• Sonuç bulunamadı

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS); konuma dayalı işlemlerle elde edilen grafik ve grafik-olmayan verilerin toplanması, saklanması, analizi ve kullanıcıya sunulması işlevlerini bir bütünlük içerisinde gerçekleştiren bir bilgi sistemidir (Yomralıoğlu, 2009).

Coğrafi bilgi sistemleri, yeryüzü şekillerini ve yeryüzünde gelişen olayları haritaya dönüştürmek ve bunları analiz etmek için gerekli olan bilgisayar destekli araçlardan oluşan bir sistem olarak algılanmaktadır. CBS teknolojisi ortak veri tabanlarını birleştirme özelliğine sahiptir. Örneğin, haritaların analitik olarak sağladığı görsel ve coğrafi avantajlar, sorgulama ve istatistiksel analizler olarak kullanıcıya sunulabilmektedir. Bu özelliği bakımından, CBS diğer bilgi sistemlerinden farklıdır.

Bunun bir sonucu olarak, CBS, hizmet alanındaki olayların tanımlanmasında, gelecek tahminlerinde ve stratejik planların yapılmasında kamu ve özel sektör tarafından oldukça yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

Her ne kadar harita yapımı ve coğrafi veri analizleri yeni bir işlem değilse de, CBS bu tür işlemleri mevcut yöntemlerden daha etkin ve hızlı yapabilmektedir. Coğrafi bilgi sistemlerindeki teknolojik gelişmelerden önce, sadece belli sayıdaki kişiler karar-verme ve problem çözmede coğrafi bilgiyi kullanma ihtiyacı duymuştu. Oysa bugün, CBS bütün dünyada, büyük yatırımlara konu olmakta, yan mesleki kuruluşlarda bilhassa endüstri alanında birçok kişiyi iş sahibi yapmakta; temel eğitim okullarında, üniversite ve özel sektör kuruluşlarında gereğinde özel kurslarla öğretilmektedir.

Dolayısıyla konum bilgisi kullanan kişilerin coğrafi bilgiye olan ilgileri ve konumsal verilerle çalışmaları her geçen gün daha fazla olmaktadır (Yomralıoğlu, 2009).

1.1.1. CBS’nin yapısı

CBS’nin kaynağı olan coğrafi veriler, özellikleri itibariyle grafik ve grafik olmayan bilgiler olarak, iki değişik şekilde ifade edilirler. Grafik bilgiler coğrafi varlığın konumu, geometrisi, büyüklüğü ve biçimi hakkında bilgi verirken, grafik olmayan bilgiler ise aynı coğrafi varlığın sahip olduğu diğer yapısal özellikler hakkında bilgi

3

verir. Bu bakımdan grafik olmayan bilgiler kavramı, bazı kaynaklarda tanımsal bilgiler, metinsel bilgiler veya sözel bilgiler şeklinde de ifade edilmektedir (Yomralıoğlu, 2009). CBS'de grafik ve grafik olmayan bilgilerin gösterimi Şekil 1.1.’de yer almaktadır.

Şekil 1.1. CBS'de grafik ve grafik olmayan bilgilerin gösterimi (Töreyen, 2010).

1.1.2. CBS’nin fonksiyonları

CBS kullanıcısı durumunda olan insanlar veya kurumlar; ihtiyaç duydukları haritayı veya tek bir mekânsal altlığı kullanarak konumsal sorgulamalar, akıllı haritalar, model ve karar verme analizleri, görüntüleme ve sayısal veri entegrasyonunu sağlayacak şekilde temel fonksiyonları olan coğrafi bilgi sistemlerini talep eder hale gelmişlerdir.

Bu temel fonksiyonlar sayesinde, veriyi-bilgiye ve yarara dönüştüren bir işlem süreci yerine getirilmiş olacaktır (Erdi ve ark., 2004).

Coğrafi bilgi sistemi birçok temel fonksiyonu bünyesinde barındırmaktadır. Şekil 1.2.’de coğrafi bilgi sistemlerinin temel fonksiyonları yer almaktadır.

Şekil 1.2. Coğrafi bilgi sisteminin temel fonksiyonları (Erdi ve ark., 2004).

1.1.3. CBS’nin bileşenleri

CBS; donanım, yazılım, veri, insan ve yöntem olmak üzere beş temel bileşenden oluşmaktadır. Bu beş bileşen bir araya geldiğinde, temel anlamda bir coğrafi bilgi sistemi kurmak mümkün olabilmektedir.

Donanım; CBS’nin işlemesini ve işletilmesini mümkün kılan bilgisayar ve bilgisayar bileşenlerini (yazıcı, tarayıcı, vb.) kapsamaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte donanım maliyetlerinin düşmüş olması, CBS çalışmaları açısından oldukça faydalı olmuştur. Fakat yine de yapılacak CBS çalışmasının kapsamına göre donanım maliyetleri yüksek meblağlara ulaşabilmektedir.

Yazılım; konumsal olan ve konumsal olmayan verileri depolamak, sorgulamak, analiz etmek ve hesaplamak için yüksek düzeyli programlama dilleriyle gerçekleştirilen

5

algoritmalardır. Günümüzde ticari ve ticari olmayan (serbest erişimli) CBS yazılımları mevcuttur. Bu yazılımlar sundukları imkanlar bakımından farklılıklar gösterseler de temelde aynı mantık üzerinde çalışmaktadırlar. Yapılacak coğrafi bilgi sistemi çalışmasının gereksinimlerine göre ticari ya da ticari olmayan yazılımlar tercih edilebilir.

Veri; bir coğrafi bilgi sistemi çalışması için temin edilmesi en güç bileşen olarak nitelendirilebilir. CBS için kullanılacak veriler çoğu zaman, güncel, doğru ve sürekli olmalıdır. Eğer bir coğrafi bilgi sisteminde kullanılan verilerin sürekliliği sağlanamaz ise, sistem bir süre sonra âtıl bir hale gelecektir. CBS de veriler, vektör ve raster veriler olmak üzere ikiye ayrılır. Vektör veriler, nokta, çizgi ve alan olarak üçe ayrılır. Bir koordinat nokta, en az iki koordinat çizgi, en az üç koordinat ise alan verisini oluşturabilir. Raster veriler ise hücrelere bağlı olarak temsil edilen konumsal verilerdir. Raster veriler de yer alan her bir hücre bir renk değeri depolar.

İnsan; coğrafi bilgi sisteminin kullanılmasına yönelik ihtiyacın ortaya konması, sistemin kurulması ve işletilmesi noktasındaki temel unsurdur. Her ne kadar günümüzde birçok iş makineler ile yapılabilse de insan olmaksızın bir CBS projesinin devamlılığının sağlanması mümkün değildir.

Yöntem, bir coğrafi bilgi sistemi çalışmasında ihtiyaçların belirlenmesi ve bu ihtiyaçların çözüme kavuşturulması noktasında izlenecek model ve uygulamaların bütünüdür. CBS’den başarılı sonuçlar elde etmek için doğru yöntemleri belirlemek gerekir.

1.1.4. CBS’nin metodolojisi

CBS metodolojisinin uygulanması, belirli bir akış şeması içinde ve aşamalar halinde gerçekleşir. Bu akış şeması standart olmamakla birlikte bir CBS çalışmasının ideal uygulama adımlarını özetler (Turoğlu, 2011).

Veri toplama: Yöntemlerden biri olan saha çalışmaları yapılarak veri toplanabildiği gibi, ilgili kurum ve kuruluşlardan konumsal istatistikî veriler de elde edilebilmektedir (Alpdemir, 2006).

Veri işletimi: Verinin işlenmesi, gereksiz verilerin çıkarılması ve gerekli düzeltmelerin yapıldığı kısmı oluşturmaktadır. Kısacası elde edilen verilerin CBS’ye uygun hale getirilmesi sürecidir (Alpdemir, 2006).

Veri yönetimi: CBS projesine göre uygun veri tabanı yönetim sisteminin seçilmesi aşamasıdır. Veri tabanı yönetim sistemi; bilgisayar içinde bulunan verilerin, veri tabanı yaratılarak en iyi şekilde yönetilmesini sağlayan yazılımlardır. Veritabanı tasarımı, yapılacak sorgulamalara cevap verebilecek nitelikte olmalıdır (Alpdemir, 2006).

1.1.5. CBS’nin uygulama alanları

CBS birçok sektör tarafından kullanılan etkin bir konumsal analiz aracı olarak, günümüzde geniş bir uygulama alanına sahiptir. Gerek özel sektör kesiminde gerekse akademik araştırmalarda ve kamu kurumlarında oldukça yoğun olarak kullanılmaktadır. CBS’ye olan bu aşırı ilgi, CBS destekli birçok projenin kısa sürede hayata geçirilmesine neden olmuştur. CBS sahip olduğu özellikleri itibarıyla, konum bilgisiyle alakalı her türlü uygulamanın içerisinde yer almaktadır. Özellikle, kentsel ve bölgesel planlama, kadastro, tarım, orman, peyzaj, jeoloji, savunma, emniyet, turizm, arkeoloji, yerel yönetim, nüfus, eğitim, çevre, sağlık ve benzeri birçok uygulamalı meslek dalında CBS önemli bir ortak kavram olarak kullanılmaya başlanmıştır (Nişancı ve ark., 2010).

CBS; savunma ve istihbarat, sağlık ve insan hizmetleri, haritalama ve grafik, kamu güvenliği, ulaşım, eğitim, doğal kaynaklar ve özel sektör gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Bu sayede konumsal anlamda çok sayıda analiz ve sorgulama yapılabilmekte ve elde bulunan konumsal veriler, sözel veriler ile ilişkilendirilerek faydalı birçok sonuç üretilebilmektedir.

7

Özellikle ulaşım alanında, yol ve güzergâh haritalarının çıkarılması, navigasyon, genel toplum taşıma planlaması, güzergâh ve durak optimizasyonu, toplum taşıma odaklı otopark planlaması gibi konularda CBS kullanılarak çözümler üretmek mümkündür.

Yine ulaşım ile ilgili olarak, diğer ulaşım sistemlerine entegrasyon, toplu konut alanları, kamu ve eğitim kurumları ile sanayi ve ticaret alanlarına yakınlık, yolculuk talebi, nüfus yoğunluğu gibi konumsal analizler CBS kullanılarak gerçekleştirilebilmektedir.

Benzer Belgeler