• Sonuç bulunamadı

Cebre Dayalı Spor Müsabakalarında Yaralamanın Tespiti

Belgede Spor müsabakalarında yaralama (sayfa 99-103)

2. SPOR MÜSABAKALARINDA YARALAMA VE TESPİTİ

2.4. Cebre Dayalı Spor Müsabakalarında Yaralamanın Tespiti

2.4.1. Genel Olarak

Cebre dayalı spor müsabakalarında yaralamanın tespiti oldukça zor olup, bu anlamda büyük bir sorun teşkil etmektedir. Zira, cebre dayalı spor müsabakalarının özü cebir ve şiddet olduğundan232, ve spor müsabakalarında kurallara uygun yapılan eylemler hukuka uygun kabul edildiğinden233 burada yaralamayı tespit etmek neredeyse imkansız hale gelmektedir.

Gerçekten, bir boks müsabakasında rakibine yumruk atarak burnunun kırılmasına sebep olan sporcunun eylemi, netice itibariyle yaralama niteliğinde olmasına karşın, yumruk atmak boks müsabakasının temel unsuru ve oyunun kuralı gereği olduğundan, sporcunun eylemi hukuka uygun kabul edildiğinden cezai bir yaptırımla karşılaşmayacaktır.

232 Çağlayan, s.177.

233 Özgenç, İzzet ,“Değerlendirme ve Sonuç”, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Kanunu, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2012, s. 1 vd.

Burada öncelikle kurallara uygun eylem ve kurallara uygun olmayan eylem olarak bir ayırım yapmakta yarar görüyoruz. Kurallara aykırı eylemlerde, hukuki korumadan yararlanamayacağından, neticeye bakılacak, kural dışı bir eylem ile sporculardan her hangi biri yaralanırsa, yaralamanın varlığından söz edebileceğiz.

Kurallara uygun bir eylem neticesinde yaralanma meydana gelmiş olsa bile, daha önce bahsettiğimiz hukuki korumadan yararlanılacağı için, yaralamadan her zaman bahsedemeyeceğiz.

Öyleyse, cebre dayalı spor müsabakalarında, yaralama nasıl tespit edilecektir?

Yapılan eylemin kurallara uygun olduğu kabul edilerek ve hukuka uygun hale getirilerek, sporcunun yaralama kastı olsa bile cezalandırılmasının önüne mi geçilecektir?

Kanaatimizce, niyet okuyuculuğu yapmamak kaydıyla, sporcunun kastının tespitine çalışılması gerekmektedir. Bu söylediğimiz her ne kadar kolay olmasa da, sporun sağlıklı bireyler yetiştirme amacı ve işleyişi için, bu şekilde davranmak daha yerinde olacaktır. Bu sebeple, yaralamanın tespiti için bazı kriterler ışığında inceleme yapmakta fayda görüyoruz.

2.4.2. Kastın aşılması

Cebre dayalı spor müsabakalarında ister kurala uygun olsun ister kurala aykırı bir eylem olsun, tespit edilmesi gereken unsur kasıttır. Kastın tespiti de cebre dayalı olmayan spor müsabakalarına nazaran daha zordur. Gerçekten, cebre dayalı olmayan bir spor müsabakasında, örneğin bir basketbol müsabakasında rakibine dirsek atan sporcunun durumu ve kurala uygun olsa da rakibine topu çok sert bir şekilde atarak yaralanmasına sebep olan sporcunun durumunda kastın ve dolayısıyla yaralamanın tespiti bir nebze daha kolayken, aynı durumu cebre dayalı spor müsabakalarında söylemek oldukça güçtür.

Öyleyse, cebre dayalı spor müsabakalarında yaralamanın tespiti için, öncelikle sporcunun kastının tespitine çalışılacaktır. Bunun için de daha önce belirttiğimiz kriterlerden istifade edilecektir.

Bunlardan ilki, kastın aşılması hali olup olmadığına bakılacaktır. Gerçekten, eğer sporcu müsabakanın kendisine verdiği hakkı en üst düzeyde kullanma isteğini kurallara uygun şekilde ve orantılı uygulayıp uygulamıyorsa, örneğin bir karate müsabakasında, sporcu kurala uygun da olsa, rakibi artık mücadele edemeyecek hale gelmesine karşın vurmaya devam edip, kurallara uygun ancak adeta öldürücü darbeler savurmaya devam ediyorsa, burada kastın aşıldığını söyleyebiliriz.

Yine, teamül gereği, ringe havlu atmak boks müsabakasında, müsabakadan çekildiğini gösteren bir eylemdir. Bu tip eylemler, müsabakaya devam edemeyecek sporcuları antrenörleri tarafından korunması için yapılan bir harekettir. Buna rağmen, eğer sporcu, rakibine vurmaya devam ederse , kastın aşılmasından ve dolayısıyla yaralamanın varlığından söz edebileceğimiz kanaatindeyiz.

2.4.3. Müsabıklar Arası Husumet

Cebre dayalı spor müsabakalarında, kastın ve dolayısıyla yaralamanın tespitinde bize yol gösterebilecek bir diğer kriter de müsabıklar arasında, müsabaka esnasında, ya da daha önceden varlığı bilinen bir husumetin varlığıdır.

Gerçekten, özellikle cebre dayalı sporlarda, sportif faaliyet şiddete dayalı olduğundan müsabaka esnasında sporcular arasında bir husumet doğabilmektedir.

Zira, her ikisinin de canı yanmaktadır. Hal böyle olunca, tarafların birbirlerine karşı husumet beslemeleri doğal karşılanmalıdır.

Müsabaka esnasındaki husumeti varlığını da, sporcuların hal ve hareketlerin anlamak zor olmayacaktır. Gerçekten, canı yanan sporcu agresif tavırlar sergileyecek, hatta belki rakibine sözlü hakaret ve küfür edecek, aralarında itişip kakışma yaşanacak, bütün bunlar da aralarında doğan husumeti gözler önüne serecektir. Zira, müsabakaların herkesin gözü önünde cereyan etmesi ve televizyondan yakın çekim dahilinde canlı yayınlanması, dudak okuma yöntemiyle ne söylediğinin rahatlıkla anlaşılması gibi unsurlar bir arada düşünüldüğünde, husumetin tespiti zor olmayacaktır.

Bu tarz hareketlerden sonra, rakibine kurala uygun da olsa yaralayıcı eylemde bulunan sporcunun yaralama kastından ve dolayısıyla yaralamanın varlığından söz edilebilecektir.

Müsabıklar arası husumet, müsabaka esnasında olabileceği gibi, müsabakadan önce de meydana gelebilir. Bu durum özellikle ağır siklet boks müsabakalarında görülmektedir.

Gerçekten, adı geçen spor müsabakasından önce, taraflar basın mensuplarının önüne çıkmakta, müsabaka ile ilgili görüşlerini söylemekte ve iddialı açıklamalarda bulunmaktadır. Hatta teamül gereği çoğunlukla kurgusal olarak basın toplantısında genelde sporcular kavga etmektedirler. Zira, ağır siklet boks müsabakaları üzerine bahis oynanan bir oyun olduğundan, ilgi çekmek için bu tarz eylemlere girebilmektedirler.

Örneğin, 20 Haziran 1997 yılında Dünya Ağırsiklet Boks Şampiyonu Evander Holyfield ile Mike Tyson’ın 28 Haziranda yapacakları müsabaka öncesi yaptıkları basın toplantısında taraflar kavga etmişlerdir. Adı geçen müsabakada ise, Mike Tyson bu husumetin sonucu olarak rakibinin kulağını ısırarak müsabakadan diskalifiye olmuştur.234

Müsabaka öncesi husumet her zaman bu kadar aşikar ve göz önünde cereyan etmeyebilir. Sporcular arasında özel bir husus sebebiyle de husumet doğabilir. Ancak bu durum taraflarca dile getirilmediği sürece tespit edilemeyeceğinden, husumete dayalı olarak yaralama suçu tespiti yapılamayacaktır.

234 https://fightclub.com.tr/ (15.10.2019).

3. SPOR MÜSABAKALARINDA YARALAMANIN FAİLİ VE

Belgede Spor müsabakalarında yaralama (sayfa 99-103)

Benzer Belgeler