• Sonuç bulunamadı

III. BÖLÜM

3.5. Ziyaretlerin Tipolojisi

3.5.6. Cazibelerine Göre Ziyaret Tipolojisi

Cazibe, ziyaret yerlerinin sınıflandırılmasında en önemli etkenlerden biridir. Cazibesi olan yerlerin ziyaretçi sayısı çok olduğundan sürekli olarak temiz ve bakımlıdır. Cazibesi bakımında ziyaret yerlerini iki kısma ayıracağız.

3.5.6.1. Cazibesi Sürekli Olarak Artan Ziyaret Yerleri

Araştırma alanımızda bulunan ziyaret yerlerinin çoğu bu kategoride yer

almaktadır. Bunlardan bazıları bir cazibe merkezi haline gelmişlerdir: Veysel Karani, İsmail Fakirullah, İbrahim Hakkı, Sultan Memduh, Şeyh Halef, Şeyh Muhammed Hazin, Şeyh Muhammed Musa Kazım ve Şeyh Muhammed Verkanisi gibi ziyaret mekânlarını bu kategoride gösterebiliriz.

3.5.6.2. Cazibesini Sürekli Olarak Kaybeden Ziyaret Mekânları

Bazı ziyaret yerleri var ki, daha önceleri sahip oldukları cazibelerini sürekli olarak kaybetmektedir. Araştırma alanımızda bulunan Şeyh Abdurrahman Şavura Türbesi önceleri çok ziyaret edilen bir mekân olmasına rağmen, terör olaylarının artmasıyla oluşan güvenlik sorunu nedeniyle gittikçe cazibesini kaybetmeye başlamıştır.

SONUÇ

Ziyaretler ve ziyaret mekânları bütün dinlerde ve toplumlarda ilgi gören bir konu olmuştur. Bunun sebebi ise kendilerine atfedilen kutsallık fenomenidir. Ziyaret fenomeni, insanın kutsal ile ilişkisi olarak tarif edilebilir. Kökleri tarihin derinliklerine kadar giden bu inanç, bütün dinlerin ortak paydası olarak farklı şekillerde kendini hissettirmektedir. Türklerin İslam öncesi halk inanışlarıyla da paralellik gösteren ziyaret anlayışı, onların İslam’ı kabul edişi ile birlikte farklı bir karakter ve içerik kazanmakla birlikte, kısmen aynı özü korumuş ve günümüze kadar da gelebilmiştir. İnsanın manevi boşluklarının giderilmesi, kutsalla temasının sağlaması gibi yüce bir duygunun eseri olan bu mekânlar ve buralarda yapılan uygulamalarda, din ve insan sevgisi veya bunların kutsallaştırılması anlayışının da etkileri vardır.

Araştırma sahamız olan Siirt ve çevresi, ziyaret mekânları bakımından oldukça zengindir. Bu ziyaret mekânlarında yatan zatlar, tarihi ve menkıbevi kişilikleriyle yöre halkının gönlünde önemli bir yer tutmaktadır. Farklı tarihi ve öyküsü olan bu ziyaret mekânları, çeşitli halk inanış ve uygulamalarının günümüze taşınmasında etkili olmuşlardır. Bir kısmı, geleneksel kültürden; bir kısmı ise, dini inanış ve uygulamalardan meydana gelen bu inanışlar, yöre halkının milli, manevi değerleri koruma ve yaşatma konusundaki hassasiyetinin bir ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Siirt ve çevresinde bulunan ziyaret mekânlarının ünü bölge sınırlarını aşarak bütün Anadolu’ya yayılmıştır. Hatta bazı ziyaret mekânlarının şöhreti, ülkemiz sınırlarını da aşıp uluslararası boyutta ulaşmıştır. Yöre insanı, yoğun rağbet gösterdiği bu mekânlarda yatan zatların manevi şahsiyetlerinden etkilenerek çocuklarına ve işyerlerine onların isimlerini vermekte, hatta yemin ederken bile onların isimlerini kullanmaktadır. Ayrıca bu kutsal mekânlar, bölgenin sosyal-kültürel yapısına büyük katkı sağlamaktadır.

Yöre halkı çeşitli dua ve dilekleri için bu kutsal mekânları ziyaret etmektedir. Ziyaret mekânları daha çok salı, perşembe ve cuma günleri ziyaret edilmekle beraber haftanın hemen her günü ziyaretçileri eksik olmaktadır. Söz konusu bazı dönemlerde yüzlerce kişinin bu mekânlarda ziyaret ettiği görülmektedir. Hatta bazı ziyaret mekânlarında, zaman zaman ziyaretçi sayısının binleri aştığıda olur. Ancak ziyaretlerin genellikle perşembe günleri özellikle ikindi vaktinden sonra gerçekleştirdikleri görülmektedir, bu ziyaretlerde ziyaretçiler duâ ve dileklerde bulunurlar. Ziyaretçiler,

hastalarını bu tür mekanlarda bir süre bekletmek veya yatırmak suretiyle onların iyileşeceğine inanırlar. Ayrıca bu tür yerlerden bereket amacıyla toprak ve korunma amacıyla sandukanın örtüsünden bir parça bez alarak üzerlerinde taşırlar, bazı ziyaretçiler de bunları evlerinde veya arabalarında bulundururlar.

Araştırma konumuz olan Siirt ve çevresindeki ziyaret yerleri, yöre halkının yaşamında önemli bir yer tutmaktadır. İnsanlar maddi ve manevi birçok sıkıntısı ile karşılaştıkları zamanlar bu tür kutsal mekanları ziyaret etmektedirler. Bu anlamda bu tür kutsal yerlere bir çok kişinin gelmesi ve bu tür yerlerde çeşitli dilekler ve ritüeller yapması bu mekânların önemini ortaya koymaktadır.

Siirt halkının koruduğu, asılardır saygı duyduğu bu ziyaret yerlerinin etrafında oluşan ve gelişen halk inanışlarının, asırlardır insanlığın birlik ve beraberliğine vesile olduğu görülmektedir. Özellikle terörden dolayı zarar gören kardeşliğin ve ortaya çıkan sıkıntıların tekrar bu kutsal mekânlarda yatan ulu zatların insanlığa yaptığı sevgi mesajıyla düzeleceğine inanıyoruz. Bu manevi değerlerin milletimizin kardeşliğinin pekişmesine vesile olması inancıyla korunmasında yarar olduğu muhakkaktır.

BİBLİYOGRAFYA

AĞAOĞLU, Zeynep Erdem; Dini Ziyaret Yerleri ve Halk İnanışları Açısından Kızılcahamam-Çamlıdere, (Ankara Ü. Sosyal Bilimler Enst. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara 2009.

AKINCI, Ahmet Cemil; Hz. Veysel Karanî, Sinan Yayınları, 6. basım, İstanbul 1980. ALTAN (Altanoğlu), Bayram; Türkiye’de Dini Ziyaret Yerleri, İstanbul 2007.

ALİ b. Ömer ed-Darekutni, Sünen, C. II, Beyrut 1966.

ARSLAN, Hüseyin; Yuksek Ruhlar ve Aydınlar Yurdu Tillo, Simurg Yay, İstanbul 2006. AYDIN, Abdulkadir; “Siirt Ulemasından Sultan Memduh’un Hayatı ve Mahzenü’l- Esrar Adlı Eseri” İbrahim Hakkı ve Siirt Uleması Sempozyumu, Beyan Yayınları, İstanbul 2008.

BAYDAŞ, Özden Gökhan, Tillo’daki Mimari Eserler, Kültür Bakanlığı Yay., Ankara 2002.

BORAN, Ali; Baykan’daki Osmanlı Dönemi Eserleri, Siirt Valiliği Yayını, Ankara 2009.

BORAN, Ali; 19.Araştırma Sonuçları Toplantısı, Cilt I, Kültür Bak. Bas. Evi, Ankara 2002.

BURSALI, M. Necati; Yemen İllerinde Veysel Karanî, Ailem Yayınları, İstanbul 2009. CİLASUN, Raif; Yemen İllerinde Hz. Veysel Karanî, Çile Yayınları, İstanbul 1984. ÇELİK, C. Ergun; “Veysel Karanî Hazretleri”, Uluslararası Siirt Sempozyumu, Birleşik

Matbaa, İzmir 2007.

DİCLEHAN, Şakir;”İbrahim Hakkı’nın Hayatı ve Felsefesi” İbrahim Hakkı ve Siirt Uleması Sempozyumu, Beyan Yay., Ankara 2008.

EFENDİOĞLU, Mehmet; “Muhadramûn,” Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi (DİA), C. XXX, İstanbul 1993.

EL-BEYHAKÎ, Ahmed b. el-Huseyn; Delâilu’n-Nubuvve, Dâru’l-Kutubi’l-İlmiyye, Beyrut 1985.

EL-HÂKİM, Ebû Abdillah Muhammed b. Abdillah en-Nîsâbûrî; el-Mustedrek Ale’s- Sahîhayn, Thk., Mustafa Abdulkâdir Atâ, el-Kutubu’l-İlmiyye, I. Bsk., Beyrut 1411/1990.

EL-İSFAHÂNÎ, Ebû Nuaym Ahmed b. Abdillâh; Hilyetu’l-Evliyâ ve Tabakâtu’l-Asfiyâ, Dâru’l-Kitâbi’l-Arabî, IV. Bsk., Beyrut 1405.

EL-MUTTAKÎ, Ali b. Husâmuddîn el-Hindî; Kenzu’l-Ummâl, Muessesetu’r-Risâle, Beyrut 1993.

EN-NEVEVÎ, Ebû Zekeriyyâ Yahyâ b. Şeref; el-Minhâc Şerhu Sahîhi Muslim b. El- Haccâc, Dâru İhyâi’t-Turâsi’l-Arabî, II. Bsk., Beyrut 1392.

ES-SAFEDÎ, Salâhuddîn Halîl; el-Vâfî bi’l-Vefeyât, Thk., Ahmed el-Arnâûd, Dâru İhyâi’t-Turâs, Beyrut 2000.

ES-SIDDÎKÎ, Muhammed Ali b. Muhammed ‘Allan b. İbrahim el-Bekrî eş- Şâfi’î; Delîlu’l-Fâlihîn li Turuki Riyâdi’s-Sâlihîn, Dâru’l-Fikr, Beyrut, ts.

EŞ-ŞEYBÂNÎ, Ebû Abdillâh Ahmed b. Hanbel b. Hilâl b. Esed; el-Musned, Dâru Sadır, Beyrut, ts.

EZ-ZEHEBÎ, Şemsuddin Muhammed b. Ahmet;, Mîzânu’l-İ’tidâl fî Nakdi’r- Ricâl, Thk., Ali Muhammed el-Becâvî, Dâru’l-Fikri’l-Arabî, Beyrut, ts.

______; Siyeru A’lâmi’n-Nubelâ, Thk., Şuayb el-Arnavût – Huseyn el-Esed, VII. bsk., Risale, Beyrut, 1990.

ERDEMCİ, Bayram; Eruh ve Pervari Yöresinde Kutsal Mekân Anlayışı ve Yaygın Halk İnançları, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Van 2010.

ELİADE, Mircea; Dinler Tarihine Giriş, Çev. Mehmet Ali Kılıçbay, Kabalcı Yay., İstanbul 2003.

HEKİM, Alaattin; Veliler İnsanların Yardımına Koşarlar, Siirt, 1995.

HİBBÂN b. Ahmed Ebû Hâtim et-Temîmî el-Büstî; es-Sikât, I-IX, Thk.: es-Seyyid Şerefüddin Ahmed, Dâru'l-Fikr, Beyrut 1975.

İBN ASÂKİR, Ebu’l-Kasım Ali b. el-Hasan; Târîhu Dımeşk, İhyâu Turâsi’l-Arabî, Beyrut 1987.

İBN HACER, Şihâbuddîn Ebu’l-Fadl Ahmed b. Ali b. Hacer el-Askalânî; el-İsâbe fî Temyîzi’s-Sahâbe, Matbatu’s-Sade, Beyrut 1328.

______; Tehzîbu’t-Tehzîb, Dâru’l-Turâsi’l-Arabî, Beyrut, ts.

İBN SA’D, Muhammed; et-Tabakât’ul-Kubrâ, Thk., Ali Muhammed Ömer, Mektebetu’l-Hancı, Kahire 2001.

İBNU’L-CEVZÎ, Abdurrahman b. Ali b. Muhammed Ebû’l-Ferac; Sıfatu’s-Safve, Thk., Mahmûd Fâğûrî – Muhammed Ravâs Kal’acî; Dâru’l-Ma’rife, II. Bsk., Beyrut 1979.

İBU’L-ESÎR, Ebu’l-Hasan Ali b. Muhammed; Usdu’l-Ğâbe fî Ma’rifeti’s-Sahâbe, Dâru’l-Fikr, Beyrut 1989.

İBN MANZÛR; Lisânu’-Arab, Dâru Sâdır, Beyrut 1996. İMAM Bağavi; Tac’un Arus, C.2, Dâru Sâdır, Mısır 1306. KILIÇÇIOĞLU, Cumhur; Her Yönüyle Siirt, Ankara 1992.

Komisyon; Doğuştan Günümüze Büyük İslam Tarihi, C.II, Çağ Yay., İstanbul 1986. Komisyon; Evliyalar Ans., C.8, Türkiye Gaz. Yay., İstanbul 1992.

Komisyon; Uluslararası Siirt Sempozyumu, Birleşik Matbaa, İzmir 2007 Komisyon; Aydınlar( Tillo), İsmat Matbaacılık, Ankara 1997.

Komisyon; Siirt İl Yıllığı, Nurol Matbaacılık, Ankara 1998. Komisyon; Dini Terimler Sözlüğü, Meb Yayınları, Ankara 2009.

Komisyon; Tespit ve Tescili Yapılmamış Tarihi ve Kültürel Eserler, Siirt Valiliği Yay., Siirt 2003.

Komisyon; Pervari ve Şirvan’da Osmanlı Dönemi Eserleri, Siirt Valiliği Yayını, Ankara 2009.

Komisyon; Kurtalan’daki Selçuklu ve Osmanlı Dönemi Eserleri, Siirt Valiliği Yay, Ankara 2009.

KÖSE, Ali- Ayten, Ali; Türbeler, Timaş Yayını, İstanbul 2010.

MUSLİM b. el-Haccâc Ebu’l-Hasan el-Kuşeyrî en-Nîsâbûrî; Sahîhu Muslim, Fadâilu's- Sahâbe,C. XI, Çağrı Yayını, İstanbul 1992.

______; Müncid, Dâru’l Maşrık, Beyrut, 2000.

NASIR-I Husrev; Sefername, (Çev: Abdülvehhab Tarzi), MEB Basım Evi, İstanbul 1994.

OCAK, Ahmet Yaşar; Sûfîlik Geleneğinin Efsânevî Öncüsü Veysel Karenî ve Uveysîlik, Dergâh Yayınları, 2. Baskı, İstanbul 2002.

OYMAK, İskender; Malatya ve Çevresinde Ziyaret ve Ziyaret Yerleri, Malatya, 2002. ÖNKAL, Ahmet; “Abdurrahman b. Avf”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi

(DİA), C.1, İstanbul, 1988.

SALİHOĞLU, Ma’şuk; Deryadan Damlalar, Divan Yayınları, İstanbul, 1996. SANCAR, Nureddin; Tillo Evliyaları, Şefkat Yayıncılık, İstanbul, 2005. SARIKÇIOĞLU, Ekrem; Din Fenomenolojisi, S.D. Üni. Yay, Isparta, 2002. SÜLEYMAN b. Eş’aş, Ebu Davud; Sünen, X/124, Beyrut, ts.

ŞA’RANİ, Abdülvehhab; Tabakat’ül Kübra, Mektebetu’l-Hancı, Mısır, 2001. TEMİZ, Ahmet Emin; Hazreti Veysel Karanî, Sevgi Yayınları, İstanbul, 2004.

Tertip Heyeti; Doğu Anadolu (Kuzey-Güney) Evliyaları, Türkiye Gazetesi Yayınları, İstanbul, 2004.

Tertip Heyeti; İslâm Âlimleri Ansiklopedisi, İhlâs Matbaacılık, İstanbul, ts.

Tertip Heyeti; Rehber Ansiklopedisi, “Türbe”, C. XXVII, İhlâs Matbaacılık, İstanbul, ts. TÜFEKÇİOĞLU, Abdulhamit-Ali Boran, “Ortadoğudan Günümüze Siirt’teki Kültür

Varlıklarının Durumu” Uluslararası Siirt Semp., Birleşik Matbaa, İzmir, 2007. TÜNCEL, Metin; “Siirt”, D.İ.A, C. XXXVII, İstanbul, 2009.

İNTERNET SİTELERİ www.baykan.gov.tr (15.12.2011) www.siirt.gov.tr. (13.12.2011) www.siiyad.com/siirt. (15.12.2011) www.siirtmuftulugu.gov.tr. (10.12.2011) www.bizimsahife.org/. (12.09.2011) www.pervari.gov.tr (15.03.2012) www.aydinlar.gov.tr (16.03.2011) http://www.aydinlar.bel.tr (25.04.2012) www.gezi-yorum.net/siirt-baykan (13.12.2011) http://ekitap.kulturturizm.gov.tr (02.05.2012) www.eruh.gov.tr. ( 03.05.2012) www.sirvan.gov.tr (04.05.2012) www.kurtalan.gov.tr (16.05.2012)

www.yasarkalafat.com.tr 12.07.2012) www.siirt.bel.tr (17.07.2012) www.siirttarim.gov.tr (11.08.2012) www.siirttso.org.tr (16.09.2012) www.siirt.edu.tr (17.09.2012) www.siirt.meb.gov.tr (18.09.2012) http://tr.wikipedia.org (15.09.2012) KAYNAK KİŞİLER

AKCAN, İzzettin; Eruh 1970, Ortaokul, Eruh’ta İkamet Etmekte, İşçi.

ASLAN, Abdülcabbar; 1975 Aydınlar, Önlisans, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, İmam- Hatip, Şeyh Muhammed Tomani Hazretlerinin 12. Kuşak Torunu.

ASLAN, Murat; 1984 Aydınlar, Üniversite, İkizbağlar Köyünde İkamet Etmekte, İmam- Hatip, Şeyh Muhammed Tomani Hazretlerinin 12. Kuşak Torunu.

AY, Abdulmelik; 1986 Baykan, Lise, Ziyaret Beldesinde İkamet Etmekte, Güvenlik Elemanı.

AYDIN, Muinidin; 1954 Siirt, Üniversite, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, Kanaat Önderi, Şeyh Muhammed Kazım’ın Oğlu.

CELLEK, Abdurrahman; 1974 Taşlı/Şirvan, Üniversite, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, Okul Müdürü.

CEYLAN, Mahsun; 1963 Kurtalan, İlkokul, Oyacık Köyünde İkamet Etmekte, Esnaf. ÇAPLIK, Çiçek; 1934 Şirvan, Tahsili Yok, İncekaya Köyünde İkamet Etmekte, Ev

Kadını.

ÇELEBİ, Muhammed Ali, 1971, Siirt, Üniversite, Siirt’te İkamet Etmekte, İmam-Hatip ÇOBAN, İbrahim; 1981 Siirt, Önlisans, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, Şeyh E’bul

Vefa Camii İmam Hatibi.

ÇELİK, Mehmet; 1955 Bingöl, Önlisans, Bingöl’de İkamet Etmekte, İmam Hatip. ÇİÇEK, Abdulhamid; 1939 Aydınlar, İlkokul, İkizbağlar Köyünde İkamet Etmekte,

Emekli.

ÇİCEK, Sıtkı; 1984 Siirt, Üniversite, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, İmam-Hatip. DEMİR, Ethem; 1984 Siirt, Üniversite, Bursa da İkamet Etmekte, Okutman.

DOĞRUSEVER, Musa; 1975 Siirt, Önlisans, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, İmam Hatip, Şeyh Musa’nın Torunu.

ELİK, Guri; 1930 Pervari, Tahsili Yok, Pervari’de İkamet Etmekte, Emekli.

ERKO, Fikriye; 1946 Siirt, Tahsili Yok, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, Ev Hanımı. ERKO, Ömer; 1973 Siirt, Önlisans, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, M. Kayyım. ERDEMCİ, Bayram; 1980 Siirt, Üniversite, Pervari’de İkamet Etmekte, Memur.

ERDEMCİ, M. Tahir; 1954 Eruh, Önlisans, Siirt’te Merkezde İkamet Etmekte, Emekli İmam-Hatip.

ERDEN, Zeki; 1974 Siirt, Üniversite, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, Tillo İlçe Tarım Müdürü.

ERKOYUNCU, Ahmet; 1981 Siirt, Önlisans, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, Şeyh Tayyar Camii İmam-Hatibi.

ERYEŞİL, Fevziye; 1964 Siirt, İlkokul, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, Ev Kadını. EVİN, Abdullatif; 1950 Siirt, Ortaokul, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, Esnaf.

FAKİRULLAH, Veysel Ufuk; 1988 Siirt, Üniversite, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, İsmail Fakirullahın Torunu, Öğretmen.

HAZİNOĞLU, Müslüm; 1951 Siirt, Ortaokul, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, Emekli, Şeyh Muhammed Hazin’in Torunu.

İPEK, Süleyman; 1975 Siirt, Önlisans, Oyacık Köyünde İkamet Etmekte, İmam-Hatip. KAZANCIÇOK, Zeki Fehim; 1968 Baykan, Önlisans, Kasımlı Köyünde İkamet

Etmekte, Müderris.

KÜSKÜ, Nezir; 1948 Şirvan, Okur Yazar, Çınarlı Köyünde İkamet Etmekte, Çiftçi, Şeyh Şerif Hasan’ın 7. Kuşak Torunu.

NAS, Said; 1956 Siirt, Önlisans, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, İmam-Hatip. SARCAN, M. Mustafa; 1981 Siirt, Önlisans, Siirt’e İkamet Etmekte, İmam-Hatip. SEVGİLİ, Faruk; 1983 Kurtalan, Üniversite, Gözpınar Beldesinde İkamet Etmekte,

Mühendis.

SEVGİLİ, Fatih; 1978 Kurtalan, Üniversite, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, İmam Hatip, Şeyh Muhammed Hazin’in Torununun Eşi.

SEVGİLİ, Macit; 1982 Kurtalan, Üniversite, Diyarbakır’da İkamet Etmekte, Araş. Görv.

ŞEN, Mehmet Şirin; 1968 Siirt, Önlisans, Ziyaret Beldesinde İkamet Etmekte, İmam. OĞUZ, Kadri; 1967 Siirt, Lise, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, İşçi.

ÖMEROĞLU, Zeki; 1937 Siirt, Lise, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, Müderris.

ÖMEROĞLU, M. Salim; 1980 Siirt, Önlisans, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, Kur’an Kursu Öğreticisi.

ÖZDEMİR, Bedriye; Eruh 1981, Üniversite, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, Kur’an Kursu Müdürü.

TAŞKESEN, Enes; 1964 Kurtalan, Ortaokul, Ballıkaya Köyünde İkamet Etmekte, Çiftçi, Şeyh Seyyid Hasan’ın Torunu.

TAŞKESEN, Hüseyin; 1940 Kurtalan, İlkokul, Ballıkaya Köyünde İkamet Etmekte, Emekli, Şeyh Seyyid Hasan’ın Torunu.

TOPRAK, Zeki; 1959 Tillo, Önlisans, Siirt Merkezde İkamet Etmekte, Memur.

EKLER

EK-1 Siirt İl Haritası

Ek-3 Şeyh Ebü’l Vefa Camii ve Türbesi

Ek-4 Şeyh Halef Türbesi

Ek- 5 Şeyh Muhammed Tarmili Türbesi

Ek-7 Muhammed bin Münkedir Türbesi ve Şifalı Su Kuyusu

Ek-9 Şeyh-üt Türkî Türbesi

Ek-11 Şeyh Tayyar Türbesi

Ek-13 Şeyh Süleyman Türbesi

Ek-15 Şeyh Muhammed Kazım Türbesi

Ek-17 İsmail Fakirullah ve İbrahim Hakkı Hazretleri Türbeleri

Ek-19 Kubbe-i Hasiye

Ek-21 Şeyh Muhammed Hazin Türbesi

Ek- 23 Şeyh Mücahit Türbesi

Ek- 25 Uveys el-Karanî Türbesi

Ek-27 Şeyh Osman Türbesinde Şeytan Taşlama ve Çaput Bağlama Yeri

Ek-29 Şeyh Muhammed Verkanisi

Ek-31 Bapire Sofi Türbesi Ve Etkinlikleri

Ek-33 Şeyh Muhammed Bin Hanife Etkinlikleri

ÖZGEÇMİŞ

1981 yılında Bingöl’ün Genç İlçesinde doğdu. İlköğrenimini, Diyarbakır Hani Çardaklı İlkokulunda, orta okulu Diyarbakır İmam Hatip Lisesi, Lise öğrenimini ise Genç İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 1998 yılında Kahraman Maraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesini kazandı. 2002 Yılında mezun oldu. 2010 yılında Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim dalında yüksek lisans eğitimine başladı. Evli ve bir çocuk babasıdır.