• Sonuç bulunamadı

Cinsiyet ve İstihdam Durumuna İlişkin Çapraz Tablolar

3.3. Nicel Bulgular

3.3.2. Deney ve Kontrol Gruplarının İşgücü Durumlarına İlişkin Bulgular

3.3.2.2. Cinsiyet ve İstihdam Durumuna İlişkin Çapraz Tablolar

İstihdama katılımda yaş grupları ile program katılımının etkisinin değerlendirilmesi sonrasında, bu kısımda cinsiyet ile program katılımının etkisinin anlamlı olup olmadığı saptanmaya çalışılacaktır. Bu bakımdan araştırmanın hipotezlerinden olan, kadın istihdamı konusunda program katılımının anlamlı bir fark yarattığı düşüncesi yapılacak Ki-Kare testleriyle sınanacaktır. Bu sınamaya geçmeden önce, deney grubu ve kontrol grubu içerisindeki erkeklerin durumu da araştırılacaktır.

Deney grubundaki tüm erkekler içinde, çalışmanın yapıldığı dönem itibarıyla son bir ay içerisinde bir saat bile olsa gelir elde etmek amacıyla bir işte çalışanların oranı %76,4’ tür (Bkz. Şekil 3). Kontrol grubundaki erkekler için ise bu oran %60,7’ ye düşmektedir. Anket uygulanan tüm erkekler içerisinde, son bir ay içerisinde bir saat bile olsa gelir elde etmek amacıyla bir işte çalışanların %48,9’unu AİPP' ye katılanlar oluştururken, %51,1’ini AİPP' ye katılmayanlar oluşturmaktadır (Bkz. Tablo 26).

Şekil 3. “Son bir ay içerisinde bir saat bile olsa gelir elde etmek amacıyla bir işte çalıştınız mı?” Sorusunu Yanıtlayan Erkeklere İlişkin Oranlar

EVET 76% HAYIR 24% 0% 0% Deney Grubu (n=89) EVET HAYIR EVET 61% HAYIR 39% 0% 0% Kontrol Grubu (n= 117) EVET HAYIR

89

Tablo 26. Deney ve Kontrol Gruplarındaki Erkekler Arasında İstihdama Dair Gözlenen Farka İlişkin Çapraz Tablo

EVET* HAYIR TOPLAM

Erkekler

Deney Grubu 68 21 89

Oran** %48,9 %31,3 %43,2

Kontrol Grubu 71 46 117

Oran %51,1 %68,7 %56,8

*“Son bir ay içerisinde bir saat bile olsa gelir elde etmek amacıyla bir işte çalıştınız mı?” sorusuna ilişkin yanıtlardır. **”Oran” kısımları, aynı yanıtı verenlerin deney ve kontrol grubu içerisindeki dağılımını göstermektedir.

**Ki-Kare testi sonucunda, (sd=1, n=206)=5.69, p= 0.017< 0.05 olduğundan ankete katılan erkeklerin AİPP’ ye katılıp katılmama durumlarına göre son bir ay içerisinde bir saat bile olsa gelir elde etmek amacıyla bir işte çalışmalarına ilişkin gözlenen fark istatistiksel olarak anlamlıdır.

Yukarıdaki veriler ışığında AİPP programlarına katılım gösteren erkekler ile istihdam arasında istatistiki açıdan anlamlı bir ilişki olup olmadığının testi için aşağıdaki hipotezler kurulmuş ve Ki- Kare testi yapılmıştır.

Hₒ: Sınıf içi ve işbaşı eğitim programları erkeklerin istihdama katılımı ile ilişkili değildir.

H1: Sınıf içi ve işbaşı eğitim programları erkeklerin istihdama katılımı ile ilişkilidir.

Uygulanan Ki- Kare testi sonucunda, Hₒ reddedilmiştir. Zira program katılımının erkekler söz konusu olduğunda istihdam ile ilişkili olduğu bulgulanmıştır. Dolayısıyla eğitim programlarına katılımın istihdamda bulunmaya ilişkin olarak erkekler için fark yarattığı ifade edilebilir.

Deney grubundaki kadınlardan son bir ay içerisinde bir saat bile olsa gelir elde etmek amacıyla bir işte çalışanların oranı %39,8’ dir. Kontrol grubundaki kadınlar için ise bu oran %23,1’ e düşmektedir (Bkz. Şekil 4). Anket uygulanan tüm kadınlar içerisinde son bir ay içerisinde bir saat bile olsa gelir elde etmek amacıyla bir işte çalışanların %77,1’ ini AİPP' ye katılanlar oluşurken, %22,9’ unu AİPP' ye katılmayanlar oluşturmaktadır (Bkz. Tablo 27).

2

90

Şekil 4. “Son bir ay içerisinde bir saat bile olsa gelir elde etmek amacıyla bir işte çalıştınız mı?” Sorusunu Yanıtlayan Kadınlara İlişkin Oranlar

Tablo 27. Deney ve Kontrol Gruplarındaki Kadınlar Arasında İstihdama Dair Gözlenen Farka İlişkin Çapraz Tablo

EVET* HAYIR TOPLAM

Kadınlar

Deney Grubu 84 127 211

Oran %77,1 %60,5 %66,1

Kontrol Grubu 25 83 108

Oran %22,9 %39,5 %33,9

*“Son bir ay içerisinde bir saat bile olsa gelir elde etmek amacıyla bir işte çalıştınız mı?” sorusuna ilişkin yanıtlardır.

**”Oran” kısmı, aynı yanıtı verenlerin deney ve kontrol grubu içerisindeki dağılımını göstermektedir. *** Ki-Kare testi sonucunda, (sd=1, n=319)= 8.81, p= 0.003< 0.05 olduğundan kadın katılımcıların AİPP’ ye katılıp katılmama durumlarına göre, son bir ay içerisinde bir saat bile olsa gelir elde etmek amacıyla bir işte çalışmalarının ilişkili olduğu bulgulanmıştır.

Yukarıdaki veriler ışığında AİPP programlarına katılım gösteren kadınlar ile istihdam arasında istatistiki açıdan anlamlı bir ilişki olup olmadığının testi için aşağıdaki hipotezler kurulmuş ve Ki- Kare testi yapılmıştır.

Hₒ: Sınıf içi ve işbaşı eğitim programları kadınların istihdama katılımı ile ilişkili değildir. EVET 40% HAYIR 60% Deney Grubu (n= 211) EVET HAYIR EVET 23% HAYIR 77% Kontrol Grubu (n= 108) EVET HAYIR 2 

91

H1: Sınıf içi ve işbaşı eğitim programları kadınların istihdama katılımı ile ilişkilidir.

Uygulanan Ki- Kare testi sonucunda, Hₒ reddedilmiştir. Zira kadınların istihdam edilmesi ile mesleki eğitim programlarına katılım ilişkili bulgulanmıştır. Bu bulgu, ilgili yazın çerçevesinde bulgularla örtüşmektedir. Zira özellikle işgücü piyasasına yeniden giriş yapan kadınlar ve boşanmış veya dul olan kadınlar arasında AİPP programlarından sınıf içi ve işbaşı eğitimleri etkin görülmektedir (Grubb ve Martin, 2001: 14). Elbette bu çalışmanın ulaştığı bulgular bu özellikli alt kümelere ilişkin yeterli veriye sahip değildir. Yine de genel olarak kadınlar içerisinde eğitim programlarına katılımın etkisi olumlu gözükmektedir.

Şekil 5. “Son bir ay içerisinde bir saat bile olsa gelir elde etmek amacıyla bir işte çalıştınız mı?” Sorusunu Yanıtlayan Tüm Anket Katılımcılarına İlişkin Oranlar

Kadın ve erkek deney grubu toplamında son bir ay içerisinde bir saat bile olsa gelir elde etmek amacıyla bir işte çalışanların oranı %50,7’ dir. Kontrol grubu için ise bu oran %42,7’ ye düşmektedir (Bkz. Şekil 5). Anket katılımcılarından son bir ay içerisinde bir saat bile olsa gelir elde etmek amacıyla bir işte çalışanların %61,3’ ünü AİPP' ye katılanlar oluşurken, %38,7’ sini AİPP' ye katılmayanlar oluşturmaktadır (Bkz. Tablo 20). EVET 51% HAYIR 49%

Deney Grubu

(n=300)

EVET HAYIR EVET 43% HAYIR 57%

Kontrol Grubu

(n= 225)

EVET HAYIR

92

Tablo 28. Deney ve Kontrol Gruplarındaki Tüm Anket Katılımcıları Arasında İstihdama Dair Gözlenen Farka İlişkin Çapraz Tablo

EVET* HAYIR TOPLAM

Tüm Katılımcılar Deney Grubu 152 148 300 Oran** %61,3 %53,4 %43,2 Kontrol Grubu 96 129 225 Oran %38,7 %46,6 %56,8

*“Son bir ay içerisinde bir saat bile olsa gelir elde etmek amacıyla bir işte çalıştınız mı?”

sorusuna ilişkin yanıtlardır.

**”Oran” kısmı, aynı yanıtı verenlerin deney ve kontrol grubu içerisindeki dağılımını göstermektedir.

*** Ki-Kare testi sonucunda, (sd=1, n=525)=3.30, p=.069> .05 olduğundan tüm anket katılımcılarının AİPP programlarına katılıp katılmama durumlarına göre, son bir ay içerisinde bir saat bile olsa gelir elde etmek amacıyla bir işte çalışmalarına ilişkin gözlenen farkın anlamlı olmadığı bulunmuştur.

Yukarıdaki veriler ışığında AİPP eğitim programlarına katılım gösterme ile istihdam arasında, tüm anket katılımcıları göz önüne alındığında, istatistiki açıdan anlamlı bir ilişki olup olmadığının testi için aşağıdaki hipotezler kurulmuş ve Ki- Kare testi yapılmıştır.

Hₒ: Sınıf içi ve işbaşı eğitim programları bireylerin istihdama katılımı ile ilişkili değildir.

H1: Sınıf içi ve işbaşı eğitim programları bireylerin istihdama katılımı ile ilişkilidir.

Uygulanan Ki- Kare testi sonucunda, Hₒ red edilemez. Zira kontrol grubu ile deney grubu içindeki bireyler için istihdam ile ilişkinin olmadığı bulgulanmıştır. Kadınlar ve erkekler ayrı ayrı söz konusu olduğunda istihdam ile kurs katılımının ilişkili bulgulanmasına rağmen, her iki toplumsal cinsiyet birararada değerlendirildiğinde sonuç istatistiksel açıdan ilişkili bulgulanmamıştır.