• Sonuç bulunamadı

SKY/SB. 602. Türkiye – Ortadoğu İlişkileri (Zorunlu)

Bu derste, Türk dış politikası tartışılarak, Türkiye’nin bölgesindeki konumu ve Ortadoğu-Türkiye ilişkileri ele alınacaktır. Bu dersin içeriğinde, Türk dış politikası, Ortadoğu-Türkiye’nin bölge ülkeleri ile ilişkileri, bölgenin özellikleri, bölgede var olan sorunlar, bu sorunların Türkiye için neden önemli oldukları ile ilgili analizler yer almaktadır.

SKY/SB. 602. Turkish-Middle East Relations (Must)

This course examines the following topics: to understand the Turkish foreign policy, to discuss the position of Turkey in the Middle East, to evaluate the importance of the Middle East for Turkey. Therefore, understanding of Turkish Foreign Policy, understanding the position of Turkey in the region and discussing the importance of the Middle East for Turkey are the main issues of the content of this course.

SKY/SB. 604. Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler (Zorunlu)

Belli başlı siyasal sistemleri eleştirel bir bakış açısıyla ele almak bu dersin temel hedefidir. Bu derste belli başlı siyasal sitemler ve bu sistemlerin oluşmasında esas rolü oynamış olan ülkelerin siyasal yapılanmaları ele alınacaktır. Derste ağırlıklı olarak “demokratik siyasal sistemler” incelenecek bu bağlamda da konu edinilen başlıca ülkeler İngiltere, ABD ve Fransa olacaktır. Bunların yanı sıra demokratik olmayan bir siyasal sistem örneği olarak da Çin somutlaştırıcı kısa bir analize konu edilecektir.

SKY/SB. 604. Comparative Political Systems (Must)

The primary aim of this course is to discuss main political systems in a critical point of view.

Political structures of main political systems and states that have a pivotal role in emerging of

25

these systems will be analyzed in this course. Democratic political systems will be focused, i.e. Great Britain, USA, and France. Furthermore People’s Republic of China will shortly be analyzed as an undemocratic political system.

SKY/SB. 606. Seminer I (Zorunlu) / SKY/SB. 606. Seminar I (Must)

SKY/SB. 608. Siyasal Kurumlar Analizi (Seçmeli)

Bu derste incelenen temel siyasal kurumlar arasında şunlar yer almaktadır: Siyasal iktidar, siyasal iktidarın premodern, modern ve geç modern dönemdeki değişimi, demokrasi, siyasal partiler, kamuoyu, medya, sivil toplum, sivil-asker ilişkileri, din-devlet ilişkileri.

SKY/SB. 608. Analysis of Political Institution (Elective)

These are the main subjects of this lesson: political power, transitions of political power in premodern, modern and postmodern period, democracy, political parties, public opinion, media, civil society, civil-military relations, religion-state relations.

SKY/SB. 610. Uluslararası Birleşmeler ve AB (Seçmeli)

Bu ders kapsamında öğrencilere uluslararası birleşme kavramı, türleri, birleşme nedenleri ve tarihsel süreç içerisinde ortaya çıkmış olan uluslararası birleşme örnekleri ile ilgili bilgiler verilmektedir. AB’nin uluslararası birleşmeler içerisindeki yeri ve önemi ele alınmaktadır.

Ders kapsamında uluslararası birleşme kavramı, nedenleri, türleri, tarihte ortaya çıkan uluslar arası birleşmeler, AB’nin ortaya çıkış süreci, AB’nin genişleme ve derinleşmesi, AB’nin organları, uluslararası sistemde AB’nin yeri ve önemi, AB’nin geleceği, AB’nin Türkiye açısından değerlendirilmesi.

SKY/SB. 610. International Units and EU (Elective)

In this course the students the concept of international units, types, causes, and the units has emerged in the historical process which provides information on examples of international units . The importance of international alliances is discussed within the EU. The concept of an international units of the course, causes, types, occurring on the date of international unitss, the EU's process of emergence, expansion and deepening of the EU, the EU bodies, the EU's

26

place and importance of the international system, the EU's future Evaluation of the EU for Turkey

SKY/SB. 612. Siyasetin Güncel Sorunları (Seçmeli)

Demokrasi gelişimi, uygulamadaki demokrasi türleri. Seçim ve seçim sistemleri, aday belirlemede ortaya çıkan sorunlar ve muhtemel çözümlerin geliştirilmesi İktidar türleri, muhalefet türleri ve parlamento dışı muhalefet. İktidar muhalefet ilişkileri.Siyasette bireyler, gruplar ve toplum ile siyasal iktidar ilişkilerinde ortaya çıkan sorunlar ve çözüm arayışları ele alınacaktır.

SKY/SB. 612. Current Issues of Politics (Elective)

the development of democracy in practice types of democracy. Choice and selection systems, emerging issues and possible solutions in determining the development of candidate types of power, types, and the extra-parliamentary opposition to the opposition. Ilişkileri.Siyasette opposition to the ruling of individuals, groups and society emerging issues and the search for solutions and political power relations will be discussed.

SKY/SB. 614. Milliyetçilik ve Milliyetçilik Kuramları (Seçmeli)

Milliyetçiliğin, bir ideoloji olarak doğuşu, millet, milliyet, milletlik, kapitalizm, etnik milliyetçilik, vatandaşlığa dayalı milliyetçilik kavramları, ulus-devlet olma süreci ve milliyetçilik kuramları: modernist yaklaşım, ilkçi yaklaşım ve etno-sembolcü yaklaşım, yeni yaklaşımlar.

SKY/SB. 614. Nationalism and Theories of Nationalism(Elective)

The emergence of nationalism as an ideology, nation, nationality, nationhood, capitalism, ethnic nationalism, civic nationalism, process of becoming nation-state and theories of nationalism: modernist approach, primordialist approach and ethno-symbolist approach, new approaches.

27 III. Dönem Ders İçerikleri

SKY/SB. 611. Türkiye’de Anayasacılık ve Anayasal Sorunlar (Zorunlu)

Bu dersin amacı öğrencilere anayasacılık kavramını, anayasacılık düşüncesinin ortaya çıkış nedeni ve anayasaların önemi konusunda bilgiler vererek öğrencilerin anayasaların demokrasi için önemini kavramasını sağlamaktır. Anayasacılık kavram ve düşüncesinin kapsam ve tanımı, Ekonomi ve anayasacılık düşüncesi ilişkisi, Ulus devlet ve anayasacılık düşüncesi ilişkisi, Anayasacılık düşüncesinin ortaya çıkmasının nedenleri, Dünya’da ilk anayasacılık düşüncesinin ortaya çıkışı, Türkiye’deki anayasacılık düşüncesinin kökenleri, Cumhuriyet Anayasaları ve Anayasacılığın temel sorunları

SKY/SB. 611. Constitutionalism and Constitutional Issues in Turkey (Must)

The aim of this course, the concept of constitutionalism, the emergence because the idea of constitutionalism and constitutions, giving information about the importance of students' understanding of the importance of constitutions to provide for democracy. The scope and definition of the concept and the idea of constitutionalism, the relationship between economics and the idea of constitutionalism, constitutionalism and the idea of nation-state relations, the causes of the emergence of the idea of constitutionalism, the emergence of the idea of constitutionalism in the world's first in Turkey, The origins of the idea of constitutionalism, the Republican Constitutions and the basic problems of constitutionalism

SKY/SB. 613. Türkiye’de Demokrasinin Tarihi (Zorunlu)

Türkiye’de demokrasinin ortaya çıkışını anlamak. Türkiye’deki demokratikleşme sürecini değerlendirmek Türk demokrasisinin temel sorunlarını tartışmak. Bu dersin içeriğinde, Türkiye’de demokrasinin tarihi süreç içindeki gelişimi, özellikleri, temelleri, işleyiş biçimi, eriştiği düzey, bugünkü durumu, temel zorluklar yer almaktadır.

SKY/SB. 613. History of Democracy in Turkey (Must)

This course aims to to understand the emergence of democracy in Turkey, to evaluate the democratization process in Turkey, and to discuss the main issues of the Turkish Democracy.

Understanding the term of democracy, charcateristics of Turkish democracy, main problems

28

of Turkish democracy, and democratization process in Turkey are the main issues of this course.

SKY/SB. 615. Seminer II (Zorunlu) / SKY/SB. 615. Seminar II (Must)

SKY/SB. 617. Türkiye’de Din ve Siyaset (Seçmeli)

Bu derste incelenen ana konular şunlardır: din ve siyaset ilişkisine ilişkin görüş ve kuramlar;

sekülerleşme ve laiklik, siyasal dinler, Türkiye’de din ve siyaset ilişkisinin incelemesi.

SKY/SB. 617. Religion and Politics (Elective)

These are the main subjects of this lesson: Ideas and theories concerning religion-politics relationship, secularisation and laicism, political religions, analysis of religion-politics relationship in Turkey.

SKY/SB. 619. Siyasal İktisat (Seçmeli)

Bu ders kapsamında öğrencilerin siyaset ile ekonomi arasında tarihsel süreç içerisinde ortaya çıkan ilişkiyi kurması amaçlanmaktadır. Ders kapsamında siyaset ve ekonomi kavramlarının tanımlanması, siyasal düşüncenin tarihsel gelişimi, siyaset ekonomi ilişkisinin tarihsel gelişimi, siyaset ekonomi ilişkisine ideolojilerin ve düşünürlerin yaklaşımı, küreselleşme ve yerelleşme sürecinde siyaset ekonomi ilişkisi, siyasal ekonomi politiğinin geleceği konuları ele alınmaktadır.

SKY/SB. 619. Political Economy (Elective)

In this course, students' politics and the economy is to establish the relationship between the emerging courses of history. Courses under the definition of the concepts of politics and economics, the historical development of political thought, the historical development of the relationship between politics, economics, political economy, ideologies and thinkers approach to the relationship, the relationship between globalization and localization process, politics, economics, political economy of the future of the political issues are addressed.

29

SKY/SB. 621. Kuramdan Uygulamaya Türkiye’de İnsan Hakları (Seçmeli)

Bu derste incelenen ana konular şunlardır: insan hakları kavramı; insan haklarının tarihsel gelişim süreci; birinci, ikinci ve üçüncü kuşak insan haklarının düşünsel temelleri, içerikleri ve hukuksal statüleri bakımından incelenmesi; insan haklarını ulusüstü düzeyde koruma mekanizmaları, insan hakları bakımından Türkiye değerlendirmesi

SKY/SB. 621. Human Rights in Turkey: From Theory to Practice (Elective)

These are the main subjects of this lecture: Historical development process of human rights, intellectual background of First, Second and Third Generation Rights, content of these and analyze of these in terms of legal status; subnational protection mechanisms of human rights;

assessment of the situation human rights in Turkey.

30

SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ ANABİLİM DALI

Benzer Belgeler