• Sonuç bulunamadı

Bilgisayar Okuryazarlığı Dersleri Koordinasyon Toplantısı 15 Şubat 2021, Saat 11.00-12.30 arasında, Fakülte/MYO Koordinatör temsilcileri ve dersi verecek öğretim elemanlarının katılımı ile düzenlenmiştir (Toplam katılımcı sayısı 24). Bahar Dönemi Muafiyet sınav sonuçları, Moodle sistemi, uygulanacak esaslar, vb. konular hakkında öğretim elemanları Koordinatörlük tarafından bilgilendirilmiştir.

15

6. Koordinatörlük Tarafından Açılan Dersler

BTU100 Bilgisayar Okuryazarlığı Dersi için 17 Şube, ICT100 Computer Literacy Dersi için 2 Şube

• Öğr. Gör. Dr. Cihandar Hasanhanoğlu

• Öğr. Gör. Elif Cemre Çelikcan

• Öğr. Gör. Gülseren Özdemir

• Öğr. Gör. Özkan Kutlucan

• Öğr. Gör. Tarkan Aksoy

• Uzm. Ramazan Tekinarslan

6.1. Moodle Ders Şubesi İşlemleri

Moodle (oys.baskent.edu.tr) sisteminde BTU100 Bilgisayar Okuryazarlığı ve ICT100 Computer Literacy dersinin sanal şubeleri yer almaktadır. Dersin şubelerde dokümanlar, sunular, ödevler ve konu anlatım videoları öğrencilerin erişimine açıktır.

Moodle Şablon Dersin Oluşturulması ve Çoğaltılması (Şubat 2021)

Tüm programlarda derslerin standart bir şekilde işlenebilmesi için Koordinatörlük tarafından Moodle’da yer alan ders şubesi içerik ve ödev tarihleri güncellenerek bir şablon oluşturulmuştur. Bu şablon kullanılarak açılacak şube sayısı kadar çoğaltılmıştır. Şube kayıt anahtarları oluşturulmuş, öğretim elemanları atanmıştır.

Moodle’da Öğretim Elemanına Yönelik Destek (Şubat 2021)

Bilgisayar Okuryazarlığı derslerinde 4 ödev (Dönem notuna etkisi %20) bulunmaktadır. Öğrencilere 1 telafi ödevi yükleme hakkı verilmektedir. Dönem içerisinde daha önce gönderemedikleri veya notunu yükseltmek istedikleri 1 ödevi sisteme gönderebilmektedir.

Koordinatör tarafından ödevler güncellenmiş ve Ödev Son Gönderim Tarihi uyarı mesajları (Kırmızı şeritli yazı) ilgili haftalara eklenmiştir. Ödevler belirlenen tarihte otomatik olarak görünür, erişilebilir hale gelmektedir. Bu süreçte öğretim elemanının herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur.

Öğrencilerin göndermiş oldukları ödevlerin, dersi veren öğretim elemanları tarafından standart bir şekilde değerlendirilebilmesi için Koordinatör tarafından Moodle sisteminde ödev değerlendirme kriterleri (rubrik) eklenmiştir:

• Öğretim elemanı ödeve ilişkin olarak önceden belirlenen kriterlere göre uygun puanı seçebilecek, otomatik olarak öğrencinin alacağı toplam puan hesaplanmaktadır.

• Güz döneminden itibaren, her ödevin altında öğrenci ödev değerlendirme kriterlerinin görüntülenmesi kaldırıldı. Öğrenciler öğretim elemanı tarafından notlandırıldıktan sonra

16

ölçütleri görebilecektir. İsterse öğrenci kriterleri inceledikten sonra sisteme tekrar ödev dosyasını ödev dosyası son yükleme tarihine kadar yükleyebilmektedir.

Öğrencilerin Moodle Ders Tamamlama Durumlarına ilişkin olarak aşağıda listelenenler Koordinatör tarafından yapılmıştır:

• Öğretim elemanları tarafından öğrencilerin Ders Tamamlama Durumu incelenerek tüm etkinlikleri tamamlayan öğrencilere ek 5 puan verilebileceği ilgili öğretim elemanlarına bildirilmiştir.

• Öğretim elemanlarının standart bir şekilde ek puan verebilmesi için değerlendirme ölçeği sisteme eklendi.

• Tüm etkinlikleri tamamlayan öğrencilere ek 5 puan verilebileceği belirli aralıklarla öğrencilere öğretim elemanları tarafından duyurulması gerektiği ilgili öğretim elemanlarına bildirilmiştir.

Öğrencilerin başarı durumlarını otomatik olarak Moodle sistemi üzerinden hesaplanabilmesi için gereken düzenlemeler Koordinatör tarafından yapılmıştır. Bu sistem ile;

• Öğrencilerin Moodle şubelerinde dönem sonu notları ve harf notları otomatik olarak hesaplanabilmektedir. Ayrıca Öğretim elemanları harf notlarının verildiği Excel dosyasını indirebilmektedir.

• Harf notu değişim puanları 49.5, 54.5, … olarak güncellenmiştir.

6.2. Dersi Veren Öğretim Elemanlarına Yönelik Yardım Dersi

Bilgisayar Okuryazarlığı derslerinin standart bir şekilde işlenebilmesi, öğretim elemanlarına, haftalık olarak dönem boyunca yardımcı olabilmesi için Koordinatörlük tarafından Moodle’da Bilgisayar Okuryazarlığı derslerini veren öğretim elemanlarına yönelik bir yardım dersi oluşturulmuştur. Dersi veren öğretim elemanları ilgili derse Koordinatör tarafından eklenmiştir. Yardım dersinin içerisinde;

• Haftalık Kontrol Listesi - Öğretim elemanlarından haftalık olarak yapılması istenenler

• Öğrencilere öğretim elemanları tarafından gönderilecek bilgilendirme mesajları – SMS

• Canlı Ders Örnek Uygulamaları

• Canlı Ders Kaydı Bağlantı Adresi Yükleme Alanı, vb. önemli bilgiler yer almaktadır.

7. Microsoft Teams’te Derslerin Şubelerinin ve Koordinatörlük Koordinasyon Ekibinin Oluşturulması (Şubat 2021)

2020-2021 Akademik Yılı Bahar dönemi Bilgisayar Okuryazarlığı Derslerinin şubeleri canlı derslerin yapılabilmesi için Microsoft Teams’te açılmış ve ilgili öğretim elemanı atamaları Koordinatörlük tarafından yapılmıştır.

Ayrıca, dönem boyunca Koordinatörlük tarafından yapılacak toplantılar ve öğretim elemanları arasında koordinasyonu sağlamak için Koordinatörlük Koordinasyon ekibi oluşturulmuştur (Ekip Adı: BTU-2020/2021 Bahar). Önemli dokümanlar (gözetmen yönergesi, sınav rehberi, vb.), soru-cevaplar bu ekip üzerinden paylaşılmıştır.

17

8. Final Sınavı

8.1. Öğretim Elemanlarına Yönelik – Final Sınavları Bilgilendirme Toplantısı (20 Mayıs 2021 Saat 19.00)

Bilgisayar Okuryazarlığı Dersleri Final Sınavları öncesinde, görev alacak öğretim elemanlarına önemli hususları bildirmek için Final Sınavları Bilgilendirme Toplantısı 20 Mayıs 2021 Saat 19.00-20.30 arasında çevrim içi olarak Microsoft Teams’te yapılmıştır. Toplantıya 24 öğretim elemanı katılmıştır. Toplantı kaydedilmiş, Microsoft Teams ekibinde (Ekip Adı: BTU-2020/2021 Bahar) paylaşılmıştır.

Ayrıca, Gözetmen Yönergesi bu ekip sayfasında paylaşılmıştır (Gözetmen Yönergesi – Bağlantı Adresi).

8.2. Öğrencilere Yönelik – Final Sınavları Duyuru, Tanıtım, Destek Faaliyetleri

Dersi alan tüm öğrenciler final sınavına başvuru yapmadan, kayıtlı olduğu dersin şubesinin Microsoft Teams ekibinde sınava girmiştir. Öğrencilerin, Başkent Üniversitesi Öğrenci Bilgi Sistemi'nde (BUOBS) kayıtlı olduğu dersin, Moodle ÖYS'de yer alan ders sayfasına ve Microsoft Teams'teki ekibine kayıtlı olmaları gerektiği Koordinatörlük web sitesinde duyurulmuştur. Öğretim elemanları tarafından Kayıtlı Öğrenci Listelerinin kontrolü sağlanmış, kayıtlı olmayan öğrenciler ekiplere eklenmiştir.

Ayrı sınav talebi olan engelli öğrencilerimiz için ayrı bir sınav oturumu planlanmıştır. Bu oturum bilgileri ilgili öğrencilere Koordinatörlük tarafından ayrıca bildirilmiştir. Ayrı oturumda sınav talebinde bulunmayan engelli öğrencilerimiz danışmanları aracılığıyla 18 Mayıs 2021 Saat:16.00 tarihine kadar Koordinatörlüğümüze başvuru yapabileceği Koordinatörlük web sitesinden duyurulmuştur (Final Sınavları – Web Sitesi Duyuru Bağlantı Adresi).

Sınav sistemi hakkında soruları olan ya da sınav sistemine girişte sorun yaşayanlara bu süreçte destek sağlanmıştır:

• Koordinatörlük Web sitesinde;

o Sınav kılavuzu ve detaylı açıklamalar sunulmuştur.

o BUZEM tarafından hazırlanmış Moodle Kullanım Kılavuzu, Başkent Üniversitesi Öğrencileri için Microsoft Teams Kullanım Kılavuzu ve Microsoft Teams Şifresi Hatırlatma İşlemleri Kılavuzu paylaşılmıştır.

o Öğrencilerin final sınav sistemini test edebilmeleri için hazırlanan final deneme sınavı bağlantı adresi paylaşılmıştır. Toplam 420 öğrenci sınav sistemini test etmiştir.

• Final sınavı öncesinde Koordinatörlük tarafından tanıtım ve destek eposta ve telefon ile sağlanmıştır.

• Öğrencilerin teknik sorunlarının çözümünde Bilgi işlem Daire Başkanlığı ile koordineli olarak çalışılmıştır.

• Fakülte/MYO Koordinatör Temsilcileri aracılığıyla final sınavları duyurularının Fakülte/MYO web sayfalarında yayınlanması sağlanmıştır.

• Microsoft Teams’te Yardım Masası ekibi oluşturulmuştur.

o Ekip Adı ve ekip kodu Koordinatörlük web sitesinden paylaşılmıştır.

o Yardım Masası Ekibinde sınav gününde saat 09.00-10.35 arasında 6 Öğretim Elemanı (Arş. Gör. Berkay Kabalay – Öğr. Gör. Burcu Üstün – Arş. Gör. Ebru Burcu Yardımcı – Öğr. Gör. Yalım Gültekin – Öğr. Gör. Bircan Demiral – Dr. Öğr. Üyesi H. Hakan Çetinkaya) görev almıştır. Yardım Masasına toplamda 705 öğrenci Koordinatörlük tarafından eklenmiş / bireysel olarak kaydolmuştur.

18

8.3. Final Sınavlarının Yapılması ve İstatistiksel Analizler (Sınav Tarihi: 21 Mayıs 2021, 10.00)

2020-2021 Akademik Yılı Bahar Dönemi Bilgisayar Okuryazarlığı Dersleri Final Sınavları 21 Mayıs 2021, 10.00 tarihinde çevrim içi, gözetimli olarak Microsoft Teams aracılığıyla Microsoft Formlarda oluşturulmuş bir bağlantı üzerinden yapılmıştır.

Sınav güvenliğinin sağlanması amacıyla aşağıdaki önlemler alınmıştır:

• Sınava giren öğrencilerin cep telefonu/web kamerası üzerinden kamera ve mikrofon açık olarak gözetim yapılmıştır.

• Öğrenciler kamera açısını ellerini, yüzünü ve bilgisayar ekranını gösterir şekilde ayarlamalıdır.

• Öğrencilerden öğrenci kimlik kartını göstermesi istenerek kayıt altına alınmıştır. Öğrenci kimlik kartı olmayanlardan T.C. Kimlik kartı ve BUOBS Özlük Bilgileri sayfasını göstermesi istenmiştir.

• Microsoft Teams üzerinden Başkent Üniversitesi öğrenci hesaplarını kullanarak sisteme giriş yapılabilmektedir.

• Sınav oturumları kaydedilmiştir.

BTU100 Bilgisayar Okuryazarlığı için Microsoft Teams’te yer alan 28 sınav salonunda 664 öğrenci, ICT100 Computer Literacy için 4 Sınav Salonunda 82 öğrenci final sınavlarına girmiştir. Sınav ortalaması BTU100 Bilgisayar Okuryazarlığı için 66.94, ICT100 Computer Literacy için 57.2 puandır.

Final Sınavında Koordinatörlük tarafından oluşturulan Yoklama ve Sınavı Geçersiz Sayılacaklar Listesi Google Drive üzerinden gözetmenler ile paylaşılmıştır. Ayrıca, sınav sonunda gözetmenlerin online final sınavı tutanağını doldurmaları istenmiştir.

Final sınavı sonuçları öğretim elemanlarına eposta ile gönderilmiştir. Öğretim elemanlarından eğitimci rolünde oldukları Moodle şubesinde yer alan Final Sınavı Sonuçları bölümüne işlemeleri gerektiği bildirilmiştir.

9. Mazeret Sınavları

9.1. Öğrencilere Yönelik – Mazeret Sınavları Duyuruları

Koordinatörlük web sitesinde mazeret sınavlarına ilişkin detaylı açıklamalar paylaşılmıştır (Mazeret Ders Sınavı – Web Sitesi Duyuru Bağlantı Adresi).

9.2. Mazeret Sınavlarının Yapılması ve İstatistiksel Analizler (31 Mayıs 2021 – Saat 10.00)

2020-2021 Akademik Yılı Bahar Dönemi Bilgisayar Okuryazarlığı Dersleri Mazeret Sınavları (Final Sınavı) 31 Mayıs 2021, 10.00 tarihinde çevrim içi, gözetimli olarak Microsoft Teams aracılığıyla Microsoft Formlarda oluşturulmuş bir bağlantı üzerinden yapılmıştır. Final sınavı ile aynı prosedür uygulanmıştır.

BTU100 Bilgisayar Okuryazarlığı için Microsoft Teams’te yer alan 4 sınav salonunda 66 öğrenci, ICT100 Computer Literacy için 1 Sınav Salonunda 3 öğrenci Mazeret Sınavlarına (Final Sınavı) girmiştir. Sınav ortalaması BTU100 Bilgisayar Okuryazarlığı için 76.25, ICT100 Computer Literacy için 60 puandır.

19

10. Notların Teslimi ve E-Arşiv İşlemleri

Öğrencilerin dönem sonunda aldıkları puan/harf notları, dönem sonu son not teslim tarihinden önce dersi veren öğretim elemanları tarafından YBS’ye işlenmiştir.

Koordinatörlük tarafından Google Drive’da her şube için bir E-Arşiv klasörü oluşturulmuştur. İlgili dersin öğretim elemanı ile bu klasör paylaşılmıştır. Dönem notlarının son teslim tarihinden sonra bu klasöre dersin öğretim elemanı aşağıda listelenen dokümanları yüklemesi istenmiştir:

• Moodle sisteminden otomatik olarak oluşturulan Öğrenci Başarı Durumunu Gösteren Excel Dosyası (Harf Notlarını içermeli)

• Moodle Ders yedeği

• İmzalı 2 kopya YBS – Notların çıktısı

11. Tek Ders Sınavları

11.1. Öğrencilere Yönelik – Tek Ders Sınavı Duyuruları

Koordinatörlük web sitesinde tek ders sınavlarına ilişkin detaylı açıklamalar paylaşılmıştır (Tek Ders Sınavı – Web Sitesi Duyuru Bağlantı Adresi).

11.2. Tek Ders Sınavlarının Yapılması ve İstatistiksel Analizler (10 Haziran 2021 - Saat 10.00)

2020-2021 Akademik Yılı Bahar Dönemi Bilgisayar Okuryazarlığı Dersleri Tek Ders Sınavları 10 Haziran 2021, 10.00 tarihinde çevrim içi, gözetimli olarak Microsoft Teams aracılığıyla Microsoft Formlarda oluşturulmuş bir bağlantı üzerinden yapılmıştır. Final sınavı ile aynı prosedür uygulanmıştır.

BTU100 Bilgisayar Okuryazarlığı için Microsoft Teams’te yer alan 1 sınav salonunda 5 öğrenci, Tek Ders Sınavlarına girmiştir. Sınav ortalaması BTU100 Bilgisayar Okuryazarlığı için 63,2 puandır.

12. İletişim ve Destek

Öğrencilerin öğretim elemanlarına kolay ulaşabilir olması ve soruların hızlı çözümü için aşağıda işlemler yapılmıştır:

• Koordinatörlük web sitesinde Öğretim Elemanları Şube ve İletişim Bilgileri ve Fakülte/MYO Koordinatör Temsilcileri bilgileri yayınlanmıştır.

• Moodle’da dersin öğretim elemanı iletişim bilgileri bölümü (öğretim elemanı fotoğrafı, ofis yeri, ofis saatleri, eposta adresi, telefon) oluşturulmuş, öğretim elemanından bu bölümü güncellemesi istenmiştir.

• Öğretim elemanları dönemin ilk canlı dersinde öğrencilere yönelik oryantasyon programı düzenlemektedirler.

Bunlara ek olarak öğretim elemanı tarafından öğrencilere haftalık olarak bilgilendirme mesajları (SMS) gönderilmiştir.

20

2020-2021 Akademik Yılı Yaz Öğretimi Faaliyetleri

Benzer Belgeler