• Sonuç bulunamadı

Biyogaz ve Biyoyakıt Tesisleri Ġçin Organizasyon ve Yönetim

3. BĠYOGAZ VE BĠYOKÜTLE ĠġLETMESĠNĠN UYGUNLUĞU

3.8. Biyogaz ve Biyoyakıt Tesisleri Ġçin Organizasyon ve Yönetim

Biyogaz ve yakma tesislerinde organizasyon iĢ yapısı birbirine benzediği için iki yöntemde de aynı Ģekilde planlanmıĢtır. ĠĢletme müdürü altında idari kısım ve operasyon

82

kısmı yer almaktadır. Operasyon kısımlarında teknik müdür, mühendisler ve teknisyenler idari kısımda mali müĢavir, muhasebe ve idari iĢler personelleri bulunmaktadır. Operasyon kısmında bir mühendis kontrolünde hammadde alımı gerçekleĢtirilir, enerji ve otomasyon ekibi ve nakliye lojistik ekibi bu birime bağlıdır. Ayrıca tesis içinde teknisyenler operasyon birimine bağlı olarak bakım tamirat ve kontrolleri yaparlar. Ġdari kısımda yetkili ekip baĢı resmî kurumlar ile iliĢkileri düzenler. Yönetim her ay bir olağan toplantı ile firma inceleme ve planlamayı yerine getirir. Yönetimde iĢletme müdürü, operasyon müdürü ve idari yetkili bulunur. Projede yönetim yapısı ġekil 19’da gösterilmiĢtir.

Biyogaz ve biyokütle yakma tesislerinin belediye tarafından kurulup iĢletilmesinde yasal yönden bir engel yoktur. Belediyeler tesis iĢletmesini belirli bir performansta tüzel kiĢiliklere devredebilirler.

3.8.1. Acil Eylem Planı

Acil eylem planlarının amacı, acil bir durumda (yangın, deprem, yıldırım düĢmesi, yolların kapanması, haberleĢme kayıpları, tesis içi kazalar, yanlıĢ iĢletme, düzensiz bakım, personel dalgınlığı, vb.) yapılması gereken iĢleri tanımlamak ve yapılacak müdahale ve alınacak önlemlerin düzenli ve sistematik bir Ģekilde gerçekleĢtirilmesine yardımcı olmaktır.

Acil Eylem Planında bulunması gerekli temel bilgiler aĢağıda sıralanmaktadır.

ĠĢletme Müdürü

Ġdari Kısım Ġdari ġef

Mali MüĢavir Muhasebe Personelleri

Resmi ĠĢlemler Bakım ve Tamirat Ekibi

Enerji ve Otomasyon Ekibi

83

 Gerekli müdahalenin tekniğine uygun bir Ģekilde yapılabilmesi için gerekli olan ekip ve ekipmanların tanımlanması,

 Tehlike anında tehdit altında bulunan yerlerdeki çalıĢanların ve çevre halkın uyarılabilmesi ve gerektiğinde tahliye edilmesi için alınacak önlemler,

 Yangınla mücadele ekipman ve prosedürleri.

3.8.2. Acil Eylem Ekibi

Faaliyet sahasında bulunacak Ģantiye Ģefi (saha sorumlusu) tarafından bir acil müdahale ekibi görevlendirilecek ve bu personele eğitimler verilerek görevleri belirtilecektir.

ÇalıĢacak personelin örgütlenmesi ve hareket planının hazırlanmasından kilit konumdaki idareciler sorumludur. KarmaĢayı en aza indirecek planın baĢarıyla uygulanabilmesi için, her bir personelin acil durumda üstleneceği sorumluluğu bilmesi gerekmektedir.

3.8.3. Kazalar

Faaliyette olabilecek kazalar yaralanmalara ve hatta ölümlere neden olabilmektedir.

En yakın hastaneden olası yaralanma durumlarında yararlanılacaktır. Birisi yaraladığında aĢağıdaki yol izlenecektir:

 Ġlk yardım uygulaması yapılır,

 Derhal acil/tıbbi yardıma baĢvurulur,

 Alanda daha fazla zararı önlemek için emniyete alınır,

 Yangın olasılığı araĢtırılır,

 Dökülen maddeler temizlenir,

 Tıbbi yardım ve kurtarma ekibi için alan temizlenir.

Yakıt, yağ, benzin veya diğer zararlı sıvılar da, kaza sonucu yüzey sularına karıĢabilir.

Yakıt veya diğer zararlı maddeler suda yüzer halde görüldüğünde itfaiye aranacak ve yardım istenecektir. Yakıt, yağ, benzin ve diğer benzeri yüzen maddeler sıyırma yolu ile sudan ayrılacaktır. Bu maddeler toplanarak sızdırmasız kaplarda biriktirildikten sonra "Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’ne uygun olarak bertaraf edilecektir.

3.8.4. Ġlk Yardım ve Kurtarma Ekiplerinin Görev ve Sorumlulukları

Acil duruma hazırlık ve acil durumda ilk yardım ve kurtarma ekiplerinin görev ve sorumlulukları aĢağıda gösterilmiĢtir.

84

 Acil Duruma Hazırlık

 Ekip lideri, bölgesinde bulunan ekip üyelerini iyi tanımalı, ekip uygun aralıklarla bir araya gelmelidir. Toplanma iĢinin organizasyonunu ekip lideri yapar.

 Bütün ekip üyeleri, bölgelerinde hangi bölgelerde hangi tür yaralanma riski bulunduğunu bilmelidir.

 Acil Durumda

 Acil durumda, ekip üyeleri sorumluluk bölgelerinde yaralı araĢtırması yaparlar. Bu konuda gerekirse ekip lideri görev dağılımı yapabilir.

Yaralı tespit edildiğinde hemen ilk yardım faaliyetine baĢlarlar. Ancak ilk yardım konusunda tereddüde düĢülürse, yetkili birinin gelmesini beklemek gerekir. Yaralının durumunu kötüleĢtirebilecek bir giriĢimde bulunulmamalıdır.

 Ġlk yardım faaliyetleri esnasında liderin görevlendireceği bir üye ambulansın gelebileceği en uygun yol kavĢağına giderek gelen aracı olay bölgesine yönlendirir.

 Ambulans geldikten sonra, istenmesi halinde ekip üyeleri ilk yardım faaliyetlerine yardımcı olur.

 Ġlk yardım iĢlemleri esnasında bölgeye ilgisiz kiĢilerin giriĢini engeller.

 Acil durum sonrası yaralı tespit edilmemiĢse, ekip üyelerinin sayımı yapılır ve üyeler, ekip liderinin baĢkanlığında toplu olarak hazır bulunur.

3.8.5. Yangın

Faaliyet alanında ateĢ yakılmayacak ve yapılacak çalıĢmalarda yangın çıkmaması için gerekli tedbirler alınacaktır. Bununla beraber yangın çıkmaması ile ilgili tedbirlerin yanı sıra, muhtemel yangınların en kısa sürede söndürülmesi amacıyla gerekli tedbirler alınacaktır.

3.8.6. Deprem

Proje alanı 1.derece deprem bölgesidir. (AFAD, 2018) Deprem sırasında ve sonrasında personelin alması gereken önlemler liste halinde aĢağıda özetlenmiĢtir:

 Deprem esnasında;

 Ġç mekan da bulunanlar, sağlam bir masa veya sıra altına girmelidir. Pencere, kapı eĢiği, ağır mobilya veya araçların uzağında durulmalıdır. Bina sallanırken merdiven kullanılmamalıdır.

 DıĢarıda bulunanlar, açıklığa ilerlemeli, bina ve enerji hatlarından uzaklaĢmalıdır.

 Araba sürenler, emniyetli bir yerde durmalı ancak dıĢarı çıkmamalıdır. Köprü üzerinde, kavĢakta veya tünelde durulmamalıdır. Mümkün olduğunca çabuk trafikten

85

çıkılmalıdır. Ağaç, elektrik lambaları, enerji hatları veya levhaların altında durulmamalıdır.

 Depremden sonra

 Sakin kalmaya çalıĢılmalıdır. Derhal amirine haber verilmelidir. Tüm elemanlar sayılmalı, emniyette ve yaralanmamıĢ olduklarından emin olunmalıdır. Yaralılar bildirilmelidir.

 Kontrole çıkılmalıdır. Bu aĢamada öncelikler listesi izlenmelidir. Yapısal hasarlar denetlenmelidir. Eğer emniyetli görünmüyor ise yanına yaklaĢılmamalıdır.

 Denetleme ve kontrol tamamlandığında bulgular derhal amire bildirilmelidir.

Benzer Belgeler