• Sonuç bulunamadı

DÜNYA EKONOMĠSĠNDEKĠ GELĠġMELER ABD Ekonomisi

ABD'de daha önce yüzde 2,5 olarak açıklanan üçüncü çeyrek GSYH büyümesi yüzde 2'ye revize edildi. Çekirdek PCE ise aynı dönemde beklentilerin altında yüzde 2 arttı. Ekonomistler GSYH büyümesinin yüzde 2,5 olarak teyit edilmesini, çekirdek PCE'nin de yüzde 2,1 olmasını bekliyorlardı.

ABD'de GSYH’nın bu yılın ikinci çeyreğinde kaydettiği büyüme nihai yüzde 1,3 olmuş, çekirdek PCE'deki artış yüzde 2,3 olarak gerçekleşmişti.

ABD'de tarım dışı verimlilik bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,1 artarken, enflasyonun ve kâr baskılarının bir göstergesi olan ve Fed'in yakından takip ettiği birim işgücü maliyeti ise yüzde 2,4 ile beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti. Ekonomistler, verimliliğin yüzde 2,8 artmasını, işgücü

maliyetinin yüzde 0,8 azalmasını bekliyorlardı. Daha önce ikinci çeyrekte yüzde 0,7 olarak açıklanan verimlilikteki düşüş yüzde 0,1 düşüşe revize edilirken, yüzde 3,3 arttığı açıklanan istihdam maliyeti yüzde 2,8 artışa revize edildi.

ABD'de açıklanan ADP Ulusal İstihdam Raporu'na göre, özel sektörde istihdam artışı Ekim'de 110.000 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ekonomistler, ADP raporunun Ekim'de özel sektörde istihdamın 101.000 arttığını göstermesini bekliyorlardı. Daha önce Eylül ayı için 91.000 olarak açıklanan istihdam artışı ise 116.000'e revize edildi.

ABD'de tüketici fiyatları endeksi Ekim'de değişim beklenmemesine karşılık yüzde 0,1 geriledi. Enerji ve gıda fiyatlarındaki değişimleri içermeyen çekirdek endeks ise yüzde 0,1 ile beklentiler seviyesinde yükseldi. Daha önce Eylül ayında yüzde 0.3 arttığı açıklanan TÜFE ve yüzde 0.1 olarak açıklanan çekirdek TÜFE'de revizyon yapılmadı.

ABD'de üretici fiyatları Ekim'de yüzde 0,3 ile beklentilerin üzerinde düşerken, gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek endeks artış beklentisine karşılık değişim kaydetmedi. Analistler ÜFE'nin Ekim'de yüzde 0,1 düşmesini, çekirdek endeksin yüzde 0,1 artmasını bekliyorlardı.

ABD'de çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) Ekim'de yüzde 0,1 ile beklentiler seviyesinde arttı; kişisel gelirler ise yüzde 0,4 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. Daha önce Eylül'de değişim kaydetmediği açıklanan çekirdek PCE'de ve kişisel gelirlerdeki yüzde 0.1'lik artışta revizyon yapılmadı.

ABD'de sanayi üretimi Ekim ayında yüzde 0,7 ile beklentilerin üzerinde artarken, kapasite kullanım oranı ise yüzde 77,8 ile yine beklentilerin üzerinde açıklandı. Analistler sanayi üretiminin yüzde 0,4 artmasını, kapasite kullanımının ise yüzde 77,6 olmasını bekliyorlardı. Daha önce Eylül'de yüzde 0,2 olarak açıklanan sanayi üretimindeki artış yüzde 0,1 düşüşe revize edildi. Eylül ayı kapasite kullanımı ise yüzde 77,4’ten yüzde 77,3’e revize edildi.

ABD'de dayanıklı mal siparişleri Ekim'de yüzde 0,7 ile beklentilerin altında düşüş kaydetti.

Uzmanlar, dayanıklı mal siparişlerinin Ekim'de yüzde 1 azalmasını bekliyorlardı. Daha önce Eylül ayı dayanıklı mal siparişlerinde yüzde 0,6 olarak açıklanan düşüş yüzde 1,5 düşüşe revize edildi.

ABD'de Michigan Üniversitesi ve Thomson Reuters tarafından hazırlanan tüketici güven endeksi Kasım ayında nihai 64,1 seviyesine yükselmesine rağmen beklentilerin hafif altında açıklandı. Analistler, Ekim ayında 60,9 nihai değerini alan endeksin 64,5 puan olacağını tahmin ediyorlardı.

ABD'de ISM imalat endeksi Ekim'de 50,8 ile beklentilerin altında açıklandı ve önceki aya göre geriledi. Uzmanlar Eylül ayında 51,6 puanda olan endeksin 52 puana yükselmesini bekliyorlardı.

ABD'de ISM hizmetler endeksi Ekim'de 52,9 ile beklentilerin altında açıklandı. Ekonomistler, endeksin 53,5 değerini almasını bekliyordu. ISM hizmetler endeksi Eylül'de 53 olarak açıklanmıştı.

ABD'de perakende satışlar Ekim'de yüzde 0,5 ile beklentilerin üzerinde artarken, otomotiv dışındaki çekirdek satışlar da yüzde 0,6 ile yine beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Ekonomistler, perakende satışların yüzde 0,3 artmasını, çekirdek satışlardaki artışın ise yüzde 0,1 olmasını bekliyorlardı. Daha önce yüzde 1.1 arttığı açıklanan Eylül ayı perakende satış verisinde revizyon yapılmazken, yüzde 0.6 olarak açıklanan çekirdek satışlar verisindeki artış yüzde 0.5'e revize edildi.

ABD'de fabrikalara gelen siparişler Eylül'de düşüş beklentisine karşılık yüzde 0,3 arttı.

Fabrika siparişlerinde yüzde 0,1 düşüş bekleniyordu. Fabrika siparişlerinde Ağustos ayı için daha

ABD'de yeni konut inşaatları Ekim'de 628,000 adet ile beklentilerin üzerinde açıklanırken, inşaat ruhsatları 653,000 adet ile yine beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ekim'de yeni konut inşaatlarının 610,000 ve ruhsat sayısının 603,000 olması tahmin ediliyordu. Daha önce Eylül'de 658,000 adet olarak açıklanan yeni konut inşaatları 630,000'e revize edilirken; 589,000 olarak açıklanan Eylül ayı inşaat ruhsatlarında revizyon yapılmadı.

ABD'de ikinci el konut satışları Ekim'de 4.97 milyon ile beklentilerin üzerinde açıklandı.

Uzmanlar, ikinci el konut satışlarının Ekim'de 4,8 milyon adet olmasını bekliyorlardı. Daha önce 4.91 milyon adet olduğu açıklanan Eylül ayı verisi 4,9 milyon adete revize edildi.

Euro Bölgesi

Euro bölgesi ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,2 ile beklentiler seviyesinde büyüme kaydetti. Avrupa Birliği istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre, euro bölgesinde GSYH üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 1,4 ile yine beklentiler seviyesinde büyüdü. Euro bölgesinde GSYH büyümesi bu yılın ikinci çeyreği için yüzde 0,2 olarak teyit edilirken, GSYH'nin geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 1,6 büyüdüğü açıklandı.

Avrupa Birliği (AB) istatistik ofisi Eurostat'ın verilerine göre, euro bölgesi Ekim enflasyonu yıllık bazda nihai yüzde 3 ile beklentiler seviyesinde gerçekleşti. Enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki değişimleri içermeyen çekirdek endeks de yüzde 2 ile beklentilerin biraz üzerinde yükseldi. Euro bölgesinde enflasyon Eylül'de de nihai yüzde 3 olarak açıklanmıştı.

Euro bölgesi sanayi üretimi endeksi, Eylül'de yüzde 2 ile beklenenin altında azaldı.

Ekonomistler, Eylül'de euro bölgesi sanayi üretiminin yüzde 2,2 azalmasını bekliyorlardı. Daha önce yüzde 1,2 olarak açıklanan Ağustos ayı sanayi üretimi verisindeki artış yüzde 1,4’e revize edildi.

Euro bölgesinde özel sektör faaliyetlerindeki daralma, borç krizinin para birliği ülkelerini resesyonun eşiğine getirmesiyle Kasım'da da devam etti. Markit'in hazırladığı euro bölgesi imalat sanayi PMI endeksi Kasım'da beklentilere yakın 46,4 olarak açıklandı. Ekonomistler, Ekim'de 47,1 nihai değerini alan imalat sanayi PMI endeksinin Kasım'da 46,5 seviyesinde açıklanmasını tahmin ediyorlardı.

Yine Markit'in hazırladığı euro bölgesi hizmetler PMI endeksi, Kasım'da beklentilerin üzerinde 47,8 olarak açıklandı. Ekonomistler, Ekim'de 46,4 nihai değerini alan hizmetler PMI endeksinin Kasım'da 46 seviyesinde geleceğini tahmin ediyorlardı.

Euro bölgesinde işsizlik oranı Eylül'de yüzde 10,2 ile beklentilerin üzerinde açıklandı.

Ekonomistler, euro bölgesinde işsizlik oranının Eylül'de yüzde 10 olmasını tahmin ediyorlardı. Daha önce Ağustos ayı için yüzde 10 olarak açıklanan işsizlik oranı ise yüzde 10,1’e revize edildi.

Almanya'da imalat sektörü ihracat talebindeki düşüşün etkisiyle daralmayı Kasım'da da sürdürdü. İmalat sektöründeki küçülme, hizmet sektöründeki aktivitenin beklenenden güçlü gerçekleşmesini gölgede bıraktı. Markit'in hazırladığı Almanya imalat sanayi satın alma yöneticisi (PMI) endeksi Kasım'da beklentilerin altında 47,9 olarak açıklandı. Ekonomistler Ekim'de 49,1 nihai değerini alan imalat sanayi PMI endeksinin Kasım'da 48,5 seviyesinde geleceğini tahmin ediyorlardı.

Yine Markit'in hazırladığı Almanya hizmetler PMI endeksi, Kasım'da beklentilerin üzerinde 51,4 olarak açıklandı. Ekonomistler, Ekim'de nihai 50,6 seviyesinde açıklanan hizmetler PMI endeksinin Kasım'da 50 değerini almasını tahmin ediyorlardı.

Diğer Ülkelerde GeliĢmeler

Çin'de imalat sektörünün üç aylık daralmanın ardından Ekim'de yeniden hız kazanması, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin, güçlü iç talebin verdiği destekle direncini koruduğunu gösterdi.

Çin'de açıklanan veriye göre, ülkedeki fabrikalarda aktivitenin durumu konusunda erken bir izlenim veren HSBC imalat PMI Ekim'de 51,1’e yükselerek Temmuz'dan beri ilk kez 50 seviyesini aşmış oldu. HSBC imalat PMI Eylül'de nihai 49,9 değerini almıştı.

Japonya Merkez Bankası (BOJ), varlık alımları için ayırdığı kaynağı 5 trilyon yen (66 milyar dolar) artışla 20 trilyon yene yükseltme kararı alarak para politikasını gevşetti. BOJ politika faizi olan gecelik faiz hedefini ise oybirliğiyle sıfır ile yüzde 0.1 aralığında tuttu.

Japonya'da ihracat Ekim'de yıllık bazda yüzde 3,7 ile beklenenin üzerinde ve son beş ayın en büyük hızıyla düştü. İhracattaki düşüşün, yüzde 0,3 olan beklentinin çok üzerinde gerçekleşmesi, güçlü yen ve küresel büyümeyle ilgili sıkıntıların etkisindeki ekonomide zayıflıkların devam ettiğini ortaya koydu. Japon ekonomisinin, Mart'taki deprem ve nükleer kriz sonrası resesyondan çıkarak üçüncü çeyrekte yüzde 1,5 büyümesinin ardından, bu yılın son çeyreğinde sert bir yavaşlama kaydetmesi bekleniyor.

Rusya merkez bankası, Ekim ayında politika faizini değiştirmeyerek beklendiği gibi yüzde 8.25'te tuttu. Banka bir günlük repo faizini yüzde 5.25'te, mevduat faizini de yüzde 3.75'te bıraktı.

Dünya Bankası, Çin ekonomisinin Avrupa'daki borç krizi ve ülkedeki bölgesel hükümetlerin borçlarından kaynaklanan endişeler nedeniyle risklerle karşı karşıya olduğunu, ancak para politikasını gevşetme yoluyla yumuşak bir iniş için ortam hazırlayabileceğini açıkladı.

Dünya Bankası yılda iki kez hazırlanan Doğu Asya ve Pasifik Ekonomik Raporu'nda Çin'e ilişkin 2011 büyüme tahminini yüzde 9'dan yüzde 9,1’e yükseltti, ancak gelecek yıldan itibaren büyümenin dünya ekonomilerindeki yavaşlamaya bağlı olarak hız kesmesinin beklendiğini belirtti.

Dünya Bankası'nın gelecek yıl için büyüme tahmini yüzde 8,4 düzeyinde.

Çin dışındaki gelişmekte olan Asya ülkelerine ait büyüme tahminlerini gelişmiş ülkelerden gelen zayıf ihracat talebi ve Tayland'daki sel felaketinin imalat ortamına verdiği zarara bağlı olarak aşağı çeken Dünya Bankası'nın raporunda, "Ana beklentiler büyümede kademeli bir yavaşlama yönünde olsa da riskler aşağı yönlü" denildi.

Raporda ayrıca, yatırımcıların Asya ülkelerinden paralarını çekmelerinin borsalar ve tahvil piyasasında daha fazla volatiliteye neden olacağına, ancak bunun varlık fiyatlarının önüne geçmeye çalışan ülkelere destek sağlayacağına dikkat çekildi.

Avrupa'da gerçekleşebilecek kontrolsüz bir borç yeniden yapılanmasının ticaret ve finansman akışına zarar vermesi halinde Asya ülkelerinin önemli bir yayılma etkisiyle karşı karşıya gelebilecekleri de ifade edildi.

Benzer Belgeler