• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 1. Elektronik Ticaret Kavramı ve Yapısı

2.3. Birleşik Krallık ve Türkiye’de Elektronik Güveni Oluşturan

2.3.2. Birleşik Krallık ve Türkiye’de Cayma Hakkı

Cayma Hakkı, Birleşik Krallık Hukukunda düzenleme altına alınmış ve 2013 tarihli Tüketici Sözleşmeleri [Bilgilendirme, İptal ve Ek Ücretlendirmeler] Tüzüğü’nün 27 ila 39’uncu maddelerinde konu edilmiştir.

Birleşik Krallık Tüzüğü’nün 29 ve 30’uncu maddelerine göre; tüketicilerin hizmet sözleşmelerinde sözleşmenin kurulduğu günden, mamul mal satış sözleşmelerinde ise malların ya da parça parça birden fazla mal varsa bunların en sonuncusunun zilyetliğinin kendilerine geçtiği günden itibaren 14 gün içerisinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin

58

ve belli istisnalar6 haricinde herhangi bir sorumlulukları da doğmaksızın sözleşmeden

cayma hakları mevcuttur.

Tüzüğün 31’inci maddesine göre; şayet satıcılar cayma hakkı ile ilgili ön bilgilendirme yükümlülerini yerine getirmemişler ise cayma hakkı süresi 14 günlük olağan cayma süresinden itibaren 12 aya uzayacaktır.

Tüzüğün “Geri Alma veya Cayma Hakkının Kullanımı” başlıklı 32’inci maddesinde, e-ticaret sözleşmelerinin de dâhil olduğu mesafeli sözleşmelerden nasıl ve ne şekilde cayılabileceği ve bu hakkın nasıl kullanılması gerektiği belirlenmiştir. Bu maddeye göre; tüketicilerin satıcıları cayma hakkı konusunda önceden bilgilendirmeleri gerekmekte olup bunun için model bir cayma formunu doldurmaları ya da bu yöndeki iradelerini açık bir şekilde ortaya koymaları gerekmektedir.

Tüzüğün 33’üncü maddesi ile cayma veya geri almanın sonuçları düzenlenmiş olup buna göre bu hakkın kullanılması ile birlikte sözleşmenin taraflarının bütün yükümlülükleri de sona ereceği; 38’inci maddesinde ise caymanın gerçekleştiği asıl sözleşme ile birlikte tüm yan sözleşmelerin de sona ereceği belirtilmiştir.

Tüzüğün 34’üncü maddesinde ise cayma hakkının belki de en önemli sonuçlarından biri olan tahsil edilen ücret ve bedellerin iadesi düzenlenmiştir. Bu maddeye göre satıcı; şayet tüketici olağandan farklı ve daha pahalı bir nakliye yolu seçmediği, satış konusu mamul malların değerinde tüketicinin kullanımından ya da malın kendi özelliklerinden kaynaklanan bir azalma meydana gelmediği, sürece tahsil ettiği tüm bedelleri iade etmesi gerekmektedir. İade sürecinin malın satıcıya iade edildiği günden itibaren 14 günü aşmaması gerekmekte olup iade için tüketici aleyhine herhangi bir harç çıkarılmamalı ve tüketicinin bedeli öderken kullandığı yol ile aynı şekilde iade işlemi gerçekleşmelidir.

Cayma hakkının kullanımının bir diğer önemli sonucu ise satışa konu mamul malların nasıl ve ne şekilde satıcıya iade edileceğidir. Tüzüğün 35’inci maddesine göre; şayet satıcı malları bizzat geri almayı açıkça teklif ya da taahhüt etmediği takdirde, malları

6 Birleşik Krallık Tüzüğünün 29’uncu maddesinde belirtilen istisna durumları şunlardır;

- Tüketiciler tarafından hızlı nakliye seçeneğinin tercih edilmesi,

- Sözleşmeye konu malın değerinde tüketicinin etkisi sonucu azalma meydana gelmesi,

- Sözleşmeye konu olan malın değerinde hiçbir azalma ya da eksilme olmasa bile tüketicinin malı kendisinin iade edeceğini taahhüt etmesi,

59

satıcıya göndermek tüketicinin sorumluluğundadır. Tüketici ayrıca malları cayma hakkını kullandığını bildirdikten sonra en geç 14 gün içinde ve tüm masrafları kendisine ait olacak şekilde geri göndermekle yükümlüdür.

Birleşik Krallık Tüzüğünde “Cayma Hakkı” kapsamında ele alınan son konular ise cayma süreci boyunca hizmet tedariki (md.36) ve dijital içerik tedarikidir (md.37). Tüzüğün 36’ıncı ve 37’inci maddelerinde; tüketicilerden açık bir talep/onay gelmedikçe ve tüketiciler cayma haklarını yitirecekleri konusunda bilgilendirilmedikçe, satıcıların hizmet ve dijital içerik tedariki konulu sözleşmelerin yürürlüğe girdiği günü takip eden 14 günlük olağan cayma hakkı süresi sona ermeden önce hizmet ve dijital içerik tedarikine başlamayacakları düzenlenmiştir. Hizmetler ve dijital içerikler, Tüzükte yer verilen cayma hakkı istisnaları arasında yer almadığından ive dolayısıyla tüketicilerin bu hizmet ve ürünler için cayma haklarını kullanamayacağından bu iki husus Tüzükte yer bulmuştur.

Birleşik Krallık Tüzüğünün 28’inci maddesinde ise cayma hakkının kullanılmayacağı istisnai durumlar belirtilmiş olup bu istisnai hallerin başlıcaları; fiyatı finansal marketlere bağlı olarak azalan ya da artabilen tüm mamul mallar ve elektrik, su, doğal gaz haricindeki hizmetler, tüketicinin kişisel tercihleri ve spesifikasyonları neticesinde kişiselleştirilmiş mamul mallar, son kullanma tarihi hızlı bir şekilde sona eren mamul mallar, alkollü içecekler, gazete ve dergi gibi periyodik olarak arz edilen yayınlardır

b) Türk Hukukunda Cayma Hakkı

Cayma Hakkı, Türk Hukukunda Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nin 9 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre, Türk e-ticaret sisteminde tüketiciler 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptirler.

Yönetmeliğin yine 9’uncu maddesine göre, 14 günlük cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mamul mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlayacaktır. Tüketiciler sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkını kullanabileceklerdir.

60

Yönetmeliğin 10’uncu maddesi uyarınca satıcı veya sağlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür. Tüketiciler, cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirilmezlerse, cayma hakkını kullanmak için 14 günlük süreyle de bağlı olmayacaklar ve bu süre her halükarda olağan cayma süresinin bittiği tarihten itibaren (14 günlük sürenin sonundan) 1 yıl sonra sona erecektir.

Cayma hakkının kullanımını takip eden süreçte ise, satıcılar ve sağlayıcılar, cayma hakkının kullandığına ilişkin bildirimin kendilerine ulaştığı tarihten itibaren 14 gün içinde, varsa malın tüketiciye teslim masrafları da dâhil olmak üzere tahsil edilen tüm ödemeleri iade edeceklerdir. Yönetmelik, satıcılar veya sağlayıcıları, belirtilen tüm geri ödemeleri, tüketicinin satın alırken kullandığı ödeme aracına uygun bir şekilde ve tüketiciye herhangi bir masraf veya yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorunluluğu getirmektedir. Yönetmelik’te ayrıca tüketiciler için birtakım yükümlülükler ve ödevler belirlenmiş olup buna göre tüketicilerin de satın aldıkları mamul malları 10 gün içinde iade etmeleri gerekmektedir.

Cayma Hakkının kullanılması ile birlikte ayrıca yapılmış olan tüm yan sözleşmeler de kendiliğinden sona erecek olup tüketiciler başkaca bir masraf, tazminat ya da cezai şart ödemeyeceklerdir.

Son olarak, Yönetmeliğin 15’inci maddesinde cayma hakkının kullanılamayacağı istisnai ürünler, sözleşmeler ve durumlar 10 farklı kalemde düzenlenmiş olup bu maddeye göre; fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve satıcı veya sağlayıcının kontrolünde olmayan mamul mal veya hizmetlere ilişkin sözleşmeler, tüketicilerin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan ürünlere ilişkin sözleşmeler ve çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek mamul malların teslimine ilişkin sözleşmeler başta olmak üzere çeşitli mamul mallar ve hizmetler cayma hakkı kapsamında değerlendirilmeyecektir. Tüketiciler satın aldıkları bu tür mamul mal ve hizmetler için cayma haklarını kullanamayacaklardır.

61

2.3.3. Birleşik Krallık ve Türkiye’de Sözleşmelerin İfası ve Teslimat