• Sonuç bulunamadı

2.1 Sunuma İlişkin Temel Esaslar 2.1.1 Uygulanan Muhasebe Standartları

Grup’un ara dönem özet konsolide finansal tabloları, SPK tarafından yayımlanan finansal raporlama standartlarına (“SPK Muhasebe Standartları”) uygun olarak hazırlanmıştır.

Sermaye Piyasası Kurumu (“SPK”), Seri: XI, No: 29 sayılı “Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği” ile işletmeler tarafından düzenlenecek finansal raporlar ile bunların hazırlanması ve ilgililere sunulmasına ilişkin ilke, usul ve esasları belirlemektedir. Bu tebliğe istinaden, işletmelerin finansal tablolarını Avrupa Birliği tarafından kabul edilen haliyle Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (“UMS/UFRS”)’na göre hazırlamaları gerekmektedir. Ancak Avrupa Birliği tarafindan kabul edilen UMS/UFRS’nin Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (“UMSK”) tarafından yayımlananlardan farkları Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu (“TMSK”) tarafından ilan edilinceye kadar UMS/UFRS’ler uygulanacaktır. Bu kapsamda, benimsenen standartlara aykırı olmayan, TMSK tarafından yayımlanan Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları (“TMS/TFRS”) esas alınacaktır.

SPK, 17 Mart 2005 tarihinde almış olduğu bir kararla, Türkiye’de faaliyette bulunan ve SPK tarafından kabul edilen muhasebe ve raporlama ilkelerine (“SPK Finansal Raporlama Standartları”) uygun finansal tablo hazırlayan şirketler için, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere enflasyon muhasebesi uygulamasının gerekli olmadığını ilan etmiştir. Dolayısıyla finansal tablolarda, 1 Ocak 2005 tarihinden başlamak kaydıyla, UMSK tarafından yayımlanmış 29 No’lu “Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama” standardı (UMS 29) uygulanmamıştır.

SPK’nın Seri:XI, No:29 sayılı tebliği uyarınca işletmeler, ara dönem finansal tablolarını UMS 34 “Ara Dönem Finansal Raporlama” standardına uygun olarak tam set veya özet olarak hazırlamakta serbesttirler. Grup bu çerçevede ara dönemlerde özet konsolide finansal tablo hazırlamayı tercih etmiş, söz konusu özet konsolide finansal tablolarını SPK Finansal Raporlama Standartları’na uygun olarak hazırlamıştır.

Finansal tabloların hazırlanış tarihi itibariyle, Avrupa Birliği tarafından kabul edilen UMS/UFRS’nin UMSK tarafından yayımlananlardan farkları TMSK tarafından henüz ilan edilmediğinden, ilişikteki özet konsolide ara dönem finansal tablolar SPK’nın Seri: XI, No: 29 sayılı tebliği ve bu tebliğe açıklama getiren duyuruları çerçevesinde, UMS/UFRS’nin esas alındığı SPK Finansal Raporlama Standartları’na uygun olarak hazırlanmıştır. Özet konsolide ara dönem finansal tablolar ve dipnotlar SPK’nın 2008/16, 2008/18, 2009/40, 2009/02 ve 2009/04 sayılı haftalık bültenlerindeki duyuru ile uygulanması tavsiye edilen formatlara uygun olarak ve zorunlu kılınan bilgiler dahil edilerek sunulmuştur. Bu kapsamda geçmiş döneme ait finansal tablolarda gerekli sınıflandırma değişiklikleri yapılmıştır.

Ara dönem özet konsolide finansal tablolar, makul değerleri ile gösterilen finansal varlık ve yükümlülüklerin dışında, tarihi maliyet esası baz alınarak Grup’un fonksiyonel para birimi olan Türk

DİPNOT 2 - ARA DÖNEM ÖZET KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA İLİŞKİN ESASLAR VE UYGULANAN MUHASEBE POLİTİKALARI (Devamı) 2.1.2 Konsolidasyon Esasları

(i) Bağlı Ortaklıklar

Bağlı ortaklıklar, Grup’un doğrudan veya dolaylı olarak işlemleri üzerinde kontrol yetkisine sahip olduğu şirketlerdir. Grup, bağlı ortaklık konumundaki şirketlerin finansal ve operasyonel politikalarını yürütme gücüne sahip olmasına bağlı olarak, bağlı ortaklığın faaliyet sonuçlarından pay alır.

Kontrol gücünün belirlenmesinde, mevcut ve dönüştürülebilir oy hakları göz önünde bulundurulur.

Bağlı ortaklıkların finansal tabloları, kontrol gücünün oluştuğu tarihten sona erdiği tarihe kadar konsolide finansal tablolarda gösterilmektedir.

Aşağıdaki tablo, 30 Eylül 2011 tarihi itibariyle Grup’un sahip olduğu pay oranları ile birlikte tüm bağlı ortaklıkları göstermektedir:

30 Eylül 2011 31 Aralık 2010 Hisse Oranı Hisse Oranı

Componenta UK Ltd. %100 %100

İngiltere’de faaliyet gösteren Componenta UK Ltd.’in varlık ve yükümlülükleri bilanço tarihindeki döviz kurundan, gelir tablosu kalemleri ise yıllık ortalama kurdan Yeni Türk Lirası’na çevrilmiştir.

Componenta UK Ltd.’in dönem başındaki net varlıklarının ve döneme ait gelir tablosunun Yeni Türk Lirası’na çevriminden kaynaklanan kur farkları, özsermaye altında yabancı para çevrim farkları hesabına dahil edilmiştir.

(ii) İştirakler

Grup’un, finansal ve operasyonel faaliyetleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu fakat herhangi bir kontrole sahip olmadığı iştirakler, bu etkilerin başladığı tarih ile etkilerin bitiş tarihi arasında özsermaye esasına göre muhasebeleştirilir. Konsolide finansal tablolar, Grup’un payına düşen ve özsermaye esasına göre muhasebeleştirilmiş olan iştirak gelir ve giderlerini içermektedir.

Aşağıda yer alan tablo, Grup’un iştiraklerdeki yatırımlarındaki hisse oranlarını göstermektedir:

30 Eylül 2011 31 Aralık 2010 Hisse Oranı Hisse Oranı Kumsan Döküm Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.(“Kumsan”) %25,10 %25,10

DİPNOT 2 - ARA DÖNEM ÖZET KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA İLİŞKİN ESASLAR VE UYGULANAN MUHASEBE POLİTİKALARI (Devamı) 2.1 Sunuma İlişkin Temel Esaslar (Devamı)

(iii) Konsolidasyonda eliminasyon işlemleri

Konsolide finansal tabloların hazırlanmasında, grup içi işlemlerden dolayı oluşan tüm bakiye ve işlemler ile gerçekleşmemiş her türlü gelir elimine edilmiştir. Grup içi işlemlerden kaynaklanan gerçekleşmemiş zararlar da, değer düşüşüyle ilgili kanıt olmadığı hallerde, gerçekleşmemiş karların arındırılmasında kullanılan yöntemle arındırılmıştır. Grup’un sahip olduğu hisselerin kayıtlı değerleri ve bunlardan kaynaklanan temettüler, ilgili özsermaye ve gelir tablosu hesaplarından elimine edilmiştir.

2.2 Muhasebe Politikalarındaki Değişiklikler

Değiştirilen veya değiştirilmesi planlanan muhasebe politikaları bulunmamakta olup, tüm muhasebe politikaları önceki dönemlerle uyumlu olarak uygulanmaktadır.

2.3 Karşılaştırmalı bilgiler ve önceki dönem tarihli mali tabloların düzeltilmesi

Mali durum ve performans trendlerinin tespitine imkan vermek üzere, Grup’un konsolide finansal tabloları önceki dönemle karşılaştırmalı hazırlanmaktadır. Grup, 30 Eylül 2011 tarihi itibariyle konsolide bilançosunu 31 Aralık 2010 tarihi itibariyle hazırlanmış konsolide bilançosu ile; 1 Ocak - 30 Eylül 2011 dönemine ait konsolide kapsamlı gelir tablosu, konsolide nakit akım tablosu ve konsolide özkaynak değişim tablosunu ise 1 Ocak - 30 Eylül 2010 dönemi ile karşılaştırmalı olarak düzenlemiştir.

2.4 Muhasebe Tahminlerindeki Değişiklikler ve Hatalar

Muhasebe politikalarında yapılan önemli değişiklikler ve tespit edilen önemli muhasebe hataları geriye dönük olarak uygulanır ve önceki dönem finansal tabloları yeniden düzenlenir. Muhasebe tahminlerindeki değişiklikler, yalnızca bir döneme ilişkin ise, değişikliğin yapıldığı cari dönemde, gelecek dönemlere ilişkin ise, hem değişikliğin yapıldığı dönemde hem de gelecek dönemde, ileriye yönelik olarak uygulanır.

2.5 Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti

Özet konsolide ara dönem finansal tabloların hazırlanmasında kullanılan muhasebe politikaları, aşağıda belirtilenler haricinde, 1 Ocak-31 Aralık 2010 hesap döneminde kullanılan muhasebe politikaları ile uyumludur. Bu özet konsolide ara dönem finansal tablolar 1 Ocak-31 Aralık 2010 hesap dönemine ait yıllık finansal tablolar ile birlikte okunmalıdır.

SPK’nın Seri: XI, No: 29 sayılı tebliği ve bu tebliğe açıklama getiren duyuruları çerçevesinde UMS/UFRS’nin esas alındığı SPK Finansal Raporlama Standartları ile uyum sağlamak amacıyla, ilişikteki özet konsolide ara dönem finansal tablolarında yıllık konsolide finansal tablolardan farklı olarak uygulanan bir muhasebe politikası bulunmamaktadır.

DİPNOT 2 - ARA DÖNEM ÖZET KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA İLİŞKİN ESASLAR VE UYGULANAN MUHASEBE POLİTİKALARI (Devamı) 2.5 Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (Devamı)

Grup 1 Ocak- 30 Eylül 2011 ara hesap döneminde makine ve teçhizatlara ait amortisman giderini kapasite kullanım oranlarını dikkate alarak özet ara dönem konsolide finansal tablolarına yansıtmıştır.

Kapasite kullanım oranları 1 Ocak- 30 Eylül 2011 ara hesap döneminde pik döküm, alüminyum döküm ve jant tesislerinde sırasıyla %67, %59 ve %89 olarak gerçekleşmiştir. Bunun sonucu olarak 1 Ocak-30 Eylül 2011 ara hesap dönemine ait makine ve teçhizatların amortisman gideri 9.036.501 TL olmuştur (1 Ocak-30 Eylül 2010: 3.525.480 TL).

Ara dönemlerde vergi karşılıkları yıl sonu mali sonuçlarına uygulanması beklenen vergi oranları göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır.

2.6 Önemli Muhasebe Değerlendirme Tahmin ve Varsayımları

Finansal tabloların hazırlanması, bilanço tarihi itibariyle raporlanan varlıklar ve yükümlülüklerin tutarlarını, şarta bağlı varlıkların ve yükümlülüklerin açıklanmasını ve hesap dönemi boyunca raporlanan gelir ve giderlerin tutarlarını etkileyebilecek tahmin ve varsayımların kullanılmasını gerektirmektedir. Bu tahmin ve varsayımlar, şirket yönetiminin mevcut olaylar ve işlemlere ilişkin en iyi bilgilerine dayanmasına rağmen, fiili sonuçlar varsayımlardan farklılıklar gösterebilir.

DİPNOT 3 - BÖLÜMLERE GÖRE RAPORLAMA

Grup, uygulanan muhasebe politikalarında finansal bilgilerin bölümlere göre raporlanmasında belirtilen esaslar çerçevesinde ve Grup’un örgütsel ve yönetsel yapısında ve yönetim kurulu ile yöneticilerine yönelik iç finansal raporlama sisteminde yer alması sebebiyle üç endüstriyel bölüm olan alüminyum döküm, pik döküm ve jant endüstriyel bölümleri için bölümlere göre raporlama yapmaktadır.

Bölüm varlıkları

30 Eylül 2011 31 Aralık 2010

Pik döküm 215.950.771 160.550.443

Alüminyum döküm 83.241.240 67.731.404

Jant 45.733.772 29.301.004

Bölümlerle ilişkilendirilemeyen varlıklar (*) 102.337.358 81.739.343 Konsolide finansal tablolara göre toplam varlıklar 447.263.141 339.322.194 (*) 30 Eylül 2011 tarihi itibariyle bölümlerle ilişkilendirilemeyen varlıkların 2.653.631 TL’lik kısmı (31

Aralık 2010: 2.378.631 TL) Kumsan’daki finansal yatırımlardan ve 99.683.727 TL’lik kısmı (31 Aralık 2010: 79.360.712 TL) ise Componenta Oyj’ye kullandırılan kredilerden oluşmaktadır.

DİPNOT 3 - BÖLÜMLERE GÖRE RAPORLAMA (Devamı) Bölüm yükümlülükleri

30 Eylül 2011 31 Aralık 2010

Pik döküm 78.269.139 51.122.813

Alüminyum döküm 19.523.053 11.018.967

Jant 16.349.324 7.271.325

Bölümlerle ilişkilendirilemeyen yükümlülükler (**) 104.826.143 80.142.024 Konsolide finansal tablolara göre toplam yükümlülükler 218.967.659 149.555.129 (**) 30 Eylül 2011 tarihi itibariyle bölümlerle ilişkilendirilemeyen yükümlülüklerin 86.068.551 TL’lik kısmı

banka kredilerinden (31 Aralık 2010: 69.162.336 TL), 10.810.931 TL’lik kısmı vergi karşılıklarına ilişkin yükümlülüklerden (31 Aralık 2010: 7.356.756 TL), 7.946.661 TL’lik kısmı ilişkili taraflara borçlardan (31 Aralık 2010: 3.622.932 TL) oluşmaktadır.

1 Ocak - 30 Eylül 2011 dönemine ait bölüm analizi :

1 Ocak - 30 Eylül 2011 Pik Alüminyum

döküm Döküm Jant Toplam

Grup dışından sağlanan gelirler 322.491.999 80.168.000 74.604.000 477.263.999 Faaliyet giderleri (303.770.845) (62.098.411) (58.157.873) (424.027.129) 18.721.154 18.069.589 16.446.127 53.236.870

Diğer faaliyet giderleri, net (1.944.018)

Finansal giderler, net (4.324.297)

İştiraklerdeki yatırımların karlarındaki pay 275.000

Vergi öncesi kar 47.243.555

Vergi karşılığı (10.514.306)

Net dönem karı 36.729.249

DİPNOT 3 - BÖLÜMLERE GÖRE RAPORLAMA (Devamı) 1 Temmuz - 30 Eylül 2011 dönemine ait bölüm analizi :

1 Temmuz - 30 Eylül 2011 Pik Alüminyum

döküm döküm Jant Toplam

Grup dışından sağlanan gelirler 112.780.560 22.458.302 31.272.314 166.511.176 Faaliyet giderleri (117.029.984) (8.455.786) (23.682.977) (149.168.747) (4.249.424) 14.002.516 7.589.337 17.342.429

Diğer faaliyet giderleri, net (257.995)

Finansal giderler, net (1.322.622)

İştiraklerdeki yatırımların karlarındaki pay 91.103

Vergi öncesi kar 15.852.915

Vergi karşılığı (3.414.040)

Net dönem karı 12.438.875

1 Ocak - 30 Eylül 2010 dönemine ait bölüm analizi:

1 Ocak – 30 Eylül 2010 Pik Alüminyum

döküm döküm Jant Toplam

Grup dışından sağlanan gelirler 187.192.113 67.283.512 33.186.702 287.662.327 Faaliyet giderleri (175.728.279) (59.197.708) (30.107.573) (265.033.560) 11.463.834 8.085.804 3.079.129 22.628.767

Diğer faaliyet gelirleri, net 2.230.216

Finansal giderler, net (8.029.211)

İştiraklerdeki yatırımların karlarındaki paylar 415.740

Vergi öncesi kar 17.245.512

Vergi gideri (3.475.978)

Net dönem karı 13.769.534

DİPNOT 3 - BÖLÜMLERE GÖRE RAPORLAMA (Devamı) 1 Temmuz - 30 Eylül 2010 dönemine ait bölüm analizi:

1 Temmuz - 30 Eylül 2010 Pik Alüminyum

döküm döküm Jant Toplam

Grup dışından sağlanan gelirler 69.889.520 17.999.760 13.977.233 101.866.513 Faaliyet giderleri (64.153.285) (15.996.187) (12.946.437) (93.095.909) 5.736.235 2.003.573 1.030.796 8.770.604

Diğer faaliyet gelirleri, net 2.335.402

Finansal giderler, net (504.141)

İştiraklerdeki yatırımların karlarındaki paylar 108.027

Vergi öncesi kar 10.709.892

Vergi gideri (1.292.848)

Net dönem karı 9.417.044

Amortisman gideri, itfa payı ve yatırım harcamaları :

1 Ocak - 30 Eylül 2011 Pik Alüminyum

döküm döküm Jant Toplam

Amortisman ve itfa payları 6.572.687 2.687.462 1.673.173 10.933.322

Yatırım harcamaları 7.255.649 5.240.946 3.977.905 16.474.500

1 Temmuz - 30 Eylül 2011 Pik Alüminyum

döküm döküm Jant Toplam

Amortisman ve itfa payları 2.027.699 771.266 607.195 3.406.160 Yatırım harcamaları 2.685.665 1.920.753 454.703 5.061.121

DİPNOT 3 - BÖLÜMLERE GÖRE RAPORLAMA (Devamı) Amortisman gideri, itfa payı ve yatırım harcamaları:

1 Ocak -30 Eylül 2010 Pik Alüminyum

döküm döküm Jant Toplam

Amortisman ve itfa payları 2.784.001 1.968.378 567.418 5.319.797

Yatırım harcamaları 1.914.679 3.399.582 1.017.860 6.332.121

1 Temmuz - 30 Eylül 2010 Pik Alüminyum

döküm döküm Jant Toplam

Amortisman ve itfa payları 928.000 656.126 189.139 1.773.266

Yatırım harcamaları (59.080) 1.949.962 851.229 2.801.191

DİPNOT 4 - NAKİT VE NAKİT BENZERLERİ

30 Eylül 2011 31 Aralık 2010

Kasa 5.554 3.007

Banka

vadesiz mevduatlar-TL 1.490.689 927.890

vadesiz mevduatlar-yabancı para 29.063.820 3.422.677

vadeli mevduat - TL - 10.100.000

vadeli mevduat - yabancı para - 2.231.768

Alınan Çekler 300.000 -

30.860.063 16.685.342

Benzer Belgeler