• Sonuç bulunamadı

Bilgisayar taraması

Belgede ESET NOD32 ANTIVIRUS 6 (sayfa 22-25)

İsteğe bağlı tarayıcı antivirüs çözümünüzün önemli bir parçasıdır. Bilgisayarınızdaki dosyalarda ve klasörlerde tarama işlemi gerçekleştirmek için kullanılır. Güvenlik açısından, bilgisayar taramalarının yalnızca etkilenmeden

şüphelenildiğinde değil, rutin güvenlik önlemlerinin bir parçası olarak düzenli aralıklarla çalıştırılması önemlidir. Diske yazıldıklarında Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması tarafından yakalanmayan virüsleri algılamak için sisteminizde düzenli olarak kapsamlı tarama gerçekleştirmenizi öneririz. Bu durum Gerçek zamanlı dosya sistemi korumasının o anda devre dışı bırakılmış olması, virüs veritabanının eski olması veya dosyanın diske kaydedildiğinde virüs olarak

algılanmamış olması durumlarında gerçekleşebilir.

İki tür Bilgisayar taraması mevcuttur. Smart tarama, tarama parametrelerinde ek bir yapılandırma işlemi

gerektirmeden sistemi hızlı bir şekilde tarar. Özel tarama belirli konumları hedeflemenizi sağlamak üzere tasarlanmış önceden tanımlanmış tarama profilleri arasından seçim yapmanıza ve ayrıca belirli tarama hedefleri belirlemenize izin verir.

Smart tarama

Smart tarama, hızlı bir şekilde bilgisayar taraması başlatmanıza ve etkilenen dosyaları kullanıcı müdahalesine gerek kalmadan temizlemenize olanak verir. Smart taramanın avantajı, kullanımının kolay olması ve ayrıntılı tarama yapılandırması gerektirmemesidir. Smart tarama, yerel sürücülerdeki tüm dosyaları denetler ve algılanan sızıntıları otomatik olarak temizler veya siler. Temizleme düzeyi otomatik olarak varsayılan değere ayarlanır. Temizleme türleri hakkında ayrıntılı bilgi için bkz. Temizleme.

Özel tarama

Özel tarama, tarama hedefi ve tarama yöntemi gibi tarama parametreleri belirtmenize izin verir. Özel taramanın avantajı, parametreleri ayrıntılı biçimde yapılandırabilme özelliğidir. Yapılandırmalar, kullanıcı tanımlı tarama profillerine kaydedilebilir; bu da taramanın aynı parametrelerle yinelenerek gerçekleştirildiği durumlarda kullanışlı olabilir.

Çıkarılabilir medya taraması

Smart taramaya benzerdir. O anda bilgisayara bağlı olan çıkarılabilir medyaların (CD/DVD/USB gibi) hızlı bir taramasını başlatır. Bu, bir bilgisayara USB flash sürücü bağladığınızda ve bunun içeriğini kötü amaçlı yazılım ve diğer olası tehditlere karşı taramak istediğinizde faydalıdır.

Bu tür tarama ayrıca Özel tarama öğesini tıklattıktan sonra Tarama hedefleri açılır menüsünden Çıkarılabilir medya 'yı seçip Tara'yı tıklatarak da gerçekleştirilebilir.

Tarama işlemi hakkında daha fazla bilgi için Tarama ilerleme durumu bölümüne bakın.

Ayda en az bir defa bilgisayar taraması çalıştırmanızı öneririz. Tarama, Araçlar > Zamanlayıcı'dan zamanlanan görev olarak yapılandırılabilir.

4.1.1.2.1 Özel tarama başlatıcı

Tüm disk alanı yerine yalnızca belirli bir hedefi taramak istiyorsanız, Bilgisayar taraması > Özel tarama öğesini tıklatarak Özel tarama aracını kullanabilir ve Tarama hedefleri açılır menüsünden bir seçenek belirleyebilir veya klasör (ağaç) yapısından belirli hedefler belirleyebilirsiniz.

Tarama hedefleri penceresi, hangi nesnelerin (bellek, sürücü, kesim, dosya ve klasör) sızıntılar açısından denetleneceğini tanımlamanızı sağlar. Bilgisayardaki tüm kullanılabilir aygıtları listeleyen ağaç yapısından hedefleri seçin. Tarama hedefleri açılır menüsü, önceden tanımlı tarama hedefleri seçmenizi sağlar:

Profil ayarlarına göre - Seçili tarama profilinde ayarlanan hedefleri seçer.

Çıkarılabilir medya - Disketi, USB depolama aygıtını, CD/DVD'yi seçer.

Yerel sürücüler - Tüm sistem sabit sürücülerini seçer.

Ağ sürücüleri - Tüm eşlenen sürücüleri seçer.

Seçim yok - Tüm seçimleri iptal eder.

Hızlı şekilde bir tarama hedefine gitmek veya istediğiniz bir hedefi (klasör veya dosyalar) doğrudan eklemek için, klasör listesinin aşağısındaki boş alana söz konusu hedefi girin. Bu yalnızca ağaç yapısında hedef seçilmemesi ve Tarama hedefleri menüsünün Seçim yok olarak ayarlanması durumunda mümkündür.

Etkilenen öğeler otomatik olarak temizlenmez. Temizlemeden tarama, geçerli koruma durumuna yönelik genel bir bakış edinmek için kullanılabilir. Ek temizleme eylemi olmadan yalnızca sistemi taramak istiyorsanız, Temizlemeden tara seçeneğini belirleyin. Ayrıca, Ayarlar... öğesini tıklatarak üç temizleme düzeyinden birini seçebilirsiniz. > Temizleme.

Taramayla ilgili bilgiler bir tarama günlüğüne kaydedilir.

Seçilen hedefler için kullanılmak üzere Tarama profili açılır menüsünden bir profil seçebilirsiniz. Varsayılan profil Smart tarama profilidir. Kapsamlı tarama ve İçerik menüsü tarama adında iki tane daha önceden tanımlanmış tarama profili bulunmaktadır. Bu tarama profillerinin arasındaki fark bilgisayar taraması sırasında ThreatSense altyapısı parametrelerinin kullanım farkından kaynaklanır. Tarama menüsünden seçilen profili ayrıntılı bir şekilde ayarlamak için Ayarlar... düğmesini tıklatın. Kullanılabilen seçenekler Tarayıcı ayarları konusunda açıklanmaktadır.

Klasör ağaç yapısında yapılan seçimler dahil, hedef seçiminde yapılan değişiklikleri de kaydeden Kaydet düğmesini

kullanın.

Taramayı ayarladığınız özel parametrelerle yürütmek için Tara öğesini tıklatın.

Yönetici olarak tara düğmesi taramayı Yönetici hesabı altında yürütmenize izin verir. Oturumu açık olan kullanıcının taranacak uygun dosyalara erişmek için yeterli ayrıcalığı yoksa, bunu tıklatın. Bu düğmenin, o anda oturum açmış olan kullanıcı Yönetici olarak UAC işlemlerini çağıramıyorsa kullanılabilir olmadığını unutmayın.

4.1.1.2.2 Tarama ilerleme durumu

Tarama ilerleme durumu penceresi taramanın geçerli durumunu ve kötü amaçlı kod içerdiği belirlenen dosya sayısı hakkında bilgileri gösterir.

NOT: Parolayla korunan dosyalar ve özel olarak sistem tarafından kullanılan dosyalar (tipik olarak pagefile.sys ve belirli günlük dosyaları) gibi bazı dosyaların taranamaması normaldir.

İlerleme çubuğu taranmış olan nesnelerin taranacak nesnelere kıyasla yüzdesini gösterir. Bu değer, taramaya dahil edilen toplam nesne sayısından elde edilir.

İpuçları

O anda çalışmakta olan taramayla ilgili ayrıntıları görüntülemek için büyüteci veya oku tıklatın.

Smart tarama veya Özel tarama... öğesini tıklatarak başka paralel bir tarama çalıştırabilirsiniz.

Nesneler - Taranan dosyaların, bulunan tehditlerin ve tarama sırasında temizlenen tehditlerin toplam sayısını gösterir.

Hedef - Taranmakta olan nesnenin ve konumunun adı.

Tüm taramalardan sonra bilgisayar işlem yapmaz - Bilgisayar taraması bittiğinde zamanlanmış bir kapatma veya yeniden başlatma oluşturmanıza olanak sağlar. Tarama tamamlandığında 60 saniyelik bir geri sayım içeren bilgisayar kapatma onay iletişim penceresi açılır. Seçili eylemi devre dışı bırakmak için bu seçeneği tıklatın.

4.1.1.2.3 Tarama profilleri

Tercih edilen tarama parametreleriniz daha sonraki taramalar için kaydedilebilir. Düzenli olarak kullanılan her tarama için farklı bir profil (çeşitli tarama hedefleriyle, tarama yöntemleriyle ve diğer parametrelerle) oluşturmanızı öneririz.

Yeni bir profil oluşturmak için Gelişmiş ayarlar penceresini açın (F5) ve Bilgisayar > Antivirus ve antispyware >

Bilgisayar taraması > Profiller... öğelerini tıklatın. Yapılandırma profilleri penceresi, varolan tarama profillerini ve yeni bir tarama profili oluşturmaya yönelik bir seçeneği içeren Seçili profil açılır menüsüne sahiptir. İhtiyaçlarınıza uygun bir tarama profili oluşturmanıza yardımcı olması için, tarama ayarlarının her bir parametresine yönelik bir açıklama içeren ThreatSense altyapısı parametre ayarları bölümüne bakın.

Örnek: Kendi tarama profilinizi oluşturmak istediğinizi ve Smart tarama yapılandırmasının kısmi olarak uygun olduğunu, ancak tarama çalışma zamanı paketleyicileri veya tehlikeli olabilecek uygulamaları istemezken, Katı kurallı temizleme uygulamak istediğinizi varsayalım. Yapılandırma profilleri penceresinde Ekle... düğmesini tıklatın. Profil adı alanına yeni profilinizin adını girin ve Ayarları profilden kopyala açılır menüsünden Smart tarama'yı seçin. Sonra geri kalan parametreleri gereksinimlerinize uygun bir şekilde ayarlayın.

Belgede ESET NOD32 ANTIVIRUS 6 (sayfa 22-25)