• Sonuç bulunamadı

Ankara, 2007

Değerli Besteci Arkadaşım,

T.C. Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yürütmekte olduğum Müzik Bilimi alanındaki “Genç Türk Bestecilerinin 21.yy Ritim Kurgularında Ortak Noktalar” konulu yüksek lisans tezimin “bulgular” bölümünü sizlerden alacağım bilgiye dayanarak hazırlayacağım.

Bu çalışmada 21. yüzyılın içinde bulunduğumuz ilk yıllarında

besteleme sürecinizdeki ritmik kurguyu oluşturmaya dair yöntemlerinizi(a), diğer besteci ve kaynaklardan etkilenme sürecinizi (b)

ve icraya dair yaklaşımlarınızı (c) öğrenerek;

ülkemizin yazılı müziğini yaratmakta olan sizlerin kültürel ve profesyonel kimliğinizi (d), diğer bestecilerle ilişkilerinizi (e)

ve birleştiğiniz noktaları (f)

çeşitli açılardan belirlemeyi ve edindiğim bilgiyi gelecek kuşaklarla paylaşmayı (g)

amaçlıyorum.

Zamanınızı ayırarak göstereceğiniz özveri bu çalışmanın hedefe ulaşmasında büyük bir önem taşımaktadır.

Aşağıdaki soruları cevaplayarak 2 Haziran 2007 Cumartesi gününe kadar “.doc” formatıyla bu e-posta adresine göndermenizi; tezimin hedefi olan siz çağdaş Türk bestecilerinin, cevaplarınız çerçevesinde belirlenecek ritim oluşturmaya dair ortak noktalarınızı

okuyucuya aktarabilmek için isimlerinizi açıkça yazabilmem konusunda onay vermenizi rica ederim.

Detaylı özgeçmişim ve çalışmamla ilgili genel bilgiler ektedir. Teşekkür ederim.

Özgü Bulut

Kişisel Bilgiler Lütfen aşağıdaki maddelerin cevaplarını içeren kısa özgeçmişinizi yazınız.

Adınız-Soyadınız, Yaşınız, Cinsiyetiniz, Şu an yaşamakta olduğunuz şehir ve ülke, daha önce yaşadığınız bölge(ler), Çaldığınız çalgılar, Mezun olduğunuz okul, Kompozisyon üzerine çalıştığınız hocalar, (varsa) diğer alanlarda eğitiminiz [ikinci üniversite,

hobileriniz, vs.], Akademik kariyeriniz, Kariyerinizde önemli gördüğünüz etkinlikler, Yaptığınız ve yapmakta olduğunuz işler/görevler.

Sorular

Lütfen soruları 2000 yılı ve sonrasındaki çalışmalarınızı temel alarak cevaplayınız. Cevaplarken şu sıralar ön planda olan düşüncelerinize özellikle yer veriniz.

1. Bir eseri besteleme sürecinde:

a. Aşamalarınız var mı? Nelerdir? Ritimle ilgili çalışmalara hangi aşama(lar)da yer verirsiniz? (a,d)

b. Tartım, tempo, nabız, motif, cümle gibi alt bileşenleri nasıl ve neye dayanarak belirlersiniz? (a,d)

2. Tartıma ilişkin:

Dinleyicinin tartımı algılamasını veya algılamamasını istediğiniz durumlarda ne tür yöntemler kullanırsınız? Her hangi genel bir yaklaşımınız var mı? (a)

(Tartımı notada özellikle belirtmediğiniz (eserin başına ¾, 4/4, vs. metre belirteni koymadığınız) bir çalışmanız oldu mu? Ne amaçla tartımı belirtmemeyi seçtiniz?) (a,d)

3. Eserinizin ritmik yapısını geliştirmek için ne gibi yollar izlersiniz? Size en yakın olduğunu düşündüğünüz bir sistem varsa lütfen detaylandırınız. (a)

4. Son yıllardaki çalışmalarınızda yoğunlukla kullandığınız zamansal ögeler hangileridir? (a) o Monoritim o Monometre o Poliritim o Polimetre o Ostinato o Döngü o Tartımsız o Diğer(leri):

5. Son yıllarda en çok kullandığınız ritmik öğe ya da öğelerin bunlar oluşunu neye bağlıyorsunuz? (ad)

6. Yazdığınız ritimler özellikle hangi kaynakların (besteci, kitap, yaşantı, müzik tarzı, görsel sanat, felsefi çıkarım, doğa olayı, sanayi vs.) etkisini taşıyor? Bunu

yaşantınızla ilişkilendiriniz. (b)

7. Yarattığınız ritmik yapılarda “olmazsa olmaz” diyerek sürekli kullandığınız veya kullanmayı şu ana kadar reddettiğiniz özel bir malzeme var mı? Lütfen nedenleriyle açıklayınız. (a, b, d)

8. Kuşağınızdaki Türk (aşağıdaki listede adları bulunan) ve yabancı bestecilerin eserlerini ne sıklıkta dinliyorsunuz? Dinledikleriniz arasında ritmik açıdan en çok beğendiğiniz ve/veya etkilendikleriniz kim(ler)dir? En çok hangi eser(ler)inden etkileniyorsunuz? Bu ritmik yapılar size ne için daha çekici gelmiş olabilir? (b) 9. Diğer kuşaklardan Türk ve yabancı bestecilerin eserlerini ne sıklıkta

dinliyorsunuz? Dinledikleriniz arasında ritmik açıdan en çok beğendiğiniz ve/veya etkilendikleriniz kim(ler)dir? En çok hangi eser(ler)inden etkileniyorsunuz? Bu ritmik yapılar size ne için daha çekici gelmiş olabilir? (b)

10. Diğer hangi tür müzikleri dinliyorsunuz? Ne sıklıkta? Dinledikleriniz arasında ritmik açıdan en çok beğendiğiniz ve/veya etkilendikleriniz hangi(leri)dir? En çok hangi bölge(ler)den/tür(ler)den etkileniyorsunuz? Bu ritmik yapılar size ne için daha çekici gelmiş olabilir? (b)

11. Geleneksel nota yazısı ritimsel hayal gücünüzü sınırlandırıyor mu? Bu konuda ne tür çözüm yolları kullanıyorsunuz? (d)

12. Belirli bir çalgı için yazarken o çalgının ritmik kapasitesini ne oranda göz önünde bulunduruyorsunuz? Hangi çalgılar veya çalgı grupları için yazarken ritmik yapıyı

öncelikle göz önünde bulunduruyorsunuz?(d, a)

13. Ritmik yapı örgülemede ne kadar titizsiniz: Önceden ritimsel ölçütler koyuyor musunuz? Bu ölçütlere ne derecede bağlı kalırsınız? Hangi diğer ölçütler bu yapının değişmesinde rol oynayabilir? (d, a)

14. Yapıtınızın ritmik yapısını oluştururken tümevarımsal veya tümdengelimsel yaklaşımlardan hangisini tercih edersiniz? Lütfen açıklayınız. (d,a)

15. Hedef dinleyici kitleniz kimlerdir? Onlara ulaşmak için özellikle kullandığınız ritimler var mı? Hangileri? Dinleyicinin eseri algılamasıyla gireceği ruh hali sizin için ne derece önem taşır? Algı bilim veya estetiğe ilişkin araştırmalarınız oldu mu? Verilerini eserlerinizde değerlendiriyor musunuz? (d,a)

16. Eserlerinizin yorumlanması sırasında notada yazdıklarınızın olduğu gibi seslendirilmesi sizin için ne derecede önem taşıyor? İcracının kendinden katacaklarına, ortamın gereklerine veya diğer bazı değişkenlere göre esneklik payınız var mı? (c)

17. Kelime anlamı sizin için her ne ise “rüküş sanat yapmaktan” ya da “kitch” olmaktan kaçınır mısınız? Bunun için hangi ritimsel yöntemlere başvurursunuz? (d)

18. Türkiye’deki genç kuşak besteciler arasında ritimsel yaklaşımınızın benzeştiğine inandığınız isimler var mı? Lütfen belirtiniz. Bu benzerliğin temelinde ne tür ortaklıklar görüyorsunuz? (f,b)

19. Bu soruyu aşağıdaki genç Türk bestecileri listesini dikkate alarak cevaplayınız. a. Kimlerin müziklerini biliyorsunuz? Kimleri tanıyorsunuz? (müziklerini

bildiklerinize “B”, tanıdıklarınıza “T” harfi koyarak belirtiniz. (e) b. Listeye aşağıdaki ölçütlere uygun isimler ekleyebilir misiniz? (e)

Kompozisyon bölümü mezunu, 24 – 35 yaşları arasında, T.C. vatandaşı, bestecilik kariyerini halen sürdürmekte olan kişiler.

Ayşe Önder, Berkant Gençkal, Başak Dilara Özdemir, Can Delikçi, Can Aksel Akın, Cenk Ergün, Devrim Yeşilpınar, Deniz Arat, Erçin Kaya, Eray Altınbüken, Esra Kınıklı, Evrim Demirel, Füsun Köksal, Gökçe Altay, Hakan Ali Toker, İlke Karcılıoğlu,

İnal Bilsel, Levent Kuterdem, Mahir Cetiz, Mehmet Can Özer, Mert Karabey,

Metin Munzur, Mesruh Savaş, Metin Yılmaz, Murat Yakın, Mustafa Bor, Mustafa Tınç, Onur Türkmen, Orhun Orhon, Özge Gülbey, Recep Gül, Rohat Cebe, Selen Gülün, Selim Doğru, Sonat Mutver, Tolga Özdemir, Tolga Tüzün, Tolga Yayalar, Turgut Pöğün, Uğraş Durmuş.

Sorularda karşınıza çıkmayan, konuyla ilgili önem taşıdığına inandığınız görüş ve yargılarınızı lütfen belirtiniz.

Tekrar teşekkür eder, başarılar dilerim. Saygılarımla,

Benzer Belgeler