• Sonuç bulunamadı

Bir ile On Yıllık Modellemeden Elde Edilen Sonuçların Kıyaslaması

ekil 5.45: U Hızları ve Su Sıcaklıkları, 28/07/1996 U Hızları (m/s)

5.13. Bir ile On Yıllık Modellemeden Elde Edilen Sonuçların Kıyaslaması

Bu kısımda sadece ortalama yıl olan 1998 su yılı için yapmış model ile on yıllık modelden elde edilen sonuçlar kıyaslanmıştır. Bu kıyaslamadaki amaç başlangıç

şartlarının model sonuçlarına olan etkisini açıkça ifade etmektir.

Şekil 5.65’de aynı tarihe ait hem bir yıllık model, hem de on yıllık model sonuçları verilmiştir.

Şekil 5.65: Uzun ve Kısa Dönem Model İçin Planda Toplam Hızlar, 09/10/1997

Şekil 5.65’de verildiği gibi bileşke hız değerleri kısa dönemde daha küçüktür. Bunun sebebi uzun dönemde bir hücrede bulunan akışkanın başlangıç hızı mevcuttur, fakat kısa dönem modellemede başlangıç hızı olmadığı için dışsal etkiler gölde hemen etkili olamamaktadır. Renk sıkalasının farkının sebebi uzun dönemde daha fazla hareketin mevcut olmasıdır.

Bölüm 5.12’de açıklandığı gibi uzun dönem modellemede hem daha çok olay

modellenmiş olmakta, hem de sınır şartlarının etkisi sadece başlangıçta etkili

olduğundan modellin büyük çoğunluğunda etkisi görülmemektedir. Böylece daha

gerçekçi bir modelleme yapılmış olmaktadır.

Uzun Dönem Modellemede Bileşke Hızlar (m/s) Kısa Dönem Modellemede Bileşke Hızlar (m/s)

6. SONUÇLAR

Bu çalışmada çok sayıda bilgi elde edilmiş ve bu bölümde elde edilen bulgular kısaca

özetlenmiştir. Ayrıca ileride yapılabilecek çalışmalar listelenmiştir.

Modelleme de teknik kadar giriş verilerinin doğruluğu da önemlidir. Eğer veriler hatalı

veya eksik ise yapılan modellemeden doğru bir sonuç elde edilememektedir. Bu yüzden

gerek ölçümlere gerekse de veri girişine gereken önem verilmelidir. Bu önem hem

programcı tarafından hem de ölçümü yaparak saklayan kurumlar tarafından verilmelidir. Aksi halde yapılan çalışmalar baştan hatalı olmaktadır.

Büyük alana sahip göllerde tek bir noktada meteorolojik verilerin ölçülmesi yeterli değildir. Birden fazla meteoroloji istasyonunda, yani birden çok noktada ölçüm yapılmalıdır. Mutlaka göl üzerinde en az bir meteoroloji istasyonu bulunmalıdır.

Göl su seviyesindeki değişim yükseldikçe, su dengesinde meydana gelen hata miktarı da artmaktadır. Bu durum; pik debilerin ve çekilen su miktarlarının yeterli hassasiyette ölçülmediğini göstermektedir. Örneğin, kurak dönemlerde ölçülmeden yani hesaba katılmadan gölden su çekimi yapılmaktadır.

Genel olarak Beyşehir Gölü’nde; Kasım ayından Nisan ayına kadar gölden su kaçağı ve Mayıs ayından Ekim ayına kadar da gölde beslenme meydana gelmektedir. Yani su çekildiğinde gölde beslenme, göle suların ulaştığı zaman ise gölde kaçak meydana

gelmektedir. Bu durum ise sadece yeraltısuyu seviyesi ile açıklanabilir. Yeraltısuyu seviyesi; eğer göldeki su seviyesinden düşük ise gölde kaçak, yüksek ise gölde beslenme

olmaktadır.

İki farklı tarihe ait uydu fotoğrafları üst üstte konarak; 1987 yılında göl yüzey alanı

bulunmuştur. Gölün kıyı çizgisinin değişiminin en fazla olduğu yer; Beyşehir İlçesi’nin bulunduğu gölün güney doğu kısmıdır.

Duyarlılık analizi sonucunda; göl su sıcaklığı, güneş enerjisi, basınç ve hava sıcaklığı ile doğru orantılı iken diğer tüm parametrelerle de ters orantılı olduğu anlaşılmıştır. Fakat analiz sonucunda gölde meydana gelen U ve W hızları bir noktada artarken diğer noktada azalabilmesinden dolayı daha bulanık sonuçlar vermiştir.

Modele etki eden en önemli parametreler; yağmur, nem ve rüzgar hızı olduğu

bulunmuştur. Nem arttıkça suyun buharlaşması zorlaşmakta ve buharlaşma miktarı

azalmaktadır. Buharlaşma azaldığında ise su sıcaklığı artmaktadır. Su sıcaklığındaki

değişim ise çevri ve karışım miktarlarını etkilemektedir. Rüzgar hızı arttığında karışım,

çevriler ve buharlaşma artmaktadır. Yağmur miktarının artması veya azalması ise gölün

gövde hacmini etkilemektedir. Duyarlılık analizi sonucunda, gölde etkili olan ilk üç parametreden sonra etkili olan parametreler sırasıyla; hava sıcaklığı, rüzgar yönü,

bulutluluk, kısa dalga radyasyonu ve basınçtır.

Çalıştırılmış olan üç değişik dönemdeki (kurak, çok yağışlı ve ortalama) en önemli fark;

su derinliğinindeki yani su kütlesindeki değişimdir. Eğer göl derinliği azalırsa, toplam

göl hacmide azalacağı için dıştan gelen etkilerden, özellikle sıcaklık değişiminden daha kısa sürede etkilenmektedir. Göl kütlesinin azalması gölün karakteristiklerinin kararlı olmamasına sebep olmaktadır. Göl kütlesi arttığında dış etkiler gölün tümünde etkili olabilmesi için daha uzun süre devam etmesi gerekmektedir. Bu durumda gölün karakteristiklerinin kararlı olmasına yol açmaktadır.

Akarsu girişleri göldeki tabakalaşmayı etkilememektedir, sadece lokal bölgede değişikliğe sebep olmaktadır. Akarsuların getirdiği pik debilerde bile gölde önemli bir karışıma sebep olmamaktadır. Bu durum gölden çekilen debi için de geçerlidir.

Gölde sığ bölgelerde su kütlesi daha az ve etkiye daha açık olduğu için hava sıcaklığının değişimiyle suyun sıcaklığı ve hızı da değişmektedir. Yani gölün sığ kısmını dışsal etkilere daha derin kısımlarına göre daha çabuk tepki vermektedir. Böylece gölde düşey tabakalaşma meydana gelmektedir.

dimiktik bir göl olması gerekmektedir yani yılda iki kere tabakalaşma ve karışım olmalıdır. Fakat uzun süreli modelleme sayesinde bazı yıllar Beyşehir Gölü’nün ikiden fazla tabakalaşma ve karışıma maruz kaldığı görülmüştür. Özellikle 2001 yıllında kış

aylarında birden fazla karışım mevcuttur. Örneğin Aralık ayında tabakalaşma oluşmuş

ama kararlı hale gelmeden tekrar hava şartlarından dolayı karışıma uğrayarak düşey yönde homojen hale gelmiştir. Tekrar havanın soğuması ile de tabakalaşma tekrar meydana gelmiştir. Bu durum göllerin tabakalaşmasında sadece derinlik ve enlemin

değil, aynı zamanda hava şartlarının da oldukça etkili olduğunu göstermektedir.

Beyşehir Gölü’nde kış tabakalaşması son derece belirgin iken yaz tabakalaşması daha az

belirgindir. Bunun sebebi göl derinliğinin az olması ve rüzgarın yaz aylarında da

karışıma sebep olmasıdır.

Gölde hem uzun dönem hem de kısa dönem modelleme dikkate alındığında, aynı tarihe

ait bileşke hız değerleri kısa dönemde daha küçüktür. Bunun sebebi uzun dönemde bir

hücrede bulunan akışkanın o anki hızı mevcut olmasına rağmen kısa dönem

modellemede başlangıç hızı sıfırdır. Bu yüzden kısa dönemde dışsal etkiler gölde hemen

etkili olamamaktadır.

Yapılan modelleme çalışmalarının sonucunda; uzun dönem modelleme ile hem daha çok olayın modellenebildiği hem de sınır şartlarının etkisinin sınırlı olduğu görülmüştür. Bu

yüzden uzun dönem yapılan modelleme kısa döneme nazaran daha başarılı ve gerçekçidir. Ayrıca kısa süreli modelleme ile olayların fiziğini anlamak ve açıklamak daha zordur. Üstelik gölde meydana gelen döngüler dikkate alındığında da hatalara yol açmaktadır.

Yapılan göl yönetimi planlarında uzun dönem modelleme kullanılması ile daha gerçekçi sonuçlar elde edilmektedir.

Beyşehir Gölü’ne ulaşan nehirlerin taşıdığı besi madde miktarları düşürülmelidir. Bu amaçla gölün çevresindeki arsalarda gübre ve tarım ilaçları kullanımı kısıtlandırılmalı ve kontrol altına alınmalıdır. Göle gerek tarımdan geri dönen sulardaki gerekse de göle ulaşan sulardaki besi miktarı ne kadar azaltılırsa, gölün kendisini tamir etmesi de o kadar

Beyşehir Gölü su seviyesi grafiği sinüs eğrisine benzeyen bir gidişatı vardır. Bu durum göz önüne alınarak su seviyesi azaldığında; havza alanına daha az su ihtiyacı olan ürünler yetiştirilmelidir. Tam tersi durumda ise boş havza alanı bırakılmadan ihtiyaç duyulan ürünler dikilmelidir. Böylece hem göl su seviyesinin döngüsüne uyum sağlanmış hem de susuzluktan bitkilerin yanması ile oluşan ekonomik kayıbın önüne geçilmiş olunacaktır.

Beyşehir Gölü’nde yapılan uzun dönem nümerik modelleme, her göle kolaylıkla

uygulanabilmektedir. Ülkemiz genelinde önemi olan özellikle tatlısu göllerine uygulanmalı ve bu modeller dikkate alınarak göl yönetim planları yapılmalıdır.

Bu çalışmada kullanılan modelin (ELCOM) ve diğer bir çok göl modellerinin önemli bir

eksiği; suyun donmasını (ice modelling) modelleyememesidir. Bu konu ile ilgili olarak

çalışmalar ve araştırmalar sürmektedir. Literatürde suyun donma ve çözülme ısı şartlarının bilinmesine rağmen buzun altındaki hidrodinamik ve termodinamik olaylar,

örneğin buzun kırılması, batması vs. gibi yeterince incelenmemiştir ve elde yeterli bilgi

yoktur. Bu yüzden kullanılan modelde olduğu gibi suyun yüzeyinin donması

KAYNAKLAR

Akansel, S.A., 1996. Beyşehir Gölü ve çevresinin fiziki coğrafyası ve doğal çevre sorunları, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Akköz, C., 1998. Beyşehir Gölü algleri üzerine araştırmalar, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Aksoy, S., 1966. Beyşehir Gölü su potansiyeli hesabı, Beyşehir-Manavgat ilişkisi ve varılan sonuçlar, DSİ Araştırma Raporu, Ankara.

Ayenew, T., 2002.Recent changes in the level of Lake Abiyata, central main Ethiopian Rift, Hydrological Sciences Journal 47(3), 493-503.

Baban, S.M.J., 1999. Use of remote sensing and geographical information systems in develeopment lake management strategies, Hydrobiologia, 396, 211-226.

Başaran, A. ve Akkın, N., 2002-2006. Kişisel Görüşme.

Benzeden, E., Harmancıoğlu, N., Özdağlar, D., Ünal, E., 1983. Beyşehir Gölü seviye değişimlerinin analizi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitü Araştırma Raporu, İzmir.

Beres, D.L. and Hawkins, D.M., 2001.Plackett-Burman technique for sensitivity analysis of many-parametered models, Ecological Modelling, 141,171– 183.

Bayazıt, M., 1996.İnşaat Mühendisliği Olasılık Yöntemleri, İ.T.Ü. İnşaat Fakültesi

Matbaası, İstanbul.

Bogardi, I. and Dukstein, L., 1978. Design under stochastic groundwater fluctuation, ASCE J Hydraul Div., 104(1), 59-74.

Bradford, S.F. and Katapodes, N.D., 1999. Hydrodynamics of turbid underflows. I: Formulation and numerical analysis, J. Hydraul. Eng., 125(10), 1006- 1015.

Brutsaert, W., 1982. Evaporation into the Atmosphere, D. Reidel Publishing Company. Dordrecht, Holland.

Cairns, J., and Commission on Geosciences, Environment and Resources, 1992. Restoration of Aquatic Ecosystems, Science, Technology and Public Policy, National Academy Press. Washington, DC.

Carpenter, S.R., 1981. Submersed vegetation: An internal factor in lake ecosystem succestion, Amer. Naturalist, 118, 372-383.

Chikita, K., Joshi, S.P., Jha, J. and Hasegawa, H., 2000. Hydrological and thermal regimes in a supraglacial lake: Imja, Khumbu, Nepal Himalaya, Hydrological Sciences Journal,4, 507-521.

Cooke, G.D., Lombardo, P. and Brant, C., 2001. Shallow and deep lakes: Determining successful management options. LakeLine (NALMS), 21, 42- 46.

Cooke, G.D., 1999. Ecosystem rehabilitation, Lake and Reservoir Manage, 15, 1-4.

Center for Water Research, 2001. ELCOM User Manual, University of WA, Australia (http://www.cwr.uwa.edu.au/~ttfadmin/model/elcom/index.html ).

Cogley, J.G., 1979, The albedo of water as a function of latitude, J. Monthly Weather Review, 107, 775-781.

Commoner, B., 1971. The Closing Circle: Man, Nature and Technology, 1st Edition, Random House Inc. New York.

ÇAG-45/G, 1984. Isparta ve Yöresindeki Göllerde Su Kalitesi: Fiziksel ve Biyolojik Parametreler, Tübitak Raporu, Ankara.

ÇAG-46/G , 1982. Eser Elementler, Tübitak Raporu, Ankara.

ÇAG-47/G, 1985. Evsel ve Endüstriyel Atıklarla İlgili Parametreler, Tübitak Raporu, Ankara.

Dekker, A.G., Zamurovic-Nenad, Z., Hoogenboom, H.J., Peters, W.M., 1996. Remote sensing, ecological water quality modelling and in situ measurements: a case study in shallow lakes, Hydrological Sciences Journal,41 (4), 531-547.

Değirmenci, M. and Günay, G., 1992. Analysis of hydrologic relations between Eğirdir-Beyşehir-Suğla lakes system and adjacent basins by means of remote sensing techniques (southern Turkey), J. Environmental Geology, 19(1), 41-45.

Dinçer, T., 1968. The use of oxugen 18 and deuterium concentrations in the water balance of lakes, Water Resources Research, 4(6), 1289-1305.

Dingman, S.L., Weeks, W.F. and Yen, Y.C., 1967. The effect of thermall pollution and river-ice conditions: Part I, U.S. Army Cold Regions Research and Engineering Laboratory Technical Report, Hanover, New Hampshire.

DSİ, 1976. Konya-Çumra Master Hidroloji Planlaması, DSİ Yayınevi, Konya.

DSİ, 2000. Hidroloji Raporu, DSİ Yayınevi, Konya.

DSİ, 2001. Beyşehir Gölü’nün Batimetrisi, Ölçeği 1:25000, Dijital, Konya.

Dussart, B., 1966. Limnologie, L'étude des eaux continentales. Gauthier Villars Publishers, Paris.

Dussart, B., 1992. Limnologie, L’étude des eaux continentales. Boubée Publishers, Paris.

Forel, F.A., 1892. Le Léman, Editions Rouges & Cie, Lausanne, Stuttgart.

Furnans, J.E., 2004. Exploring hydrodynamic modeling of Texas Bay with focus on Corpus Chirsti Bay & Lavaca Bay, Texas Water Resources Institute Technical Report,TR277, Texas.

I. and McCorquodale, J.A., 2001. Stratification and circulation in Lake Pontchartrain, Estuarine and Coastal Modeling, 67(1), 104 – 121.

Glover, J. and McCullough, J.S.G., 1958. The empirical relation between solar radiation and hours of sunshine, Quart. J. Royal Meterological Soc., 84,

172-175.

Göksel, Ç., Mercan, D.E., Kabdaşlı, S., Bektaş, F., Şeker, D.Z., 2004. Definition of sensitive areas in a lakeshore by using remote sensing and gis, Fresenius Enviromental Bulletin, 13(9), 860-864.

Henderson-Sellers, B., Henderson-Sellers, A., 1996. Sensitivity evaluation of environmental models using fractional factorial experimentation, Ecol. Model,86, 291–295.

Hendersen-Sellers, A. ve Gornitz, V., 1984. Possible climatic impacts of land cover transformations, Climatic Change, 6, 231-257.

Herzfeld, U.C., 1996. Inverse theory in the earth sciences - An introductory overview

with emphasis on gandin's method of optimum

interpolation, Mathematical Geology, 28 (2), 137-160.

Hodges, B.R., Laval, B,Wadzuk, B.M., 2006. Numerical error assessment and a temporal horizon for internal waves in a hydrostatic model, Ocean Modelling, 13, 44–64.

Huang, G.H., Liu, L., Chakma, A., Wu, S.M., Wang, X.H. and Yin, Y.Y., 1999. A hybrid GIS-supported watershed modelling system: Application to the Lake Erhai basin, China, Hydrological Sciences Journal, 44(4), 597-610. IECO-AKNIL, 1966. Konya-Çumra Havzası, Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Mastır

Planı, DSİ Genel Müdürlüğü, Ankara.

Imberger, J., 1998. Physical Processes in Lakes and Oceans, Coastal and Estuarine Studies, American Geophysical Union Press, Washington, DC.

Imberger, J., 1994. Transport processes in lakes: A review article, Limnology Now: A Paradigm of Planetary Problems, pp 99-193, Elsevier Science, Amsterdam.

Imberger, J. and Patterson, J., 1981. A dynamic reservoir simulation model - DYRESM: 5, Users Manual, University of Western Avustralia, Perth, Avustralia.

Imberger, J. and Patterson, J., 1990. Physical limnology, Advances in Applied Mechanics,27, 303-475.

Jackson, R.B., Carpenter, S.R., Dahm, C.N., McKnight, D.M., Naiman, R.J., Postel, S.L. and Running, S.W., 2001. Water in change in the world, Ecol. Appl., 11, 1207-1045.

Jin, K.R. and Ji, Z.G., 2004. Case study: Modeling of sediment transport and wind- wave impact in Lake Okeechobee, Journal of Hydraulic Engineering, 130 (11), 1055-1067.

Jin, K.R., Hamrick, J.H., Tisdale, T., 2000. Application of three-dimentional hydrodynamic model for lake okeechobee, J. of Hydraulic Engineering,

80(11), 758-771.

Khavich, V. and Ben-Zvi, A., 1995.Forecast of daily water levels for Lake Kinneret, Israel, Hydrological Sciences Journal, 40(2), 133-143.

Konya Valiliği, 1999. Beyşehir Gölü Sulakalanı Yüzey Su Toplama Havzası Yönetim Planı, Konya Valiliği, Konya.

Küçüködük, M., 1987. Beyşehir Gölü’nün Flora ve Vejetasyonunun İncelenmesi, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Lam, D.C.L, 1982. Finite element analysis of water quality in Lake Erie. Finite Elements, International Water Resources Conference, Heidelberg, Germany,September1982, 7.23-7.32.

Laval, B.E., Imberger, J. and Findikakis, A.N., 2005. Dynamics of a large tropical lake: Lake Maracaibo, Aquatic Sciences Research, 67(3), 337 – 349.

Laval, B.E., Imberger, J., Hodges, B.R., 2003. Modeling circulation in lakes: spatial and temporal variability, Limnology and Oceanography, 48(3), 983-994.

Lewis, W.M., 1983. A revised classification of lakes based on mixing, Can. J. fish. Aquat. Sci.,40, 1779-1787.

Mercan, D.E. ve Kabdaşlı, S., 2006. Beyşehir Gölü’nün su dengesi, 1st Uluslararası Beyşehir ve Yöresi Sempozyumu, Selçuk Üniversitesi, Beyşehir, Konya,

11-13 Mayıs, 2006, 56-60.

Moss, B., Madgwick, J. and Phillips, G., 1996. A Guide to the restoration of nutrient- enriched shallow lakes, Boards Authority Report, Norfolk, U.K.

Muslu, Y., 2001. Göl ve Haznelerde Su Kalitesi Yönetimi, İSKİ Matbaası, İstanbul. Nachiappan, R.P., Kumar, B. And Manickavasagam, R., 2002. Estimation of

subsurface components in the water balance of Lake Nainital (Kumaun Himalaya, India) using environmental isotopes, Hydrological Sciences Journal, 47, 41-54.

Nicholson, S.E. and Yin, X., 1998. Variations of African lakes during the last two centuries, IAHS-AISH Publication, Chicago.

OECD, 1982. Eutrophication of Waters, Monitoring, Assessment and Control, OECD, Paris.

Octavio, K.H., Jirka, G.H. and Harleman, D.R.F., 1977. Vertical Heat Transport Mechanisms In Lakes And Reservoirs, MIT, Dep. Civil Enginering Ralph M. Parsons Lab. Water Resources Hydrodynamics Report, 227, Cambridge, MA.

ODTÜ, 1992. KOP Sulama Projeleri 1. Kısım Kati Proje Yapımı İşi Çevre Etki

Değerlendirilmesi, ODTÜ Araştırma Raporu, Ankara.

Oğuzkurt, D.G., 2001. Beyşehir Gölü Limnolojisi, Doktora Tezi, Hacettepe

Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Özsoyeller, Y., 1969, Beyşehir Gölü ile Manavgat ve Köprüçay Nehirlerinin Hidrolojik İlişkisini Doğrulayan Boya Deneyi, DSİ Basımevi, Ankara.

Penman, H.L., 1948. Natural evaporation from open water, bare soil and grass, Proc. Royal Soc., Series A, 193, 120-143.

Pretty, J.N., Mason, C.F., Nedwell, D.B., Hine, R.E., Leaf, S. and Dils, R., 2003. Environmental costs of europhication in England and Wales, Environmental Sciences and Technology, 37, 201-208.

Pietroniro, A. and Leconte, R., 2005. A review of Canadian remote sensing and hydrology, 1999–2003, Hydrological Processes, 19, 285–301.

Postel, S., 1996. Dividing the Waters: Food Security, Ecosystem Health and the New Politics of Scarcity, WorldWatch Institute WorldWatch Paper, 132,

Washington, DC.

Ramirez, I. and Imberger, J., 2002. The numerical simulation of the hydrodynamics of Barbamarco Lagoon, Italy, Applied Numerical Mathematics, 40, 273– 289.

Rast, W. and Lee, G.F., 1983.Nutrient loading estimates for lakes, J. Env. Eng., 109,

502-517.

Rich, P.H. and Wetzel, R.G., 1978. Detritus in the lake ecosystem, Amer. Naturalist,

112, 57-71.

Romero, J.R. and Imberger, J., 2003. Effect of a flood underflow on reservoir water quality: Data and three-dimensional modeling, Archiv für Hydrobiologie,

157 (1), 1-25.

Rubbert, S. and Kangeter, J., 2005. Measurements and three-dimensional simulations of flow in a shallow reservoir subject to small-scale wind field inhomogeneities induced by sheltering, J. of Aquatic Sciences,

67(1), 104-121.

Rueda, F.J., Schladow, S. G., Monismith, S.G., Stacey, M.T., 2005. On the effects of topography on wind and the generation of currents in a large multi-basin lake, Hydrobiologia, 532, 139-151.

Sellers, W.D., 1965. Physical Climatology, University of Chicago Press, Chicago. Sene, K.J. and Plinston, D.T., 1994. A review and update of the hydrology of Lake

Victoria in East Africa, Hydrological Sciences Journal, 39(1), 47-63. Spiegel, R.H. and Imberger, J., 1987. Mixing processes relevant to phytoplankton

dynamics in lakes, New Zealand Journal of Marine and Freshwater Research,21(3), 361-377.

Sondergaard, M., Jensen, J.P. and Jeppesen, E., 2001. Retention and internal loading of phosphorus in shallow, eutrophic lakes, Sci. World, 1, 427-442.

Stashchuk, N., Vlasenko, V., and Hutter K., 2005. Numerical modelling of disintegration of basin-scale internal waves in a tank filled with stratified water, Nonlinear Processes in Geophysics, 12, 955–964.

Stevens, C.L. and G.A. Lawrence, 1997. Estimation of wind-forced internal seiche amplitudes in lakes and reservoirs, with data from British Columbia, Canada, Aquatic Sciences, 59, 115-134.

Sundaram, T.R., 1974. Transient thermal response of large lakes to atmospheric disturbances, Proc. 17th Conferans Great Lakes Res., Hamilton, Ontario, Canada, August 1974, 801-810.

Swartzman, G.L and Kaluzny, S.P., 1987. Ecological Simulation Primer. Macmillan Publishing Company, New York.

Şen, Z., Kadıoğlu, M., Batur, E., 2000. Stochastic Modeling of the Van Lake Monthly Level Fluctuations in Turkey, Theorical Appl. Climatol., 65, 99-110.

United Nations, 1983. Strengthening DSI Groundwater Investigative Capability,

DP/UN/TUR-77-015/1. NewYork.

U.S. Enviromental Protection Agency ( USEPA), 2000. National Water Quality

Benzer Belgeler