• Sonuç bulunamadı

COVID-19 Salgınının Eğitime Yansımaları

Belgede EĞİTİM İZLEME RAPORU (sayfa 42-45)

COVID-19 salgını sebebiyle 13 Mart 2020’de yüz yüze eğitime ara verilmesi ile başlayan süreç, Türkiye’de eğitim alanında 2020 yılın-da yaşanan gelişmelerin temel belirleyicisi oldu. Bahar tatilinin öne alınması ile başla-yan dönem, bugün hâlen devam eden bir yılı aşkın bir serüvene dönüştü. Okulların ne zaman açılacağı, nasıl açılacağı gündemin en önemli konusu oldu. Okul öncesi eğitim kurumları, özel okullar, özel gereksinimli öğ-renciler, sınava hazırlanan öğöğ-renciler, ders ve dönem sınavları, kademeler arası geçiş amacıyla yapılan ulusal sınavlar, açık öğretim sınavları vd. bütün eğitim süreçleri salgın se-bebiyle yaşanan kısıtlamalardan etkilendi.

Okul yöneticilerinin, müdür yardımcılarının okula gelip gelmeyecekleri, okulların hijye-ni, öğretmenlerin durumu salgın döneminin diğer bir boyutu olarak gündeme geldi. Ek ders ücretlerinin yüz yüze eğitime ara ve-rildiği dönem boyunca, normal eğitimdeki gibi ödenmeye devam edeceği kararı alındı.

2020-2021 eğitim öğretim yılının başlama-sıyla aynı konular yeniden gündeme geldi.

MEB, 11 Eylül’de 81 ilin millî eğitim müdür-lüğüne gönderdiği yazı ile okulların ne şe-kilde açılacağına dair açıklama yaptı. Güz döneminde dönüşümlü ve kademeli yüz yüze eğitime geçiş ve uzaktan eğitimlerin yürütülmesi sürecinde günde kaç ders ya-pılacağı, derslerin ve ders aralarının süreleri, sınavların yapılma biçimi, devam durumu,

COVID-19 Salgını ve Eğitimde Dijitalleşme

41

COVID-19 Salgını ve Eğitimde Dijitalleşme

Tablo 1. 2020’de Salgında Eğitim Yönetiminin Kronolojisi Tarih Gelişme

12 Mart

Koronavirüse karşı eğitimde alınan tedbirler açıkladı. Ara tatil 16-22 Mart arasına çekildi. 23-29 Mart arası eğitimin ise eba.gov.tr ve TRT EBA TV ile evden uzaktan eğitim şeklinde gerçekleştirileceği belirtildi. Okullarda gerçekleştirilen sosyal etkinlikler iptal oldu.

23 Mart Uzaktan eğitim süreci EBA TV’de başladı.

25 Mart Uzaktan eğitimin 30 Nisan’a kadar devam edeceği kararı açıklandı.

29 Nisan Uzaktan eğitim sürecinin 31 Mayıs’a kadar devam edeceği açıklandı.

18 Mayıs 19 Mayıs’ın TRT EBA TV Lise üzerinden kutlanacağı açıklandı.

3 Haziran Resmî eğitim ve öğretim kurumları için yüz yüze telafi, tamamlama ve uyum eğitiminin 31 Ağustos’ta başlayacağı açıklandı.

19 Haziran Karneler e-okul üzerinden erişime açıldı ve yaz tatili başladı.

12 Ağustos

2020-2021 eğitim öğretim yılının 31 Ağustos’ta uzaktan eğitim ile açılacağı, 21 Eylül’den itibaren aşamalı ve seyreltilmiş olarak yüz yüze eğitimin de başlayacağı açıklandı.

31 Ağustos 2020-2021 eğitim öğretim yılı uzaktan eğitim telafi dönemi ile başladı.

02 Eylül 81 ilde 1420 EBA Destek Noktası kuruldu.

21 Eylül Anasınıfı ve ilkokul öğrencileri seyreltilmiş sınıflarda haftada bir gün olacak şekilde yüz yüze eğitime başladı.

21 Eylül TRT EBA TV yeni yayın dönemine başladı.

03 Ekim EBA sistemlerinin KKTC’de kurulması için protokol imzalandı.

05 Ekim

12 Ekim Pazartesi günü itibari ile tüm ilkokulların, köy okullarının, 8. ve 12.

sınıfların ve özel gereksinimli çocukların okullarının seyreltilmiş şekilde açılacağı belirtildi.

12 Ekim Yüz yüze eğitimin ikinci aşaması başladı.

19 Ekim 50 bin okul yöneticisinin katılımıyla Uzaktan Eğitim ve Teknoloji Liderliği Programı gerçekleştirilmeye başlandı.

23 Ekim Dezavantajlı öğrencilere ulaştırılmak üzere 500 bin tablet kampanyası başlatıldı.

17 Kasım Resmî, özel, örgün ve yaygın tüm eğitim öğretim faaliyetlerinin 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzaktan eğitim yoluyla devam edeceği açıklandı.

23 Kasım Uzaktan eğitim süreci yeniden başladı.

11 Aralık COVID19.meb.gov.tr sitesi kuruldu.

25 Aralık Yüz yüze sınavların uygulanması kararı ertelendi.

Kaynak: Resmî açıklamalardan ve basında çıkan haberlerden yararlanılarak oluşturulmuştur.

42

Eğitim İzleme Raporu 2020

öğretmenlere ödenecek ek derslerin hesap-lanması vb. konularda tereddütler genelge-lere ve açıklamalara da yansıdı.

Güz döneminde, 27 Ekim tarihinde yapılan açıklamayla sınavların okullarda yüz yüze ya-pılacağı kararına istinaden bazı okullar sınav-larını yaptı. Bütün öğrencilerin sınavsınav-larının yapılamamış olması ders notlarının belirlen-mesinde eşitsiz bir durum oluşmasına yol açtı.

Salgın sürecinde farklılaşan uygulamalardan biri de özel okullarla ilgili olarak yaşandı. Bazı özel okullar 31 Ağustos itibariyle sınava gi-recek sınıflarda yüz yüze eğitime başlamıştı.

Bu durum devlet okulu öğrencileri ile özel

okul öğrencileri arasında bir eşitsizliğe yol açacağı gerekçesiyle tartışıldı. 20 Kasım tari-hi itibariyle özel okullar da dâtari-hil olmak üzere bütün öğrenciler için eğitim yeniden uzak-tan eğitime döndü.

Salgın döneminde okul öncesi eğitim kurum-larının durumu da bir tartışma konusuydu.

Salgının ilk dönemindeki sıkı sokağa çıkma yasağının ardından Haziran ayından itibaren yaz ayları da dâhil olmak üzere okul öncesi eğitim kurumları açık kaldı. Ancak Kasım ayı ile başlayan yeniden tamamen uzaktan eği-time geçişle birlikte önce okul öncesi eğitim kurumlarının da uzaktan eğitime geçeceği

Mart 20 Nisan 20 Haziran 20 Temmuz 20 Eylül 20 Ekim 20 Ocak 21 Mart 21

5000 1411 119911991199

999 1618 182918291829

4183

Şekil 1. Türkiye’de Salgının Seyri

Kaynak: Sağlık Bakanlığının yayınladığı günlük verilerden oluşturulmuştur.

11 Mart 2020’de ilk vakanın tespitinden itibaren salgın sebebiyle 13 Mart’ta yüz yüze eğitime ara verilerek, salgının öngörülemeyen seyri sebebiyle yüz yüze eğitime geçme kararı sürekli revize edildi. 2020-2021 eğitim-öğretim yılına daha olumlu beklentilerle başlandığı hâlde Eylül ayından itibaren vaka sayısının hızla artması Kasım ayında okulların yeniden kapanması kararını getirdi.

Aralık ayında aşılama başlamış olmasına rağmen salgının yükselen trendi devam ediyor.

43

COVID-19 Salgını ve Eğitimde Dijitalleşme

açıklandı, ardından ertesi gün okul öncesi eğitim kurumlarının yüz yüze eğitime devam edeceği ilan edildi. Bu durumun öğretmenler arasında bir eşitsizliğe yol açtığı öne sürüldü.

Belgede EĞİTİM İZLEME RAPORU (sayfa 42-45)

Benzer Belgeler