• Sonuç bulunamadı

4.1. Alt Problemlere İlişkin Bulgular ve Yorumlar

4.1.1. Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorumlar

Bu araştırmanın birinci alt problemi “Erken okuryazarlık becerilerini destekleyici eğitime başlamadan önce deney ve kontrol gruplarında ön test puanları arasında anlamlı farklılık var mıdır?” şeklindedir.

Araştırmanın bu alt problemini sınamak amacıyla; erken okuryazarlık becerilerini destekleyici eğitim, deney ve kontrol gruplarına verilmeden önce deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin Erken Okuryazarlık Becerilerini Değerlendirme Aracı (EOBDA)’dan dan almış oldukları ön test puanları bağımsız örneklemler için T-Testi ile istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Test sonucu ise Tablo 4.1’de gösterilmiştir.

Tablo 4.1. Deney ve Kontrol Gruplarının Ön Test Puanlarına Ait Bağımsız Gruplar T-Testi Sonuçları

Puan Gruplar N X SS t df p Deney 15 27.33 10.66

Ön Test Puanı -.918 28 .36

Kontrol 15 30.60 8.72 Not: p <.05

Tablo 4.1.’de sunulduğu gibi deney ve kontrol gruplarının ön test puanları anlamlı bir biçimde farklılaşıp farklılaşmadığını test etmek amacıyla yapılan bağımsız örneklemler için T-Testi sonucunda grupların ön test puanları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı görülmemiştir (t(122)= -.918, p>.05). Deney ve kontrol gruplarının tablo 4.1.’deki t-testi sonuçlarının anlamlı görülmemesinden anlaşılacağı üzere; deney ve kontrol grubu öğrencileri, erken okuryazarlık becerilerini destekleyici eğitim içeriklerine tabi olmadan önce homojen gruplar oldukları ve de yaklaşık olarak birbirlerine eşdeğer öğrenciler oldukları tespit edilmiş olmaktadır.

4.1.2. İkinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorumlar

Bu araştırmanın ikinci alt problemi “Erken okuryazarlık becerilerini destekleyici eğitim verildikten sonra deney ve kontrol gruplarında son test puanları arasında anlamlı farklılık var mıdır?” şeklindedir.

Araştırmanın bu alt problemini sınamak amacıyla; erken okuryazarlık becerilerini destekleyici eğitim, kontrol grubundaki öğrencilere uygulanmadan önce aldıkları EOBDA ön test ortalama puanları ile uygulandıktan sonra aldıkları EOBDA son test ortalama puanları bağımlı örneklemler için T-Testi ile istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Test sonucu ise Tablo 4.2’de gösterilmiştir.

Tablo 4.2 Kontrol Grubu Öğrencilerinin Ön Test - Son Test Puanlarına Ait Bağımlı Gruplar T-Testi Sonuçları

Grup Puan N X SS t df p Ön Test Puan 15 30.60 8.72

Kontrol Grubu -5.57 14 .00

Son Test Puan 15 37.33 10.30 Not: p <.05

Tablo 4.2’de sunulduğu gibi kontrol grubu öğrencilerinin ön test ve son test puanları anlamlı bir biçimde farklılaşıp farklılaşmadığını test etmek amacıyla yapılan bağımlı örneklemler için T-Testi sonucunda grupların ön test ve son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fak görülmüştür. (t(14)=-5.57, p<.05). Öğrencilerin uygulama öncesi ortalamaları X=30.60 iken uygulama sonrası X=37.33 olarak yükselmiştir. Kontrol grubu öğrencilerinde çok yüksek oranda olmasa da ön test ve son test ortalama puanları arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmiştir.

Araştırmanın bu alt problemini sınamak amacıyla; erken okuryazarlık becerilerini destekleyici eğitim, deney grubundaki öğrencilere uygulanmadan önce aldıkları EOBDA ön test ortalama puanları ile uygulandıktan sonra aldıkları EOBDA son test ortalama puanları bağımlı örneklemler için T-Testi ile istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Test sonucu ise Tablo 4.3’de gösterilmiştir.

Tablo 4.3 Deney Grubu Öğrencilerinin Ön Test - Son Test Puanlarına Ait Bağımlı Gruplar T-Testi Sonuçları

Grup Puan N X SS t df p Ön Test Puan 15 27.33 10.66

Deney Grubu -14.67 14 .00

Son Test Puan 15 68.93 13.88 Not: p <.05

Tablo 4.3’te sunulduğu gibi deney grubu öğrencilerinin ön test ve son test puanları anlamlı bir biçimde farklılaşıp farklılaşmadığını test etmek amacıyla yapılan bağımlı örneklemler için T-Testi sonucunda grupların ön test ve son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fak görülmüştür. (t(14)=-14.67, p<.05). Öğrencilerin uygulama öncesi ortalamaları X=27.33 iken uygulama sonrası X=68.93 olarak yükselmiştir.

Deney grubu öğrencilerinde çok yüksek oranda ön test ve son test ortalama puanları arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmiştir.

Araştırmanın bu alt problemini sınamak amacıyla; erken okuryazarlık becerilerini destekleyici eğitim, deney ve kontrol gruplarına uygulandıktan sonra deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin Erken Okuryazarlık Becerilerini Değerlendirme Aracı (EOBDA)’dan almış oldukları son test puanları bağımsız örneklemler için T-Testi ile istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Test sonucu ise Tablo 4.4’de gösterilmiştir.

Tablo 4.4. Deney ve Kontrol Gruplarının Son Test Puanlarına Ait Bağımsız Gruplar T-Testi Sonuçları

Puan Gruplar N X SS t df p Deney 15 68.93 13.88

Son Test Puanı 7.07 28 .00

Kontrol 15 37.33 10.30 Not: p <.05

Tablo 4.4.’de sunulduğu gibi deney ve kontrol gruplarının son test puanları anlamlı bir biçimde farklılaşıp farklılaşmadığını test etmek amacıyla yapılan bağımsız örneklemler için T-Testi sonucunda grupların son test puanları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı görülmüştür. (t(122)= 7.07, p<.05). Deney ve kontrol gruplarının tablo 4.2’deki t-testi sonuçlarının anlamlı görülmesinden anlaşılacağı üzere; deney ve kontrol grubu öğrencileri,

erken okuryazarlık becerilerini destekleyici eğitim içeriklerine tabi olduktan sonra Erken Okuryazarlık Becerilerini Değerlendirme Aracı (EOBDA)’dan almış oldukları son test puanları deney grubu lehine anlamlı olduğu açıkça tespit edilmiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere erken okuryazarlık becerilerini destekleyici eğitim, deney grubu öğrencileri üzerinde erken okuryazarlık beceri düzeylerinde artış yaşanmasına sağlamıştır.

Hem deney grubu öğrencilerinde hem de kontrol grubu öğrencilerinde ön test ve son test puanları kendi gruplarında incelendiğinde yükselme yönünde anlamlı bir farklılık olmuştur. Kontrol grubu öğrencilerinin grup içindeki ortalama puanlarının yükselme değerlerinin, deney grubu öğrencilerinin grup içindeki ortalama puanlarının yükselme değerlerinden daha az olarak gerçekleşmiştir. Bunun en büyük sebebi ise kontrol grubu öğrencilerinin sadece Milli Eğitim Bakanlığı kazanımlarını içeren eğitim süreçlerine tabi olurken; deney grubu öğrencilerinin Milli Eğitim Bakanlığı kazanımlarını içeren eğitim süreçlerine ilave olarak araştırmaya konu olan Erken Okuryazarlık Becerilerini içeren eğitim süreçlerine tabi olmasıdır. Ayrıca son olarak kontrol ve deney grubu öğrencilerinin son test ortalama puanları, gruplar arası olarak incelendiğinde deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu gözlenmektedir.

4.1.3. Üçüncü Alt Problemle İlişkin Bulgular ve Yorumlar

Bu araştırmanın üçüncü alt problemi “Erken okuryazarlık becerilerini destekleyici eğitim alan deney grubu öğrencileri arasında cinsiyet değişkenine göre erken okuryazarlık beceri düzeyleri arasında anlamlı fark var mıdır?” şeklindedir.

Araştırmanın bu alt problemini sınamak amacıyla; erken okuryazarlık becerilerini destekleyici eğitim alan deney grubu öğrencilerinin Erken Okuryazarlık Becerilerini Değerlendirme Aracı (EOBDA)’dan almış oldukları son test puanlarının, öğrencilerin cinsiyetlerine göre farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek amacıyla bağımsız örneklemler için T-Testi uygulanmıştır. Uygulanan istatistiksel t-testi sonucu ise Tablo 4.5’te gösterilmiştir.

Tablo 4.5. Deney Grubu Öğrencilerinin Erken Okuryazarlık Beceri Düzeyleri Son Test Puanlarının Cinsiyet Değişkenine Göre Bağımsız Gruplar T-Testi Sonuçları

Puan Cinsiyet N X SS t df p Kız 10 68.20 14.67

Son Test Puanı -.28 13 .784

Erkek 5 70.40 13.64 Not: p <.05

Tablo 4.5’te sunulduğu gibi deney grubundaki öğrencilerin son test puanlarının cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir biçimde farklılaşıp farklılaşmadığını test etmek amacıyla yapılan bağımsız örneklemler için T-Testi sonucunda; öğrencilerin cinsiyet değişkenine göre son test puanları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı görülmemiştir.

(t(122)=-.28 , p>.05).

Cinsiyet değişkeninin, deney grubundaki öğrencilere ait olan EOBDA son test puanları üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmektedir.

4.1.4. Dördüncü Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorumlar

Bu araştırmanın dördüncü alt problemi “Erken okuryazarlık becerilerini destekleyici eğitim alan deney grubu öğrencileri arasında anne, baba eğitim durumu değişkenine göre erken okuryazarlık beceri düzeyleri arasında anlamlı fark var mıdır?”

şeklindedir.

Araştırmanın bu alt problemini sınamak amacıyla; erken okuryazarlık becerilerini destekleyici eğitim alan deney grubu öğrencilerinin Erken Okuryazarlık Becerilerini Değerlendirme Aracı (EOBDA)’ndan almış oldukları son test puanlarının, öğrencilerin anne ve baba eğitim durumlarına göre farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek amacıyla tek yönlü varyans analizi One-Way Anova testi uygulanmıştır. Anne ve baba eğitim durumlarına dair betimsel istatistiksel veriler Tablo 4.6 ve 4.7’de gösterilmiştir.

Ayrıca uygulanan istatistiksel anova testi sonucu ise Tablo 4.8 ve 4.9’da gösterilmiştir.

Tablo 4.6. Anne Eğitim Durumu Değişkenine Göre Betimsel İstatistiki Veriler Grup Eğitim Durumu f %

Deney Grubu

İlkokul 0 0

Ortaokul 6 39.99

Lise 6 39.99

Önlisan 2 13.33

Lisans 1 6.66

Lisansüstü 0 0

Diğer 0 0

Tablo 4.7. Baba Eğitim Durumu Değişkenine Göre Betimsel İstatistiki Veriler Grup Eğitim Durumu f %

Deney Grubu

İlkokul 6 39.99

Ortaokul 2 13.33

Lise 4 26.66

Önlisan 1 6.66

Lisans 2 13.33

Lisansüstü 0 0

Diğer 0 0

Tablo 4.8. Deney Grubu Öğrencilerinin Erken Okuryazarlık Beceri Düzeyleri Son Test Puanlarının Anne Eğitim Durumuna Göre Anova Analizi Sonuçları

Puan Eğitim Durumu N X SS f p

Son Test Puanı

Ortaokul 6 72.66 15.92 Lise 6 64.50 11.82 Önlisan 2 75.50 19.09

Lisans 1 60.00 - Toplam 15 68.93 13.88 .578 .641

Tablo 4.8’de sunulduğu gibi deney grubu öğrencilerinin Erken Okuryazarlık Becerilerini Değerlendirme Aracı (EOBDA)’dan almış oldukları son test puanlarının öğrencilerin anne eğitim durumlarına göre anlamlı farklılık bulunup bulunmadığını incelemek amacıyla yapılan tek yönlü Varyans Analizi (ANOVA) sonucunda anlamlı bir fark bulunmamaktadır (F=.578, p>.05).

Sonuç olarak anne eğitim durumlarının öğrencilerin son test puanlarında etkisi olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır.

Tablo 4.9. Deney Grubu Öğrencilerinin Erken Okuryazarlık Beceri Düzeyleri Son Test Puanlarının Baba Eğitim Durumuna Göre Anova Analizi Sonuçları

Puan Eğitim Durumu N X SS f p

Son Test Puanı

İlkokul 6 72.66 15.92 Ortaokul 2 71.00 2.82 Lise 4 61.25 13.72 Önlisan 1 89.00 --

Lisans 2 61.00 1.41 Toplam 15 68.93 13.88 1.16 .383

Tablo 4.9’da sunulduğu gibi deney grubu öğrencilerinin Erken Okuryazarlık Becerilerini Değerlendirme Aracı (EOBDA)’dan almış oldukları son test puanlarının öğrencilerin baba eğitim durumlarında anlamlı farklılık bulunup bulunmadığını incelemek adına yapılan tek yönlü Varyans Analizi (ANOVA) sonucunda anlamlı bir fark bulunmamaktadır (F=1.16, p>.05).

Sonuç olarak baba eğitim durumlarının öğrencilerin son test puanlarında etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Benzer Belgeler