• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde, araştırmanın temel amacına uygun olarak araştırma kapsamındaki öğrencilerden toplanan verilerin istatistiksel çözümlemeleri ile ortaya çıkan bulgulara ve yorumlara yer verilmiştir.

3.1. Deney ve Kontrol Gruplarının Başarı Testlerinin Analizinden Elde Edilen Bulgular

Araştırmada “Bilgisayar destekli eğitimden yararlanarak işlenen grafik tasarımı dersine katılan deney grubu ile geleneksel olarak işlenen grafik tasarımı dersine katılan kontrol grubu arasında grafik tasarımın temel ilkelerinden renk ve tipografi konularını öğrenme ve temel terimlerin tanımlarını söyleme-yazma becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulanan başarı testi sonuçlarına göre deney grubu lehine anlamlı fark vardır”

denencesi sınanmak istenmiştir. Bu amaçla, deney ve kontrol grubundaki deneklerin başarı testinden aldıkları puanların aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmış, ortalamalar arasındaki fark t testi ile sınanmıştır. Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin ön testten aldıkları puanlarla ilgili bulgular Çizelge 5’de gösterilmektedir.

Çizelge 5. Deney ve Kontrol Gruplarının Başarı Testinden Aldıkları Öntest Puanlarına İlişkin Bulgular

Öğrenci

Grupları Denek

Sayısı(N) Aritmetik

Ortalama Standart

Sapma(SS) t

Değeri Serbestlik

Derecesi(Sd) Anlamlılık Düzeyi (P) Deney

Grubu 17 42.82 12.14

Kontrol Grubu

12 40.00 10.51 0.65 27 > .01 t tablo= 2.77

Çizelge 5’de görüldüğü gibi, deney grubundaki öğrencilerle kontrol grubundaki öğrencilerin öntesten elde ettikleri punların aritmetik ortalamaları arasında deney grubu lehine, 2.82 puanlık bir fark vardır. Bu farkın anlamlı olup olmadığını sınamak için grupların ortalama puanlarına t testi uygulanmış ve t= 0.65 değeri bulunmuştur. Bu değer 27 serbestlik derecesi ve .01 anlamlılık düzeyindeki 2.77 değerinin altında bulunmaktadır. Bu sonuç her iki grubun aritmetik ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olmadığını göstermektedir. Bir başka deyişle, deney ve kontrol grubunda yer alan öğrenciler arasında deney öncesinde başarı testinden aldıkları puanlar açısından fark yoktur.

Daha sonra deneyin etkililiğini gözlemek amacıyla her iki grupta yer alan deneklerin sontest puan ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olup olmadığına bakılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının başarı testinden aldıkları son test puanlarıyla ilgili bulgular Çizelge 6’da verilmiştir.

Çizelge 6. Deney ve Kontrol Gruplarının Başarı Testinden Aldıkları Sontest Puanlarına İlişkin Bulgular

Çizelge 6’da görüldüğü gibi, deney grubundaki öğrencilerle kontrol grubundaki öğrencilerin son testten aldıkları punların aritmetik ortalamaları arasında deney grubu lehine 30.12 puanlık fark vardır. Bu farkın anlamlı olup olmadığı t testi ile sınanmış ve t= 10.26 değeri bulunmuştur. Bulunan bu değer, 27 serbestlik derecesi ve .01 anlamlılık düzeyinde 2.77 tablo değerinden oldukça büyüktür. Bu sonuç, deney ve kontrol gruplarında uygulanan öğretimin öğrencilerin grafik tasarımı I dersine ilişkin bilgilerin edinilmesinde farklı etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bir başka deyişle, bilgisayar destekli eğitimden yararlanarak işlenen grafik tasarımı dersine katılan deney grubu ile geleneksel olarak işlenen grafik tasarımı dersine katılan kontrol grubu arasında grafik

tasarımın temel ilkelerinden renk ve tipografi konularına ilişkin bilgileri arasında deney grubu lehine anlamlı fark vardır. Bu bulgu araştırmanın birinci denencesini doğrulamıştır.

Geleneksel öğretimde öğrencilerin öğretmen merkezli-geleneksel eğitim yöntemleriyle ve öğrenci merkezli-bilgisayar destekli eğitim yöntemleriyle desteklenen uygulama sonunda artan sırada değişim olduğu gözlenmiştir. Buna göre öğrenci aktif duruma geçtiği zaman zor olduğunu düşündüğü derse veya konulara karşı olumlu tutum ve beceriler kazanmıştır. Bu durum öğrencinin aktif olduğu bilgisayar destekli eğitim metoduyla gerçekleştirilen değişik çalışmalarla uyum göstermektedir. (Castleberry at all, 1973, Culp at all, 1971, Geban ve ark.,1992; Mallow,2001; Montague, 1970; Willet at all, 1983; Wise at all, 1983).

3.2. Deney ve Kontrol Gruplarının Renk Uygulamalarının Analizinden Elde Edilen Bulgular

Araştırmada “Bilgisayar destekli eğitimden yararlanarak işlenen grafik tasarımı dersine katılan deney grubu ile geleneksel olarak işlenen grafik tasarımı dersine katılan kontrol grubu arasında renk konusu ile ilgili konuları öğrenme ve kullanma becerilerinin geliştirilmesi yönünde deney grubu lehine anlamlı fark vardır” denencesi sınanmak istenmiştir. Bu amaçla, deney ve kontrol grubundaki deneklerin renk ön uygulamadan aldıkları puanların aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmış, ortalamalar arasındaki fark t testi ile sınanmıştır. Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin renk ön uygulamadan aldıkları puanlarla ilgili bulgular Çizelge 7’de gösterilmektedir.

Çizelge 7’de görüldüğü gibi, deney grubundaki öğrencilerle kontrol grubundaki öğrencilerin renk ön uygulamadan elde ettikleri puanların aritmetik ortalamaları arasında kontrol grubu lehine, 17.70 puanlık bir fark vardır. Bu farkın anlamlı olup olmadığını sınamak için grupların ortalama puanlarına t testi uygulanmış ve t= -2.54 değeri bulunmuştur. Bu değer 27 serbestlik derecesi ve .01 anlamlılık düzeyindeki 2.77 değerinden küçüktür. Bu sonuç her iki grubun aritmetik ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olmadığını göstermektedir. Bir başka deyişle, deney ve kontrol grubunda yer

alan öğrencileri arasında deney öncesinde renk ön uygulamadan aldıkları puanlar açısından fark yoktur.

Çizelge 7. Deney ve Kontrol Gruplarının Renk Ön Uygulamadan Aldıkları Ön Uygulama Puanlarına İlişkin Bulgular

Öğrenci renk son uygulamadan aldıkları puan ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olup olmadığına bakılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının renk son uygulamadan aldıkları son test puanlarıyla ilgili bulgular Çizelge 8’de verilmiştir.

Çizelge 8. Deney ve Kontrol Gruplarının Renk Uygulamadan Aldıkları Son Uygulama Puanlarına İlişkin Bulgular

Öğrenci

Çizelge 8’de görüldüğü gibi, deney grubundaki öğrencilerle kontrol grubundaki öğrencilerin son testten aldıkları puanların aritmetik ortalamaları arasında deney grubu lehine 32.71 puanlık fark vardır. Bu farkın anlamlı olup olmadığı t testi ile sınanmış ve t= 5.49 değeri bulunmuştur. Bulunan bu değer, 27 serbestlik derecesi ve .01 anlamlılık düzeyinde 2.77 tablo değerinden oldukça büyüktür. Bu sonuç, deney ve kontrol gruplarında uygulanan öğretimin öğrencilerin grafik tasarımı I dersine ilişkin bilgilerin edinilmesinde farklı etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bir başka deyişle, Bilgisayar

destekli eğitimden yararlanarak işlenen grafik tasarımı dersine katılan deney grubu ile geleneksel olarak işlenen grafik tasarımı dersine katılan kontrol grubu arasında Renk konusu ile ilgili konuları öğrenme ve kullanma becerilerinin geliştirilmesi yönünde deney grubu lehine anlamlı fark vardır. Bu bulgu araştırmanın ikinci denencesini doğrulamıştır.

3.3. Deney ve Kontrol Gruplarının Tipografi Uygulamalarının Analizinden Elde Edilen Bulgular

Araştırmada “Bilgisayar destekli eğitimden yararlanarak işlenen grafik tasarımı dersine katılan deney grubu ile geleneksel olarak işlenen grafik tasarımı dersine katılan kontrol grubu arasında tipografi konusu ile ilgili konuları öğrenme ve kullanma becerilerinin geliştirilmesi yönünde deney grubu lehine anlamlı fark vardır” denencesi sınanmak istenmiştir. Bu amaçla, deney ve kontrol grubundaki deneklerin tipografi ön uygulamadan aldıkları puanların aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmış, ortalamalar arasındaki fark t testi ile sınanmıştır. Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin tipografi ön uygulama aldıkları puanlarla ilgili bulgular Çizelge 9’da gösterilmektedir.

Çizelge 9. Deney ve Kontrol Gruplarının Tipografi Uygulamadan Aldıkları Ön Uygulama Puanlarına İlişkin Bulgular

Öğrenci

Çizelge 9’da görüldüğü gibi, deney grubundaki öğrencilerle kontrol grubundaki öğrencilerin renk ön uygulamadan elde ettikleri puanların aritmetik ortalamaları arasında deney grubu lehine, 15.24 puanlık bir fark vardır. Bu farkın anlamlı olup olmadığını sınamak için grupların ortalama puanlarına t testi uygulanmış ve t= -1.92 değeri bulunmuştur. Bu değer 27 serbestlik derecesi ve .01 anlamlılık düzeyindeki 2.77 değerinden küçüktür. Bu sonuç her iki grubun aritmetik ortalamaları arasındaki farkın

anlamlı olmadığını göstermektedir. Bir başka deyişle, deney ve kontrol grubunda yer alan öğrencileri arasında deney öncesinde tipografi ön uygulamadan aldıkları puanlar açısından fark yoktur.

Daha sonra deneyin etkililiğini gözlemek amacıyla her iki grupta yer alan deneklerin tipografi son uygulamadan aldıkları puan ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olup olmadığına bakılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının tipografi son uygulamadan aldıkları son test puanlarıyla ilgili bulgular Çizelge 10’da verilmiştir.

Çizelge 10. Deney ve Kontrol Gruplarının Tipografi Uygulamadan Aldıkları Son uygulama Puanlarına İlişkin Bulgular

Öğrenci

Grupları Denek

Sayısı (N) Aritmetik

Ortalama Standart

Sapma(SS) t Değeri Serbestlik

Derecesi(Sd) Anlamlılık Düzeyi (P) Deney

Grubu 17 72.94 17.59

Kontrol Grubu

12 44.17 26.44 3.52 27 < .01 t tablo= 2.77

Çizelge 10’da görüldüğü gibi, deney grubundaki öğrencilerle kontrol grubundaki öğrencilerin son testten aldıkları puanların aritmetik ortalamaları arasında deney grubu lehine 28.77 puanlık fark vardır. Bu farkın anlamlı olup olmadığı t testi ile sınanmış ve t= 3.52 değeri bulunmuştur. Bulunan bu değer, 27 serbestlik derecesi ve .01 anlamlılık düzeyinde 2.77 tablo değerinden oldukça büyüktür. Bu sonuç, deney ve kontrol gruplarında uygulanan öğretimin öğrencilerin grafik tasarımı I dersine ilişkin bilgilerin edinilmesinde farklı etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bir başka deyişle, Bilgisayar destekli eğitimden yararlanarak işlenen grafik tasarımı dersine katılan deney grubu ile geleneksel olarak işlenen grafik tasarımı dersine katılan kontrol grubu arasında tipografi ile ilgili konuları öğrenme ve kullanma becerilerinin geliştirilmesi yönünde deney grubu lehine anlamlı fark vardır. Bu bulgu araştırmanın üçüncü denencesini doğrulamıştır.