• Sonuç bulunamadı

3.3. Genç Parti’ye Ait Veriler

3.3.7. Bugün Son Gün Reklamı

130

Bu reklam, seçim yasaklarının girdiği tarih olan 26 Ekim tarihinde araştırma kapsamına aldığımız tüm gazetelerde yer almış bir reklamdır. Reklamda bugün son gün başlığı kullanılmasının sebebi de seçim yasaklarının başlayacak olmasından kaynaklanmaktadır. Bu reklam sayfanın %50’lik kısmı ile 2,5 sütun olarak tüm gazetelerde yer bulmuştur.

Reklamın içeriğine bakıldığında, seçim yasakları başlamadan seçmene yapılan son reklam olarak kullanıldığını içeren bilgilerin yer aldığı bir yazıdır. Ayrıca yazıda seçimin ülkemizin için hayırlı olması da yer almaktadır. Reklamda herhangi bir görsel kullanılmamış her reklamda yer alan amblem bu reklamda da yer aldığı görülmektedir.

Reklamların geneline baktığımızda vardığımız sonuç; hemen hepsinde reklamın bütün işlevleri kullanılmaya çalışılmıştır. Cem Uzan üzerinden siyaset yapılmaya çalışılmış, kullanılan görseller de Cem Uzan’ın halka bütünleşmiş izlenimi seçilmiş ve halktan biri olduğu vurgulanmaya çalışılmıştır. Hemen her reklamda da Cem Uzan adı da imzası da boy göstermiştir.

131 YORUM VE DEĞERLENDİRME

Seçimde alınan sonuçlar değerlendirildiğinde reklam çalışmalarının en çok Genç Parti tarafından doğru kullanıldığı görülmektedir. Seçim sonuçlarında dönemin iktidar ortağı partiler hatta koalisyon partilerinin hiçbiri barajı aşamamıştır. Başta Milliyetçi Hareket Partisi olmak üzere Anavatan Partisi ve Doğruyol Partisi’de reklama önem vermişlerdir. Ancak halkın gözünde izlenen yanlış politikalar bu reklamların ters tepmesine neden olmuştur. Çünkü bir önceki dönem milleti mecliste temsil edenler birçok konuda gerek fikir ayrılığı gerekse başarısızlıkları sonucunda seçmen üzerinde güvenlerini yitirdiği düşünülebilir. Bunun bir kanıtı da 1999 Genel Seçimlerinden birinci parti çıkan Demokratik Sol Parti seçmenin oy eğilimindeki kayma ve bu partiye olan güvensizlik sonucunda en az oy alan partiler arasına girmiş 1999 seçimlerin %22 oy alan parti 2002 seçimlerinde %1,22 gibi bir oy almıştır. Reklamın seçmen üzerindeki etkisinin partiye olan güven ya da güvensizlikten kaynaklandığını da yukarıdaki örnekten kanıtlanabilir.

Seçim yasakları girdiği tarihe kadar verilen reklama bakıldığında, en çok kullanılan reklam “Hoparlör İşkencesi” başlıklı reklam olarak ortaya çıkmıştır. Bu reklamın içeriğinde de seçim otobüsünün Genç Parti tarafından kullanılmadığı ve nedenlerinin anlatıldığı bir reklamdır. Seçim yasakların girmeden önceki son reklam ise araştırma kapsamına alınan tüm gazetelerde aynı boyut ile hepsinde “Bugün Son Gün” başlığı ile verilmiş ve seçmenden açıkça son kez 3 Kasım’da oy istendiği görülmüştür.

Seçim yasağının başlamasının ardından Genç Parti’nin reklamlarının başlıklarını Star Gazetesinin manşetlerinde kendine yer bulduğu görülmüştür. Bunun yanında gazetenin orta sayfalarında oluşturulmuş “Derin Haber” adlı siyasi sayfalarının tamamında Genç Parti’nin faaliyetleri ve reklamı yapılmaya devam edildiği de değerlendirilebilir. Star Gazetesi genel olarak değerlendirildiğinde Genç Parti adına yapılan yanlı haberlerinde reklam niteliğinde olduğu söylenebilir.

132

Yapılan araştırma SPSS 22 programında yapılan analizler sonucunda 1 Ekim 2002 tarihi ile 5 Kasım 2002 tarihleri arasında araştırma örneklemini oluşturan gazete ve siyasi partilerin toplam 204 reklam verdikleri ve 604 adet haberde yer aldıkları bulunmuştur. Her sayfa bir reklam ya da haber olarak değerlendirilmiştir.

Yapılan analizler neticesinde, en çok haber ve reklamın yer verildiği gazete 190 adet ve %23,51’lik oran ile Zaman Gazetesi olmuştur. Bu gazeteyi sırasıyla Sabah Gazetesi 177, Star Gazetesi 173 yer verme ile takip etmiştir. En az yer veren gazete ise120 adet ve %14,85’lik oran ile Cumhuriyet Gazetesi olmuştur.

Araştırma kapsamına yer alan gazetelerde, en çok reklam alan gazete 60 adet ve %29.41’lik oranla Hürriyet Gazetesi olmuştur. Bu gazeteyi sırasıyla 55 reklam ile Sabah gazetesi, 41 reklam ile Zaman Gazetesi takip etmiştir. En az reklam veren gazete 18 reklam ve %8,82’lik oranla Cumhuriyet Gazetesi olmuştur. Star Gazetesi 31 reklam almış bunların yarısından fazlasının Genç Parti’ye ait olduğu görülmüştür.

SONUÇ VE ÖNERİLER

Yapılan bütün çalışmalar gösteriyor ki siyasi arenada reklam sayesinde kitlelere daha basit ve rahat şekilde ulaşılmaktadır. Yeni kurulmuş bir partinin aldığı oy oranına bakıldığında bunun açıkça ortada olduğu görülmektedir. Reklam kampanyalarının yanında diğer iletişim tekniklerinin bir arada kullanılması da bunda etkili olduğu söylenebilir. Genel Başkan'ın fiziki ve sosyal özellikleri de alınan oy oranına etkisi değerlendirilebilir. Partinin Ambleminde etkili olduğunun bu seçimde ortaya çıktığı söylenebilir.

Cem Uzan’ın siyasete atılmadan önceki konuşmaları ve ardından büyük bir sürpriz olacağını söyleyen televizyon kanalları, sonrası ortaya çıkan bir çok televizyon kanalından aynı anda yapılan yayında siyasete atılacağını ve Genç Parti’yi kurduğunu açıklaması ile bir anda Türkiye’de televizyon izleyen kitlesine partisini kurduğunu gösterdiği söylenebilir. Buradan da anlaşılabileceği gibi televizyon reklam ya da programları herhangi bir durumu, olguyu veya siyasi bir organı tanıtmakta en iyi kitle iletişim silahı olarak karşımıza çıkmaktadır.

133

Cem Uzan’ın siyasi reklamlarına bakıldığında her nesilden, her gruptan insanlara yönelik mesajlar içermektedir. Bu mesajlar genellikle halkın memnun olmadığı hükümet ve devlet politikaları olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda Cem Uzan’ın reklamlarıyla insanların içinde bulunduğu sıkıntı ya da problemlere inmeye çalışarak onlara doğru tercih olduğunu anlatmaya çalıştığı söylenebilir. Bunu iletişimin bir terimi olan “katarsis” yani izleyicinin kendinden bir şeyler bulması dahil hissetme olgusunu seçmenlere tarafından yaratılmaya çalışıldığı değerlendirilebilir.

“Mazot 1 Tl olacak” reklamıyla çiftçinin problemi, “Öss ve Harçlar Kaldırılacak” reklamıyla öğrenci sorunlarına, “Emekli’ye 14 Maaş” sloganıyla emeklilerin maaş sorununa, “Her İşsizse 350 Tl Maaş” sloganıyla işsizlere, “Gıda’da KDV Kalkacak” reklamıyla da tüm halkı etkilemeye ve konuşmalarındaki ikna kabiliyeti ile de inandırmaya çalışılmıştır.

Bu reklam başlıklarının yanında gazetelerde geçen reklamlarda buna yakın başlıklar yer bulmuştur. Reklamı kitle iletişim araçlarının hepsinde ayrı ayrı önem verilerek profesyonel anlamda kullanıldığı görülmektedir.

Yukarıda Genç Parti’nin kullanmış olduğu vaatler sonraki dönemlerde diğer partilere örnek teşkil ettiği söylenebilir. Bu anlamda Genç Parti vaatlerinin günümüz siyasetinde önemli bir yeri olduğu düşünülebilir, bunlara örnek olarak; “Mazot 1 Tl olacak”, “Öss ve Harçlar Kaldırılacak”, “Emekli’ye 14 Maaş”, “Her İşsizse 350 Tl Maaş”…. Bunun yanı sıra Gazete reklamlarında yer verilen “İlköğretim Kitapları ücretsiz verilecek.”, “Üniversitesi Sayısı Artırılacak” gibi vaatler sonraki dönemde hayata geçirilmiştir.

2002 Genel seçimleri genel anlamda da diğer partilerinde reklama önem vermeleriyle reklamın ön planda olduğu bir seçim olarak da karşımıza çıkmaktadır. Ancak dönemin hükümet partilerine olan güvensizlik verdikleri reklamlara da yansımış ve hükümette olan hiçbir parti barajı aşma başarısını yakalayamamıştır. Bu anlamda reklamdan en çok geri bildirim alan parti Cem Uzan olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer partilerin oy kaybettiği seçimlerde yeni kurulmuş bir partinin

134

aldığı oy oranı herkesin dikkatini çekmeyi başarmıştır. O dönemde halk üzerinde espri kaynağı olmayı da başarmış olan Cem Uzan’ın bazı reklamları abartılmış ancak farkında olmadan bu paylaşımlar da bir reklam etkisi yaratmayı başardığı söylenebilir.

Önümüzdeki seçimler ya da yapılacak her şeyde reklamın daha çok hayatımıza gireceğini söylemek hiç yanlış olmaz. Reklam çağın bir gereği olarak medyanın da en güçlü silahı olma özelliğini daha da pekiştirerek hayatımıza girmeye devam edeceği düşünülebilir.

Son yıllarda yapılmış olan seçimlerde başta televizyon olmak üzere kitle iletişim araçlarında reklam kullanımı artmıştır. . Bu araştırma kapsamında yer alan 2002 seçimlerinden sonraki süreçte reklam üzerine çalışmalara daha çok yer verildiği söylenebilir.

Aynı zamanda teknolojik gelişmeler neticesinde internet ve sosyal medyalar üzerinden siyasi reklamlar yapılmaya başlanmıştır. Bu anlamda son 2015 Genel Seçimlerde sosyal medyalar reklam için yeni bir kitle iletişim aracı olma yolunda ilerlediği söylenebilir.

Önümüzde yıllarda yapılacak seçimlerde daha profesyonel anlamda kullanılması beklenen reklam mecraları sayesinde siyasi partiler oy oranlarında ciddi yükselişler bekleyecekleri söylenebilir. Yeni teknolojilerle destekleneceği umulan reklam mecraları siyasi arena da kendini bir güç olarak göstermeye devam edeceği düşünülebilir.

Yapılan araştırmaya bakıldığında, diğer dönem ve yıllarda da seçim çalışmalarında reklamın kullanıldığı ve nasıl bir geri bildirim alındığı konusunda bilgi verilmeye çalışılmıştır. Tüm bu çalışmalar gösteriyor ki reklam her alanda olduğu gibi siyasi arenada da etkili bir silah olarak kendini göstermektedir.

135

KAYNAKÇA

AĞAOĞLU, Samet (1964) Kuva-yi Milliye Ruhu,(1. Baskı), İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

ALTINKAŞ, Evren. (Mart 2012). Cumhuriyetin İlk Yıllarında İki Demokrasi Deneyimi: TPCF ve SCF Akademik Bakış Dergisi İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız – Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat – KIRGIZİSTAN Sayı: 29 , 1-19.

ATATÜRK, Mustafa Kemal .(2012). Nutuk, (5.Baskı), Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları

136

AZİZ, Aysel .(2003). Siyasal İletişim (1. Baskı) Ankara: Nobel Yayınları

BORA, Tanıl.(Ekim 2002). Cem Uzan ve Neo-fasizmin Yeni Yüzü: Sirket Konserlerinden Partiye, Birikim Dergisi, Sayı 162, 53-61

BORATAV, Korkut. (1989). Türkiye İktisat Tarihi 1908-1995, (1.Baskı). İstanbul: Gerçek Yayın evi

BOSTANCI, Naci (1995), Toplum Kültür ve Siyaset (1. Baskı), Ankara: Vadi Yayınları

BURGAÇ, Murat.(2013-Bahar), 1946 Genel Seçimlerinde Propaganda,Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi,26, 163-184.

CON, Emre .(2008). Alman ve İtalyan Modelleri Bağlamında Faşist Devlet Sistemi, Trakya Üniversite YL Tezi

Cumhuriyet Gazetesi www.gazeteler.org/cumhuriyet-gazetesi-hakkında

ÇAKIR, Vesile. (2002). Reklamların Beğenilmesinin Tüketicilerin Marka Tutumlarına Etkisi, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ÇEBİ, S. Murat.(2003). İletişim Araştırmalarında İçerik Çözümlemesi,(Derleme),Alternatif Yayınları, Ankara.

ÇEDİKÇİ, Tuğba.(2008). Türkiye ekonomisinde markalaşmanın yeri ve önemi; tekstil sektöründe bir uygulama. İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul.

ÇUHADAR, Cengiz .(2007). Tarihi Süreç İçerisinde Felsefi Bir Kavram Olarak Anarşizm, Dini Araştırmalar, Cilt 10 (30) 75-89

DAĞTAŞ, Banu. (2009). Reklam Kültür Toplum (1. Baskı). Ankara: Ütopya Yayın evi

DEMİR, Şerif (2010), Türk Siyasi Tarihinde Adnan Menderes,(1. Baskı) İstanbul:Paraf Yayınları.

DEMİR, Şerif (Yıl Belirtilmemiş) Tanzimat Döneminde Bir Devlet Politikası Olarak Osmanlıcılık,Türkiyat araştırmaları dergisi 331-348

Demirden Yüzgeç, Ayşegül .(2006).Birinci Büyük Millet Meclisi’nin Yapısı Ve Faaliyetleri (1920–1923), T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı YL Tezi

137

DEMİREL, Ahmet.( 1994). Birinci Meclis’te Muhalefet (İkinci Grup), ,İstanbul: İletişim Yayınları

DONALD G, Tannenboum ve DAVİD, Schultz (2004). Siyasi Düşünceler Tarihi: Filozoflar ve Fikirleri .(7. Baskı) Ankara: Adres Yayınları.

DUMAN, Doğan ve İpekşen Sun, Serçin. (2013,Yaz). Türkiye’de Genel Seçim Kampanyaları (1950-2002), Türkçe Öğrenmek Dergisi Cilt 8, (7), 117-135. DURSUN, Davut .(2008). Siyaset Bilimi, T.C. Anadolu Üniversitesi (2671), 1-89.

DURSUN, Davut. (2000). Ertesi Gün (Demokrasi Krizlerinde Basın ve Aydınlar), (1. Baskı), İşaret Yayınları, İstanbul.

ELDEN, Müge. (2009) . Reklam ve Reklamcılık(1. Baskı). İstanbul: Say Yayınevi

ELMA, Fikret.(2002). Liberal Düşünce Geleneğinin Oluşumu ve John Locke, Qafqaz Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü, Cilt 2 (1) , 118-126

ERCAN, Esra ve TANŞU, Okan. (2002). Cem Uzan ve Genç Parti Olgusu, (1. Baskı) Ankara: Kondrad Adenaver Vakfı Yayınları.

ERDOĞAN, İrfan, Post-yapısalcılık: Yürüyen Kervan İçin Büyülü Laf Ebeliği, http://irfanerdogan.com/makaleler4/poststructurl.htm internet adresinden, 10.01.2015 tarihinde edinilmiştir

ERGİL, Doğu .(1986) Muhafazakar Düşüncenin Temelleri (1. Baskı). Ankara: S yayınları

ERİC JAN, Zürcher.(1998). Modernleşen Türkiye’nin Tarihi, (1.Baskı),İstanbul: İletişim Yayıncılık.

EROĞUL, Cem. (1998). Demokrat Parti (Tarihi ve İdeolojisi), İmge Kitap Evi, Ankara

ERTEM, Barış. (Aralık 2010). "Siyasal Bir Muhalefet Denemesi Olarak Serbest

Cumhuriyet Fırkası", Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler

Araştırmaları Dergisi,Ciltl. 1, 2, 71-92.

ERTİKE, Serttaş Aybike. (2010). Reklam (2. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık

FİDAN, Metin ve YILMAZ Şahap. (1998). Reklamcılık (1. Baskı). İstanbul: Tubitay Yayınları

138

GÖKÇE, Orhan.(2001). İçerik Çözümlemesi (Genişletilmiş 3. Baskı), Selçuk Üniversitesi Vakfı Yayınları: 36, Nurol Matbaacılık, Ankara.

HEYWOOD, Andrev .(2013). Siyasal İdeolojiler (5. Baskı). Ankara: Liberte Yayın evi

Hürriyet Gazetesi www.gazeteler.org/hürriyet-gazetesi-hakkında

KAPANİ, Münci. (1996). Politika Bilimlerine Giriş, (8.Baskı). Ankara: Bilgi Yayın Evi.

KAPLAN, Neşe & KAPLAN, Ali (2007), Jacques Derrida ve Yapısökümü’nü Anlamak,(1.Baskı), Beta yayıncılık, İstanbul

KARADAĞ, Ahmet .(2004). Türk Aydınlarında Cumhuriyeti Farklı Siyasal Duruşlar ve Farklı Sonuçlar,T.C Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 14 (2), 225-254

KASIM, Metin.(Ocak,2004). Ürün Reklam Tanıtım Açısından Gazatelerdeki Otomobil Reklamlarının incelenmesi. Selçuk Üniversitesi İletişim Dergisi 2, 137-144

KIVILCIMLI, Hikmet .(1970). Bilimsel Sosyalizmin Doğuşu,(1.Baskı),Tarihsel Matbaacılık, İstanbul

KIZILYÜREK, Niyazi ve ERHÜRMAN, Tufan. (2009). Kıbrıs'ta Federalizm Öznesini Arayan Siyaset, Lefkoşa: Işık Kitap evi

KOZAN, Murat .(2002). Türkiye'nin Merkeziyetçi Yapısının Siyasal Demokrasi Üzerindeki Olumsuz Etkisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Y.L Tezi

KÖÇER, Mehmet.(2003). Osmanlı Devleti’nde Türkçülük Akımının Ortaya Çıkması, Doğu Anadolu bölgesi araştırmaları,3

KURAN, Ercüment .( 1992). ‘’19.Yüzyılda Türkiye'de Kültür Değişmesi’’Erdem, Ankara: 221

MEGEP(Mesleki Egitim ve Ogretim Sisteminin Guclendirilmesi Projesi). (2007). Reklamcılıkta Temel Kavramlar. Ankara: MEB (Milli Eğitim Bakanlığı)

139

MONROE, Kent.(1986). The Influnce of Price Diffirences and Brand Familiarty of Brand Preferences, Journal of Comsumer Research, 3, 1

MUTLU, Abdullah. (2005).Kurumsallaşmış Demokrasilerdeki Siyasi Partiler Sistemi ile Ülkemizdeki Siyasi Partiler Sisteminin Karşılaştırmalı Değerlendirmesi ve Özgün Model Arayışları, T.C. İç İşleri Bakanlığı Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı,Uzmanlık Tezi.

MUTLU, Erol .(2004). İletişim Sözlüğü, (1. Baskı). Bilim Sanat Yayınları, Ankara

ODABAŞI, Yavuz. (1995). Pazarlama İletişimi, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayınları, Eskişehir.

ÖNCE, Günal.(1988). “Reklam Sonuçlu Bir Satış Değildir”, Dünyada ve Türkiye’de Reklamcılık ve Reklamın Gücü, Bilgi Yayınevi: Ankara.

ÖRMECİ, Ozan (2011), “Türkiye’de Çok Partili Hayata Geçiş ve Karşılaşılan Sorunlar”, TUİÇ Akademi Akşin, Sina, Kısa Türkiye Tarihi, (1.Baskı) İstanbul : Türkiye iş Bankası Kültür Yayınları

ÖZÇELİK Mücahit.(2012). 1.ve II. Dönem TBMM’de Niğde Milletvekilleri ve Faaliyetleri, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish Ankara: Volume 7/4, 2485-2500.

ÖZDEMİR, Hikmet. (1989). Türkiye Tarihi( 4 Çağdaş Türkiye 1908-1980), Cem Yayın Evi, Ankara.

ÖZDEN Mehmet. (2006). Türkiye’de Halkçılığın Evrimi(1908-1918), T.C Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Sayı 16,

ÖZGÜL, Bülent. (2002). Seçim ve Seçim Sistemleri, Türkiye.deki Seçim Sistemi Uygulamaları ve Bir Model Önerisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Y.L Tezi.

ÖZKARDEŞ, Oya .(2004). Evlilik ve Çocuk, (1.Baskı), Remzi Kitap Evi, İstanbul

Sabah Gazetesi www.gazeteler.org/sabah-gazetesi-hakkında

SARIKAYA,M , Saffet. (1999). "Osmanlı Türkiye'sindeki İslamcılık Düşüncesine Genel Bir Bakış", Arayışlar, Sayı:1,, Isparta.

140

SARUP, Madan.(2010). Postyapısalcılık ve Postmodernizme Eleştirel Bir Giriş, İstanbul: Kırk Gece Yayınları

SEVİL, Necmettin. (2003). Liberalizm Siyaset Felsefesi Sözlüğü, (1. Baskı). İletişim Yayınları, İstanbul

Star Gazetesi www.gazeteler.org/star-gazetesi-hakkında

SUNGUR, Suat. (2007).“Reklamın Büyülü Dünyası: Sahte İmajların Gerçek Yüzü”, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı: 6 (2007), 87-101.

ŞAFAK, Ali. (2012) Türk Demokrasisi - Siyasi Partiler, Parti Kültürü ve Seçim Sistemi Üzerine, T.C. Turgut Özal Üniversitesi Ekonomi ve Politika Dergisi Cilt 1 (2) 1-29.

Şener, Nedim. (2004). Uzanlar Bir Korku İmparatorluğunun Çöküşü, (1. Baskı). İstanbul: Güncel Yayıncılık.

ŞEYHANLIOĞLU, Hüseyin. (2011).Türk Siyasal Muhafazakârlığının Kurumsallaşması ve Demokrat Parti,(1.Baskı). Ankara:Kadim Yayınları.

ŞİMŞEK, Sedat .(2006).Reklam ve Geleneksel İmgeler,(1. Baskı), İstanbul: Nüve Kültür Merkezi (Çınar Ofset).

ŞİMŞEK, Sedat.( 2008), Küresel Marka Reklamları (1. Baskı) İstanbul: Literatürk yayınları

TANÖR B., BORATAV K., AKŞİN S. (2000). Türkiye Tarihi (5. Cilt), Cem Yayın Evi, Ankara.

TAŞ, Oktay ve ŞAHIM Tarık. (1996) Reklamcılık ve Siyasal Reklamcılık (1. Baskı). Ankara: Aydoğdu Ofset

TAŞÇIOĞLU, Raci. (2007).Seçim Kampanyalarındaki Dönüşüm: ‘Amerikanlaşma’ “Bağlamında 3 Kasım 2002 Genel Seçimlerinde Genç Parti Seçim Kampanyası, T.C Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi

TAŞLICALI, Memduh. (2002)BeyazYakalı: Cem Uzan Fenomeni, (1. Baskı).İstanbul: Karakutu Yayınları.

TAYFUR, Gıyasettin. (2008). Reklamcılık (3. Baskı). İstanbul: Nobel Yayıncılık

TOKGÖZ, Oya.(1991). Türkiye'de 1983 ve 1987 seçimlerinde kullanılan siyasi reklamlar. Amme İdaresi Dergisi, Cilt 24 (1), ss. 14-28.

141

TOLUNGÜÇ, Ahmet. (2000). Turizmde Tanıtım ve Reklam. Ankara: MediaCat Kitapları.

TOLUNGÜÇ, Ahmet.(2000).Pazarlama Reklam İletişim, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları: Ankara.

TOPUZ, Hıfzı (1991), Siyasal Reklamcılık, (1. Baskı), İstanbul: Cem yayınevi

TUNÇ, Hasan .(2008). Demokrasi Türleri ve Müzakereci Demokrasi, T.C. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt 12 (1-2), 1113-1132

TURAN, Şerafettin. (2000). Türk Devrim Tarihi (Çağdaşlık Yolunda Yeni Türkiye), Bilgi Yayın Evi, İstanbul.

TÜRK, H. Bahadır. (2007). Genç Partiyi Anlamak, T.C. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi

TÜRKOĞLU, Nurçay.(2000). Görüyorum “Gündelik Yaşamda İmgelerin Gücü”,(1. Baskı). Der Yayınları, İstanbul.

UĞUR, Gökhan .(2010). Dünden Bugüne Anarşizm ve Anarşizmin Çözmesi Gereken Sorunlar, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 12, (1), 134-158.

www.Türkçebilgi.com/Ansiklopedi/Sosyalizm 22..09.2014

YAŞIN, Cem.(2013). Medya Siyaset Kültür, T.C. Anadolu Üniversitesi yayını (2831), 2-33.

YAYLAGÜL, Levent ve DAĞTAŞ Erdal. (Yıl Belirtilmiş). Medya Patronluğundan Başbakanlığa Yükselme İstekleri:Cem Uzan Ve Genç Parti Örnek Olayı,

142 EKLER

ARAŞTIRMA KAPSAMINA ALINAN DİĞER PARTİLERE AİT REKLAM VE HABER ÖRNEKLERİ

143 EK.2

144 EK. 3

145 EK. 4

146 EK. 5

147 EK. 6

148 EK. 7

149 EK.8

150 EK.9

151 EK.10