda kullan lan) Müdahaleci olmayan düzenlemeye sahip ülkeler; (Almanya, Avusturya ve talya’n n durumunu tan mlayan) asgari dar düzenleme; asgari geni' düzenleme (Lüksembourg); (Danimarka, Finlandiya, Fransa, Portekiz ve spanya’da görülen) kapsaml dar düzenleme ve kapsaml ve geni' düzenleme 'eklindedir (Belçika).

George ve Button (akt. Karaman ve Seyhan, 2001, 151-152) Weber ve De Waard’a benzer bir s n fland rma yapmaktad r. Buna göre: 1-Serbest kurulu' ve i'leyi' dizgesi, 2-Asgari (minumum) dar dizgesi, 3-Asgari geni' dizge, 4-Ayr nt l dar dizge ve 5-Ayr nt l geni' dizgedir.

Serbest kurulu' ve i'leyi' dizgesinde, özel güvenlik hizmeti için 'irket kurmak ve özel güvenlik hizmeti vermek için ayr ca bir düzenleme yap lmamaktad r. Örnek olarak ngiltere ve rlanda’y vermektedirler (Karaman ve Seyhan, 2001, 151-152).

Asgari (minumum) dar dizgede, özel güvenlik 'irketleri ve görevlileri ile ilgili bir ölçün vard r. Avusturya, talya ve Lüksemburg gibi ülkeler örnek gösterilmektedir (Karaman ve Seyhan, 2001, 151-152).

Asgari geni' dizgede, özel güvenlikle ilgili kurallar hukuki metinlerle düzenlenmektedir. ABD’deki birkaç eyaletteki uygulama örnek gösterilmektedir (Karaman ve Seyhan, 2001, 151-152).

Ayr nt l dar dizgede, özel güvenlikle ilgili yasal düzenlemeler ayr nt larla düzenlenmektedir. Mesle e giri', ç k ', e itim, uygulamada geçerli olacak yasal düzenlemeler vard r. Finlandiya ve Norveç bu dizgeye örnek gösterilmektedir (Karaman ve Seyhan, 2001, 151-152).

Ayr nt l geni' dizgede, özel güvenlikle ilgili düzenlemeler, hem 'irketleri hem özel güvenlik görevlilerini, hem i'leyi'i ayr nt l olarak hukuki belgelerle yap lmaktad r. Ayr nt l dar dizgeden farkl olarak özel güvenli in her alan yasal düzenlemelerle kapsama içine al nm 't r. Böylece en ayr nt l düzenlemenin yap ld dizge olarak kar' m za ç kmaktad r. Belçika, Hollanda ve sviçre bu dizgenin uyguland ülkeler olarak gösterilmektedir (Karaman ve Seyhan, 2001, 151-152).

Çizelge 2.’ de baz ülkelerde özel güvenlik hizmetlerini düzenleyen yasa ve yönetmeliklerin isimlerine yer verilmi'tir. Düzenlemelerin kayna kimi ülkede yasalar, kimi ülkede yönetmelikler olarak kar' m za ç kmakta, baz ülkelerde ise özel güvenlikle ilgili bir düzenlemenin yap lmad görülmektedir.

3.3.2. Özel Güvenlik Hizmetlerinin Verildi&i Alanlar

Özel güvenlik hizmetlerinin verildi i alanlar, ülkeden ülkeye de i'mekle birlikte, binalar n korunmas , ki'ilerin korunmas , mallar n korunmas , parasal de erlerin ta' nmas , alarm dizgeleri, park yasa na uymayan araç tekerleklerinin kilitlenmesi ve dedektiflik hizmetleri gibi i'ler olarak kar' m za ç kmaktad r. Bu durumla ilgili, baz ülkelerdeki özel güvenlik hizmetlerinin çal 'ma alanlar çizelge 3.’da verilmi'tir.

sveç’te kapsam alt na al nm ' alanlar, binalar n korunmas , kamu etkinliklerinin korunmas , ki'ilerin korunmas , ta' nan nakdi de erler, alarm dizgelerinin montaj ve bak m olarak görülmektedir.

ngiltere’de mal ve insanlar n korunmas , özel arazide ya da hizmet ihalesi sonucu park yasa na uymayan araç tekerleklerinin kilitlenmesi, özel detektifler, güvenlik dan 'manl , anahtarlar n saklanmas gibi i'ler özel güvenlik kapsam nda görülmektedir.

talya’da mallar n korunmas (sabit veya hareket halindeki), özel inceleme yapt r lmas ;

Lüksembourg’da mallar n korunmas (sabit veya hareket halindeki), ki'ilerin korunmas , ta' nan nakdi de erler, alarm dizgelerinin montaj ve bak m ;

Hollanda’da ki'ilerin ve e'yalar n korunmas , ta' nan nakdi de erler, özel dedektiflik bürolar , alarm dizgelerinin montaj ;

spanya’da mallar n korunmas (duran veya hareket halindeki), ki'ilerin korunmas , ta' nan de erli e'yalar n, nakdi de erlerin korunmas , merkezi alarm dizgeleri, alarm dizgelerinin planlanmas , montaj ve bak m ;

Fransa’da insanl koruma, ta' nan parasal de erler, ki'ilerin korunmas ;

Almanya’da ta' nan de erlerin korunmas , ki'ilerin korunmas , binalar n ve endüstriyel bölgelerin korunmas , askeri yerle'im yerlerinin korunmas , etkinliklerde kamu düzeninin sa lanmas i'leri;

Yunanistan’da mallar n korunmas (duran veya hareket halindeki), ki'ilerin korunmas , ta' nan nakdi de erler;

rlanda’da mal ve insanlar n korunmas , araç tekerleklerinin kilitlenmesi, özel detektifler, güvenlik dan 'manl , anahtarlar n saklanmas ;

Çizelge 2. BazH Ülkelerdeki Özel Güvenlik Hizmetlerinin DüzenleniG Biçimi

Ülke Düzenleme

ngiltere (Birle'ik Krall k)

11/05/2001 tarihli Özel Güvenlik Endüstrisi Yasas

sveç Özel güvenlik endüstrisi hakk ndaki 26/04/1974 tarihli kanun ve kararname Düzenin korunmas hakk ndaki kanun ve kararname (1980/578 ve 1980/579) ve Ulusal kurumlar n ç karlar n n korunmas hakk ndaki kanun ve kararname (1990, 217

ve 1990, 1334) Alarm dizgelerinin kurulumuna ili'kin kanun ve kararname (1983/1097 ve 1983/1099)

talya Kamu güvenli i hakk ndaki 18/06/1931 tarihli kanun 26/09/1935 tarihli kanun

06/05/1940 tarihli kanun

Lüksembourg Özel koruma faaliyetleri hakk ndaki 06/06/1990 tarihli kanun ve özel koruma faaliyetleri hakk ndaki 4784/00 say l taslak kanun

Hollanda Özel güvenlik ve özel ara't rma 'irketleri hakk ndaki 24/10/1997 tarihli kanun 03/03/1999 tarihli yönetmelik

Portekiz 10 A ustos 1993 tarih ve 276 say l kanun hükmünde kararname spanya Özel güvenlik hakk nda 23/1992 say l kanun

Bu kanunun uygulanmas na dair 2364/1994 say l Kraliyet Karar

Fransa Özel güvenlik 'irketleri ve nakdi de er ta' ma hizmeti veren kurulu'lar hakk ndaki 12 Temmuz 1983 tarih ve 83-629 say l kanun. 1986 y l idari yetkilendirme ve personel al m kararnamesi ve 1986 y l malzeme, doküman, üniforma ve sembollerin kullan lmas na dair kararname Yeni taslak halindeki düzenleme (project de loi No 346 sur les activités de sécurité privées et Ia sécurité interne de certains services publics)

31 Ekim 2001 tarihli yeni “günlük güvenlik” hakk ndaki kanun Almanya Belirli bir düzenleme yok

(En son 16 Haziran 1998 tarihinde tadil edilen) 7 Aubat 1927 tarihli çal 'anlar kanunu (Gewerbeordnung) ile 14 Aral k 1995 tarihli özel güvenlik kurulu'lar hakk ndaki yönetmelik (Verordnung über das Bewachungsgewerbe)

Yunanistan 21 A ustos 1997 tarih ve 2518 say l özel güvenlik kurulu'lar hakk ndaki kanun rlanda Taslak halindeki Özel Güvenlik Endüstrisi Yasa Tasar s (2000)

Avusturya Belirli bir düzenleme yok

Genel ticaret kanunu (Gewerbeordnung); § 249-256 (Sicherheitspersonal) ve 254-256 (Bewachungsgewerbe) özel güvenlik endüstrisi ile ilgilidir.

Belçika Özel güvenlik kurulu'lar ve ulusal güvenlik tedarikçileri hakk nda (en son 10/06/2001 tarihinde tadil edilen) 10/04/1990 tarihli yasa ile e itim hakk nda 31/12/1999 tarihli Kraliyet Karar

Danimarka Güvenlik Hizmetleri hakk nda Kanun (1986) ve 22 May s tarih ve 266 say l Yasa ve bu kurallar n uygulanmas na dair 26 Aral k 1986 tarih ve 936 say l Yönetmelik

Finlandiya Özel güvenlik tedarikçileri hakk nda kanun (1983)

Kaynak: http://www.gusod.org//commonFiles/SPOT-Synthese_uk/CoESS% 202002%20sentez % 20tercimesi%2020030806.doc E.Tarihi 07.03.2005

Avusturya’da mallar n korunmas (duran veya hareket halindeki), ki'ilerin korunmas , ta' nan de erli e'yalar n, parasal de erlerin korunmas .

Belçika’da mallar n korunmas (duran veya hareket halindeki), ki'ilerin korunmas , ta' nan de erli e'yalar n, parasal de erlerin korunmas , merkezi alarm dizgeleri, alarm dizgelerinin planlanmas , montaj ve bak m , Kamuya aç k yerlere giri'in ve insanlar n denetimi ve korunmas ;

Danimarka’da mallar n korunmas (duran veya hareket halindeki), ki'ilerin korunmas , ta' nan de erli e'yalar n, parasal de erlerin korunmas ;

Finlandiya’da mallar n korunmas (sabit veya hareket halindeki), ki'ilerin korunmas , ta' nan de erli e'yalar n, parasal de erlerin korunmas , kamuya aç k yerlere giri'in ve insanlar n denetimi ve korunmas gibi

Benzer Belgeler