• Sonuç bulunamadı

CEMAAT‹N‹N ‹NKAR EDENLER‹N BASKILARI KARfiISINDA GÖSTERECEKLER‹ TAVIR

NASIL ANLATILMAKTADIR?

Peygamberimiz (sav) hadislerinde Hz. Mehdi ve

be-PEYGAMBER‹M‹Z (SAV)'‹N D‹L‹NDEN HZ. MEHD‹

raberindeki kimselerin, inkar edenlerin olumsuz propa-gandalar› ve bask›lar› ya da yaflad›klar› zorluk ve s›k›n-t›lar karfl›s›nda kararl›l›klar›ndan hiçbir flekilde vazgeç-meyeceklerini haber vermifltir:

Onlar Allah yolunda hiçbir k›nayan›n k›namas›n-dan, dedikodusundan korkmayan ‹slam ahalisi-dir. (Süneni ‹bni Mace-10-259)

44- HAD‹SLERE GÖRE, HZ. MEHD‹ ‹LK BAfi-LARDA ÇALIfiMALARINI G‹ZL‹ M‹ YOKSA AÇIK OLARAK MI YÜRÜTECEKT‹R?

Peygamberimiz (sav)'in hadislerinde, Hz. Mehdi'nin henüz halk taraf›ndan tan›nmad›¤› ilk dönemlerinde fa-aliyetlerini gizli olarak gerçeklefltirece¤i bildirilmifltir:

Geceleri ibadetle meflgul olup, gündüzleri gizli ola-cak... (Ukayli "En-Necmu's-sak›b fi Beyan› Enne'l Mehdi min Evlad› Ali b. Ebi Talib Ale't-Temam ve'l kamal")

Hz. Mehdi'nin geldi¤i dönem ahlaki dejenerasyo-nun çok ciddi boyutlara ulaflt›¤›, inkar edenlerin din ah-lak›na ve inananlara karfl› çok fliddetli bir düflmanl›k bes-ledikleri, gizli ve aç›k yo¤un bir faaliyet içinde oldukla-r›, çok çetin bir dönemdir. Böyle bir dönemde insanlar-dan gizli kalmas› ve tan›nmamas›, Hz. Mehdi'nin inkar edenlerin sald›r›lar›ndan korunmas›na vesile olacakt›r.

Bu dönem, Hz. Mehdi'nin inkarc› ve müflrik sistem-lerle çok büyük bir fikri mücadele yürüttü¤ü, din

ahla-k›n›n yay›lmas› için dünya çap›nda faaliyet yapt›¤› bir dönem olacakt›r. ‹nsanlar›n ço¤unlu¤u taraf›ndan tan›n-mamas›, faaliyetlerinin ilk y›llar›nda Hz. Mehdi için çok büyük bir kolayl›k sa¤layacak, ‹slam ahlak›n›n insanlar taraf›ndan kabulünü de h›zland›racakt›r. (En do¤rusunu Allah bilir.)

45- HAD‹SLERDE HZ. MEHD‹'N‹N MÜCADELE-S‹N‹N ‹LK DEVRELER‹NDE ‹K‹ KEZ ORTADAN KAYBOLACA⁄I NASIL HABER VER‹LM‹fiT‹R?

Peygamberimiz (sav)'in hadislerinde Hz. Mehdi'nin mücadelesine bafllad›¤› ilk dönemlerde "iki kez orta-dan kaybolaca¤›" haber verilmifltir.

Ebu Abdullah Hüseyin bin Ali aleyhi's-selâm'dan flöyle buyurdu¤u rivayet edilir:

Bu ifli yapacak olan›n (yani Mehdi'nin) iki ti (kayboluflu, görünmemesi) vard›r. Bu iki gaybe-tin biri o kadar uzayacak ki, baz›lar›: "O öldü", baz›lar› da: "O gitti" diyeceklerdir. Ne onu seven-ler, ne de baflkalar› onun yerini bilemeyecekseven-ler, sa-dece ona çok yak›n hizmetçisi onun yerini bilir.

("el-Saa Fi Eflrat-is Saa" s. 93 M›s›r bas.) 46- HAD‹SLERDE HZ. MEHD‹'N‹N TEBL‹⁄

GÜCÜ NASIL TAR‹F ED‹LM‹fiT‹R?

Hz. Mehdi, kuru bir a¤ac› dikti¤inde de a¤aç he-men yeflillenip yapraklanacakt›r.(El-Kavlu'l Muh-tasar Fi Alamet-il Mehdiyy-il Muntazar, s. 43)

PEYGAMBER‹M‹Z (SAV)'‹N D‹L‹NDEN HZ. MEHD‹

O (Mehdi) kuru bir kam›fl a¤ac›n› kuru bir yere di-kecek, an›nda yeflillenip yaprak verecek. (K›yamet Alametleri, s. 165)

Mehdi bir yere kuru bir dal› diker ve dal yaprak-lan›p yeflillenir. (Kitab-ül Burhan Fi Alamet-il Meh-diyy-il Ahir Zaman, s. 67)

Bir tevili fludur ki:

Hz. Mehdi, 'kuru bir a¤aç'a benzetilen bir insana te-veccühüyle ve onu irflad etmesiyle; önceleri ayn› kuru bir a¤aç gibi etraf›na faydal› olamayan böyle bir insan›n, bu sefer yeflillenmifl ve meyve vermifl bir a¤aç gibi etraf›na, yani dinine ve bütün insanl›¤a faydal› hale gelece¤ine ifla-ret edilmifltir. (En do¤rusunu Allah bilir.) Afla¤›daki ha-dis-i flerifte de benzer bir flekilde; önceleri cahil, cimri ve korkak olan bir insan›n, ahir zaman›n büyük mürflidinin irflad ve tedrisiyle (ders vermesiyle) inflaAllah bilgili, cö-mert ve cesur bir hale gelece¤ine, adeta önceleri kuru ve faydas›z olan bir a¤ac›n yeflerip yaprak vermesi gibi flah-siyetini de¤ifltirece¤ine iflaret edilmifltir. (En do¤rusunu Allah bilir.)

Asr›nda cahil, cimri ve korkak olan bir adam he-men alim, cömert ve cesur olacak. (K›yamet Ala-metleri, s. 186)

‹mam Rabbani Hazretleri de eserlerinde kendisine ve-rilen gücü ayn› benzetmeyle ifade etmektedir:

Allah-ü Taala, hidayet iflinde; bana büyük bir güç verdi. O kadar ki: Kuru bir a¤aca teveccüh etsem;

o kuru a¤aç hemen filizlenir. (Mektubat-i Rabba-ni, 1/18)

47- HZ. MEHD‹ ‹SLAM AHLAKINI DÜNYAYA NASIL HAK‹M KILACAKTIR?

Hz. Mehdi ‹slam ahlak›n› ilmi çal›flmalar›yla hakim edecektir

Hadislerde bildirildi¤i gibi Hz. Mehdi döneminde hiç kimsenin burnu kanamayacak, hiç kimse zarar görmeye-cek, hatta uyuyan kifli dahi uyand›r›lmayacakt›r. Bu da Hz.

Mehdi'nin fikri bir mücadele yürütece¤ini göstermekte-dir. Hz. Mehdi, fikren din ahlak›na uygun olmayan ak›m ve sistemleri susturacak, ilmi çal›flmayla ‹slam ahlak›n› hakim edecektir.

Zaman›nda ne bir kimse uykusundan uyand›r›la-cak, ne de bir kimsenin burnu kanayacakt›r. (El Kavlu'l Muhtasar Fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar, s. 42)

Mehdi, Peygamberin (sav) yolunda gidecek, uyu-yan kifliyi uuyu-yand›rmayacak, kan da ak›tmayacak-t›r. (K›yamet Alametleri, s. 163)

Mehdi... gayet sükünet içinde yürüyecektir. (K›ya-met Ala(K›ya-metleri, s. 173)

PEYGAMBER‹M‹Z (SAV)'‹N D‹L‹NDEN HZ. MEHD‹

48- HAD‹SLERDE HZ. MEHD‹'N‹N TÜM MEZHEPLER‹ ORTADAN KALDIRARAK D‹N‹

ÖZÜNE DÖNDÜRECE⁄‹ NASIL B‹LD‹R‹LM‹fiT‹R?

Hadislerde verilen bilgilere göre Hz. Mehdi, kendi-sinden önce gönderilmifl olan tüm müceddidlerden farkl›

birtak›m özelliklere sahip olacak ve bu vas›flar› tafl›ma-s›yla ahir zaman›n Büyük Mehdisi oldu¤u anlafl›labilecek-tir. Hz. Mehdi'nin bu önemli özellikleri aras›nda "en bü-yük müceddid" (her yüzy›l bafl›nda dini hakikatleri dev-rin ihtiyac›na göre ders vermek üzere gönderilen büyük

‹slam alimi) ve "en büyük müçtehid" (ihtiyaç olufltu¤un-da ayetlerden hüküm ç›karan büyük ‹slam alimi) vas›fla-r›n› tafl›mas› da olacakt›r.

Bu vas›ftaki büyük zatlar, ‹slam toplumlar›na örnek olmufl, yol göstermifl, zaman›n kutbu olmufl önderlerdir.

Bu önderlerden kimi içtihat etme (hükümleri usulüne uy-gun olarak Kuran ve hadislerden istifade ile ortaya koy-ma) ve hüküm verme vas›flar›ndan dolay› "mezhep önder-leri" olmufllard›r; Müslümanlar da onlara uymufllard›r.

‹mam Hanefi, ‹mam fiafi, ‹mam Hanbeli, ‹mam Maliki bu önderlerden olup 4 mezhebin kurucular›d›r. Bütün ehl-i sünnet onlar›n verdi¤i hükümlerle amel etmektedir. Bu müçtehid ve müceddidlerin en büyükleri ise Hz. Meh-di olacakt›r.

Bu da Hz. Mehdi'nin içtihat etme (hükümleri

usulü-ne uygun olarak Kuran ve hadislerden istifade ile ortaya koyma) ve hüküm vermeye en yetkili kifli olarak, "tüm mezhepleri kald›raca¤›n›" göstermektedir. Zira en bü-yük mezhep imam› oldu¤una göre zaten tüm di¤er mez-hepleri kald›rmas› gerekir. Zaman›nda herkesin ona uya-ca¤›n›n bildirilmifl olmas› da bunu do¤rulamaktad›r. ‹slam tarihinin en büyük alimlerinden biri olan Muhyiddin Ara-bi ise "Fütühat-ül Mekkiye" isimli eserinde bu konuda flöy-le bilgi vermifltir:

... Mehdi, dini Peygamber (sav)'in zaman›nda ol-du¤u gibi aynen uygulayacak. Yeryüzünden mez-hepleri kald›racak. Halis hakiki dinden baflka hiç-bir mezhep kalmayacak.(Muhammed B. Resul El Hüseyin El Berzenci, K›yamet Alametleri, s. 186-187)

Hüseyin Hilmi Ifl›k da, Saadet-i Ebediye adl› eserin-de Hz. Mehdi'nin bu özelli¤ini flöyle haber vermifltir:

Hazret-i Mehdi, ahir zamanda dünyaya gelecektir.

Resullulah Efendimiz (sav)'in soyundan olacakt›r.

‹sa Aleyhisselam'la buluflacak, mezhepleri kald›-racak, yaln›z onun mezhebi kalacak. (H. Hilmi Ifl›k, Saadeti Ebediye, s. 35)

49- PEYGAMBER‹M‹Z (SAV), HZ. MEHD‹'N‹N D‹NE SONRADAN SOKULAN